Pidu Panamal!Foto: RODRIGO ARANGUA
Jalgpall
11. oktoober 2017, 18:43

Ameeriklased meisterdasid oma jalgpalliajaloo kõige piinlikuma päeva! 

SUUR ÜLEVAADE | Mis riigid on juba MMi pileti lunastanud? Kellel veel see võimalus on?

Trinidad ja Tobago – Kariibi mere riigike, kus vaevalt Eestist rohkem elanikke. Ameerika Ühendriigid – sõnu pole vaja. Meie aja järgi eile varahommikul saatis esimene teise jalgpalli kaosesse.

Ameeriklaste 1:2 kaotus Põhja- ja Kesk-Ameerika tsooni viimases grupifaasis punasele laternale Trinidadile ja Tobagole tähendab ainult üht – jänkid Venemaale ei sõida. Esimest korda alates 1986. aastast peavad nad suursündmusest suu puhtaks pühkima. Üks asi on kindel. USA vutile on see ülivalus löök allapoole vööd.

„See on USA jalgpalliajaloo kõige piinlikum päev,“ kirjutas ESPN. „Mängijatel ja treeneritel on võimatu sellest üle saada.“

„Mustim päev,“ väitis CBSSports.

Omavärava skoorinud kaitsja Omar Gonzalez oli löödud, lakooniline, ning kasutas samuti ülivõrdeid.

„See on mu karjääri kõige hullem päev,“ sõnas Mehhiko klubis Pachuca palliv mees.

Olgem ausad, ameeriklastel läks viimases mängudevoorus valesti kõik, mis üldse minna sai. Nemad neelasid alla ootamatu kaotuse (viigist oleks piisanud!) ning Honduras ja Panama alistasid tabeli kaks esimest (vastavalt Mehhiko ja Costa Rica). Kusjuures, Panama avatabamus oli fantoomvärav - pall tegelikult väravajoont ei ületanud.

Uskumatu fopaa jätab Ameerika jalgpalli ilma vähemalt 12,5 miljonist dollarist, mida FIFA MMile jõudnud satsidele maksab. Hirmsaid kriisikoosolekuid peetakse tõenäoliselt ka Fox Sportsi lõpututes käikudes – alles septembri lõpus teatasid nad, kuidas jalgpalli MMi ülekanded on telekanali ajaloo suurimaks projektiks. 2014. aastal maksid nad naiste- ja meeste MMide ülekanneteõiguste eest 425 miljonit dollarit. 

Ühe õnnetus on aga teise õnn. Nelja miljoni elanikuga Panama jõudis segase lõpuvooru toel esimest korda ajaloos jalgpalli MMile ning riigi president Juan Carlos Varela kuulutas eilse päeva riiklikuks pühaks!

Hetkeseisuga on teada 23 MMile jõudnud meeskonda.

Venemaa
Brasiilia
Iraan
Jaapan
Mehhiko
Belgia
Lõuna-Korea
Saudi Araabia
Saksamaa
Inglismaa
Hispaania
Nigeeria
Costa Rica
Poola
Egiptus
Island
Serbia
Portugal
Prantsusmaa
Uruguay
Argentina
Colombia
Panama

Vakantsete kohtade üle võitlevad veel 20 tiimi. Euroopast pääseb turniirile järgnevatest neli: Šveits, Itaalia, Horvaatia, Taani Põhja-Iirimaa, Rootsi, Iirimaa, Kreeka. Play-offi paarid loositakse tuleval teisipäeval Šveitsis. 

Venemaale võivad lennupiletid osta ka Peruu ja Uus-Meremaa ning Hondurase ja Austraalia paaride võitjad.

Kõige lahtisemad otsad on Aafrika tsoonis, kus kolm vaba positsiooni täidavad ära järgmised riigid: Tuneesia, Kongo Demokraatlik Rahvavabariik, Maroko, Elevandiluurannik, Senegal, Burkina Faso, Roheneemesaared ning Lõuna-Aafrika Vabariik.

Kõik osalejad selguvad 14 novembriks.