Islandi jalgpallikoondis tähistamas esmaspäeval Reykjavikis oma järjekordset suuredu. Esiplaanil ründajad Johann Berg Gudmundsson (vasakul) ja Alfred Finnbogason Foto: AFP / Scanpix
Spordivaria
12. oktoober 2017, 18:01

Islandi jalgpallimuinasjutt jätkub

Mullu suvel jalgpalli EM-finaalturniiril veerandfinaali jõudnud Island näitas, et nad pole ühekordse ime meeskond: sedapuhku jõudis Strákarnir Okkari (eesti keeles meie poisid) hüündnime kandev Islandi jalgpallikoondis MM-i finaalturniirile.

Gylfi Sigurdssoni ja Johann Berg Gudmundssoni väravatest 2:0 Kosovo alistanud Island võitis Horvaatia ees oma alagrupi ja sõidab esimest korda MM-i finaalturniirile.

Islandi peatreener Heimir Hallgrimsson tunnistas MM-i pileti kättesaamise järel rahvusvahelisele meediale, et pärast edukat EM-i finaalturniiri oli raske taaskäivituda. „MM-i finaalturniiril ei esinda me ainult Islandit, vaid Euroopat. Oleme alistanud suuri rahvaid ja seega, miks me ei võiks MM-il midagi suurt korda saata. Miks meil ei peaks olema võimalus võita,“ usub Hallgrimsson, et Islandil on suurturniiril head võimalused kõvaks tulemuseks.

Hallgrimssoni arvamust jagab paljuski rahvusvaheline meedia. Näiteks Briti ajaleht The Guardian reastas MM-ile pääsenud meeskonnad tugevuse järjekorras. Inglise meedia hinnangul on MM-i suurfavoriidid Saksamaa, Brasiilia ja Hispaania. Aga Islandki on üsna kõrgel 12. positsioonil, eespool näiteks Inglismaast (13.), kes mängiti üle ka EM-i finaalturniiri kaheksandikfinaalis.

„Island on meeskond, keda on väga raske analüüsida. Mõnikord puudub neil selge mängumuster, aga nad kasutavad ära seda, et mängijad tunnevad teineteist erakordselt hästi ja neil on eneseusk. Need faktorid, lisaks Gylfi Sigurdssoni erakordne võitjamentaliteet, teevad Islandist meeskonna, kes võib teha veel ühe õnnestunud suurturniiri,“ kirjutas The Guardian.

Juba praegu saab öelda, et igal juhul teeb Island MM-il ajalugu, sest nad on väikseima rahvaarvuga riik, kes on jõudnud MM-ile. Kui seni hoidis seda rekordit 2006. aasta MM-il mänginud Trinidad ja Tobago 1,3 miljoniga, siis Islandi rahvaarv on ainult 332 529.

Mulluse EM-i järel analüüsiti palju Islandi edu tagamaid, kokkuvõttes võib välja tuua, et selle taga on riigi, kohalike omavalitsuste, jalgpalli alaliidu ja kogukonna suurepärane koostöö. Omavalitsuse toel on saareriigis ehitatud sisehalle ning tugevalt panustatud jalgpallihariduse professionaalseks muutmisesse.

Kuigi paljud islandlased peavad MM-ile jõudmist oma riigi spordiajaloo suurimaks saavutuseks, leiab peatreener Hallgrimsson, et palju on veel ees. „MM-ile jõudmine on pika reisi algus, oleme teel lõpliku sihi poole,“ vahendas FIFA kodulehekülg islandlase sõnu.

Peatreener Hallgrimsson on ehe näide islandlaste filosoofiast teha asju teisiti. Nimelt peab ta jalgpallikoondise peatreeneri ameti kõrvalt hambaravi kabinetti. „Kuigi olen täiskohaga treener, lähen aeg-ajalt koju ja teen hambaarsti tööd,“ rääkis Heimir Hallgrimsson tänavu veebruaris FIFA koduleheküljele, et talle meeldib tavaline töö Heimay saarel, kus on vähem kui 5000 elanikku. „See olen lihtsalt mina. Mõned treenerid armastavad vabal ajal golfi mängida, teised lähevad kalale… Mina tegutsen hambaarstina! See viib mu mõtted jalgpalli juurest mõneks ajaks eemale ja saan võimaluse näha oma patsiente ja kolleege – inimesi, keda igatsen,“ rääkis Hallgrimsson.