Foto: Arno Saar
Nädala TOP
13. oktoober 2017, 17:54

TOP 5 | Rõivase juhtimisel uuele põhjamaale! (35)

Kui pikk samm astuti nüüd uueks põhjamaaks saamisel, mida reformierakondlane Taavi Rõivas meile veel peaministrina lubas, sõltub sellest, mida põhjamaise komberuumi osaks pidada. Esindusisikute ohjeldamatul alkoholi tarbimisel ja naisi alandaval käitumisel, mida Eesti äridelegatsioon Malaisias ekspeaministri osalusel demonstreeris, ei tohiks uuel (ega vanal) põhjamaal kohta olla. Küll aga poliitilisel kultuuril, kus avalikkuse moraali- ja õiglustunnet tugevalt riivanud poliitik astub kõigilt valitavatelt ametikohtadelt ise tagasi.

Äraspidine valimiskool

Ükski mõistlik valija ei tee endast koos valimissedeliga pilti isegi siis, kui selle eest lubatakse tasuta fotosessiooni või muud meelehead. Mõistlik valija ei lase end üht- või teistpidi hääletama kallutada ka kaaskodanikel, isegi kui nad on tema ülemused. Eriti mõistetamatu on lugu aga siis, kui valija on valimisõiguse alles saanud ja need, kes teda mõistlikuks inimeseks koolitama peaksid, teda käe kõrval valimistele käsku täitma veavad.

Lätlased koorivad mitu nahka

Miks alkoholiaktsiisi kümnetesse miljonitesse ulatuv alalaekumine pole meie valitsusele sugugi hea uudis, sellele annab vastuse üha hoogustuv piirikaubandus – eestlane mitte ei joo vähem, vaid varub Lätist rohkemgi kesvamärjukest, kui oleks muidu ostnud. Kaval kuuevarbaline võtab sellest olukorrast mis võtta annab – peale alkoholi saab lõunanaabrite juurest tulevikus odavamalt nii suhkrujooki kui ka puu- ja juurvilju, mille käibemaksumäära kavatseb sealne valitsus oluliselt langetada.

Taavi Aasa juhiomadused

Pigem sõbraliku halli ametnikuna tuntud tegevlinnapead Taavi Aasa seab veidi teise valgusesse avalikuks saanud lindistus vestlusest Priit Kutseriga. Aas ei tõstnud endise alluva peale mitte ainult häält, vaid ei sekkunud ka siis, kui abilinnapea Kalle Klandorf kostitas Kutserit vast miilitsapäevilt tuttava kõnepruugiga. Kui reljeefset juhtimist vajab pealinn tegelikult, sellele saab iga tallinlane lõpliku hinnangu anda valimispäeval.

Näoga valija poole

Läti venemeelse erakonna otsus tühistada koostöölepe Venemaa võimuparteiga Ühtne Venemaa pöörab siinmailgi pilgub peaministrierakonna poole, kelle lepe Vene parteiga olevat külmutatud olekus. Jüri Ratas ütles, et nii jääbki, ja külmakraade keeras paar päeva hiljem juurde Keskerakonna peasekretär Mihhail Korb, kui sõnas, et Krimmi referendum oli okei.