Martti NõmmeFoto: Tiina Kõrtsini
Talisport
13. oktoober 2017, 16:21

Suusahüppaja Martti Nõmme: eesmärk on olümpial esikümnesse jõuda

Juba aastaid MK-sarjas võistelnud, kuid enamasti kvalifikatsiooniga piirdunud suusahüppaja Martti Nõmme (24) pani kevadel enese jaoks prioriteedid paika ja läheb uuele hooajale vastu kõrgete sihtidega.

"Loeksin hooaja õnnestunuks, kui olümpial ja MK-sarjas oleks koht 10 sees. Lennumäel soovin hüpata 230 meetrit. Nende numbrite nimel olen tööd teinud," avaldas Nõmme tänasel pressikonverentsil eesmärgid, mis tema senist karjääri arvestades on väga julged.

Nimelt on tema senine MK-sarja parim tulemus 2016. aasta Lahti normaalmäe 45. koht. MMi parim pärineb samuti Lahtist, kus ta sel kevadel oli suurel mäel 44. Mille pealt säärane areng peaks tulema?

"Sel suvel on igas mõttes kõik tehtud saadud," alustab Nõmme. "Kui varem oli mõni puslejupp puudu, siis nüüd on kõik olemas. Sel suvel pole olnud ka sellist asja, et mõne muu maa A-koondis oleks treeninglaagris hüpetel minust üle olnud. Tase on väga lähedal kui mitte sama. Suusahüpped on peenete nüansside ala, kõike võib juhtuda."

Hüva, sportlik tase võib tipu lähedale küündida, aga vaimne? "Meelekindlus tulebki raske töö tagajärjel. Eks olen ikka erinevaid raamatuid lugenud ja praktikaid proovinud. Käinud inimeste juures, kes andnud erinevaid mõtteid, kuidas ennast rahustada ja sätestada."

Kui möödunud suvel käis Nõmme rahateenimise eesmärgil Soomes võsa lõikamas, siis tänavu rahamuresid pole ning noormees on elanud terve suve kui suusahüppaja. Päev algab ja lõppeb treeninguga.

"Eelmise hooaja põhiline puudujääk oli vähene treening. Võtsin aja maha ja käisin tööl. See oli õpetus ülejäänud karjääriks. Kui teha tippsporti, siis teha tippsporti.

Kevad ja suvi on kõige tähtsam aeg treeninguteks, see ei tohi mingil juhul ära jääda. Analüüsisin end kevadel ja panin paika, kui palju ma võita tahan? Kui palju olen valmis ohverdama, kui palju treenima?"

Niisamuti jäi Nõmmel möödunud hooajal vajaka varustusest. Ta möönab, et hakkas alles keset hooaega kombinesooniga möllama, mis võttis liialt palju aega ja energiat. Tänavu on varustus juba suvel testitud ja timmitud. Tehnilised vajakajäämised hüppemäel olid eelkõige tingitud vähesest treenitusest, millest praegu ei tohiks juttugi olla.

Eriti rõhutab Nõmme oma elu parimat füüsilist vormi. "Võin julgelt öelda, et pole eluski veel nii heas füüsilises vormis olnud."

Treener Hillar Hein: "Suvised tulemused ja kehalised testid on näidanud, et edasiminek on märgatav. Ka kõikides hüppefaasides."