LEGENDAARNE ÜLESASTUMINE: Freddie Mercury 13. juulil 1985 Wembley staadionil  heategevuskontserdil Live Aid. Foto: VIDA PRESS
Inimesed
18. oktoober 2017, 00:01

Kas Queeni filmis varjatakse Mercury eksootilist päritolu?

1946. aasta fotol naeratab pisike Farrokh Bulsara lapsevankris istudes oma indialastest ema-isa Zanzibari koduaias. Kui ta 45 aastat hiljem aidsi suri, teadsid vähesed miljonitest leinajatest tema tegelikku nime. Kas ansamblist Queen vändatavas filmis vaikitakse legendaarse Freddie Mercury päritolu maha, küsib Briti leht The Guardian. 

1991. aasta sügisel aidsi surnud Freddie Mercuryt hakkab järgmisel aastal valmivas filmis mängima Egiptuse juurtega Ameerika näitleja Rami Malek („Mr Robot„). „Tulevane eluloofilm „Bohemian Rhapsody“ keskendub laulja elule pärast Queeni loomist, aga oleks kahju, kui Farrokhi lugu valgeks võõbataks,“ arutleb The Guardiani ajakirjanik Stuart Jeffries. 

Tulevase superstaari ema-isa Jeri ja Bomi esivanemad olid pärit Pärsiast. Isa Bomi sündis Indias, kuid läks Briti koloniaalvalitsuse alluvuses Zanzibari tööle ja võttis oma naise Jeri kaasa. Kui poeg Farrokh oli kaheksane, pandi ta pere kodulinna Bombay lähistele Briti internaatkooli. Seal hakkas lääne popmuusikast vaimustunud poiss bändi tegema ja lasi end Freddie'ks kutsuda.  

Kui Zanzibar 1963 iseseisvus, tõsteti jõukamate indialaste vastu mässu, nii et Jer ja Bomi pagesid koos Freddie ja tolle noorema õe Kashmiraga Londonisse. Mõni aasta hiljem kunstikolledžis õppides tutvus Freddie Queeni teiste asutajaliikmetega. Ansambliga tuuritama hakates võttis laulja perekonnanimeks Mercury ja tema eksootiline päritolu vajus unustusse. 

Heleda naha tõttu ei erinenud ta keskmisest eurooplasest. Immigrantidevastane rassism oli aga toonases Ühendkuningriigis äge, märgib The Guardian. Nii võis oma juurte mahasalgamine olla majanduslikult otstarbekas samm. 

Mõni aasta tagasi püüdis Mercury õemees Roger Cooke seletada laulja hoiakut oma juurtesse. „Freddie't süüdistati oma India päritolu mahasalgamises. Seda ta ei teinud, aga kui tegigi, siis vaid seetõttu, et ta oli pärslane, mitte indialane.“ 

Laulja sel teemal sõna ei võtnud, ent tema matusetalitust viisid läbi kaks valges rüüs pärsia vaimulikku. Freddie oli korraldanud tseremoonia nii, nagu soovisid tema ema ja isa. „Freddie oli pärslane ja selle üle uhke,“ kinnitas superstaari ema Jer Bulsara 2011. aastal.