Eero-Erkki RebaneFoto: Kuvatõmmis / ERR
Tele
17. oktoober 2017, 22:42

VIDEO | Treeningu käigus ratastooli jäänud Eero-Erkki Rebane soovib saada tagasi koju (22)

Lumelaudur Eero-Erkki Rebane, kes pärast õnnetut kukkumist on juba neli aastat ratastoolis, on sellele vaatamata positiivne ning näeb pidevalt vaeva, et olukord läheks paremaks.

„Hakkasin batuudi peal tegema tagurpidi saltot, topelt, ja keerasin üle – tegin nagu kaks ja pool veel peale ja kukkusin mitte jalgade peale, vaid kaela peale,“ rääkis Eero-Erkki juhtunust ETV „Ringvaatele“. Selle tagajärjel murdis ta kuuenda ja seitsmenda kaelalüli ning talle tehti Põhja Regionaalhaiglas operatsioon. „Arstid ütlesid mulle, et ma olen kahjustanud seljaaju närve ning et harju ära oma uue eluga. Mina ütlesin jälle, et ei ole nõus,“ rääkis Eero-Erkki. „Peale oppi oli nii, et sirgelt kätt üles tõstes minestasin. Jõud sai otsa ja oligi kõik.“

Mehel pole kordagi tekkinud mõtet, et ongi kõik ja jääks koju vegeteerima. „See ei ole lahendus.“ Aga valus on kogu aeg. „Lihas on pinges kogu aeg. Sa proovid jalga sirutada, aga ei saa, sest jalg tahab kogu aeg kõveras olla,“ rääkis Eero-Erkki.

Mees treenib mitu tundi päevas ning käib kaks korda nädalas kõnnirobotil. „Ideaalis võiks muidugi rohkem käia, aga võimalusi ei ole praegu,“ ütles ta. Ühe korra eest tuleb tal tasuda 50 eurot. Üks tund maksab 60 eurot, Eero-Erkki treenib korraga kaks tundi, kuid ta ütles, et tal on soodushind. Küsimusele, kust see raha tuleb, vastas mees, et õnneks on tal väga palju häid sõpru ja tuttavaid. „Aga muidu ei kujuta ette… ega selle invaliidsuspensioniga kaugele ei sõua.“

Aga Eero on ka ise omale koju jõumasinad ja vahendid ehitanud.

Praegu elab ta sõbra esimese korruse korteris, vastu andis ta aga enda kolmanda korruse korteri, sest lifti majas ei ole ning seal oli raske liikuda. Eero-Erkki suureks unistuseks on oma pere päris koju viia. Kui lugejate ja vaatajate hulgas leidub keegi, kes oskaks pakkuda lahendust, kuidas ta saaks ratastooliga kolmandalt korruselt alla liikuda, siis palub „Ringvaade“ endaga ühendust võtta.