Kiirabi tegi pingutusi, et Samili elu päästa, kuid teel haiglasse ta siiski suri.Foto: Küllike Rooväli
Galeriid
18. oktoober 2017, 16:49

Pildid, kus ka nuttev ja käsi murdev Mihhail Kõlvart, võivad olla häirivad

SENI AVALDAMATA FOTOREPORTAAŽ! Must hetk Mihhail Kõlvarti noorusest (249)

18 aastat tagasi jaanipäeval tehtud piltidel on praeguse abilinnapea Mihhail Kõlvarti auto õhkulaskmine Läänemere teel asuva kortermaja ees. Pildid jäi 1999. aasta jaanipühade järgses ajalehes avaldamata, kuna plahvatused olid toona tavalised ja juhtunu ei mahtunud lihtsalt lehte.

Täna avaldas Eesti Ekspressi veebitoimetus 2012. aastal kirjutatud loo, mis kirjeldas, kuidas äsjastel kohalikel valimistel Lasnamäel suurima häältesaagi kogunud Mihhail Kõlvart istus tudengina ligi kuu aega trellide taga. Tema autos plahvatas pomm, kodust leiti spordikott laskemoona ja kärbiku, politseivormi ja maskidega ning muudki, mis viitas tema ja ta plahvatuses hukkunud sõbra Šamili kuritegelikele plaanidele.

Kõlvart ajas kõik surnu kaela – koti olla toonud hoida Šamil ja tema ei teadnud selle sisu.

Purustatud käte, pea ja rindkerega Šamil suri haiglasse jõudnuna, Kõlvart oli plahvatushetkel toas ja pääses seeläbi vaid ehmatusega. Kuu aega kaitsepolitsei poolt vahi all hoitud eraülikooli Lex tudeng Kõlvart (21) pääses ootamatult siiski vahi alt. Kapo tunnistas, et neil pole tõendeid, mis seostaksid noormeest kuritegevusega. Toona ei võetud esemetelt ka DNA analüüse.

Fotodel on näha valges maikas ja lühikestes pükstes Kõlvartit, kes oli võtnud seljast dressi, mis üleni verise ja tahmase sõbra autost väljatõstmise ajal määrdus. Samuti oli ta loovutanud vigastatu katmiseks ka oma nahktagi.

Põlenud Mercedese pakiruumist olid kustutajad välja loopinud lasteraamatuid.  Suurelt ilutses ühel kaanel vene keeles: "Koreiskie skaski" - "Korea muinasjutud".