KOLM ON KOHTU SEADUS: Restoran Gianni jõudis finaali nii oma rahvusköögi, teeninduse kui ka peakokaga.  Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
19. oktoober 2017, 11:58

KUHU MINNA SÖÖMA? Kindel valik on Eesti parimad restoranid

Millises restoranis pakutakse parimaid roogi ja kus töötab Eesti parim peakokk, selgub kahe nädala pärast. Aga ka  gastronoomiakonkursi Silverspoon iga kategooria kolm parimat on kindel valik. 

Selleks, et Eesti parimad toidukohad, peakokad ja teenindajad välja sõeluda, külastasid  85 kohtunikku 91 erinevat restorani, kohvkut ja pubi ning tegid seda viimase kuue kuu jooksul kokku 526 korral. Et toidukohad ka põhjalikku tagasisidet saaksid, tuli kohtunikel vastata kokku 27 710 küsimusele.

Üks kohtunik käis kuues kohas ja kindlasti ainult samas kategoorias osalevates restoranides. “Me nimetame seda “õun õuna vastu” lähenemiseks. See tähendab, et kohtunik, kes hindab fine dining restorane, hindab ainult fine dining restorane, samal ajal kui kohtunik, kes hindab kohvikud, hindab ainult kohvikuid,” ütles üks gastronoomiakonkursi korraldajaid Marje Hallik-Wilson.

Restoran Ribe pretendeerib nii parima restorani kui ka parima teeninduse tiitlile. Pildil üks „süüdlasi“ - Eduard Mihhailov.  Foto: Tiina Kõrtsini

Kui audiitorfirma PricewaterhouseCoopers Estonia oli kõik kohtunike hääled kokku lugenud, selgus, et peenetest ehk fine dining kohtadest jõudsid finaali lisaks mullusele võitjale Horisondile restoranid Tchaikovsky ja Ö ning vähe lihtsamatest ehk casual dining –restoranidest jäid sõelale Gloria Veinikelder, Kaks Kokka ja Ribe.

Jaapani restorani Haku peakokk Shuichi Shiraishi, eriliselt võitsid žürii südame tema rahvusroad. Foto: Tiina Kõrtsini

Kui eelnimetatud kuus restorani asuvad Tallinnas, siis perega välja minnes ootavad parimad söögikohad Saaremaal, Tabasalus ja Tartus. Lastega tasub sammud seada restoranidesse GOSPA, Lucca ja YliCool. Kui parimat Eesti kööki pakutakse restoranides Farm, Juur ning Leib Resto & Aed, siis parimad rahvusroad valmivad restoranides Cru, Gianni ja Haku ning taimetoit restoranides Raimond, Ö ja Vegan Restoran V.

Alles tänavu uksed avanud Saku Gastropub jõudis oma kategoorias juba esikolmikusse.  Foto: Tiina Kõrtsini

Kohvikutest pürivad parima tiitlile Café Lyon Meistri, Gianni Café  ja Hapsal Dietrich ning pubidest Kolm Sibulat, Frenchy ja Saku Gastropub. Tänavatoitu otsides on kindel valik La Prima Pizza, Papa Joe ja Burger Kitchen.

Üks kolmest Eesti parimast kohvikust - Gianni Cafe. Foto: Tiina Kõrtsini

Parima peakoka tiitli nimel – ja seda kahel rindel korraga - jätkavad võistlust restoranide Ö ja Kaks Kokka peakokad Martin Meikas ja Ranno Paukson. Samale tiitlile pretendeerivad ka Shuichi Shiraishi restoranist Haku ja Costantino Veglianti restoranist Gianni. 

TOPELT EI KÄRISE: Parima peakoka tiitlile pretendeerivad Ranno Paukson ja Martin Meikas. Mõlemad peavad peakoka ametit nii restoranis Kaks Kokka kui restoranis Ö. Foto: Tiina Kõrtsini

Toidu kõrval pole väheoluline ka teenindus, selles kategoorias võitsid žürii südame Ribe, Haku ja Gianni.