Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
19. oktoober 2017, 22:18

Somaalia pealinna elanikud tulid maruvihastena tänavatele terroristide vastu meelt avaldama

Somaalia pealinnas Mogadishus näeb palju punaste pearättidega inimesi. Punasest rätist on saanud protesti sümbol, millega inimesed näitavad üles protestivaimu terrorirühmituse al-Shababi vastu.

BBC kirjutab, et tänavatel kõnnivad punaste rättidega mitte ainult tavalised inimesed, vaid ka politseinikud, isegi poliitikud. Ümber pea seotud rätt sümboliseerib laupäeval pommiplahvatuses hukkunud inimeste verd.

Mogadishus kogunesid tuhanded inimesed al-Shababi vastu meelt avaldama. See on märkimisväärne, sest varem on terrorirühmituse vastu korraldatud vaid väikesi proteste, hirmus, et kättemaks saab olema verine. Kuid nüüd on hirmust saanud viha.

Nii hävitavat rünnakut pole al-Shabab varem ka korda saatnud. Hukkus üle 270 inimese, neist paljude surnukehasid polnud võimalik tuvastadagi. Autopomm plahvatas tipptunni ajal Mogadishu peatänaval. Auto, milles olid riisikottide sisse peidetud lõhkekehad, äratas oma teele jäänud kontrollpunktides kahtlust ja võimud asusid seda jälitama. Võimalik, et terroristi sihtmärgiks oli mõni teine koht, aga nähes teda kontrollpunktis ümbritsevaid sõjaväelasi sattus ta tõenäoliselt paanikasse ja õhkis veoki sealsamas. Paraku oli kontrollpunkti kõrval bensiinijaam, mis plahvatuse võimsust veelgi suurendas.

Al-Shabab ei ole ise avalikult laupäevase terrorirünnaku eest vastutust võtnud. Võimalik, et just nimelt sellepärast, kui paljud inimesed surma said ja millise vihahoo see rahvas esile kutsus.

Punane pearätt:somaallaste terrorismivastane sümbol. Foto: Reuters / Scanpix

Siiski ei olnud täna tegemist päris rahumeelse demonstratsiooniga. Maruvihane rahvas lõhkus autosid ja poeaknaid ning Mogadishu tänavail oli kuulda ka püssitärinat.