Kurdi võitleja lehvitab võidulippu.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
22. oktoober 2017, 12:51

Liitlasväed kuulutasid Raqqa ametlikult ISISe-vabaks (19)

USA-kurdi liitlasväed on Süüria linnas Raqqas ISISe riismeid taga otsinud juba alates teisipäevast. Reedel tuli ka ametlik kinnitus, et terrorirühmitus on linnast tõepoolest lõplikult välja löödud.

CNN kirjeldab, et teadaanne ISISe mitteametliku pealinna vabastamisest tehti pidulikul tseremoonial. SDFi ehk Süüria Demokraatlike Vägede esindaja Talal Silo pidas kõne, milles rääkis ISISe „hävingust“ ja mälestas kõiki neid liitlasvägede võitlejaid, kes said lahingutes surma või vigastada. Tänamata ei jäänud kõik osapooled, kes liitlasvägedes lisaks SDFile võitlesid ning ka rahvusvahelised toetajad (ennekõike oli liitlasvägedele abiks USA õhujõud).

Silo teatas, et linnavõim antakse kodanikele tagasi ja SDF jääb mingiks ajaks veel neile toeks linna kaitsma.

Pidulik üritus toimus Raqqa jalgpalliväljakul, kus liitlasväed terroristidega viimase võitluse maha pidasid. Asukoha valik oli SDFi liidrite sõnul teadlik - et näidata veelgi enam, kui alandavalt ISIS Raqqa kaotas. Kohale olid kutsutud ka ümberkaudsete linnade ja hõimude esindajad.

Jalgpalliväljaku all asuvates riietus- ja hoiuruumides arvati olevat vange, terroristid olid need kongideks ümber ehitanud. Liitlasvägede pettumuseks ei leitud sealt ühtegi inimest.

SDFi sõdurid otsivad läbi jalgpallistaadioni all olevaid riietusruume. Foto: Reuters / Scanpix

Ka ei ole võit nii magus kui arvesse võtta hukkunud tsiviilelanikke hulka ning seda, et mõned ISISe sõjardid võisid põgenema pääseda.

Reuters vahendab, et ka USA president Donald Trump rõõmustas võidu üle.

Trump rääkis, et ISISe võimu ülevõtmine Raqqa linnas näitas suurt läbiminekut suurema plaani poole - kukutada ISIS.

„Üheskoos oma liitlaste ja partneritega toetame me diplomaatilisi läbirääkimisi, et lõpetada vägivald, lasta põgenikel koju naasta ning kuulata lõpuks Süüria rahvast,“ ütles Trump.

Avalduses ei maininud Trump, mis saab Süüria presidentist Bashar al-Assadist. Ka ei andnud ta informatsiooni, kuidas toetaks USA kohalikke võimusid.

Araabia-kurdi allianss on keskendunud võitlusele Eufrati jõe idakaldal. Jõe läänekaldal toimub sõjategevus ISISe ning Süüria valitsusvägede ja neid toetavate Vene-Iraani vägede vahel.