Tartu Ülikool vs Kalev Cramo.Foto: Reigo Teervalt
Korvpall
20. oktoober 2017, 20:44

7 VÕTIT | Kalev/Cramo pusis Tartuga viimaste sekunditeni, aga võitis 73:68 + GALERII

Enam kui 10 aastat Eesti korvpallisõprade maiuspalaks olnud Tartu ja Kalev/Cramo duell sai täna uue peatüki. Kalev/Cramo kinnitas oma favoriidiseisust ja võitis Tartu Ülikooli kergejõustikuhallis peetud Eesti meistriliiga kohtumise 73:68. Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

Kalevi resultatiivseim oli 17 punktiga Sten Sokk, Branko Mirkovic lisas 14 silma. Tartule tõid Janar Talts ja Steven Cook 15 punkti, Tanel Sokk tegi 11 punkti ja 11 resultatiivse sööduga kaksikduubli.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Kalevlaste kogemus ja külm närv. Kui Tartu 18aastane tagamängija Robin Kivi viskas viimasel minutil kaks kolmest mööda, siis Bojan Subotic oli pool minutit enne lõppu täpne, sealjuures rünnakuaja viimasel sekundil. Tartul tekkis veel võimalus mäng lisaajale saata, aga Kristjan Kitsingu kolmene ei tabanud.

Kalev võitis avapoolaja 40:24, aga teisel poolajal tuli Tartu kiirelt järgi ja ülejäänud kohtumine kulges juba punkt-punktis.

2. Kas Kalev/Cramo suurimad murekohad - dünaamilise tagamängija ja üleüldise teravuse puudumine - paistsid silma ka Tartu vastu?

Esimesel poolajal piisas Branko Mirkovici individuaalsest meisterlikkusest, aga kolmandal veerandil nägime täpselt sama pilti nagu meistriliiga avamängus Raplaga. Ühtäkki polnud enam ühtegi otsustajat ja Tartu spurdi ajal järgnes üks pallikaotus ja möödavise.

Tõsi, mitmed pallid keerasid rõngast välja ja Cedric Simmons virutas isegi pealtpanekuürituse juurikasse. Aga üldpilt oli siiski kehv.

3. Kui palju suutis mullu Tartus läbimurdehooaja teinud Janari Jõesaar endiseid meeskonnakaaslasi karistada?

Mitte eriti. Tartust pärit Jõesaar jäi üsna passiivseks ning rammu ei suutnud ta näidata ka ründelauas. Ühe tähtsa korvi ta siiski viskas - 1.24 enne lõppu tegi ta Kalevi poolelt seisuks 67:66. Lõpuks jäi tema saldoks 30 minutiga 8 punkti ja 3 lauapalli.

4. Kas Tartu veteranide (Janar Talts ja Tanel Sokk) vorm on tõusuteel?

Jah. Et Tartu teine mängujuht Vytenis Cizauskas täna põlvevigastuse tõttu ei kaasa ei teinud, pidi Sokk platsil rassima sisuliselt kogu aja. Nii tema kui Talts tegid täitsa korraliku esituse ja ilma nende tassimiseta poleks Tartu teisel poolajal järgi tulnud.

5. Kes olid mängu parimad?

Kalevi poolelt mängujuhid Brnako Mirkovic ja Sten Sokk, Tartu poolt Janar Talts. Mirkovicile kuulus esimene poolaeg, Sokk läks hoogu teisel poolajal, kui tabas neli kolmepunktiviset.

Talts näitas korralikku mängu terve kohtumise vältel. Ühtlasi oli ta kandvaks jõuks kolmanda veerandaja spurdi ajal.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak: "Mulle tuli meelde eelmise aasta mäng Tartuga, kui juhtisime 22 punktiga, aga lõpuks kaotasime ühega. See viga on meid kummitanud aastaid, et anname kogu töö 3-5 minutiga ära. Alguses olime kate-kattest mängus teravad ja kõik toimis normaalselt, aga siis andsime järgi. 10 protsendist juba piisab. See võtab nõutuks." 

Kalev/Cramo ääremängija Janari Jõesaar: „Olin elevil (mullu esindas ta Tartut - A.K.), aga oleksin mängus aktiivsem olla. Tulin oma mängu mängima, aga oleks võinud kaaslasi rohkem aidata. Midagi hullu siiski polnud.“

Tartu peatreener Priit Vene: "Ega me teisel poolajal suurt midagi ei muutnud, mõnda liikumist kasutasime siiski rohkem. Mida siin ikka üllatada on, skautinguid tehakse põhjalikult ja enam-vähem on kõik teada."  

7. Mis saab edasi?

Korvpalli meistriliigas täisedu nelja võiduga jätkav Kalev/Cramo siirdub nädalaks Ühisliiga lainele. Esmaspäeval võetakse Kalevi spordihallis vastu Permi Parma ja laupäeval sõidetakse külla Saraatovi Avtodorile. Eesti liigas peetakse järgmine mäng 31. oktoobril kodus Valgaga.

Eelmisel nädalal ka Raplale kaotanud Tartu kohtub järgmisel reedel kodusaalis Pärnuga. Juba teisipäeval tehakse aga avalöök Balti liigas, kui Tartus võõrustatakse Läti meistriliigas mängivat Ogret.