Foto: Robin Roots
Ilm
23. oktoober 2017, 12:58

Mida teha hukkunud loomadega? (22)

Täna hommikul kella 7.20 paiku juhtus Saku vallas Tõdva-Nabala tee 3. kilomeetril liiklusõnnetus, kus veoauto Scania sõitis otsa kolmele hobusel. Kõik kolm looma hukkusid.

Kuidas ja miks hobused lahti pääsesid, tuleb veel välja selgitada, ütles Õhtulehele veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja Martin Altraja.

„Harjumaa veterinaarkeskuse ametnikud on praegu sündmuskohal täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks. Hobused on kiibistamata, kuid nende omanik on teada ja meie ametnikud üritavad omanikuga ühendust saada.“ 

„Loomade omanik peab välistama loomade ärajooksmise või kui see on juba juhtunud, korraldama kohe lahtipääsenud loomade kinnipüüdmise. Praegusel juhul põhjustasid hulkuvad loomad liiklusõnnetuse, kus inimesed küll kannatada ei saanud, kuid surma sai kolm hobust. Seda võib käsitleda ka looma suhtes lubamatu teo toimepanekuna loomapidaja poolt, kelle tõttu loomad hulkuma pääsesid,“ lisas Altraja.

Mida teha hukkunud loomadega?

Surmavalt vigastatud loomade puhul tuleb nende kannatused lõpetada ehk läbi viia eutanaasia. Seejärel vormistab veterinaar koha peal tõendi ning surnud loomad viiakse Väike-Maarjasse loomsete jäätmete ümbertöötlemisettevõttesse AS Vireen. 

Nähes ilmselgelt abitus, sekkumist vajavas seisundis metslooma või metslindu, tuleb helistada keskkonnainspektsiooni valvetelefonile 1313, kust edastatakse teade vajadusel ka keskkonnaametile.

Maanteel hukkunud suurulukite – hundi, karu, ilvese, metssea, punahirve, põdra või metskitse – puhul tuleks samuti helistada  numbrile 1313. Muude teedel hukkunud loomade osas tuleks helistada Maanteeinfo telefonile 1510.

Mida teha surnud lemmikloomaga?

Europarlamendi seaduse järgi  tuleb loom matta kohta, kus oht inimeste ja loomade tervisele on minimaalne. Selleks ei sobi tiheasustusega alad. Küll aga on lubatud matta loomaomaniku enda kinnistule, näiteks koduaeda, või registreeritud lemmikloomakalmistule, on Õhtulehele selgitanud Eesti Loomakaitse Seltsi jurist Meelika Liiv.

Kel aia- ja kalmistuvõimalus puudub, saab abi lemmikloomade krematooriumist. Ehkki looma tuhastamise teenus pole sugugi odav, pakutakse seda mitmetes Eesti linnades. Kõige mõistlikum on abi küsida mõnelt loomaarstilt. Näiteks Tallinna väikeloomade krematooriumis küsitakse tuhastamise tasu looma kaalu järgi. Nii võib puudlimõõtu koera tuhastamine maksma minna isegi kuni sada eurot. Auto puudumisel tuleb tasuda ka transpordi eest.