Nagu Ränirahnude koomiksis: kiviaja naine istub rõõmsalt saurusega kõrvuti Loomise Muuseumis.Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
23. oktoober 2017, 16:51

Evolutsiooniteooria skeptikud: maailm loodi täna 6021 aastat tagasi? (26)

Hoolimata loendamatutest ja massiivsetest tõenditest sellest, et meie koduplaneet pole mitte vaid tuhandeid, miljoneid, vaid lausa miljardeid aastaid vana, leidub siiski neid, kes – sageli religioossetel põhjustel –arvavad, et Maa on kõvasti noorem.

Ameerika Ühendriikides on see teema aktuaalsem kui meil. Seal võitlevad kreatsionistid (inglisekeelsest sõnast creation ehk loomine) selle nimel, et koolides õpetataks evolutsiooniteooria kõrval kristlikku maailma loomise müüti. „Et lapsed saaksid ise valida,“ ütlevad nad.

Teooriaga, et Maa loodi aastal 4004 eKr tuli lagedale 17. sajandi piiskop James Ussher. Ussher arvutas oma kronoloogia, mis on paljude tänapäeva kreatsionistide uskumuste aluseks, arvutades kokku piibli sündmuste jada ning järeldas selle põhjal tõenäolise maailma loomise aasta ja isegi kuupäeva – 23. oktoober.

Oma dokumentaalfilmis „Friends of God“ („Jumala sõbrad“) külastas Alexandra Pelosi loengut, milles osalesid kümned kristlikud lapsed, kellele esitleti kreatsionistide populaarset teooriat, et dinosaurusedki elasid Maal vaid mõni tuhat aastat tagasi. Nimelt on piiblis kirjeldatud hiiglaslik elukas Peemot nende sõnul tegelikult dinosaurus. Arusaama sellest, kuidas evolutsioon tegelikult kulges, kreatsionistid lastele ei esitanud.

Kentucky osariigis on olemas ka loomismuuseum (ingl. k. Creation Museum). Seal saab näha eksponaate, millel kujutatakse Vana Testamendi aja inimesi sauruste seljas ratsutamas ja suurt (väidetavalt elusuuruses) Noa laeva (sedasama, kuhu olevat mahtunud kõik maailma loomad).

Kes aga usaldab pigem geoloogide, bioloogide ja teiste teadlaste meetodeid ja uuringuid, meie jaoks on täna täitsa tavaline esmaspäev, mitte maakera sünnipäev. Head töönädala algust!