Veneetsia gondoljeer hääletab autonoomiareferendumil.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
23. oktoober 2017, 18:44

Kataloonia autonoomiat piiratakse, Itaalia maakonnad nõuavad seda juurde (2)

Eelmisel nädalal teatas Hispaania valitsus, et vähe sellest, et põikpäisete kataloonlaste iseseisvussoove ei võeta kuulda, siis võtab Madrid mässumeelselt piirkonnalt ära ka senise autonoomia. Itaalias hääletasid aga kaks piirkonda suurema autonoomia poolt.

Laupäeval teatas Hispaania peaminister Mariano Rajoy, et kasutab Hispaania ajaloos esimest korda põhiseaduse paragrahvi 155. Selle kohaselt võib kriisiolukorras ühe autonoomse piirkonna (Hispaanias on neid kokku 17) autonoomiat erandkorras piirata.

Kataloonia valitsusel ja president Carles Puidgemontil on aega veel kuus kuud, kuid nende töö on nüüd range jälgimise all. Pärast seda lähevad Kataloonia valitsus, politsei ja eelarve keskvõimu kätte, kes korraldab ka uued valimised.

The Daily Intelligencer kirjutab, et ehkki katalaanid vastasid vihaste hüüetega diktaatorlusest ja totalitaarsusest, kinnitab peaminister Rajoy, et autonoomiat piirkonnalt siiski päris ära ei võeta. „Me lihtsalt vabastame ametist need, kes on seadusevastaselt tegutsenud,“ ütles ta.

Pühapäeval hääletasid aga Itaalia kaks jõukaimat regiooni suurema autonoomia poolt, vahendavad BBC ja Guardian. Lombardia, kus asub Itaalia kaubanduspealinn Milano ja Veneto, mille suurimaks linnaks on Veneetsia, on mõlema regiooni presidendi väitel valmis suuremaks autonoomiaks.

Venetos, mis on autonoomiast ja isegi oma riigi taastamisest (Veneetsia oli kunagi jõukas linnriik) rääkinud rohkem, hääletas umbes 58 protsenti elanikkonnast. Lombardia rahvas jäi küsimuses pisut leigemaks, seal viitsis oma hääle anda umbes 40 protsenti hääleõiguslikest kodanikest. Väidetavalt anti hääled mõlemas maakonnas üle 90 protsendi suurema autonoomia poolt.

Olgu öeldud, et ehkki autonoomia suurendamise referendum ei ole Itaalias ebaseaduslik, ei kohusta see Itaalia keskvalitsust millekski. Paljud kriitikud peavad hääletust niisama demonstratsiooniks või katseks järgmise aasta valimistel häältesaaki nautida.

Samas kurdavad Põhja-Itaalia jõukamad piirkonnad, eesotsas Põhja Liiga (Lega Nord itaalia k.) parteiga sageli, et riigi jõukam põhjaosa peab üleval hoidma ja oma raha kulutama vaesemate lõunamaakondade peale. Põhja Liiga partei soovib igale maakonnale (pidades ennekõike silmas enda regiooni huve) suuremat autonoomiat. Itaaliast lahkulöömist praegu siiski peale mõne väikese äärmusgrupi keegi Põhja-Itaalias ei soovi.