Foto: Teet Malsroos
Nädala TOP
27. oktoober 2017, 17:20

TOP 5 | Keskerakonna salasõber (26)

Miks Keskerakond sotsid Tallinna võimupiruka juurest eemale peletas, on seletatav lihtsa matemaatikaga: Keskerakonnal on volikogus enamus, seega sotsidele vetoõiguse lubamine ühes volikogu esimehe kohaga olnuks juba puhas heategevus. Vähemaga polnud aga sotsid nõus. Kuid et Keskerakonnal on volikogus vaid ühehäälne ülekaal, on selge, et oma poliitika toetajaid siiski otsitakse. Või on selline salasõber juba leitud – Tallinna TVs jõuliselt figureeriv ja keskerakondlikest katuserahadestki oma osa saanud EKRE?

Eesmaa ehmatus

Taavi Rõivase ahistamisskandaalist alguse saanud maavärin oli niivõrd võimas, et peale peategelase aseesimehe kohalt minema paiskamise, lõi kõikuma kolleeg Enn Eesmaa tooligi, sest seadus nõuab riigikogu aseesimeeste koos valimist. Kuid vaid ehmatuseks see jäigi – Eesmaa osutus taas valituks ja jätkab aseesimehe tööd. Nüüd juba lootuses, et riigikogu teise aseesimehe Hanno Pevkuri kapist luukeresid ei leita.

Keeld keelu pärast

Sotsiaalministeeriumi kantsleri võitlus superministeeriumi kohvikus pakutava veiniga on igati kooskõlas ministeeriumi poliitikaga, mille võiks võtta kokku sõnadega „ahvatlused silme alt ära!“. Aga kui koolipuhvetis saab saiakeste keelustamist põhjendada laste vähese teadlikkusega tervislikumatest valikutest, siis miks on terviseedendajaid vaja kaitsta nende endi eest?

Sinu ja minu jõulukuusk

Kaks on parem kui üks, teab uus koalitsioon Rakveres, kus linnale palju kuulsust kogunud kuuseinstallatsiooni kõrvale lubatakse linnapilti tagasi tuua traditsiooniline jõulukuusk. Kaks puud mahub keskväljakule kahtlemata ära, aga kas ka vahepealse kuusetüli – õhus oli suisa hirm, et installatsioonid kaovad sootuks – käigus üksteist inetustega kostitanud inimesed?

Konarlik tee tulevikku

Vanasse kaevu ei maksa sülitada enne, kui uus valmis on, teab vanarahvas, kuid e-ajastu nõuab nähtavasti teistmoodi tarkust: ID-kaardi elektroonilise kasutamise võimalused kaovad veel enne, kui on lõpetatud turvariskiga kaartide uuendamine. Endiselt vanarahvatarkust au sees hoidvale kodanikule on aga senisest veelgi raskem seletada, miks on paroolikaardist parem vabaneda.