Marja-Liisa Kirvesniemi 1984. aastal Sarajevo olümpial. Foto: Twitter / @BrutPlan
Talisport
31. oktoober 2017, 11:26

Soome suusataja olümpiameenutus: mõtlesin, et suren siia rajale ära (3)

Endine Soome tippsuusataja Marja-Liisa Kirvesniemi (62) meenutas kohalikule päevalehele Iltalehti oma jubedat seika 1992. aasta Albertville'i olümpialt.

Olümpiamängud algasid Kirvesniemile 15 km eraldistardist klassikadistantsi 6. kohaga. "Sõidu järel tundsin suus ja kurgus kerget valu, aga pidasi nseda ajutiseks ega võtnud seda tõsiselt," lausus Kirvesniemi.

Neli päeva hiljem võistlesid naised 5 km klassikadistantsil. Kusjuures päev varem oli Kirvesniemi tundnud kerget hambavalu, kuid ei tihanud valuvaigistit võtta, sest ei tarvitanud neid üldse. 

Poolel maal oli Kirvesniemi esimene, aga siis hakkas juhtuma. "Poole distantsi järel tabas mind kohutav peavalu. Nägemine ähmastus ja mõtlesin, et suren siia rajale ära. Nägin kehvasti suusarada ja kukkusin. Finišisse jõudes ei näinud ma sisuliselt enam üldse, aga ei tahtnud katkestada ka.

Probleemne distantsi teine pool kukutas Kirvesniemi 31. kohale, kuldmedali võitis tema koondisekaaslane Marjut Lukkarinen. Samal ajal kui Lukkarinen läks kullapeole, sõidutati Kirvesniemit haiglasse.

"Mäletan vaid hirmsat valu ning seda, et mulle söödeti valuvaigisteid, aga need ei aidanud üldse. Nutsin valust. Olin üsna kindel, et suren. Ütlesin arstile, et raiuge mu pea maha."

Haiglas tuvastas arst valukolde ühe hamba alt. See tõmmati ilma tuimestuseta välja ning selle alt voolas mäda. "Seejärel valu taandus ja tajusin, et ei suregi maha. See oli šokeeriv kogemus. Pärast seda olen kõigil soovitanud oma hammaste eest hoolitseda."

Kirvesniemi medalikapp: