Aleksandr Legkov Sotši olümpial.Foto: LUCY NICHOLSON
Talisport
1. november 2017, 18:04

Olümpiamängude kuldmedalist ilma jäänud Venemaa suusakuningale määrati eluaegne olümpial osalemise keeld (14)

Venemaa suusatajatele Aleksandr Legkovile ja Jevgeni Belovile sai eluaegse olümpiamängudel osalemise keelu, sest eksisid Sotši olümpial dopingureeglite vastu, teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK).

Neist said esimesed sportlased, kellele määrati karistus seoses suurema uurimisega, mis puudutab Venemaa dopingusüsteemi. Kui ROK keelab meestel edaspidi olüpial osaleda, siis ülejäänud võistluste osas määrab karistuse Rahvusvaheline Suusaliit. 

Legkov jääb ilma Sotšis võidetud 50 km sõidu kuldmedalist, lisaks võetakse talt ka teatesõidu hõbemedal. Viimasest jäävad ilma ka tiimikaaslased Dmitri Japarov, Aleksandr Besmertnõhh ja Maksim Võlegžanin. Belovi parimaks tulemuseks Sotši olümpial jäi 18. koht. 

Esialgsete teadete puhul jääb segaseks, milles mehi täpselt süüditakse, kuid ROKi sõnul on neil kindlaid tõendeid, et mehed rikkusid dopingureegleid. Mõlemad mehed pöörduvad suure tõenäosusega Rahvusvahelise Spordikohtu (CAS) poole. 

Kui Legkov 50 km kuldmedalist lõplikult ilma jääb, kerkib tema asemel olümpiavõitjaks kaasmaalane Maksim Võlegžanin, hõbedale tõuseb venelane Ilja Tšernoussov ja ühe olümpiamedali oma kogusse saab juurde samuti dopingukaristust kandnud Martin Johnsrud Sundby.

Teatesõidus tõuseks Venemaa asemel teiseks Prantsusmaa ning medali lisandumise puhul saaks taas rõõmustada Sundby, sest neljandana lõpetas toona Norra. Koosseisu kuulusid veel Eldar Rönning, Chris Jespersen ja Petter Northug.