Eesti uudised

Pidev niiskus ja Eestimaad näpistanud krõbe külm lõpetasid saagikoristushooaja

PÕLLUMEHE VIHMANUTUNE AASTA: kartulist jäi vaomülkasse veerand, uba on täielik katastroof! (50)

LISA KOMMENTAAR

kuku7. november 2017, 12:47
Põllumehe neli kõige suuremat vaenlast: kevad, suvi, sügis, talv. Nõukaajal käisid šefid maal põllutöid tegemas. Kõigil neljal aastaajal. Tööd said tehtud šeffide abil, põllumees kõigutas jalgu ja oli põline rikas. Praegu enam nii ei saa, sellest siis suur häda käes. Ainus nõu, kupatage oma linna putkanud lapsed endale maale appi.
kõlgutasid?7. november 2017, 19:06
siis oli iga ruutmeeter hõivatud, mitte nii, nagu praegu, maa söötis. Kodus oli ka loomapidamine ja sugulased käisid abiks küll heina tegemas ja kartuleid võtmas.
lubage siis inimesed oma põllule kartuleid korjama7. november 2017, 11:45
võtate mingi väikese tasu ja las nad korjavad. Kummikutega saab igale poole ligi. Aga seda ka ei raatsi, las mädaneb.
7. november 2017, 14:38
haa, korjavad nad jah, näpud ju saavacf mullaseks, estieks, teisegs - külmudud kartulid on ainult sigadele söömiseks
meil maal7. november 2017, 19:08
käiakse isegi öösel põllult kartuleid korjamas - varastamas, kui vanur keelama läheb, lubatakse tarele tuli otsa panna.
TEA7. november 2017, 11:08
Täna on väga mõnus ilm põllutöödeks (ERITI Kartulivõtuks). Olgem leplikumad, ärge halagem! Saab ikka küll. Edu ja jõudu ning olgem mõnusad!
Linnavurle7. november 2017, 17:09
Et kui täna päike paistab, siis on kuu ajaga sadanud sopajärv ka võluväel kadunud, ja kui homme on pilves, siis võib ju sama sopajärv tagasi tulla aga see ei sega kedagi sest pilves ilmaga keegi kartulit ei korja??? :D
ilus ilm7. november 2017, 19:08
jah, ma lähen maasikaid korjama, nii ilus ilm ju.
Helle-mai7. november 2017, 09:58
tudengipõlves sai kolhoosis kartulivõtmisel abiks oldud. Oli isegi lumekirme maapeal, kuid kartlid aeti mullast traktoriga vagudest välja ja muudkui noppisime.Kastide viisi. Pärast tegime ka ise süüa ja mäletan , et väga maitsvad kartulid olid. Kas nüüd on sordid muutunud, inimesed muutunud või tahe ise ilma toetuste nuiamata hakkama saada muutunud?no, mitte ei tea!
7. november 2017, 10:47
sinu tudengipõlv jäi 30-35 aasta taha ja sel ajal aeti nii üliõpilased kui ka kooliõpilased kartulipõllule ja sai isegi seal küürutatud ja roomatud.aga ära võrdle siga ja kägu sest siis oli töö kohustuslik nüüd aga vabatahtlik.kui te arvate ,et talunik paneb kartuli kevadel maha ja hingevärinal ootab ikaldust siis olete valesti aru saanud sest kulutused on hulga suuremad kui paljukirutud toetustena tuleks.samas võib ju poest osta vesist poola ja prantsuse kartulit mis on väetistega üle küllatud ja süüa ei kõlba ja mõni õkoemme läheb selle lõksu,et mis välismaine see parem
novembris7. november 2017, 19:10
nüüd küll keegi kartuleid ei korjanud.
7. november 2017, 23:55
Minu tudengipõlve ajal korjati septembris
Kevadel7. november 2017, 09:54
Pannaksegi kartul maha, lootes vihmast suve ja sügist. See on tänapäevane põllumajandus! Toetused, toetused, toetused... Eks vihmaseid suviseid on aastakümneid olnud- aga toetused on uus nähtus!
7. november 2017, 14:39
Ja milline on sinu sõnum?
maali7. november 2017, 09:11
see 15% põllumaad pidi ju toetuse saamiseks teraviljadest PUHKAMA, et toetusi saada. õnnetuseks loeti "puhkamiseks" ka liblikõieliste kasvatamist. meil selleks ikka ristik olnud. nüüd aga avastati, et uba/hernes mahuvad ka paragrafi alla ja annavad ehk toetusele lisaks sissetulekutki. mis sest, et kasvuaega headeski oludesi napib, tavalisest suusailmast rääkimata. ja nüüd on suusailmad käes ja kisa majas.
ära puhu7. november 2017, 12:29
hernest on ammu kasvatatud ja mitte vähe. Uba saab meil hea ilmaga ka alati valmis. Mõlemad kasulikud nii loomale, inimesele kui ka põllumaale.
rändur7. november 2017, 14:43
oapõllud sel suvel oli täitsa uus nähtus, igal pool neid jagus, aga sügisel kõik oli koristamata, veel arutasine, kas nii ongi ette nähtud sise kündmiseks
Lihtsalt teadmiseks7. november 2017, 17:22
Keegi7. november 2017, 08:58
põllümmes ütles, et uba on mõeldud Saksamaa kliimasse ja meil ei saagi see valmis saada. Siis ei ole ju ka midagi kobiseda hiljem kui ise selle seemne maha külvad!? See toetuste süsteem on täielik jama. Rohkem makstakse selliste kultuuride eest mis meie kliimas ei kasva. Turgutatakse igasuguste kemikaalidega ja mürgitatakse peaasi, et ikka toetuse kätte saaks.
7. november 2017, 09:25
EL ei luba kolmandatest riikidest seemet sisse tuua. Enamus Euroopa suuremaid seemnekasvatajaid on Eestist Lõuna pool ja st tuleb hoolega valida seemet vegetatsiooniperioodi pikkuse järgi. Lisaks on alanud kliima muutuse tingimustes vegetatsiooniperiood 3 nädalat lühenenud ja saagi koristamise aeg jääb ka tulevikus uputama. Kui lühema kasvuperioodiga seemet ei saa siis ei saa ka saaki saada. Kohapeal taimede kohandamine järsult muutuva kliimaga ei ole mõeldav nii kiiresti. Teine asi on, et saaki koristada saab üldse palju lühema aja jooksul, uputavate vihmade periood tuleb peale, selleks puuduvad ilmselt ka ressursid (masinate arv, töötajate arv, kuivatid jne.) Juba praegu räägitakse mujal, et põllumajandussaaduste eksport vähenev ja juba on isegi teada, mida ei suudeta piisavalt toota, aga importiida juurde ka ei saa, sest pakkujaid turul ei ole. Toiduainete kriis on reaalselt ukse ees, aga võikriisi näitel võite juba aimata, kui suureks see kriis kujuneb isakeste juhtimisel.
7. november 2017, 14:44
Meenutab Krustsovi aja maisi kasvatamise hullust
Liini tööle7. november 2017, 08:19
Ahnusel piire ei ole,saaks aga rohkem kui loodus ei anna siis riik süüdi makse kinni.
7. november 2017, 10:56
su rumalusel pole piire,saaks aga rohkem pritsida kui mõistus ei anna siis teised süüdi
maakas7. november 2017, 08:05
Nüüd juba mitmet-setmet päeva ilus ilm! Kas töö kardulapõllul käib? Päev küll lühike aga midagi jõuab ju iga päev ära teha. See väike külm mugulaid veel ei näpistanud, kahutanud oli ainult paar sm põllupinnalt. Ahhoi kardulakasvatajad - tegutsege, ärge olge PIDURID!
Kunagine kartulikasvataja7. november 2017, 08:33
Tõsi on see, et ikkagi näpistab. Oleneb ka sordist, kuidas mugulad vaos paiknevad. Omal on kogemus, oli sarnane juhus, et varakult tuli külm, ilma lumeta, nädal aega +kraade ei tuld. oli selline -1. Kui sulaks läks siis üht sorti ikkagi sai koristada, teist mitte. Viimane selline väga vihmane aasta oli 2012. Siis tuli enne lumi ja siis külm. Kartuliga ei juhtund midagi. Kui soojaks läks, võtsime edasi, kus maa kandis. Enam kartulit ei kasvata, sest see lihtsalt ei tasu ära. Töö maht ja saadud kasum(tiht ka kahjum) ei ole kuidagi tasakaalus. Sama on leidnud ka paljud teised ja selle pärast kartuli pindala kukub kolinal.
porgand 7. november 2017, 14:46
loll oled või, kartulid juba ära külmunud, kes neid enam sööb, mõnel üksikul nende magus maitse meeldib, aga säilimisest ei saa juttu olla
mari7. november 2017, 08:04
Samas kartulisaak oli hea. Nii et teeb keskmise välja.
Saak saagiks7. november 2017, 09:23
Kartul on tänu niiskele suvele väga ussitanud ja ei tea, kuidas see üldse säilib.
Ussitanuid pole ,aga on jubedad ,,lõikehaavad ,, 7. november 2017, 10:33
kuidas küll need saavad tekkida - tekitada ?? aga no poodi kõlbab kõik ära anda , need ju võrgus ja hulga koos , pole kohe nähagi ,aga kui turul ise müüvad ,peab ju korralik olema ja mis mulle veel ei sobi , on see kui kartulid on mitmes suuruses ,kui neil valmis pakitud 2 kg pakkidesse ja kotil suur reklaam peal niiet varjab suuremaltjaolt sisu !?
milles probleem7. november 2017, 14:47
mina alati ise sorteerin, pole probleemi
Superpops7. november 2017, 07:58
Ei mingit kadu-koti panin.koti võtsin
mul ka7. november 2017, 19:16
pole probleemi, pooled kartulid võtsid metssead, teise poole külm.
ab7. november 2017, 07:43
Kui poleks neid kulpi löövaid teatud ameti tsinovnikke, poleks midagi häda!
tead7. november 2017, 09:37
tsinovnikute eest meid juba hoiatatakse, see ongi kõige suurem oht euroopa rahvastele.
Kuuuurija7. november 2017, 06:52
Mina sain täiesti korraliku aedoa saagi ja rahuldava põldoasaagi (põlduba polnud 15 aastat kasvatanud ja sellest ajast pärines ka kevadel maha külvatud seeme - seemne vanus mingil määral kahandas saaki- aga ilmastikust tingitud koristuskadusid ei esinenud). Kartulisaak oli kesine, sest algul ei plaaninud kartulit üldse maha panna ja seepärast sai mugul maha alles pärast jaanipäeva, aga iga maha pandud mugula sain ikka vähemalt viiekordselt tagasi.
potikas7. november 2017, 08:33
Kui aias kolm kolme meetrilist vagu köögivilja all, siis jõuad selle iga ilmaga kokku koguda.
Kuuuurija7. november 2017, 12:43
Põllumees ärgu pangu rohkem maha, kui üles võtta jõuab! Masinaga on farmi suurelt põllult märksa lihtsam saaki koristada kui hobiaedniku maalapilt käsitsi. Augustis-septembris-oktoobris oli kuiva ilma küll.
Kolme 3-meetrise vao pärast pole mõtet põllutöid ette võttagi. Ei korva isegi ajakulu, mis saagi saamiseks suve jooksul ära kulutada tuleb.
juss7. november 2017, 06:29
ammu oleks saanud kartuld võtta aga magati maha küll pria ja riik ikaldust kinni maksavad vanasti pandi sellised põllumehed vangi ei mäleta et sellist raiskamist oleks olnud
7. november 2017, 06:07
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
tühja see kardulas7. november 2017, 06:50
30 aasta tagusest minevikust...Istusin Pölva arestimajas 13 päeva restorani ukseklaasi löhkumise eest. tegelikult löid katki selle kolm noorsanti,kellel oli uksehoidjaga probleem.Kuna aga uksehoidja plehku siseruumidesse pani,jalutasin mina sealt "avatud " august sisse ning siirdusin yles restorani jooma.Sealt mind ka areteeriti ning platele tassiti.Uksehoidja väitel löhkusin ukseakna mina,ju ta neid tegelikke löhkujaid pelgas öelda,nad tundsid yksteist sest jutust oli seda aru saada,seisin ju seal lähedal...Minu juttu ei uskunud keegi...Seega ajalugu kordub ja kui leidus YKS kohtunik,kes yritas töde jalule seada,lyyakse ta selle eest risti! Tubli!
ab7. november 2017, 07:42
Sa uksehoidja nime ikka mäletad? Kohtuniku?
7. november 2017, 07:47
oioioi7. november 2017, 06:04
maa külmunud ja kärss kärnas. saaks ainult ruiata. pange siis amet maha. hakake pankuriteks.
Hm7. november 2017, 05:04
Ühe sõnaga oleks lihtsam olnud seletada, et terendab järjekordne hinnatõus, sest nn. talunik (st. kunagine kolhoosi esimees) ei raatsi tööjõudu palgata ega jaksa tehnikat (belaruss ju ei sobi) soetada, et üksikute ilmadega kogu saak koristada.
kus sa kolhoosi esimeest näed 7. november 2017, 08:30
antud artiklis ? siin ainult endine mehaanik ... :P
Teiselt poolt eramaa silti7. november 2017, 04:36
Mul suva,nii kui nii ostan grossi poest poola kartulit.
7. november 2017, 16:00
seda saasta ei taha tasuta ka.kartul,leib ja saunavihad peavad peavad olema ausad ja kvaliteetsed
vai kylm7. november 2017, 02:32
külm võttis maa sees kardulad ära? viiekraadine öökülm, mis paar päeva oli? magage kaineks, kolhoosnikud.
Mäletan7. november 2017, 00:27
nõuka ajast ka sellist aega, et russile pandi poolroomikud alla ja rootoriga peksti muda laiali ning sealt otsisime siis kartuleid. Millalgi hiljem oli kombaini peal sama hull sügis, et põllud lainetasid. Õnneks tuli külm peale kombainid panid mööda jääd, vili ainult pragises käes. Mis kvaliteeti sealt sai, ei mäleta aga miski oma majandi loomasööt sealt kokku korjati. Ega vanarahvas muidu öelnud, et seitse nälja, seitse vilja aastat. Elu on tolle ajaga võrreldes rohkem raha ja lepingutes näpuga järje ajamise peal väljas aga eks kuidagi üle ikka elab. Tol ajal polnud nõuet, et pead 30% seemnest sisse ostma (3..4 korda kallimalt kui omaseeme maksaks), kui ikka häda käes, siis mängisid põllud ringi ilma, et sellest suuremat jama tekiks. Külvivolinikud olid aja hõlma vajunud, vabadusaste oli suurem, nüüd tõime ise omale külvivolinikud õue peale tagasi :)
Miks kupjaid , see ju taluniku isiklik mure ,7. november 2017, 08:33
palju pani ja palju võtab , ainult hind poes on pärast meie isiklik asi .
7. november 2017, 09:46
Talunik vähemalt ise elab nälaaja üle, elasid eelmise väikese jääaja ajal ja elavad ilmselt ka selle järsu jahenemise üle, Ülejäänud saak müüdi maha Rootsi ja Inglismaale, palgaorgad saadeti teede äärde surema. Arvestades, et nüüd on mingigi põllumaa veel ainult 1/3 elanikkonnast siis 30 000 näljasurma surnuga asi enam ei piirdu.