Eesti uudised

UUS MAKS TULEKUL – MIDA SINA SELLEST ARVAD?

Kas plaanitav põletamismaks ajab eestlased lõpuks prügi sorteerima? (85)

LISA KOMMENTAAR

A.L.10. november 2017, 13:01
No eks Soome prügi kinnimaksmiseks hinda tõstetaksegi.
mustamäelane9. november 2017, 19:33
Mina olen korralik ja sorteerin prügi. Viin prügi vastavatesse konteineritesse. Aga ...
Mis on sellest kasu, kui naaber trepikojast seda ei tee. Põhimõtteliselt. Mis on sellest kasu, kui prügikonteinerid tühjendatakse kõik ühte kohta. Mis on sellest kasu? Muidugi on prügi äri, suur ja kallis äri.
Prügimaffiast9. november 2017, 17:59
Nende hüüdlaused, nt "Keskkonnahoidlikult!" on jamps ja häma.
Inimesi sunnitakse prügi tootma ja kes seda ei tee, seda trahvitakse, sest see nende "tühisõit" ongi ju tegelikult trahv.
Aga kui mul pole seda prügi kusagilt võtta!
Ma ostan talunikelt paberkottides kuivained. poes valin paberist või klaasist pakendid, õli on klaaspudelites, konservikarbid lähevad vanametalli, paber ja papp tulehakatuseks, kartulikoored komposti jne- kuskohast ma pean selle meeletu "keskkonnahoidliku" ja nõutud koguse võtma, mille eest ma maksma pean?
Sunnitakse ju maksma ikkagi!
9. november 2017, 16:29
no mi selle prügi sorteerimisest kasu on kui kõik läheb nagunii ühte autosse miks sellist jama korraldada
kuidas miks9. november 2017, 17:15
aga niimoodi saab ju makse tõsta ja kõhnukesse riigi rahakotti tulu tekitada.
iljust9. november 2017, 18:38
Naiivne oleks loota, et paberile- papile, klaasile, kilele ning tavalisele olmeprügile tulevad eraldi prügiautod järele!
Ei.9. november 2017, 15:07
Prügi visatakse aknast välja nagu ülejäänud sotsialismimaades.
lol'lusel pole piire.9. november 2017, 14:15
Mida rohkem sorteerid, seda tühjemaks jääb konteiner, aga maksma pead ikka täis konteineri eest.
Lahendus on pagulastes9. november 2017, 14:06
Toome sisse 10 000 pagulast. Nad varastavad prügi ära.
9. november 2017, 15:15
Pagulased vaevalt et prügile aega kulutavad.
nh9. november 2017, 18:15
alles mõni aasta tagasi oli artikkel, et soome või rootsi põletamistehas ostab põhjamaades põletamiseks prügi kokku, kuna omal prügi napib! Karta on, et tegemist on meil lihtsalt 2x kasusaamise üritusega!
Teadmiseks10. november 2017, 13:11
Nii ongi. Arvatavasti kõik eesti veokijuhid Norras ja Rootsis teavad, mida tähendab see, kui järgmise laadimiskoha firmanimes on sõna "miljö". See tähendab seda, et poolhaagisesse laaditakse ca 30 tonni pressitud olmeprügi, katkistes suurtes, 600- 800 kg kaaluvates kilepakkides. Haisvat löga, mis tuleb veel koormarihmadega kinni tõmmata ja pärast kuumavee survepesuga haagist pesta.
On terved hordid rumeenlasi, kes sõidavadki oma liikuvate põrandatega haagiste ja romudega Norra ja Rootsi vahet ja veavad prügi Rootsi soojusjaamadesse.
Prügi maksab! Tasub lausa 800 km kaugusele vedada!.
kodanikujulgust sots meedias (SE AU liige)9. november 2017, 13:30
sots meediasse uleskutse ules, kujundada a4 sildid "ei lase ennast prugimaffial survestada" ja tanavate kaupa oma konteinerite ja varavate juurde ules panna. helistada ja meilida kohalik prugihaldaja sodiks, rubriigid kohaliku lehte ja agitatsioon. mes teie eest voitleb? mitte keegi. vaadake HKScan ja RLK palgasoda praegu. piisas 3 inimesest kes hakkasid larmama ja nuudseks on SE ja FIN ametiuhingud neid toetamas. eestlased on vaimselt nii leplikud ja vaiksed et monikord on mul teist hale
perenaine9. november 2017, 13:21
Kas ma pean oma kodu - köögis avama prügikogumise kontori. Mitu prügikasti mul peaks olema, et tegeleda sorteerimisega. Näiteks on Mustamäe, Lasnamäe ja Õismäe köögid nii väikesed, et sinna on raske paigutada kolme prügikogumise anumat. Täiesti idi...ootlik seadus. Olen ise samuti näinud, kuidas kogu mitmes konteineris olev sorteeritud prügi kallutatakse ühte prügimasinasse. Milleks see sorteerimine veel?
Õismäelane9. november 2017, 13:49
Mul on ühetoaline korter. Iusasti mahub kraanikausi alla olme, plastik, kompost. Ei ole mõistlik 20l ämbreid panna sest need lähevad haisema vaid vastavalt vajadusele ikka ja siis regulaarselt tühjendada.
Noojahhh...9. november 2017, 18:25
A ega vanatüdrukul polegi muud teha, kui õhtuti prügi sorteerida.
Kristo9. november 2017, 11:56
Käin tihti kodu lähedastes metsades jooksmas ja näen, kuidas siia- sinna taas mõni prügihunnik on tekkinud. Mida rohkem riigi poolt survestatakse, seda tihedamalt hakkab isetekkelisi prügimägesid ka meie metsadesse tekkima. Läbi käidud etapp riigil kahjuks. Tänast riigivalitsemist iseloomustab kahjuks suutmatus vanadest vigadest õppida ning kohutavates kogustes uusi ning kulukaid juurde toota.
sa vaata kes riigi eesotsas9. november 2017, 11:59
ja näed kuhu asi läheb ...
mai9. november 2017, 15:26
seda ju tahetaksega, siis saab jälle hõisata-TEEME ÄRA, selleasemel, et mõistlikult prügi majandada
Jauram9. november 2017, 10:44
Ehk teeks nii, et me hakkame näiteks elektrijaamale müüma oma prügi ...! Siiani oleme tasuta prügi andnud igasugustele tootmisjaamadele, katlamajadele !? Saame kulud-tulud tasa ...?
9. november 2017, 12:00
vii parem edasi metsa alla
Mida sa9. november 2017, 20:02
tasuta andnud oled. Sinult on tasuta võetud ja maksad veel peale et prügi prügikasti viid.
Vaba vaatleja9. november 2017, 10:43
Sorteeriksin meeleldi kui oleksid vaid vastavad võimalused loodud aga ei ole. Ka ei hakka ma kohe sihilikult sorteerima, kui kavatsetakse rakendada kortermajadele nii nimetatud keskmisi trahve, kus kogu maja peab kinni maksma kellegi teise keda tihtipeale isegi tuvastada pole võimalik tegemata jätmised, sest sel puhul on juba targem ka ise sama rada käia. Vähemalt tead mille eest maksad. Ja kes maksta ei taha viib oma prügi ilmselt hoopis metsa alla täienduseks sellele mis sinna juba samal põhjusel viidud ja millele kuidagi lõppu pole näha. On siis seda metsa alla sokutatava prügi hulka veelgi vaja kasvatada? Ehk siis mõtlemisainest on siin küllaga enne kui uisapäisa jälle seadusi vastu võtma hakata.
Jürka9. november 2017, 10:37
Artiklist: Hinnamuudatus ongi mõeldud selleks, et elanikud oma harjumusi muudaksid. Aga äkki muudaksid jäätmefirmad oma harjumusi. Nemad on seni harjunud saama toorainet (või edasmüüdavat toorainet) meilt tasuta. Üldjuhul tuleb tooraine eest selle kasutajal (töötlejal, edasimüüjal) ikka maksta.
9. november 2017, 11:38
Eestis kujutavad valitsejad ette, et maksudega saab kedagi motiveerida, alkoholi näide peaks ju värskelt silme ees olema, et see ei tööta, aga ilmselt tuleb neid õpetada kuidagi teisiti motiveerimisest kui sellisest aru saama. Motiveerida saab peamiselt positiivse motiveerimise kaudu, vähemalt seda arvavad loomade käituise spetsialistid, negatiivne motiveerimine kipub andma väga negatiivseid tulemusi. Teate küll neid araks pekstud agressiivseid.
Mari Murakas.9. november 2017, 10:30
Püüan oma prügi sorteerida, muide, muus maailmas (näiteks Saksamaal) tehakse seda ammu ja täitsa edukalt.Niisiis, ma üritan, ehkki vahest tundub see lausa tobedusena.Näiteks, meil alevis, on majade juures üldprügi konteinerid ja teiselpool alevi ääres (turuplatsi lähedal) on siis konteinerid klaasile, pakenditele, paberile jne.Olgu, olen nõus vedama oma sorteeritud prügi pea kilomeetri kaugusele, kuid, kui nägin, et prügiauto sõites oma ringi ning majade juurest tühjendas prügikonteinereid (üldprügi) ning võttis suuna sorteeritud prügikonteinerite juurde ning tegi seda sama,samasse autosse, üldprügiga kokku, siis olingi hämmingus. Mida värki! Kellele pidi olema kasulik, et ma oma prügi sorteerisin? Ja nii prügi sorteerides,lisaks sellisele situatsioonile mõeldes, tekkis mul küsimus. Kuhu, millisesse konteinerisse , peaks panema näiteks lapse mähkmed, hügieenisidemed jne.sedasorti prügi?Ja nüüd hakkasin hoopis mõtlema,kas ongi mõtet sellele sorteerimisel,kui nagunii lõpptulemusel läheb kõik kokku. Ja veel, mäletan aegu, kui koolis tehti klassidevahelist võistlust vanapaberi kogumisega. Nüüd aga vea oma ajalehti kilomeetri taha.
Moderaator on9. november 2017, 10:30
prügikollist kommunist!
HeH9. november 2017, 10:17
mitte üks maks või karistus ei pane inimest ei prügi sortimna, ei suitsuandurit seotama. Tuleb teha, et inimene ISE TAHAKS.
Vaadake, kuidas on prügisüsteem näiteks Brüsselis - prügivedu äravedu on inimestele TASUTA, aga seda juhul, kui ostad endale spetsiaalsed prügikotid. Kotte on kolme värvi, ühte käib komposteeruv prügi, teise olmeprügi, kolandasse paber-papp. Kui need reeglid on täidetud - ehk siis kasutad õigeid kotte ja prügi on sorteeritud, on äravedu sulle tasuta. Ei ole ka kohustust, et prügi viiakse ära "iga kuu". Prügiveofirma saab oma sissetuleku nende spetsiaalsete kottide müügist ja teiseks on arenenud riikides tegemist TEENUSEOSUTAJAGA, mitte kasumiahne ärilise ettevõtmsega.
karistus ja maks9. november 2017, 13:41
Täna sorteerin prügi (paber,papp, klaas, metall, kile) ja vean selle ise linnaossa paigutatud prügikastidesse. Orgaaniline läheb kompostiks ja tagastatava pakendi tagastan. Samuti ohtlikud jäätmed viin kogumiskohtadesse. Lapse mähkmed, hügeenisidemeid, juuksekarvad, kummist/nahast tooted, räbalad jms panen olmeprügisse, sest neid mujale lihtsalt sortida ei ole ja tagastada neid ka kuhugi ei ole. Makse tõstes ei ole mul võimalik enam rohkem sorteerida, kui juba praegu sorteerin. Pealegi maksan ka sorteerides ikkagi olmeprügi eest igakuiselt, maksan täies mahus ka siis, kui konteiner on pooltühi. Kui makse veel tõstetakse, siis kaob mul igasugune tahe prügisortimiseks aega raisata, Eraldan ainult kompostiks sobiva sest kompost kulub aiapidajale alati ära.
E . K .9. november 2017, 10:07
...muu pole oluline , raha on põhiline ...
ehk ...9. november 2017, 10:33
... Siim -Valmari panus riigikassasse ?
prügimaks9. november 2017, 10:00
Praegu kehtiv prügimaks (maksad sama summa sõltumata sellest kui täis või tühi on konteiner) ei pane kedagi sorteerima. Miks ma pean sorteerima, kõik selle kraami oma kulu ja transpordiga 5km kaugusele vedama ning siis koju jäänud tühja üldprügi konteineri "tühjendamise" eest endiselt täisraha maksma?
Jüri9. november 2017, 09:59
Kas uue maksu korral hakatakse seda prügimaksu maksma prügi tegeliku koguse eest või ikka konteineri hinnaga? Kui tegelikku kogust ei arvestata, siis on mul ju igal juhu kõige odavam konteiner tuubil täis panna, aga mitte maksta pooliku konteineri eest täie hind ja siis veel kanda kulutusi sorteeritud jäätmete laialivedamise eest. Praegu on ju nii, et kui sa kogu oma prahi ära sorteerid, saad lisaks laialivedamise kuludele veel trahvi tühisõidu eest.
Vmaamiis9. november 2017, 09:58
Häbematuse tipp-prügi on kallis utiiltooraine,mille eest makstakse head raha!Nüüd sunnitakse Eesti rahvas prügifirmade teenistusse,kusjuures maksame peale!!!!Õigem oleks tasuta prügivedu!!
tibu9. november 2017, 09:56
Millal kehtestatakse maks neile, kes selliseid uusi, lolle makse välja mõtlevad???
RAA9. november 2017, 09:51
Kuidas see põletamismaks toimima hakkab.Mina sorteerin prügi.Naabrid põletavad ja mürgitavad sellega minu õunu.10a.jooksul pole ühtegi õunaussi olnud.
Trahvima peaks prügi põletajaid--aga selleks peab keegi ringi liikuma.PRÜGIVEDU peaks olema TASUTA,siis keegi ei põleta ega vea metsa alla. Tegelikult on linnas ,alevikes ju olemas kohad kuhu saab TASUTA panna pappi,purke ,pakendid.Pakend ongi ju enamus prügi.
no kui9. november 2017, 10:24
No kui tänu naabri tegevusele pole 10 aasta jooksul õunausse olnud, pead naabrile usside hävitamise eest hüvitust maksma.
siiani9. november 2017, 10:40
pole põletanud aga nüüd hakkan küll oma prügi ise põletama. Tahaks näha kuipalju nad tühja konteineri eest raha küsima hakkavad?
küsivad9. november 2017, 14:45
kõige väiksema tühjendusühiku eest, aga kui sul leping, siis sama summa maksad, mis lepingus.
Lihtsalt9. november 2017, 09:42
On vaja inimestelt raha katte saada, muud midagi!
tstob ani tam vse zdohi9. november 2017, 09:57
Sellise suhtumise juures ei olegi inimestel nagunii midagi muud teha kui maksta, milleks siis veel koju prügimäge teha?
rrr9. november 2017, 09:58
Täiesti nõus. Nt eramajas elades ei ole biojäätmeid kuskile panna. Kui küsida, tuleb vastus, et kompostida. Jah, kui mul oleks mitmeid tuhandeid ruutmeetreid suur krunt, siis ma ehk leiaks koha, kuhu see kompostimägi teha, aga väikese linnakrundi puhul ei ole mul kõiki biojäätmeid kuidagi kompostida võimalik. Kui ise süüa teha, siis tekib neid väga palju ja kahjuks polegi kuskile mujale panna kui tavaprügisse. Enamus jäätmeid on pakend (saab õnneks tasuta ära anda), siis on bio (eramajas läheb tavajäätmete hulka praeguse süsteemi järgi) ja siis tekib mingi imeväike kogus seda pärisprügi, mille äraveo eest ma pean nagunii maksma iga kuu, kuigi mul seda praktiliselt ei tekigi.
No ma ei tea9. november 2017, 10:45
teen ka kodus ise süüa, pluss lillepeenarde rohimisest tulenev jääde, hekijäätmed jms ning mitte mingit kompostimäge ei teki.minu meelest pigem on probleem selles, et maainimestel pole oma sorteeritud prügi kuhugi viia. Ostan endale kolm konteinerit või? Kas hakkab käima ka kolm erinevat autot? Ja maksan oma kohustuslikud maksud kolme peaaegu tühja konteineri eest?
mõtisklus9. november 2017, 14:23
Bio jäätmete tarbeks saab ka väikesesse aeda nägusa kompostri soetada. See selleks. Aga sorteerides tekib ikkagi ka sellist prügi, mida pole kuhugi tasuta ära anda ega viia. Kui nüüd sellisele prügile uhatakse makse otsa, siis kaob praegu sorteerijatel sorteerimise mõte. Juba täna maksad peale ( sortimiseks kulunud aeg+transpordi kulu kogumiskohta+kodune " sortimisjaam"+olmeprügi korraline kohustatud äraveo teenus) ja mida rohkem maksad, seda mõtetumaks see sorteerimine läheb.
Kass9. november 2017, 09:37
Mis asja!
Laevadega ja autodega tuuakse massiliselt Soomest prügi Eestisse!
Selle meie kohaliku prüginutsu pärast on vaja uus maks kehtestada!Absurd kuubis!
9. november 2017, 10:00
Soomlased maksavad ise veo kinni, oma ühku ei taha ju reostada ja reostamise eest makasta, aga Eestis tuleb peotäite viisi kokku korjata, ongi kasulikum suure koormaga Soomest tuua, las Eestlased maksavad ennast oimetuks Soome prügi põletamise eest. .
Sa ei tea asjust midagi!9. november 2017, 18:08
Soomlased müüvad seda prügi meile, sest prügi on tänapäeval kallis küttematerjal!
Kõige rohkem müüvad oma prügi rootslaste katlamajadele norrakad, sest nende elekter tuleb nii odavalt kätte, et seda soojusest tekitada pole mõtet. Jõed ajavad hüdrojaamu ringi norrakatel.
Kust võtad, et soomlased selle niisama ära annavad? Ikka raha eest ja 28 tonni kaupa poolhaagisele.
Meie käest korjatud prügi, mille äraandmise eest me maksame- see müüakse samamoodi maha.
See on väga kasumlik äri.
Pmt on meie prügi meie vallasasjad ja ka meil on õigus seda vaid raha vastu vahetada.
Eesti kodanik.9. november 2017, 09:34
Kapitalism! Milles me elame, näeb ette, et ühtegi liigutust ei tehta ilma raha saamata. Miks peaks inimene sorteerima prügi eraldi, seejuures veel ise peale maksma?
A.L.9. november 2017, 09:27
Kõigepealt tuleks lahti seletada see,miks toimub prügivedu iga 28 päeva tagant.365 jagada 28 on 13.Muude teenuste eest maksame ju korra kuus,
vanTamm9. november 2017, 10:36
vähemalt õige oleks, et vedaja tuleb siis, kui teda kutsutakse. Kutsutakse põhjusel, et upume prügisse või haisu sisse. Aga mitte mingeid müstilisi tühisõite tegema, olgugi et pealesunnitud lepinguga. Kogu värk on mädane kaldu.
Tegelikult9. november 2017, 09:21
Ostetakse Soome prügi, et sellest elektrit ja soojust toota ning seda siis omakorda meie inimestele müüa! Looge stiimul, ostke prügi kokku ja tulemus on oluliselt parem kui praegu. Keskkonnaministeerium tuleks kaotada, sest tegelevad pakasuhaga!
oleks siis Soome9. november 2017, 10:17
See prügi tuuakse sinna Muuga sadamasse ju lausa Inglismaalt, et seda siis Iru elektrijaamas põletada. Ostetakse kalli raha eest sisse, sest väidetavalt Eestist ei tule piisavalt. Makske ka kohalikele ja te ei jõua kõike äragi põletada!
9. november 2017, 09:20
... lisaks paljudele erinevatele prügiämbritele köögis ,elu -ja magamistubades ,peaksid esikus elama ja toimetama veel ka vihmaussid ?
9. november 2017, 10:01
Inimesed võiks üldse ära haihtuda.
Se-to9. november 2017, 09:18
Täna s.o.09.novembril esines Vikerraadios see prügitibi, ta on nii piiratud, et saatejuht ei saanud keerukamaid küsimusi esitada, kuna ta ei saanud küsimusestki aru,rääkimata siis vastusest.
hr.lõhmus9. november 2017, 09:13
Võiks minna rootsi ja norra ning tutvuda sealse prügi korjamisega.kõik kohad on täis väikeseid prügi sorteerimise nn.jaamasid,kuhu elanikud toovad oma jäätmed ja panevad vastavatesse konteineritesse.raha korjajat ei ole näha.
9. november 2017, 09:11
Plaanitav põletamismaks paneb ainult valitsust manama. Reaalset olukorda näeb ju igaüks isegi, prügiauto tõstab kõik kokku.
Aikuura9. november 2017, 09:07
Ega meie valitsusel ei olegi muud teha kui mõelda kuidas aga saaks viimasegi sendi inimeste taskust välja imeda.
Prügiveo9. november 2017, 09:35
eest maksmine on praegugi puhas vargus. Sorteerimine on töö ja kulu ja prügi on kaup.
9. november 2017, 09:01
Ajakirjanikud võiksid uurida, kus on need erinevad ümbertöötlus tehased kus seda erinevat sodi taaskasutatavaks materjaliks muudetakse, neid ju pole!
Kas on vaja kokku koguda mägesid nagu vanu autorehve, millel kasutus puudub!
Kõigepealt peaks riik ehitama tehased, kus toimub ümbertöötlus, leidma ka võimalused seda toodetud tooret turustada ja siis alles rääkima sorteerimisest.
Lõpetasime 9. november 2017, 08:57
perega prügi sorteerimise mõned aastad tagasi väga proosalisel põhjusel. Meid trahviti, kuna ei pannud ettekirjutatud päeval prügikotti plastikuga völja. Auto oli meie pärast tühisõitu teinud. Meie tänaval oli üle maja sorteerijaid, nüüd üksikud pered. Ei hakka siin matemaatikaga tegelema aga fakt on see et prügiveofirma peaks hoopis inimestele prügi kogumise, sorteerimise eest maksma, mitte
vastupidi. Oleme maksnud selle prügi eest maksud riigile läbi poodide, küttefirmade jne. Samas läheb osa prügist taaskasutusse kas elektri, sooja või muude tarbesemete tootmiseks mida me taas kõik koos tarbime ja taas selle eest maksame. Antud hetkel käib pesuehtne kodaniku röövimine ja tundub et sellele prügimaffiale antakse veelgi hoogu juurde.
9. november 2017, 09:14
Prügimaffia sigatseb elanikega ja elanikele väänatakse makse juurde, tundub hirmus motiveeriv.
...9. november 2017, 10:02
Kui teavitada ette, siis ei saa trahvi. Pakendikoti äravedu on tasuta, ei pea midagi maksma. Ainuke juhus ongi see, kui tühisõidu eest trahv saada.
hämmingus9. november 2017, 13:03
Miks me peaksime kulutama aega (ja raha) prügifirma teavitamiseks? Kujuta nüüd ette, et kui prügifirma saab iga päeva oma paarsada telefonikõnet (või kirja) teavitusega, et prügikotti seekord välja ei panda, siis peegeldub see nende tööjõukuludes (teavituste vastuvõtja tööaeg maksab!) ja selle maksavad kinni ikkagi tarbijad. Selline etteteavitamise soovitus viitab ikka väga ilmsele diagnoosile - ametnikuhaigusele (tüsistusena korruptsioon).
Midagi 9. november 2017, 20:26
rumalamat annab linnatänavatel ehk veel välja mõelda. Teavitada. Kus on tühisõit ? Kas ühel ja samal päeval jätsid kõik linnakodanikud plastikukoti aia äärde lohistama ? Prügifirma hoidis kokku autokütet, töötaja tööaega ja jõudis ehk varem kojugi. Kahju saab siin ainult kodanik ja maksumaksja. Prügifirma peaks kodanikele prügi eest maksma aga mitte vastupidi.
Jürka9. november 2017, 10:48
See tühisõdu trahv on ka üks imelik asi. Saan aru, kui ma elaksin üksinda metsas ja prügiauto sõidab sinna ainult minu pärast. Aga kui auto minu väravast lihtsalt mööda sõidab järgmiste klientide juurde, siis miks selle eest mind karistada? Mõtlen, et trahv on tegelikult selle eest, et ma nad seekord oma prügist (ehk nende toorainest) ilma jätsin ja nad ei saa mulle nendele antava tootaine eest arvet esitada.
kui ma9. november 2017, 14:39
olin töötu ja mingit sissetulekut polnud, polnud ka prügi ja pidin kogu aeg maksma nn. tühisõite, kuigi üle tänava ja kõrval naabritelt võeti prügi. Kirjutasin alati pangamakse selgitusse: katuseraha maffiale ja kogu aeg läks ilusti läbi.
9. november 2017, 08:53
Igaüks sorteerib prügi ja siis loobime kõik ühte konteinerisse kokku, kus prügiauto viib need kõik ühte hunnikusse. Mis me oleme kilplased? Põhjus maksu tõsta jälle
9. november 2017, 09:01
Nad ise ju väidavad selle kohta, et sorteerivad kõik üle, sest elanikud ei oska õigesti sorteerida. Kuidas siis kõik sorteerimata prügiks muutub? Inimeste elamistest tehakse prügimajad, aga sorteeritud prügi ikkagi ei jõua õigesse kohta, kus see viga siis on?
hmm9. november 2017, 10:10
Ja huvitav on, et iga elanik on alandatud prügifirmade orjadeks. Nüüd see söögi jäätmete sorteerimine ka. Aitame kellegil sigu kasvatada või? Nõuka ajal vedasid talunikud sööklate juurest jäätmed on rõngassabadele. Nüüd vist ka . Aga meie maksame selle jandi eest peale ka veel .
9. november 2017, 10:11
Kas tõesti keegi usub, et on olemas selline amet nagu prügi sorteerija, kes päevast päeva seda sodi siis veelkord sorteerib omakorda? Kisub neid kotte lahti ja siis harutavad, kuhu miski käib? See on ju nii ajuvaba kui veel olla saab.
9. november 2017, 11:43
Siis jääbki üle ainult prügimaffia poolt elanike petmine, et nad sorterivad, tegelikult ei sorteeri midagi.
on-on9. november 2017, 12:01
Olen ise käinud Ragn_Sells'i prügijaamas ja näinud neid õnnetuid umbkeelseid naisi kõrgel konveieril seda sodi ja s..u sortimas, millest enne on magnetitega enamik metalli välja tiritud.
Sealjuures selgitati, et kui oled oma prügi musta või muidu läbipaistmatusse kotti pakkinud, siis käsitletakse ka seda sorteerimata prügina.
Juku9. november 2017, 08:53
sorteeritud prügi erineval sorteerimata olmejäätmetest on toore, mille saamiseks tuleb teha tööd ! ja see töö tuleb toormest huvitatul, nagu iga teinegi töö, töö tegijale kinni maksta. edasine on juba puhas rehkendamine - kui kõrgelt hindab oma tööd jäätmete valdaja. kui palju on toorme ostja nõus maksma. seega sorteerima ajab vaid see, kui sorteeritut hakatakse kokku ostma nagu kasutatud taarat.
Õige Juku9. november 2017, 09:07
ennemuiste just nii see elu käiski. Maksti makulatuuri, riiete, klaasi jne eest. Kui raha ei tahtnud said vastutasuks natuuras lõnga, purgikaasi, seepi või mida iganes mida nendel kogujatel pakkuda oli.
Huvitav jah9. november 2017, 09:42
aga nii see toimis ENSV aegu ja kõik oli ok. Siis ei olnud plastikpakendeid peaaegu üldse. Nüüd ainult räägitakse loodushoiust aga seda plastikurämpsu toodetakse päevast päeva ikka rohkem ja rohkem. Oleks veel mõni plastikust kulp või leivakapp mis vastu mõne aastagi peaks. Ainult prahti müüakse ja toodetakse.
9. november 2017, 11:45
Kas ikka peab iga viinerijunni kõvasse plastkarpi pakendama, kui on vaakumpakendid olemas?
vanasti9. november 2017, 14:20
oli veel palju väikeseid prügimägesid. Kui viisin autoga sinna prügi, siis tagasi tulin suurema koormaga, toimus taaskasutus, nüüd see võimalus puudub.
IRW9. november 2017, 08:47
Pigem saavad täiendava koormuse metsaalused
Valdo9. november 2017, 08:47
Mis ma pean kööki 3 prügipange kõrvuti panema või. Kortermajas ei tea keegi kes sorteerib või mitte.
9. november 2017, 09:06
Lisaks tõstavad võõrad kortermaja konteinerisse suvaliselt oma prügikotte, ega need nahaalid siis sorteerima ei hakka.
9. november 2017, 09:40
olin aktiivne prügi sorteerija,ise väga piinlikult ja rumalalt puhastasin ja jälgisin aga kui järjepidevalt kortermaja elanikud viivad suvaliselt kõik ühte prügikasti olgugi kõrval klaastaara ja paberpakendi konteiner siis lõpetasin selle rumaluse ja viin kõik ühte sest ei näinud sel enam mõtet,ja kui eramajade elanikud öösel salaja kortermajade konteineritesse oma sodi poetavad....lukud on loomadele
kuule Sorteerija9. november 2017, 10:08
Ütlen sulle suure saladuse: Kõigil eramajadel on kohustuslikus korras prügikonteiner. Miks peaksin prügi kaugemale tassima? Spordi mõttes või?
jah9. november 2017, 10:41
Ei tea aga tassitakse. Kusjuures need tassijad ei ole vaesemad inimesed vaid prügikott võetakse välja uue ca 90 000 eurise audi a8 pagasnikust.
9. november 2017, 10:51
tean mida räägin,sest käin vahetustega tööl ja oma silm on olnud kuningaks!!!kui eramaja omanikul prügikast täis saab ja teadupärast kott mis seisab prügikasti kõrval on teise prügikasti hinnaga.kohustuslikus korras on jah eramaja omanikel prügikast aga millegipärast leidub aeg ajalt metsa alt just eramaja omanike prügi,sportlikud inimesed.