Nädala TOP
10. november 2017, 16:36

TOP 5 | Meie mees linnavalitsuses (31)

Poliitilise paindlikkuse meistriklassi demonstreeris Aivar Riisalu, kes maandus paljudele üllatuseks Tallinna ettevõtluse ja innovatsiooni valdkonna abilinnapea kohale, naastes selle sammuga IRLi ridadest endise kodupartei Keskerakonna rüppe. Miks meie mees meid reetis, ei küsi aga mitte ainult IRL, vaid Riisalu Tartu volikokku valinud valija. Annab partei ameti, saab tingimusteta lojaalsuse, teab aga Keskerakond.

Riigikontroll viibutab näppu

Riigikontrolli aastaaruanne, milles tõdetakse, et riik elab juba praegu üle jõu ja tagatipuks on lõppemas eurotoetuste magus põli, peaks olema tõsiseltvõetav hoiatus valitsusele. Patukahetsuse ja meeleparanduse asemel näeme aga rahandusministeeriumi eneseõigustust, et haigekassa ja töötukassa reservide kasutamine pole olnud ebaseaduslik, ja teiste ministeeriumite põhjendamatut optimismi, et toetuste lõppedes leitakse raha lihtsalt mujalt. Kas leitakse, on niikuinii mõne järgmise valitsuse mure.

Kohtunikule sulg sappa

Et kohtuasja tuleb arutada erapooletult, on põhimõte, millest õigusemõistmisel kuidagi mööda ei pääse. Selles valguses tuleb näha riigikohtu distsiplinaarkolleegiumi otsust tagandada üks omade seast – Narva kohtunik, kes alavääristas islamiusulisest mehest lahutada soovinud naist. Viimase teguviisi õigustajailt tuleb aga küsida, kuidas käituksite siis, kui satuksite ise oma isiklikke veendumusi peale suruva kohtukulli ette?

Ametnikule töö, pensionärile mure

Pensionäridelt maksuvaba miinimumi arvestamise avalduse nõudmine on hea näide sellest, kui kilplaslikult võib asju ajada. Ametnikke ootab vastu jõule ees hulk lisatööd vanuritele tulumaksureformi selgitamise ning elektrooniliselt ja postiga personaalsete meeldetuletuste saatmise näol, pensionäri aga suur mure, ega pinsipäeval halba üllatust oodata pole. Miks ei nõuta avaldust hoopis neilt vähestelt, kes maksuvabastust ei soovi?

Priske võit

Sotsiaalministeeriumi kantsleri Marika Priske kaebus superministeeriumi kohvikus veini pakkunud toitlustaja suunal kandis vilja: kurikuulus veiniriiul nihutati vastasseina äärde, kus see hakkavat vähem silma. Mis ühele oluline töövõit, paistab teisele aga asendustegevuse asendustegevusena.