Marit Björgen.Foto: Reuters / Scanpix
Talisport
16. november 2017, 11:20

Björgen: kardan enda turvalisuse pärast

Avalikuks saanud dopingudokument hirmutab Norra suusatajat Marit Björgenit (24)

Norra suusakuninganna Marit Björgen rääkis kodumaisele meediale, et on pärast avalikuks tulnud dopingudokumendi sisu nägemist hirmul.

Bryan Fogeli Ikarose-nimeline dokument leiti Netflixist. Selles dokumendis tunnistab kurikuulus endine Venemaa Antidopinguorganisatsiooni boss, Sotši olümpiat puudutanud skandaali avalikuks tulles USAsse põgenenud Grigori Rodtšenkov, kuidas sportlaste Sotšis antud dopinguproove võltsiti ja vahetati.

Viimaste nädalate jooksul on seetõttu saanud kuus Venemaa suusatajate eluaegse olümpial osalemise keelu. Nende seas on Sotši  medalimehed Aleksandr Legkov ja Maksim Võlegžhanin, kes jäeti mõistagi autasudest ilma.

Björgen rääkis Norra ajalehele Aftonbladet teda Ikaros-dokumendi nägemise järel vallanud tunnetest. "See hirmutab mind. Dopinguproovide ohutus peab olema täielikult tagatud. Nüüd, kui selgub, et neid on võltsitud, kardan ka enda turvalisuse pärast. Samamoodi oleks võidud ju meie (norralaste) proove võltsida," ütles suusataja.

Björgen vastas jaatavalt, kui küsiti, kas ta kardab enda süüdlaseks lavastamist. 2014. aastal peetud Sotši taliolümpial ei jäänud ükski norralane dopinguga vahele. Björgen lisas, et ta uskus viimase ajani suusatajate puhtusse: "Minu silmis on kõik puhtad, kuni pole tõestatud vastupidist."

Suusatamise MK-sari algab järgmise nädala lõpus traditsiooniliselt Soomes Rukal.