Foto: Robin Roots
Eesti uudised
18. november 2017, 19:45

President Kaljulaid: argumenteerimist tasub harjutada (113)

Väitlusoskusi tasub juba noorena õppida, et argumenteerimine, teiste seisukohtade ärakuulamine ning väidete hindamine oleks edaspidi sisseharjunud mõttelaad, lausus president Kaljulaid täna presidendi väitlusturniiri finaalis.

President Kaljulaid tänas kõiki algajaid noori väitlejaid, kes turniiril osalesid ning Eesti Väitlusseltsi võistluse korraldamise eest. „Olen kindel, et selle väitlusturniiri läbinutest saavad edaspidi Eesti parimad väitlejad,“ lausus turniiri žüriis osalenud president Kaljulaid.

Finaalvõistlusel väitles kaks võistkonda teemal „Võrdõiguslikkusesse uskuv naine peaks minema vabatahtlikult ajateenistusse“: Tallinna Inglise Kolledži võistkond (Anette Andresoo, Uku Urb, Karl Oskar Pungas) ning Gustav Adolfi Gümnaasiumi võistkond (Mia Maripuu, Hendry Ollin, Uko Rasmus Tiidemann). Kohtunikud valisid võitjaks Gustav Adolfi Gümnaasiumi võistkonna.

Enne finaali pidasid Kersti Kaljulaid ja Siim Kallas näidisväitluse teemal “Tallinn tuleks euroraha jagamisel välistada”. Kaljulaidi paariliseks oli James Arney (Miina Härma Gümnaasium) ning Kallasel Markus Laanoja (Hugo Treffneri Gümnaasium), kes esindasid Eestit augustis Indoneesias peetud kooliväitluse maailmameistrivõistlustel. Loosi tahtel väitlesid Kallas-Laanoja jaataval ning Kaljulaid-Arney eitaval poolel. Näidisvõistluses võitjat ei valitud.

Seekord osales presideni väitlusturniiril üle 200 noore üle Eesti, sealhulgas ka palju vene emakeelega noori, mis tegi seekordsest turniirist suurima osavõtjate arvuga Eesti väitlusturniiri.

Eesti Väitlusseltsi ja Vabariigi Presidendi Kantselei koostöös kahe aasta tagant korraldatav presidendi väitlusturniir on mõeldud põhikooli- ja gümnaasiumiealistele algajatele väitlejatele, et populariseerida väitluskultuuri ja -oskusi.