Keha

Oma isa hooldekodusse paigutanud ja mitmeid puudusi märganud tütar võitleb vanurite inimväärika kohtlemise eest

„Eakad ei sure hooldekodudes mitte vanadusse, vaid nälga ja janusse!“ (595)

LISA KOMMENTAAR

vastseliina20. mai 2018, 17:46
Mul "ilgelt head" kogemused Vastseliina Hooldekoduga. Emal põlveliigesd äsja ära vahetatud, ei jõudnud enam tegelda oma 90. aastase abikaasaga, kellel oli uriinipidamatus ja käis karguga. Pärast haiglas õdede osakonnas viibimist oli sunnitud viima abikaasa Vastseliina Hooldekodusse. Kuskil 3 kuul teatati hooldekodust, et abikaasa on nii halvas seisuses, et hakkab surema. Ema käis abikaasat kogu aeg vaatamas, polnud midagi aru saada kõik kohad keha ja jalgade peal olid kinni plaastertatud ja arvatavasti anti mingeid tablette, et abikaasa ei saanud ka aru, mis tal keha peal toimub. Siis mingi moment juhataja ütleb emale, et abikaasa viiakse teise haiglasse, et paremat ravi saada. Ja kui Võru haiglas abikaasa kehalt plaastrid ära võeti, siis ema jutu järgi abikaasa istmiku ja selja kandis kaks auku ja kanna peal haavand luuni välja. Selline "kena hooldus" siis vanainimeste eest, kes eluaeg rasket tööd teinud ja riigi makse maksnud-vaat see on meie riigis väärikas vananemine. Kõige iroonilisem on selle juures veel see, et selle eest tuli emal Vastseliina Hooldekodule 700 eurot maksta. Muidugi suri ema abikaasa juba paari nädala pärast ära-kui elusast peast mädaned, siis kaua sa ikka elad. Ja ema läks suurest murest abikaasale nädala pärast järgi. Nüüd varsti, varsti kolitakse see sama Vastseliina Hooldekodu suuremasse majja, kus tuleb 100 kohta, vanas oli 30 kohta. Ma tunnen sügavalt kaasa nendele vanainimestele, kes sinna Vastseliina Hooldekodusse satuvad. Nad ootavad sinna vaid rõõmsameelseid, kekslevaid vanainimesi. Kui jääd seal lamajaks-siis issand kristus anna meile armu. Kõikidele üleskutse-never get older!!!
vananeja23. november 2017, 09:24
KommentaariVõib arvata et need kes peavad seisma selle eest et selline jälkus ei saaks toimida.kunagi ise on linadega pööratavad ja janusedSiis on aega mõelda Tervist ja noorust raha eest ei osta Ükskõik palju nad endil palka tõstavad. ,on sisu
vananeja23. november 2017, 09:15
vananeja23. november 2017, 09:15
INIMENE21. november 2017, 23:02
Ei taha hooldemajja minna, pigem surra oma kodus või ilusal aasal....
13521. november 2017, 20:52
Kui ma olin tööl hooldushaiglas vaevas mind probleem: Kui inimene ei taha süüa, kas peaks teda selleks sundima? Mida te sooviksite teha oma emaga, kes võtabki vaid paar lusikatäit sööki?
Kuskilt eelpool olnud kommentaarist lugesin, et söök oli olemas ja viidi minema. Kui inimene on võimeline hakkama ise sööma, ta suudab end nii palju liigutada ja ka tulla voodis istuma. Aga ta ei tee seda, sest ta ei taha süüa.
Mis oleks siis teie arust õige käitumine teie sugulase puhul, kes on hooldekodus?
Ma olen olnud ka ise patsiendi rollis. olin pikalt haiglas. Kui tüdinud ma olin neist söökidest! Tervis vilets, isu pole, aga muudkui sunniti sööma. Mõistusega sain ma ju aru, et pean sööma. Peab terveks saama. Aga need vanakesed võivad ju veel mõelda ka, et terveks nad nagunii ei saa, mis mõte on siis söömisel, kui isu ka pole.
22. november 2017, 09:37
Tuleb uurida, miks ta ei söö. Ka depressioon on põhjus, miks inimene ei söö.
veel mõtteid21. november 2017, 19:03
Hooldekodudesse paigutatakse väga sügava puudega vanurid , kes ei tõuse , ei saa rääkida , ei saa iseseisvalt süüa , lihased ei liigu ja veel mitmed suured puudused. Nad ei ole ju tavalised vanurid . Nad vajavad igapäevaliselt erioskustega med. töötajate abi . Nad on haiged . Haiged peaksid olema haiglas ja nende hoolduse eest tuleks riigil maksta. Oma pika elu jooksul on nad selle oma tööga ära teeninud. See jutt , et pole hoolealuseid kes vajaksid 24/7 järelvalvet , on pehmelt öeldes naiivne. On ikka küll - ja väga palju. Minu lähedane ei saanud kõndida , süüa , neelata , rääkida -ainult silmadega andis märku. Kõhule oli pandud uriini kogumis kott , mille ta tihti tõmbas kogemata pöidlaga kõhust välja - sest ise ei saanud aru kuhu pöial kinni jäi . Ta pidi kogu aega olema nähtaval - ja nii 24/7 . Tema uneajad ei ühtinud hooldajale sobiliku ajaga. Ja kogu selle eest tuli omakstel tasuda. Miks? Ma küll ei taha ise jääda oma lastele koormaks. Öelgu lapsed mis tahavad , aga mina seda ei soovi . Mida me pensionärid peame tegema - kas massi eutanaasia . Nälga surra on ikka väga hirmus. Ja seda meie kauaoodatud Eestis - kus olime nõus kartulikoori sööma. Nüüd ei saa ka neid enam.
hooldekodus võiks ka abikutsungi nupp töötada-21. november 2017, 19:40
milleks nad sinna on pandud? kas tõesti nalja pärast. mina lähen pigem metsa seenele ( surema), kui et hooldekodusse.
teadja21. november 2017, 15:19
Teen ettepaneku rääkida antud teemal avameelselt - kus on need hooldekodud, kus kliente selliselt ebainimlikult koheldakse. Miks me räägime anonüümselt? See ei lahenda olukorda ja ei vii meid kuhugi. On palju kohti, ja usute või mitte, ka meil Eestis, kus vana inimene on hoitud ja hoolitsetud, toidetud ja joodetud, kus nad on väga rahul ja ka omaksed on rahul. Kohamaksud on samad ja hooldajadki sarnase palganumbriga kui mujalgi hooldekodudes. Selline anonüümne lahmimine riivab neid inimesi, kes suure südame ja inimliku suhtumisega oma igapäevast rasket tööd teevad. Räägime avalikult asjadest ja nõuame vastavatelt järelevalvet teostavatelt organitelt meetmete rakendamist vanurite väärkohtlemise lõpetamiseks.
Teadja21. november 2017, 16:47
Hellenurme ja Tartu Ülikooli Õendusosakond
saatke vanurid enicsisse21. november 2017, 16:58
Elvasse Enics'isse ei soovita küll kellelgi minna. Palgad on üliväikesed ja töögraafik halb - öövahetused on 12 tundi! Näiteks elektroonikamooduli koostaja tunnipalk on 2,8 euri (bruto) ja selle eest oodatakse töötajalt ulme kiirust. Kui teatud arvu mooduleid kokku panna ei jõua, siis vahitakse vingus nägudega, et kuidas nii vähe jõudsid. Kuus saate reaalselt netopalgana kätte mingi 300-400 euri. Kui töölepingule alla kirjutate, siis müüte ennast põhimõtteliselt orjaks. Esimest kuud kutsutakse seal "sisseelamisperioodiks" ja siis on tunnitasu üldse 2 euri (bruto). Ise sattusin kahjuks sinna tööle ja otsin juba uut kohta.
Kes teab.21. november 2017, 13:50
Kes neid kommentaare siin loeb,löpuks oled sönatu.See mis toimub on kuritegu ju.Vastutus selle eest on riigil.Päevspealt tuleb löpetada hoolfekodude tegevus,kes tegutsevsd kasumi saamise eesmärgil,tagamata inimöigust,vöttes raha selle eest.absoluutselt koheselt selged teenuse osutamise tingimused ja järelvalve.vaevalt,et midagi seesugust juhtub.siis need,kelle omaksed on sellidtes tingimustes,vötke üheskoos endale öigus oma lähedaste eest vöidelda inimväärsed elamisvöimalused.Mille eest te raha maksate?
21. november 2017, 14:10
Sina tead ja mina ka tean, et see on kuritegu, aga sinna see kõik jääbki, sest lahkamisi neile neile hukkunutele ei tehta ja uurimist ei alusta. Nüüd oleme kaasosalised neis mõrvades.
ajakirjanikud21. november 2017, 11:42
võiks külastada Rosimannusele kuuluvat Värska Südamekodu, kus isegi tekke ei taheta hoolealustele anda.
21. november 2017, 12:24
kuidas selline petis ja kelm saab üldse tegutseda ja istuda veel riigikogus nagu roosimunnus ?
21. november 2017, 14:14
On siis ruumid nii soojad, et tekke ei anta?
paistab21. november 2017, 11:22
et gulaagi ja koonduslaagrite elu oli isegi parem, kui meie hooldekodudes, tõeline tapamasin.
Raadio Vabandus21. november 2017, 09:47
Kui kaua elab agressiivne vanainimene, kes oma põetajat lööb? Mitte üle nädala.
21. november 2017, 14:15
Kui juba hooldajaga kakleb siis on kindel surija.
Mul 21. november 2017, 09:44
oli ema neli aastat Kilingi-Nõmme hooldekodus.Selle raha eest(vaid ema pension)saadud teenus oli suurepärane.Juurde ostsin kaelasoojendaja ja lõppjärgus(vähk)valuvaigisteid.Sama tekst kadus siit miskipärast õige ruttu!Vaataks siis,mismoodi nüüd läheb....
jah21. november 2017, 10:08
tõepoolest on üksikuid kohti, kus asjad korras. Aga see ei õigusta kogu süsteemis valitsevat kuritegelikku hoolimatust, korralagedust ja ebakompetensust, mis algab ministeeriumi tasemelt (ja selles ei ole mitte süüdi mitte praegune minister, vaid aastatepikkune süsteemne hoolimatus). Selle eest vastutavad reas kõik eelmised ministrid-kantslerid ja lõppude lõpukes ka mäepealne seltskond, kes on jätnud seadusruumi piisavalt palju küsitavusi ning loonud mitu vigasevõitu õigusakti selles valdkonnas.
kontrollfriik21. november 2017, 09:29
Hooldekodusid väga ei tea ma, aga hooldehaiglad tean küll, mitte liikuvate haigete elu on küll jube, sai kolme asutusse viidud, kuna raha ei jätkunud, tuli otsida üle eesti odavamat kohta, mõni oli natuke parem kui teine. Sealne elu käis kah nõnda, 3 x süüa, 3x mähkevahetust ja palat tühi. Keegi haigetega ei suhtle, vahivad terve päeva valget lage ja seina, seal pole ei kalendrit ega seinakellagi. Ajaarvamist surijat enam pole. Sanitarideks on muulased, kes ei mõika eesti keelt ja haudvaikus hakkab juba haiglast pihta. Jube on Eestimaal vanainimese elu, kui pole enam sugulasi ega sõbrannasid, Hoolitakse laste ja invaliide eest, aga hooldekodu vanurite olukord on kohutavalt kurb, nad ei ole sellist elulõppu ärateeninud, nad on olnud kunagi meie isad ja emad, tavainimese rahakott ei suuda neid aidata. Miks? AS Hoolekanne, suure juhiga eesotsas teenib riigile ja AS raha, aga mitte hoolealustele. Väiksed maahooldekodud haisevad! Viga pole töötatest vaid kogu juhtimisnõuetest. Keegi ei kontrolli, kõik istuvad oma arvutite taga ja suhtlemine käib nõnda, jalad tooli küljes kinni! Vanasti olid inspektorid, kelle töö oligi pidev kontroll, praegu ehk käivad kaks korda aastas. Kaevata keegi ei tohi, siis kannatab hoolealune. Hoolekanne, võtke maha sellised juhid ja pange praktikud tööle, mitte lauataga istujaid!
21. november 2017, 14:18
Ole nüüd täitsa rahulik, ei ole invaliididel mingeid teenuseid ees ja taga, mida seadused ette näevad, lisaks on paljud teenused tasulised, aga selleks ei ole raha.
olgem ausad21. november 2017, 08:36
Üks asi, mida on mõistlik reguleerida on hooldajate arv hooldatava kohta.
Sangaste hooldekodus on ka näide, kus 25 näo kohta on üks hooldaja, nede kohta pole küll seni halba öelda, aga paratamatult ei jõua see üks palju. Kohatasu 700€ + korralik toetus valla poolt - tegemist ikka väga hea äriga!
Olen ka näinud21. november 2017, 05:46
kui Järve hooldushaiglas toodi söök vanamemmele, kes ise söömisega hakkama ei saanud, lõpuks kui tuli töötaja ning küsis mammi käest et kas sa ei taha, ei vavunud see töötaja isegi vastust kuulama, vaid võttis söögi ja viis selle minema, olin ise teise inimese söötmisega tegevuses, ei saanud kahjuks abistada, kuid kui tuuakse soe söök ja jäetakse haige voodi juurde kuid mingi ajapärast, kui toit on külm, ei taha seda keegi enam süüa isegi kui söötja oleks olemas.Naiseterahvas, kes sööki pakkus ja selle lõpuks ära viis ei takistanud inimest abistamast miski muu, kui telefoni vestlus koridoris....Päris toa ukse juures.
miks sa ei öelnud21. november 2017, 07:52
hooldajale, et toidaks siis memme.
kolla20. november 2017, 21:44
AS Hoolekanded ei ole puhtalt riigi firma.Patsiendi ja riigi vahele mahub 49 protsendi osalusega veel üks kummaline as kellest keegi muud ei tea kui ainult seda,et just nemad kröönivad nii patsienta kui ka hooldajaid.Kasumit on ju vaja.Teada on,et seda kontorit kamandab keegi Otto-Triin Mändmaa,endine Maarja ja praegune Maarjo.
Seal firmas20. november 2017, 22:22
toimub praegu palju hullemaid asju kui üheski vanadekodus.
palve20. november 2017, 21:24
Oh, palun vii mind siit ära, ma ei taha mähkmete peal abituna lõppu oodata! Olgu vähk või autoõnnetus aga lähedastele koormaks ja iseendale vaevaks...
kõige hullem lähedastele on see21. november 2017, 07:55
kui hakate halisema, et oi kui piinlik ja olen koormaks ja et tuleks surm rutem jm selline suuline terror.Omaksed hooldavad küll, kes kohusetundest, kes vajadusest, kes heast südamest, aga see tobe lalin sealjuures ajab närvi.
To kui minu palk...20. november 2017, 20:03
Ei ole minu asi oma nina sinu rahakotti toppida, aga oma palgaga ja vanuri pensiga tuled sa välja ju, milleks siin kurta?
Elemetaarne20. november 2017, 21:14
Peab olema EL seadus, et hooldekodu tasu peab alati jääma väiksemaks keskmisest pesnionist.
kui minu palk oleks ka 4000 eurot , siis ei oleks20. november 2017, 19:21
pidanud ma ema sinna viima. Oleksin võtnud hooldaja kui maksta talle 800 kuus siis leiaks kindlasti kellegi, jääks enda süda rahule ja oelks ka hoodatatav rahul. Kuid minu palk on veits üle 500 ja pean veel ca 10 a. tööl käima, et enda viletsad 400 eurot vanaduses kätte saada.
riigiametnikke ei huvita mis hooldekodudes toimub kuna neil endil probleemi ei ole. Keegi kirjutas, et kuuluvad riigile, siis olgu head ja tehku ka nendesse kontrollkäike. Riigiasutuste tegutsemiste üle peaks ju eriti suur ülevaade olema.
mõni20. november 2017, 20:16
hooldaja lepiks ka 300ga
Krissu20. november 2017, 21:15
Mul on 15 aastat pensionieani, aga eks tööl pean käima nii kaua, kui tervis vähegi kannatab või kuskil kohta on, sest selle mikropensioniga, kui seda siis üldse makstakse, on keeruline hakkama saada.
kontrolli21. november 2017, 21:11
huvitavad töötajate tervisetõendid, kraanikausid köögis ja see, et riidest rätikuid ei kasutata.Inimeste olukorda ei ontrolli keegi, selle vastu puudub avalik huvi?
aga palun20. november 2017, 19:08
Üldinfo
AS Hoolekandeteenused on riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusalaks on psüühilise erivajadusega täiskasvanud inimestele hoolekandeteenuste pakkumine. Psüühikahäirega lastele pakume teenuseid koos võimalusega koolis õppida. Lisaks pakume ka üldhooldusteenust eakatele. Meie juures on teenustel enam kui 2100 psüühilise haiguse või vaimupuudega inimest, kes vajavad igapäevaeluga toimetulekuks toetust ja abi. Oleme tööandjaks ligi 900-le töötajale. Tööhõive edendamiseks oleme loonud sihtasutuse Hea Hoog, mis tegeleb erivajadusega inimestele töövõimaluste leidmise, töökohtade loomise ning erivajadusega inimeste loodud toodete müügiga.
AS Hoolekandeteenused asutati 2007. aastal eesmärgiga koondada üle Eesti paiknevate erihooldekodude juhtimine ja haldamine ühe katuse alla ning pakkuda seeläbi paremat ja ühtlasemat teenuse kvaliteeti.
Üldinfo
AS Hoolekandeteenused on riigile kuuluv äriühing, mille põhitegevusalaks on psüühilise erivajadusega täiskasvanud inimestele hoolekandeteenuste pakkumine. Psüühikahäirega lastele pakume teenuseid koos võimalusega koolis õppida. Lisaks pakume ka üldhooldusteenust eakatele. Meie juures on teenustel enam kui 2100 psüühilise haiguse või vaimupuudega inimest, kes vajavad igapäevaeluga toimetulekuks toetust ja abi. Oleme tööandjaks ligi 900-le töötajale. Tööhõive edendamiseks oleme loonud sihtasutuse Hea Hoog, mis tegeleb erivajadusega inimestele töövõimaluste leidmise, töökohtade loomise ning erivajadusega inimeste loodud toodete müügiga.
AS Hoolekandeteenused asutati 2007. aastal eesmärgiga koondada üle Eesti paiknevate erihooldekodude juhtimine ja haldamine ühe katuse alla ning pakkuda seeläbi paremat ja ühtlasemat teenuse kvaliteeti.
http://www.hoolekandeteenused.ee/pages/valisveeb/ettevottest/ettevotte-juhtimine.php
Õiguskantsleril tuleb sekkuda!20. november 2017, 19:27
ja presidendile tuleb abipalve saata. President seda asja juba nii ei jäta,sest tema ei teagi sellest rahva suurest murest.
kribu20. november 2017, 20:23
Tegelikult see info ei ole päris täpne.Riigile kuulub 51% ja 49% kuulub mingile AS-ile.Mis as see on ei tea keegi aga kasumis nad on,ja kasum tuleb kust?Eks ikka santide ja hooldajate koorimisest.
viimasel ajal tegeldakse nende poolt ka pagulastega20. november 2017, 20:26
miks seda märgitud ei ole. Vägevalt ja kuskohalt pukseeritakse inimesed minema.
kas20. november 2017, 21:24
need kes miinuseid jagasid leidsid,et juhatusel ja liikmetel liiga väiksed palgad,et ei suuda kontrolli teostada
peab uuesti kirjutama20. november 2017, 21:24
See ei ole 100% riigifirma.Riigile kuulub 51% ja 49% kuulub mingile tundmatule firmale kes koorib sealt mandi ja maksab muist riigile tagasi.Just nemad on need kes krõõnivad ni hoolealuseid kui ka hooldajaid,sest kasumit peab ju saama.
jube kui asju ajavad inimesed, kes21. november 2017, 07:57
ei tea isegi enda identiteeti, empaatiavõimetusest rääkimata.
tegemist21. november 2017, 11:34
on hoopis lgbt ühingu rahastamiseks loodud asutusega.
töötaja21. november 2017, 12:58
vaadake palju see äriühing tulu teenis ja palju dividenditena raha välja võeti.
Urrr20. november 2017, 19:06
Nüüd hea jälle kuutasule hinda juurde keevitada, et näete ise, et ei tule välja. Aga asi jätkub endistviisi kuni järgmise korrani....
Leenu20. november 2017, 18:52
Kõige huvitavam on lugeda sotsiaalministeeriumi "poliitkorrektselt" reageeringut vastava artikli juures!
20. november 2017, 20:38
See oli tõesti huvitav vastus, ise veel peaspetsialist - "ei ole mõistlik, blablabla, ei ole mõistlik, blablabla, kõik peaks olema mõistlikkuse piires, blablabla"
Artiklis räägib Marina õiget juttu, seda enam et ta ise on arst. Kuid kõik tormavad ju ringkaitsele, sest hooldekodud on väga tulus äri ning mitte keegi ei soovi seda äri oma käest ära lasta. Töötajatele makstakse miinimumi nagu mujal ärides ning pigistatakse neilt viimane välja. Ja siis vabandatakse ennast välja et töötajaid pole kusagilt võtta, blablabla.
need on inimesed,kes21. november 2017, 07:58
ei tea isegi, kes nad on.
Tom 20. november 2017, 18:01
Kui taoline riik ei ole värdmoodustis,siis mis veel?
ise20. november 2017, 18:45
Mädanik20. november 2017, 19:52
Värdnähtus on see et meil on liiga palju pensionäre.Pole midagi teha kui tänane vanur ei tahtnud lapsi kasvatada aga tahab see vastu kaua elada võõraste laste kukil.Selle nimi on seaduslik parasiitlus lastevaesel ühiskonnas.Tõehetk ütleb seda et kelle leiba te sööte.
20. november 2017, 20:38
mädanenud südametunnistusega saatana kummardajad
küsime20. november 2017, 17:46
Meil öeldakse, et kui me ei maksa valla, linna või riigi juhtidele 5000+ €/kuus palka, siis me ei saa õigeid inimesi tööle. Mis siis teistes sektorites teistmoodi on?
aga õigeid hooldajaid21. november 2017, 21:21
loodetakse leida 500 euro eest.Mida vähem palka küsib, seda parem hooldaja ettevõtja arvates.
miks20. november 2017, 17:40
kuuaja jooksul juba mitmes selline artikkel.Kõik kommenteerivad,sellest ei ole kellelgi kasu,sest hooldekodud kuuluvad riigile ja selleks on asutus AS Hoolekandeteenused
.www.hoolekandeteenused.ee/Kõik mured ja ettepanekud saatke sinna,seal ka meili aadress ja tel.
ei kuulu riigile20. november 2017, 17:56
paljud peavad ennast ise üleval pidama kuigi on jah nn. valla omad. Mulle selgitati hinna tõusu sellega , et hoolealused peavad kõik üleval pidama-töötajad, maja, remondid, halduskulud jne jne. et maja peab ennast ise üleval pidama ja koos sinna juurde kuuluvaga.
Hille20. november 2017, 18:12
Hooldekodud ei kuulu riigile. On omavalitsustele kuuluvaid ja era hooldekodud.
to: miks20. november 2017, 20:17
ei kuulu eranditult riigile, ka erahooldekodusid on, ja neidki hulle.
miia20. november 2017, 21:35
ei kuulu kõik hooldekodud riigile
teadja20. november 2017, 21:48
Ei kuulu.
See konkreetne hooldekodu kuulub Lõuna-Eesti Hooldekeskus AS-le. Sellele firmale kuuluvad Hellenurme, Komsi, Karksi, Kose, Sangaste Põltsamaa hooldekodud.
Kodulehelt võib lugeda:
"Hooldekodu mõiste ja olemus on viimase 20 aasta jooksul muutunud.
Nõukogudeaegsed hooldeasutused on minevik... Hooldusasutustes üha laienevad teenused ja personali kasvav kvalifikatsioon tähendab eakatele, puudega või erihooldust vajavatele inimestele personaalselt vajadustepõhist hooldust, mitmeid huvitegevusi, mugavat olmet ja head seltskonda.
Pakume ööpäevaringset üldhooldusteenust ja riiklikku erihooldusteenust. Lisaks pakume esmatasandi meditsiinilist abi, mis võimaldab kliendil saada nõu ja abi enda terviseprobleemidele. Meie kodudes on olemas veel liikumisjuhendajad ja huvitegevusjuhendajad, kes aitavad kliendil leida päevaseks ajaks tegevusi, hoida end aktiivsena, motiveerida ning abistada liikuma. Rehabilitatsiooniteenust pakume Hellenurme ja Karksi Kodus. Personal omab nõuetekohast kutsekvalifikatsiooni, täiendõpped toimuvad regulaarselt."
Hellenurmes on palju kurjust. Kui vanake hakkab kurtma, siis teine kõrval lubab ära kaevata hooldajale. Lagunenud mööbel, 4 vanakest ühes toas, päeval 2 hooldajat 20 hooldatava kohta, öösel ainult üks. Ülemisel korrusel lukustatakse eakad ööseks luku taha. Osad hoolealused on vanad alkohoolikud (pole vanad), lähevad vanakestele kallale. Nädalavahetusel med õde pole.
Ilus jutt ja tühjad lubadused!
seal on20. november 2017, 22:24
Mari21. november 2017, 14:56
AS Hoolekandeteenused tegeleb psüühiliste erivajadustega inimestega.
Riiklikke hooldekodusid pole olemas. Kõik on eraasutused. Tehke kommentaatorid asi endale enne selgeks kui sõna võtate.
kõik ei kuulu riigile, 21. november 2017, 21:23
ka erahooldekodusid on palju.Näiteks Rakveres on kahele erinevale omanikule kuuluvad hooldekodud.
targutaja20. november 2017, 17:37
Londonis tehti tervisesportlastest vanurite külastajad, kes oma jooksu trajektooril külastasid mõnda vanurit ja tegid väikese peatuse. Vahel jõid tassi teed ja jooksid siis edasi. Vahel viisid, kui vajadus oli ravimeid ja mõne toidupala. Need olid kõik registreeritud ja kontrollitud tervisesportlased, tegid sporti ja samal ajal abistasid abivajajaid.
20. november 2017, 17:36
Olgu hooldekodu või õendusabi,probleemid ühesugused. Ei jätku personali või ei taheta juurde võtta,ei lasta inimesel eelmisest valvest puhata.Helistatakse vabal päeval tule tööle,kas saad tööle tulla. On see normaalne.
Igas hooldusasutuses on võibolla 1% töölisi kes teevad oma tööd südamega,nad tahavad teha. Järgmisel päeval või ülejärgmisel päeval uus vahetus kes nullivad su töö ära.
Jah hoolaluseid ei pöörata piisavalt,hommikul selili,lõunaajal selili,õhtul selili,ööst rääkimata. Tekivad lamatised.
Ei kammita juukseid,ei pesta nägu,käsi.
Hambaproteese ei puhastata,teinekord hallitavad karbis vee sees.
Söötmine toimub kiirustades,ei anta aega hoolealusele mälumiseks,neelamiseks. Ei ole ime kui toit läheb kurku.
Kutsungi kellale alati ei reageerita või üldse pannakse hoolealusest kaugele,et ei saaks kätte.
Olen kuulnud hooldajate väljendeid:
Jälle helistab,ei lasta istutagi,puhata, tahan ka hinge tõmmata,ei lasta süüagi,ma pean sööma,tehke mähkme sisse,teil ju mähe all,kes teda jõuab potile tõsta, ta ju nii raske,las omaksed tulevad ja tõstavad jne...
Aga sellele ei ole mõtelnud20. november 2017, 20:21
Et ega hooldustöötaja ka robot ei ole? Seda halatüüpi juttu räägivad peaasjalikult need, kel 2000+ euri kätte palgad aga seda saavad nad "töölaadse tegevuse imiteerimise" eest, see koosneb umbes sellest, et tööpäev algab kell 10, lõuna on 12-13 ja juba poole nelja ajal päeval on tööpäev lõppenud, need kes 8-st poole 5ni tööl, need tavaliselt ei jutusta sellest kuidas ka tööinimene on raske töö vahel teatud pausid õigusega välja teeninud. 2000 ja rohkema eest kohvi vaaritavad ja palgalised kohvijoojad arvavad, et nende tegevus on jõle suurt lisaväärtust loov töö kus paus peab olema iga veerand tunni tagant pool tundi?
andke omastele21. november 2017, 08:01
300 eurot tagasi, küll nad siis keeravad teist seal. Tundub, et selle Mändmaa olematud kerad tuleb .... jube lihtsalt. Keeras sotsministeeriumi tagumikku, nüüd jamab hooldatavatega.
kõik õige21. november 2017, 21:29
ja sama õiged on ka hooldajate väited - tõepoolest ei jõua joosta /ei ole ka mõtet /kui dementne vanur annab niisama kella.Asjalikult inimeselt kella ära ei võeta, tema oskab ka teistele vajadusel abi kutsuda.Haigeid, kes õieti jalgu alla ei võta (voodihaigeid), on tõepoolest raske potile tõsta ja sellel ei ole ka mõtet, kui hooldaja selja ära tõstab, kes siis tööd teeb?Selline haige ei suuda ka korralikult istuda ning libiseb kergesti maha. Kui inimene suudab jalgadele toetada, ei ole tema potile panek probleem.Voodihaige jaoks jääb üheks võimaluseks siiber, kui mähkmesse teha ei taha.
Solei20. november 2017, 17:35
Paljud süüdistavad ravimeid,mida abivajajatele antakse.Läbisin just ravimi koolituse,ja see, mis tegelikkus on, on kahe otsaga asi.Kui inimesel on mingid tervisehäired,siis pea ta saama abi.Aga kahjuks selle abiga kaasnevad ka kõrvalnähud.Kas on vaja süüdistada hooldajaid selles,et nemad annavad ravimeid .Tegelikult on see paratamatus.Ei ole head ilma halvata ravimitööstuses.
mis asja?20. november 2017, 18:52
Solei, kas tõesti hooldajad annavad ravimeid? Ravimeid võib haiglas anda ikka med.õde/vend ja apteegis võib retseptiravimeid müüa apteeker, mitte klienditeenindaja!
nii,20. november 2017, 19:23
et kõik on siis korras ja elame kui Norras. Eks ole ?
hooldaja 21. november 2017, 21:30
asi ei ole ravimeid jagada, sest hooldaja koolituski ei sisalda ravimite tundmist.Ravi jagajaks peaks olema med.õde, keda ei raatsita palgata.
Õhtulehele 20. november 2017, 17:27
Head inimesed - miks on see artikkel tasuline? Asi ei ole niivüõrd selles mõnes euros kui selles, et tegu on tõsise, kuid senini oskuslikult mahavaikitud probleemiga. Algab üldrahvalik arutelu ja selle pealt teenida ei ole lihtsalt kena. Ning püüdlikule moderaatorile - ma ei tea, kui vana te olete ja kas teil on selliseid probleeme, kuid ka kriitilisemad kommentaarid, mis puudutavad ministeeriumi tegemata tööd ja õiguskantsleri instituatsiooni loidust sellega tegelemisel, tuleks siiski lasta ilmuda. Küsimus on suhtumises terve rahva eakamasse osasse ning nagu on teada, rahvastik vananeb. Kõik me jõuame sellesse ikka....ja keegi ei taha, et elu lõpeks nii nagu meie praegustes hooldekodudes või õendushaiglates. Olukord on hullem kui nõuka ajal.
Mode, lapsuke,20. november 2017, 17:47
seda veel ei tea, et temagi vananeb.
ise kogenud20. november 2017, 18:15
sa ei tea,millest räägid.Nõukaajaga ikka üldse ei saa võrrelda.Nõukaajal oli räpp,mustus,kempsu ei puhastatud,paberitpolnud.Mis mähkmeid oli nôukaajal,mis hooldus.Ikka ei tasu nii jubedalt idealiseerida.See oli jõle aeg.
Õiguskantsleril tuleb sekkuda!20. november 2017, 17:16
Õiguskantsler peaks ilma igasuguse viivituseta võtma kontrolli alla nii hooldekodud ja nn õendusabihaiglad (või vastavad osakonnad). Kuigi need kuuluvad erinevasse üsteemi (sotsiaalhoolekanne ja meditsiin) on mõlemad sotsiaalministeeriumi haldusalas ja osaliselt nende tegevused kattuvad. Selle siiani praktiliselt kontrolli alt väljas oleva äri üle ei näi olevat mingit adekvaatset järelvalvet; samuti on tekitatud õiguyslik(?) vaakum, kus näiliselt heas ja kõrge tariifiga asutuses jääb inimene meditsiiniabist täiesti ilma, olgugi et sama katuse all on nii õendusabihaigla kui hooldekodu... me kõik jääme vanemaks ja selline olukord, mis on praegu, ei tohi mingil juhul jätkuda. Tegutseda on vaja ja olukorda radikaalselt parandada kiiresti, sest praegused eakad, kes seda teenust vajavad, on sünniaastaga ca 1930; ehk need on need, kelle lapsepõlve rikkus ära sõda ja nooruse stalinlik režiim. Nad ootasid tagasi oma riiki, nad andsid selle taastamiseks panuse - ja praegusel võimul - Euroopa Liidus, aastal 2017 - pole nende saatusest sooja ega külma. Kõik on pandud järeltulijate õlule, kuid eakatel peaks olema võimalus ja õigus oma eluõhtul viibida just selles eas inimste jaoks kujundatud mugavates ruumides, kus on kohti erinevate vajadustega inimestele. Kõik ei saa ega suuda viibida oma kodus kas haiguse või oima seisundi tõttu. Meie riik ei ole nii vaene, et ei suudaks panna õlga alla oma seenioride eest hoolitsemisele. Siin on mõtlemis- ja tegutsemisainet nii Riigikogule, valitsusele kui konkreetselt sotsiaalministeeriumile. Aeg on end liigutama hakata.
ära aja jama20. november 2017, 17:34
õiguskantsler on kõige mõttetum to.la siis riigis. Pole tast kasu mitte uduussigi. Tema sõna ei maksa midagi, tema jutul seaduslikku jõuddu ei ole ja võtab lihtsalt maksumaksja raha iga kuu. Mõttetu hampel.mann!
Ka õiguskantsler20. november 2017, 17:48
on rikastega ühes paadis.
jah oleme ikka sinisilmsed20. november 2017, 18:09
ei hakka riik selle asjaga tegelema. Kuulge mis neil viga. Kui minu palk oleks 3000-5000, siis ma ei paneks oma ema hooldekodusse, vaid palkaksin talle abistaja ja ta elaks oma kodus edasi. Kui ma maksaks ka 1000 sellele inimesele, siis 3000 jääb enda jaoks. kuid minu palk on 520 miinus maksud ja sealt pean veel tasuma ema hooldusteenuse mis koos rohtude ja hügeenitarvetega tuleb 770 . Õnneks on ka vend kes toetab suurema osaga. Ema pension koos puuderahaga on 420. Mõelge ise kuidas peab hakakma saama meie riigis tavalised Eesti riigi kodanikud.
Õiguskantsler20. november 2017, 18:11
on valitsejatega ühes paadis.
Mimoos20. november 2017, 18:55
Ja lisaraha saab rahapuu otsast korjata!
20. november 2017, 22:08
seda21. november 2017, 11:37
pole mõtet loota. see inimene lubas ka pensioni ära võtta. väga jõhker ja julm inimene.
õiguskantsler21. november 2017, 21:32
kontrollib raha-asju, sest Eesti riigi ainus huvi on RAHA, mitte inimesed ega inimeste olukord.
20. november 2017, 17:15
Ossinovski ahv hakka tööle
Taevale tänu,20. november 2017, 17:09
minu vanemad puhkavad juba mõned aastad, krooni ajal oli see, sõitsin üle päeva 60 km kaugusele koju, vedasin perearstile ja poodi ning häda polnud miskit. Oli mul mõistev tööandja, arusaaja. Kordagi polnud juttugi, et hooldekodusse panna. Kui isa suri, viisin ema enda juurde, tegin eraldi toa talle.
teil on siis vedanud20. november 2017, 17:28
ka minu ema oli kolm aastat minu juures, seni kuni jalad all olid. Kuid kahjuks ma käin veel tööl ja ei saa olla 24 tundi tema hooldaja. Me ei saanud teda enam pesta, ta ei saanud enam potile minna jne. ta ise soovis hooldekodusse, kuigi see on rahaliselt palju kallim. Enne kui ta oli kodus, sain invakaardiga hügeenitarbeid soodsamalt. kuid kui hooldekodusse läks , tühistati kaardi kehtivus selgitades, et hooldekodu tagab kõik. jah tagab kuid maksan mina, mitte hooldekodu ega riik.
mina sõidan kõik nädalavahetused ( kuulan hirmuga, et libedaks läheb)20. november 2017, 18:59
tallinnast 206. km. kaugusele Jõgeva maakonda. Minu 90. aastane ema ootab igal reedel silm märg aknal. Palub iga kord, et olen tubli, ära ainult vanadekodusse pane... olen ise 70 aastane, ei tea kaua jaksan või siis teen Tallinn- Tartul lihtsalt avarii.
Tean mida sa tunned20. november 2017, 20:00
Olin peaaegu alati kuni kella 21-ni ema juures hooldekodus ja koju tagasi sõites sadas jäidet ja auto kaotas juhitavuse ja sõitsin teetammist alla. Kuna jumal nägi, et mind on veel vaja, ei juhtunud minuga midagi, autol oli ainult numbrimärk kõver. Järgmisel päeval ja ka peale seda terve talv pidin jälle sama teed sõitma, kuigi kartsin hirmsasti, aga minema pidin. Ema ju ootas.
Solei20. november 2017, 17:08
Mitte keegi ei keela inimestel hooldskodudesse tööle minna ja abistada 12 ,24 tundi järjest abivajajaid.Kui räägite väiksest palganumbrist,siis mõistate,miks ei jää pidama sinna inimesed,kws hoolivad.Uskumatu küll,aga neid ka on,aga nad kaovad kogu süüdistuste laviini alla ära.Minge vabatahtlikeks .Ätge ainultäelge,et kiire on.Jätke mõni trenn spordisaalis ära ja terhke trenni vanuritw keeramise,pööramise ja tõstmisega.Vahepeal mõned kiired jooksusammud järgmise abivajaja juurde ja õhtuks ongi hea trenn seljataga.Ja olete oma suure panuse ka andnud ühiskonna heaks.
Mida siin modereerida oli? 20. november 2017, 20:28
ei ole nii!20. november 2017, 21:20
Jah, kella 18-ni olin tööl, poole tunni jooksul jõudsin Õendushooldus Osakonda Tartus, Kopsukliiniku majas asus siis õendus-hooldus. Kallistasin, võtsin ema istuma voodi servale, vett juua andsin, masseerisin ta jalgu ja käsi, kui õde sisse lendas ja teatas, et külastusaeg on läbi, kell oli 19.00 ja kui ma ära kohe ei lähe, siis kutsub mulle politsei kodukorra rikkumise eest. Vabandasin, läksin ja nutsin... kuni koduni, et kas tal tõesti oli kahju mul lasta oma emaga veel natukenegi koos olla... Hiljem teistelt kuulsin, et selle med.õe oma ema viibis 2 kuud seal õhenduses, sealsamas osakonnas, aga ta ei läinud kordagi vaatamagi. No millest me siis räägime veel?
Jah20. november 2017, 21:52
vabatahtlikuna võiks seda tööd teha, kui teenus ei oleks nii kalliks tehtud mingile südametule kontingendile papi teenimiseks
palganumber on üks asi21. november 2017, 21:36
teine aga see, et hooldajaid on liiga vähe ja nad lihhtsalt ei jõua kõiki abistada.töötasin ise asutuses, kus mul oli ühe haige jaoks päevas aega kokku 36minutit, mis pidanuks sisaldama 3 söötmist, 2 mähkmevahetust või wc-sse viimist, pesemist , vooditegemist, ravimite jagamist , koristamist ja muid asjatoimetusi.
pätist minister20. november 2017, 17:01
Eesti nn sotsiaalminister tegeleb hoopis rahva raha kantimisega oma kriminaalist isa arvetele Läti alko poodides, mitte aga riigi sotsiaalmuredega. Tegu ilmselge ti-blast riigivaenlasega.
President20. november 2017, 18:49
Kolad musta aafrika mandrill!
Parem tee midagi Eesti100 raames meie vanemate Eestlaste heaks.
Oleks aeg see Ossinovski vabastada sellest ministri ametist sama sellest sportlasest,kes Oskas lugeda sekundeid,mitte rigid/rahva raha.
Palun tee midagi Eestimaa ja selle rahvale....keegi ei soovi Sinult 1 eurot aga hoolitsust
ja seista oma rahva eest.
Edu Sulle pr.President.
kai 20. november 2017, 17:01
jutt jumala oige olen ise pealt näinud kuidas vanakesi koheldakse pole kellegi asi kas ta nutab voi naerab kui keegi hüüab et juba teisi häirib siis alles minnakse ja tigedalt
olen kogenud ka Pärnu haigala juurde kuuluvat20. november 2017, 16:58
hoolduhaigla töötajte suhtumist. Seal on hind ka päris soolane. kuid oma klientidesse suhtumine annab ikka väga soovida. Tean samuti kus ei antud haigele telefoni, et ei saaks sugulastele kaevata, ühele vähihaigele kähavati, kui too palus telekat üle vaadata kuna pilt oli kadunud(oli ennast välja lülitanud), et koguaeg on midagi vaja(kuigi mees ei kaevanud ega sooviinud tavaliselt midagi), et ära ka veel ei sure. Tean ja olen kuulnud kuidas haiged on soovinud juua ja keegi ei lähe vaatamagi. Kord küsis üks naine juua terve selle aja millal ma sugulase juures olin. Minu sugulane ei lubanud sekkuda, kuna kartis endale tõmmata hooldajate pahameele.
Nüüd tõusevad enamuses kohtades kohamaks ja mitte vähe. Tean kohta kus isegi 100 euro võrra.
ja põhi põjus mis ülemused räägivadon, et hooldajate palka vaja tõsta ja seda räägitakse iga aasta. tegelikult tõuseb neil ainult makimaalselt 10 eurot ja sealt maksud maha. Seega ainult üks lollitamine käib.
Mimoos20. november 2017, 18:57
Minu isa ja tadi olid ka seal ja hooldus oli tasemel.
Pealtnägija haiglas 20. november 2017, 16:46
Pöetasin oma isa peale onkoloogilisi operatsioone ja kiiritamist.Käisin 2 kuud järjest onkohaiglas ja nägin sealset elu.Ma ei suutnud lihtsalt ära imestada palatis olnud teiste haigete omaste ja lähedaste üksköiksust oma köige kallima inimese suhtes, kes vaevles üsinda haiglavoodis oma elu viimaseid päevi vöi nädalaid.Neid ei tulnud lihtsalt keegi vaatama, ma ei näinud kedagi, istusin isa juures tunde peale selle kui töölt tulin .Hooldajadki imestasid ja ütlesid, et mönda vanakest ei käida nädalate viisi vaatamas. Nii ma siis aitasin ka teist vanakest sööta ja suud pühkida, ütles, et tal mitu körgharidusega tütart ja palju lapselapsi, neil pidid olema omad mured.Hooldajad olid küll inimlikud ja töötasid ja lausa jooksid oma tööpostil.
Mina tahaksin küll soovitada, selle asemel, et hooldajaid siin söimata, käige tihemini oma kalleid vaatamas. Peske neid ja koristage, vahetage pamperseid ja rääkige oma kallitega, neil on suhtlusvaegus, sisendage neisse jöudu ja lohutage, aidake neil inimväärselt lahkuda siit ilmast!
Haiglate ja hooldekodude personal teeb köik endast oleneva. Ainult hinges hea ja südamlik inimene saab seda tööd teha. Ma ei usu, et raha mängiks siin köige tähtsamat rolli, muidugi on see meile köigile eluks vajalik.aga eriti ei usu, et keegi siin kommenteerijatest läheks seda tööd tegema 500 Euro eest. Selleks tööks on vajalik keskharidus pluss kutseoskus ja pidevad enesetäiendamise kursused.Keegi ei käsi ju Teil viia oma vanakest hooldekodusse.Ja kui viite, siis käige ise ka pidevalt kohal oma lähedasele elujulgust ja hingetugevust andmas
.Ainult siis ta elab kauem!
Penskar21. november 2017, 11:59
Aga mina ei tahaks seal kauem elada. See ei ole enam elu, see on surma ootamine!
riik ei tunne huvi ega keegi ei20. november 2017, 16:41
kontrolli ka kuidas hooldekodudes elu toimib. Tean enda lähisugulase pärast nii mõndagi. Mõne aasta eest oli ta mingiks ajaks Mõisakülas hooldekodus. kuid selline olukord nagu seal oli ei rahuldanud meid üldseja mõne kuu pärast viisime ta sealt ära. Mähkmed pandi number väiksem, et miskit sealt vahelt läbi ei tuleks, voodis oli tavaline lauavakstu, majas ja tubades paigutati tugema lõhnaga õhuvärskendajad, lõpuks mindi juba seda teed, et taheti paigaldata keteeter, siis ei lähe mähkmeid nii palju, kuna seal on teenus, kus kõik hinnas.
miia20. november 2017, 17:23
See ei ole õige jutt ,et kateetrit paigaldatakse selleks et mähkmeid vähem läheks. Ei usu seda kohe raudselt mitte sest selliste asjadega tegelevad ikka uroloogid mitte hooldekodu hooldajad ega med. õed. See paigaldatakse ainult vastavate näidustuste põhjal ja ikka arsti poolt. Tean seda sest olen ise selliste asjadega kokku puutunud.
vanasõna20. november 2017, 16:28
Parem õudne lõpp kui lõputu õudus!
Pigem väärikas ning kiire lõpp, eutanaasia, kui pikaldane surm hooldamatuse, nälja ja janu kätte. See oleks igatahes märgatavalt humaansem. Loomakaitseseadus näiteks loomadega sedasi teha ei luba. See loetakse sadismiks ja piinamiseks ning sadist antakse suure käraga kohtu alla. Et mõttetud piinad lõpetada magamapanemisega
Aga inimest. inimest siis ikkagi võib? Kas lõputu piin, nälg ja janu on siis humaansem kui kiire uinumine? Meie poliitikud? Tegelikult läbinisti ateistlikud ja paadunud mammonakummardajatest variseri-silmakirjateenrid teeva aga vaga näo ette ja räägiva inimelu pühadusest. Lähtudes iise ilmselt keskaegse skolastika inimese keha ja aimu vastandavatest dogmadest. Printsiibist, et mida rohkem inimene siin maises ja patuses elus füüsiliselt kannatab ja talub, et seda parem! Sest siis saab hing plusspunktee juurde ja pärib ta taevas igavese elu. Ja seda paradiisi eriti eriti auväärsel kohal. Kuidas sobib selline keskaeg XXI sajandisse?
hooldekodud20. november 2017, 16:21
kui sellised ei toimi. seda peaks riik aktsepteerima ja kasutama muid võimalusi.
töötaja20. november 2017, 16:12
eelmine kommentaar kahjuks kustutati sest kirjutasin ,et vallavanem võib olla keskharidusega ,aga kui soovid võtta hooldada vanureid siis peab olema vastav koolitus.Ühesõnga : võtan hooldada Tartus 2 hooldust vajavat patsienti alates detsembrist.Olen hooldanud soomes ja saksamaal ja tean kuidas hooldamine käib.Kasutan tõstevahendeid. Helista 5054102 ja küsi lisa.
Lapselaps20. november 2017, 15:45
Kahjuks kogemus ütleb, et olen nõus. Keegi ei sööda ega jooda kui inimene ise enam ei suuda. Heal juhul pannakse 2-3 ampsu suhu, aga juua keegi ei paku... :(
veerand sajandit pole keegi rahva peale mõelnud20. november 2017, 16:03
kui,siis ainult iga kord enne valimisi.
Oleks meie valitsejad näoga rahva poole,oleks meil
hooldekodud nagu arenenud riikides.
20. november 2017, 16:10
meil ei ole valitsejaid--meil on 101 aferisti küüned enda poole !
aga21. november 2017, 08:53
miks sa ise ei anna, see sinu kohustus ju?
Qwert20. november 2017, 15:34
Kogu juttu ja kommentaare lugedes tekib küsimus. Kust on pärit need hooldekodude teenindav personal? Nad on ju enamalt sündinud nõukogude ajal, kus suhtumine lähedastesse oli midagi muud kui nüüd. Kas on tõesti praegune ühiskonna kord teinud veel eilsest nö. normaalsest inimesest hundi põhimõttel, et inimene on inimesele hunt? Kui nii, siis on kodune kasvatus olnud ikka päris viltune olnud. Muud põhjust ei leia.
Valitsusele on kasulik20. november 2017, 15:39
kui alamad on omavahel riius. Riius alamat on kerge segi ajada ja valitseda. Nii alamatest ongi loomad saanud.
mitte ainult alamad,20. november 2017, 16:05
Arvad, et parteid kaklevad omavahel?20. november 2017, 16:15
Nad teesklevad seda. Oleks ükski partei, kes tegelikult rahvast hooliks, tooks teiste kuriteod päevavalgele. Võidaks rahva usalduse ja valitseks pikka aega. Nagu me näeme, selliseid ei ole. Ega tule, kuni rahvas ise tegutsema ei hakka. Mäe peal vaid näideldakse kalust. Ükski partei ei saa kuritegusid avaldada, sest on ise kõik samas paadis. Uskuge teie, keda tahate, minu jaoks on kõik nad bluffijad.
Mis kodusel kasvatusel viga?20. november 2017, 17:51
Kui valitsejad on juba 25 a. rahvast omavahel tülli ajanud, lõpuks see ka õnnestub.
Vaadates hinnanguid20. november 2017, 20:49
siis tundub, et oled tõele üpris lähedal ja arvatavasti nii ongi - praegune turumajanduslik mõttelaad on hoolivate inimeste peksuga selle olukorra saavutanud ja see saab muutuda veel hullemaks selles kapitalismuses.
põhjus on lihtne21. november 2017, 21:39
hoolealuseid on ühe hooldaja kohta liiga palju ja isegi suurem palk ei tekita rohkem aega juurde.
Probleemi kaks poolt20. november 2017, 15:31
Tegelikult on see ainult probleemi üks külg. Teine külg on see, kas eakate hooldekodusse viimine on ikka alati õigustatud või tahetakse vanainimesest lihtsalt vabaneda ... Ja see pool on veelgi ebainimlikum ja võikam.
matsu20. november 2017, 15:52
Kui eakas vajab pidevat hoolt ja järelvalvet, siis kuidas on võimalik omastel töölt ennast vabaks võtta, et oma vanemat hooldada? Millestki peab ju inimene elama. Nüüd elavad vanainimesed palju kauem, tihti on nende lapsed juba ise hooldust vajavad pensionärid. See lihtsalt ei ole võimalik, et hooldekodusse ei pane.
Probleemi kaks poolt20. november 2017, 16:09
Just nimelt, KUI vajab pidevat hoolt ja järelvalvet. Aga kas kõik hooldekodusse paigutatud vanurid ikka vajavad seda või on nad omastele lihtsalt ette jäänud
kallis matsu20. november 2017, 16:14
aga eakal on kindel sissetulek, millest peaks piisama. kui inimene nii väeti, et ise hakkama ei saa, siis pole hooldamisvajadus kuigi pikalt. hooldekodule juurde maksta jõutakse kohutav summa aga kodus selle raha eest ise vanemaid hooldada ei taheta. ega siis 24/7 ei pea ühelgi hooldataval juures olema, saaks oma elu ka elada ja osalise koormusega raha teenida.
Liisu20. november 2017, 16:26
Juhtumid on erinevad - on hooldatavaid, kes vajavad hoolt 24/7 ja nii aastakümneid. Näiteks dementsed, aga samas liikuvad inimesed või siis halvatud voodihaiged, kes ei suuda ise liigutada ega süüa ega üldse mitte midagi teha.
liisule20. november 2017, 16:48
isegi halvatud ja dementsed puhkavad vahepeal ja kodus töötamine edukas kui midagi teha osatakse. kodus saab tingimusi seada haige järgi, et endale viga ei teeks. samas ma ei halvusta hooldekodusid kui rahakott vastu peab. aga käesolevas artiklis on vastuvõetamatu juba see, et kaks kaua koos elanud inimest pannakse eraldi hooldekodudesse. selge, et kurvastusest tuleb lõpp ruttu.
räägib see, kes pole selle probleemiga 20. november 2017, 17:39
ise kokku puutunud. Mina tean, mida tähendab invaliidist vanainimese hoodamine. Kahjuks olin sunnitud oma lähedase hooldekodusse panema kuna mul on vaja 10 aastat veel tööl käia et see närune 400 eurot riigilt kätte saada. Mul polnud võimalik töölt ära tulla, et 24 h teda hooldada. Mul on siiani süümekad kui selle peale mõtlen ja kui teda seal näen.
Nutsin terve tee kui teda sinna viisime, mu oma lapsed selgitavad, et ema nii oli vaja ja sa pead ka oma elu elma ja pealegi ta ise soovis seda. Kuid süütunne jääb ikkagi alles.
pH20. november 2017, 14:55
Artiklis oli põhirõhk sellel , et vanurid , kes ei saa iseseisvalt süüa , juua on jäetud nälga vedeliku puudusesse. Olen ka ise sellega kokku puutunud . Kui hoolealusele , kes ei saa iseseisvalt hästi neelata, tuleb teelusikaga manustada vett 1-1,5 liitrit päevas ( ja seda kohe kindlasti) - siis sellega ei tegele keegi. Samuti peab saama püreestatud toitu. Tegelikkus oli selline , et anti taldrikutäis ahjukartulaid . Ka Saksamaa uuringud on näidanud , et enamus raskes seisus vanureid sureb hooldekodus nälga ja vedeliku puudusesse. Kõik hooldekodus lahkunud tuleks saata lahkamisele , et tuvastada tegelik surma põhjus. Alles siis saaks selguse majja ja teaks kuidas edasi minna. Seda peaksime nõudma.
Mõtisklemiseks20. november 2017, 15:23
Kui kaua võtab aega ühele hoolealusele teelusikaga 1-1,5 liitri vee manustamine? Ja kui hooldajal on näit 15 hoolealust? Lisaks lusikaga toitmine ...
Lapselaps20. november 2017, 15:47
???? Et võtab liiga palju aega ja siis pole vajagi?
mõtleks edasi20. november 2017, 16:11
30 kuni 40 hoolealust,siis on pisikeses küla hooldekodus hooldaja veel koritaja,pesupesija-triikija,nädalavahetus ka kokk.Kala hakkab mädanema ikka peast.
lapselapsel20. november 2017, 16:49
kerge kohustus seda ise teha või mis. pole vaja süüdistada neid, kes tööd reevad. see laste enda tegemata töö.
ära mine siis sinna 20. november 2017, 17:42
tööle ainult sellepärst et sul raha vaja. Sinna ei tohiks üldse selliseid võtta kes ainult palga pärast seal töötavad.
nüüd avastatakse20. november 2017, 15:52
Ammu oleks pidanud nõudma lahkunute lahanguid,et millesse inimene sureb,muidugi
peaks olema erapooletud tohtrid, kes sellist teenust osutavad,
820. november 2017, 16:50
ja lahang loomulikult riigi kulul eks?
loomulikult21. november 2017, 21:41
vanainimesele teelusikaga vett joota on võimalik kodus, kus hooldatakse ühte vanainimest, mitte aga hooldekodus, kus ühel hooldajal on 20 hoolealust.Kodus ei saada ühe vanuriga hakkama ja loodetakse, et hooldaja saab hakkama 20 inimese korraliku hooldamisega?
UURIJA20. november 2017, 14:31
Tõepoolest on nüüd puhtal kujul selgunud,et tegemist hooldekodudes genotsiidiga ! Soovitan lihtsa lahenduse panna välja hooldatav ja varjatud kaamera keda ja mida ööpäevaringselt jälgib ja fikseerib toimuvat !Välismaal ammugi kasutuses kus sadistlikud lapsehoidjad ja koduhooldajd piisavalt kiirelt paljastatud !
reaalsus20. november 2017, 15:13
meil polnud isal voodikohal ega öökapil lampigi, häirenupust võis ainult unistada ja kuna oli kateeder põies, siis oli kohe näha, et juua pole ka antud, sest piss suisa venis kotis.
häirenupp20. november 2017, 15:28
Häirenupp on olemas küll - seda ju nõutakse! - ainult et see on nõnda paigutatud, et ainult krapsakas terve inimene selleni küünib. Voodihaige ei saa seda mingil tingimusel kätte - olen seda ise näinud. Kui küsisin, miks nõnda, oli selgitus varmas tulema - nad (hooldatavad) ju muidu muud ei teegi!
@ reaalsus20. november 2017, 16:57
Kunagi satuvad need praegused hooldajad haiglates ise sellistesse kodudesse. Küll siis meelde tulebtuleb , mis ja kuidas .Ja tegelikult, kapitalismi seisukohalt peaks ju omanik eriti hoolas olemas ja jälgima, et tema voonakesed söönud ja joonud oleks. Sest ta läheb ju pankrotti, kui kliendid kätte ära surevad. Või see pole probleem ? A la järjekord on ukse taga ?
20. november 2017, 19:48
Ilmselgelt puudub teema vastu siiski avalik huvi, seda näitavad ka kommentaarid ÕL ja Delfi vastavate artiklite juures. Uurijad ei uuri midagi, kui prokuratuur neid selleks ei sunni.
Vinguge vähem, teid ei aita keegi20. november 2017, 14:00
Kui ainult ise saate muuta- käige tihedamini oma vanemate juures, see on teie esmane kohus!
20. november 2017, 14:27
Kaua see kylastus ikka kestab ja see ei vabanda kuidagi personali sigatsemist! Ei niru palk ega perekondlikud mured pole pohjus vanureid peksta, naljutada ja mida veel! Kui amet ei sobi, kao mujale, ykskord olete ise ka vanad ja kes garanteerib, et te ei satu samasuguse kohtlemise osaliseks!
Ootoot!20. november 2017, 14:37
Mitu korda meie president ja õiguskatsler ,riigikogu liikmed, sotsminister ja 30 tema näunikku on käinud hooldekodudes? Ilma ette teatamatta loomulikult.Äkki keegi kingib jalgratta mõnele või võtab Aafrika reisile kaasa.Kuhu me oleme jõudnud, ehk peaks Euroopa Inimõiguste Kohtu poole pöörduma.
vinguja20. november 2017, 15:15
kolm kuud, iga jumala päev, olime nagu tööl seal juba ja ikkagi ei suutnud leevendada olukorda, mis seal toimus:(
20. november 2017, 19:56
Ei ole võimalik käia sadade kilomeetrite kauguselt mitu korda nädalas abivajajaid pereliikmeid hooldamas, seda enam, et Töötukassa aktiivse tegevuste tõttu lapsed ongi kodust kaugele aetud tööd otsima. Mida need ametnikud siis õigupoolest tahavad, kas lähedaste poolt hooldatud eakaid ja puuetega pereliikmeid või iga hinna eest lõhki aetud peresid? KÕIKE LIHTSALT EI OLE VÕIMALIK KORRAGA TEHA! Praegu paistab, et tahetakse lihtsalt hoolduseta ja ressurssideta jätmisega inimesi surma saata.
elust enesest20. november 2017, 13:55
kunagi,kui tahtsin hakata hooldajaks,käisin ka psühholoogi vastuvõtul.seoses sellisele tööle asumisega,rääkisin tohtrile om naabrimemmest,kes oli kaunis eakas ja kaunis kapriisne.selle peale ütles see haritud psühholoog,et ärge närveerige.selleks,et see rahutu hooldatav oleks rahulikum,siis pannakse temale üks tabletikene supi sisse ja ongi rahu majas.nii et kogu hooldussüstem on algusest peale nii seatud.süüdi on need,kes sellise süsteemi siia lõid.meie riigis ju keegi millegi eest ei vastuta,nii see kestabki edasi.
ära valeta!20. november 2017, 14:00
Sellist juttu ei saa psühholoog ajada, tema ei tegele tablettidega üldse. Ravimid määrab psühhiaater!
kus20. november 2017, 15:59
sa elad,neid tabletikesi saab igast apteegist.
no selliseid20. november 2017, 16:48
millest siin kirjutatakse ikka ei saa küll. Või kuskilt siiski saab? No siis peab seda apteeki ka uurima.
saavad kirjutada rahusteid ka 20. november 2017, 17:45
Aime Polding20. november 2017, 13:45
Ainus pääsetee oleks hooldekodudele sisse seada range järelevalve ja ette teatamata kontrollreidide korraldamine, inspekteerimine.
20. november 2017, 13:54
Inspekteerijad pole siis meeleheat huvitatud....?
to Aime....20. november 2017, 14:28
Kes selle sinu arust sisse seab? On sul ka mõistust nii arvata!
:)20. november 2017, 16:34
Ainus pääsetee on suurendada teenindava personali arvu ja maksta neile normaalset palka.
just.20. november 2017, 16:59
Suurem palk tagab ka parema personalivaliku võimaluse. Ei pea värbama asimest kes ennast pakkuma tuleb. Praegu see just nii ongi. Seal asutustes tüütavad kas väga suure südamega ja hoolivad inimesed või sellised keda mujale üldse ei oodata ja kellega on probleeme.
seda ju lubatakse20. november 2017, 17:47
iga aasta, kuid tegelikult saavad nad juurde ikka väga väikse %
20. november 2017, 20:11
Seda ei saa ju kuidagi teha, volikogu esimeeste ja muude asjapulkade kohustuslikud palgatõusud söövad ressursid ära. Tuleb välja, et puuetega inimesed ikkagi ei joo piisavalt, et aktsiisi laekuks suuremas mahus, muidu tehti nad kõik suure sm lõugamisega joodikuteks.
to: :)20. november 2017, 20:21
kas väikese palga eest tohib hoolealuseid ebaväärikalt kohelda?
20. november 2017, 20:05
Teistes riikides seda teevadki vabatahtlikud, aga meie inimestel puuduvad ressursid selliste hobidega tegelemiseks. Igasugune vabatahtlik tegevus eeldab ikkagi energiliste ja põhitööl piisavalt teenivate inimeste ressurssi, Eestis seda lihtsalt ei ole, eriti väljaspol Tallinna, kus asuvad enamus hooldamist vajavaid inimesi. Vabatahtlikele ei kompenseerita ei sõidu ega mingeid muid otseseid kulusid, ole õnnelik, kui erisoodustusmaksu maksma ei panda. nagu piletikontrollidega teha taheti. See riik on läbinisti ebanormaalse elukorralduse ja hoolimatuse musternäide. Hiina moodi kohustamine vanemaid vaatamas käia 1 kord aastas on veel täpselt puudu.
aitaks see21. november 2017, 21:45
kui riik määraks, mitme vanuri kohta PEAB 1 hooldaja olema (Sobiv oleks 6-10 , olenevalt haiguse raskusest).Ainult nii saaks hoolduse kvaliteeti tõsta.
Küsin siis otse?20. november 2017, 13:40
Kõik te teate, kuidas teie vanematega seisud on. Kas te pole mõelnud vastuhakkamise peale? Mäele minna? Kas tõesti kõik, kolmsada ja õhtuks enamgi kommenteerijat, lasete oma memmedel, taatidel, teie armsatel vanematel, niimoodi, kommenteerides edasi vireleda? Kas teil aru peas on? Memmed-taadid virelevad ja ootavad oma surma edasi, kuni te siin kommenteerite ja vaidlete. Tervise- ja tööministril pole aegagi vanuritega ja teie probleemidega tegeleda. Teda ei huvita peale riigikassa ja oma mammona mite keegi ega midagi. Saite aru?
vanaema20. november 2017, 14:06
Sul on õigus, aga minna pole kedagi. Ühed on välismaal, teised on hommikust õhtuni tööl. Läheks ise, aga juba ei jaksa tuuleveskiga võidelda. Aga sul on ÕIGUS!
Vanaema!20. november 2017, 14:26
Mina olen isegi välismaalt meelt avaldamas käinud. Aga vastu sain vaid mõnitada, et "rumal, et sinna otsisid". Aga need, kes tööl käivad, võiksid taibata, mitte vanurite teema pole ainus. See puudutab ka töölkäivat, elujõus rahvast. Mitte ajanappuses pole asi. Asi on eestlase arguses. Ja kahjuks nii jäävadki ise virelema ja memmed taadid surma ootama. Muide, "rumal" asemel peaks teine sõna olema. Aga siis ei lase moderaator läbi.
20. november 2017, 15:26
Eestis ollakse vaim.ust n.õ.d.r.a.m.e.e.l.s.e.d, sellest siis ka sellised kommentaarid, kus naerdakse vanainimeste surma üle. Hooldekodud on järjest suurenev äri ja see äri suureneb iga aastaga järjest enam. Ainult j.Uh,m, ei saa sellest aru.
20. november 2017, 16:24
Mul on praegiugi vanainimene hooldada kodus,sest sinna "tapamajja " ma oma kaasat ei vii.Et minna toompeale.Kallis inimene,mul on tegu ,et linna poodigi saada.Ma nimelt hooldan oma hoolealust.Käin lähimas linnas( 60km) ,tund sinna teine tagasi ja sisseoste teen nimekirja alusel kiiruga,sest kodus mind vajatakse.Millal ma sinna "mäe"otsa jõuan veel?Ja veel üks koht mõtlemiseks:minu abikaasat koheldi Pärnu haiglas kui ta oli halvatuna voodis,nagu nartsu,ISE ASTUSIN JUST PALATISSE,kui hooldaja sõimas,kui viimane joogivett palus.Kellele ma kaeban?Ütlesin valves olevale õele,see kiitis mulle kohe,et ma olen asjadest valesti aru saanud ja kui peaarstinnale sellest rääkisin,siis ütles otse,et vii see mees siit siis minema.VOT SEDASI ON LOOD meil siin ilusas Eestis.100 saab täis ja me oleme uhked oma riigi üle.Ja kui tõtt räägid,siis sa vingud ja med töötajad panevad seljad nii armsasti kokku,et sul tuleb ooma tervise eest ka edaspidi ainult iseendale loota.Minuga on käitutud kui kõntsaga,aga kuna ma olen seisuses,kus ma vajan meedikute ja sotsiaal min. abi,siis olen madalam kui muru ja keeran teise põse ette...nii nagu jumalasõna öpetab.
Selline on tegelik igapäevane elu.Kui virised saadnii et tolmab.Ma pole ju arst ka Norras,ma pole keegi,isegi mitte parteilane...
20. november 2017, 19:36
Vastus: küsin siis otse?20. november 2017, 14:37
Ma arvan, et koheselt tuleb sotsiaalsüsteem korrastada nende poolt, kes on tekkinud probleemidega hästi n. ö. kursis. Praegused ametnikud ei taju abivajajate tegelikke vajadusi ning ka seda, et abivajajad on erinevate vajadustega. Kui keegi hakkab midagi nõudma, mis on abivajajale ettenähtud, siis tekib ringkaitse: omavalitsus, maavanem, Riigikigu Sotsiaalkomisjon, Sotsiaalkaitseminister, Õiguskantsler jne. lihtsalt ei vasta tõstatatud küsimustele ning probleem jäetakse lahendamata Arvan, et sellistel tegelastel ei peaks olema õigust oma töötasule ja töökohale. Kedagi ei huvita abivajaja olukord.
Arvan, et oma kogemustega oskan sõna sekka öelda süsteemi inimsõbralikuks muutmisel.
20. november 2017, 15:27
Ringkaitset on näha isegi kommentaarides, kus vohab rumalus.
to vastaja20. november 2017, 15:45
Jälle see "tuleks", "oleks". Pea meeles, et ennem asi ei parane, kui rahvas valitsejad mäest alla on kupatatud. Loe, kui palju neid "olekseid" ja "tulekseid" iga päev kirjutatakse. Päristegijaid aga pole. Eestlane on arg oma naha hoidja.
20. november 2017, 20:12
Keegi ei lase sind sinna midagi ümber tegema. Toiduahelad tahavad esimeses järjekorras ülalpidamist!
jumala20. november 2017, 17:05
õigus. Siin teadjaid ja kommijaid on sadades. Aga tegelik olukord on hoopis teine. Seal hooldekodus kus mina töötan on 35 hoolealust. Neist kolmel käivad lähedased sageli külas, kahele saabuvad mõned kirjad aasta jooksul ja kahele aeg.ajalt helistatakse. Ja see on KÕIK. Kus te olete targad lähedased? Teid oodatakse pikisilmi. Hommikuti on esimesed küsimused, kas täna tullakse? Aga siin loed musterlastest kes on nii targad, nii hoolivad aga kui vaja vanemate eest seista siis pole neid kusagil. Siis olen välismaal ja siis on kiire ja sada muud otsitud põhjust. Ära vingu siin kommentaariumis, tegutsege!
20. november 2017, 20:14
Sinu hooldekodus minu vanu pereliikmeid hooldada olnud ei ole!
no20. november 2017, 13:40
kui pole voodihaige vanur ja mõistus veel korras, võib palgata inimese, kes 1--2 korda nädalas käib abistamas.
Mina20. november 2017, 15:31
küsiksin, et kust saada raha palkamiseks? Kõik ei saa ju keskmist!
veel küsiks20. november 2017, 19:37
kust leida sellist inimest, kes oleks nõus sellist tööd tegema?
mari20. november 2017, 13:38
Selles vallas tuleb korraldada revolutsioon. Asjad on nii pikalt tegemata olnud ja nüüd, kui selgub, et inimene ei elagi igavesti...
Millest ma, mari,20. november 2017, 13:43
siis siin vahepeal kirjutan? Kas lähme koos mäele? Käsikäes. Kui muud välja ei võitle, näeme vähemalt kui arg on eestlane, kes laseb oma vanematel nii kärbuda.
Eestlane20. november 2017, 13:37
Eelmise Eesti Vabariigi ajal ei makstud pensione ja vanakesed elasid kuni surmani oma kodus - ei tea miks meie perekondade moraal on nii alla käinud, et vanakestel ei lasta kodus surra
HM20. november 2017, 14:01
Tead, ennem oli ennem ja nüüd on nüüd. Elu on muutunud ja ootused ning nõudmised sellele ka. Nõuka ajal said joodikud ka tööl käia, nädala tegi tööd ja ülejäänud kuust jõid. Tänapäeval ei saa. Aeg on raha ja seda raha on vähe.
Mõtle ise, mis on paljude inimeste palgad Eestis ja siis mõtle edasi. Kumma sa nälga ja hooldamata jätad, oma pisikesed lapsed või vanuri. Olgu kui kallis tahes, olgu kui suurt valu tahes süda täis, valik tuleb teha. Tervet pere ei saa ühe haige vanuri pärast ohvriks tuua. Julm aga realistlik. Ma väga loodan, et kunagi kui mina vana olen ja enam elada ei taha, siis oleks eutanaasia võimalik. Ma ei usu, et ükski normaalne vanur, kellel nupp veel natukenegi nokib, tahaks oma lastele ja lastelastele sellist tulevikku, kus nad peavad oma elust ühe vanuri pärast loobuma. Kolm põlvkonda korraga.
Ära hakka seletama, et kõik koos kenasti elavad jne. Vanur võib kodu põlema panna või mida iganes. Dementne inimene ei saa aru mida ta teeb.
Väga loodan, et EV ladvikus leiduks mõni ajudega tegelane ka, kes ka rahava püsima jäämisele oskaks mõelda ja teeks seaduse, millega vabastaks lapsed ja lapselapsed sellest põrgust.
20. november 2017, 14:12
Pole veel enne kuulnud, et moraali eest saaks arveid maksta!
Kui vanur on vähegi adekvaatne ja teovõimeline, siis teda ei pandagi ju kusagile vanade-/hooldekodusse, vaid ta elab oma elupäevade lõpuni omale armsaks saanud kodus.
Kui vanake on muutunud dementseks ja ei mäleta enam oma nimegi, ja vajab pidevalt järelvalvet, siis tuleb perekonnal midagi ette võtta. Vaevalt, et keegi meist on nii rikas, et saaks vabatahtlikult oma tööst/sissetulekust loobuda, et siis oma vanakese eest aastaid või isegi aastakümneid hoolitseda. Omastehooldaja saab ju närused paarkümmend eurot kuus, mille eest pole ju võimalik isegi kommunaale ära maksta, rääkimata söögist ja muudest esmatarbeasjadest. Ja kuna tema eest pole sotsmaksu makstud (ta ju riigi silmis ametlikult ei tööta), siis tal pole ka ravikindlustust ja tulevikus saab rahvapensioni!
20. november 2017, 15:30
Tuleb suurendada koduskäivate hooldajate palka. Kuid meie poliitikud mõtlevad ainult oma rahakoti peale, kuhu puistavad "südametunnistuse järgi" omale preemiaid. Ning seda töötavate inimeste poolt kogutud maksudest, mis tegelikult peaks minema ühiskonna heaks.
Kes20. november 2017, 15:33
saab olla kodus ja hoolitseda oma vanemate eest. Nad on päevad läbi üksi, sest töölt ära jääda ei saa.
20. november 2017, 19:44
Ühiskonnas on muutus toimunud. Pensioniiga on lakke lükatud, samuti sünnitatakse hilja. Pole võimalik jääda pensionile, et hooldada oma kolmkümmend aastat vanemat ema. Olen ka vanade vanemate laps, kuid isa hooldasin nii, et olin tõesti palju lapselastega haiguslehtedel. Mul sündisid lapsed ju vara, oli vene aeg. Õnneks tööl kannatati välja ja mõisteti. Aga jube teema tõesti.
Mälestustes kinni20. november 2017, 16:30
Eelmise eesti vabariigi ajal olid talud,kus inimesed elasid põlvkondade viisi ühe katuse all ja olid teenijatüdrukud ja sulas poisid ja tööd tehti oma talus.Ärme aja segi praegust elukorraldust.Aga hea tahtmise juures annab praegugi asju korraldada.Aga mina ,tööl olnud hooldekodus,tean miteid ja mitmeid vanureid,kes toodigi jalust ära.Ei käinud tütreke tööl ega vajanud vanainimene pidevat hoolt.Aga nii sai "nurga " vabaks ja ei mingit kohustust.Ka nii tehakse.
20. november 2017, 20:17
See on olnud usinate ametnike töö pered lõhki ajada ja noored töö järele jooksma sundida mööda ilma, ühises majapidamises loomulikult hooldati vanad kodus, aga praegu ei ole enam see aeg! Ajutisse üürituppa haiget vanurit ikka ei vea.
eelmise vabariigi ajal21. november 2017, 21:46
elasid põlvkonand koos ja keegi oli kogu aeg kodus, tänapäeval aga peavad kõik tööl käima sest muidu ei suuda makse maksta.
vana ja tark20. november 2017, 13:31
Pole selle teemaga õnneks veel mitte isiklikult kokku puutunud, aga tuttavate ja muude inimeste kaudu kül ning arvan nii: 1) kas vanemaid sinna panna või mitte- sõltub rahakotist, st kui kallisse hooldekodusse võimalik 2) kes on valmis vana inimese pärast oma tööst loobuma ja kas peakski..?!
3) muidugi töötavad seal inimesed,kes valmis väikse palga eest tegema ränkrasket tööd, nii füüsiliselt kui hingeliselt..kui inimlikuks seal jäädakse ...?!
4) kindlasti peaks osa hoolehodusid olema riiklikud ,kus vana inimene saab elementaarsed ravid ,hooldused ja töötavad professionaalsed töötajad
5) kallimad eraasutused, kus kliendid maksavad vastavalt oma soovidele nö luksuslikumate teenuste ja ravi eest
Aga neid asutusi vajatakse järjest rohkem ,selge see, sest inimesed elavad kauem ja ka üksikuid inimesi on rohkem...Vanadus pole karistus,vaid loomulik kulg elukaares ja eutanaasia pole ka ainus lahendus, vaid väga üksikud lahendused ja seda peaks ikka inimene ise otsutama, mitte lähedased...!
20. november 2017, 15:32
Hooldekodude üle on vaja teha pidevaid kontrolle ning suurendada seal töötavate hooldajate arvu ja palka. Sotsiaalsüsteem on meil mäda ning rõhub sellele, et väetid ja viletsad kiiremini jalust ära koristataks, siis ei pea n ende peale maksude raha raiskama ja saab omale 25 000 euroseid preemiaid maksta.
Näis,20. november 2017, 13:28
kui palju seda halinat õhtuks kokku tuleb? Kas lööb kommenteerimise rekordi? Kas keegi valitsuse vastu võitlemisest ka mõelnud on?
20. november 2017, 20:20
Mine võitle paljaste kätega, kohe tuuakse EU policija selga nagu Kataloonias. Nüüd on ka EU armee juba eraldi olemas relvituks tehtud elanikkonna hävitamiseks.
420. november 2017, 13:28
Kooli kõrvalt tegin seda tööd. JUBE. Töökoormus on nii suur, et parima tahtmise korralgi ei suuda kõiki abivajajaid laitmatult hooldada. Rabelesin oma naba paigast ja tasuks närused kopikad ja lähedaste pahameel. Tõesti ei jõua 10 dementse järgi joosta. Kes läheb "vargile" võõrasse palatisse, kes urineerib palmi alla, kes süliatab sulle näkku, kui proovid anda arsti poolt ettemääratud ravimeid. Veetke kasvõi 2 päeva haiglas või hooldekodus hooldajana, siis teate, millest ma räägin. Ilmselt ma olin liiga kohusetundlik ka ja kogu see töö põletas mu nii läbi kui läbi. Kui koormus oleks olnud väiksem, siis meenutaksin neid aegu paremates värvides.
üks näide hooldusasutusest.20. november 2017, 14:13
Hooldatavaid 30, personali 2inimühikut. Dementne memm suutis plehku panna, üks läks tagasi tooma, voodihaige kannatas kõhulahtisuse all ja oli sõna otseses mõttes kaelani koos, teine kasis teda, kolmas hoolealune piiksutas häirenuppu ja neljas kukkus samal ajal krambihoo tõttu WC-s pea lõhki. Ja kui sellises olukorras tuleb üks lähedane ja ei vaevu ka suhtlema, siis võib arvata mis jutud levima hakkavad. Aga selline on reaalne igapäev.
jah20. november 2017, 14:47
see on süsteemi viga. Ja selle pärast tulebki see asi tuua avalikkuse ette ja mitte lõpetada enne, kui on tehtud vastavad poliitilised ja rakenduslikud otsused. Selline olukord on lubamatu ja selles ei oloe süüdi hooldajad, neid reeglina ei süüdistagi keegi.
kunagi töötanud.,.,20. november 2017, 17:06
jah,ka mina olen töötanud hooldekodus hooldajana.Siis kui mu oma ema vajas minu hoolt,läksin hooldajaks,sest 7 ööpäeva kuus tööl käija ma suutsin,kuna ega minagi ilma rahata suuda elada,AGA kuna ma ei ole 3 klassilise haridusega,vaid ikka pisut enam,siis ei tahetutki mind tööle võtta,sest juhataja läks leili täis,äkki tahan tema kohta,kuna kõrgem haridus.Kui ma sinna sain,siis nägin,kuidas seal "olukord" on.57 hoolealust,päeval 2 hooldajat,öösel 1.Pesupesemine ja triikimne,siis hoolealuste pesemine niiet lased ainult veega üle külmas vannitoas,sest nii palju on pesta ja kui sa ei jõua ,siis tuleb juhataja ja küsib,et kas sa ei saa hakkama või kuidas ja teine,kauaaegne ja "kogenum" hooldaja küsib naerupahvakuga,et oma ema pesed või?Käisime kursustel ja koolitustel ja kaastöötaja,kes haiged vastu seina peksis ja neid nuhtles,nii et sinikaid täis olid,peab nentima,et see koolitus tegi ta justkui julmemaks.Kaevata!Kellele?Juhataja pidi seda ju ometi nägema,oli ju seal õena tööl.Ei märkigi.Ainult mulle hüppas ninna kinni,et noh,mis sa siin uhkeldad oma prilliraamidega,arvad et oled teistest parem (noh,eks mu haridus jäi ette).Kui aga tulid kontrollid,siis teatati kuu aega ette ja meie,hooldajad,vedasime siis haigeid ringi,et oleks kõik reeglite järgi ja pärast jälle tagasi.No on ikka nalja saanud.Aga oma lastele olen öelnud,et pange mind koju luku taha,aga sellisesse hullumajja ,palun mitte!
Ma olen näinud muudki rõvedat,aga mis mõte sel siin kirja panna on.ei muutu siin sinise taeva all midagi.Peaasi,et valitud saavad peemiaid ja kahjutasu ja muid hüvesid.Selleks on ju raha kõri mulguni.ei ole selle puru puudust
oi taevas20. november 2017, 13:26
jube oli lugeda artiklit ja neid kommentaare, olen 78 js sama tee ees, õnneks mõistus alles ja saan endaga hakkama, aga kauaks.
kes ise hakkama saab21. november 2017, 21:49
selle pole vanadekodus vigagi, süüa antakse, pesu vahetatakse ja saab teistega suhelda.isegi sõpru leida.võib ka kodust mõne armsa mööblitüki kaasa võtta.
Hoolimatus20. november 2017, 13:24
Kuk tahetakse oma vanematest lahti saada, siis pannaksegi ta silma alt ära vanadekodusse. Hoidke oma vanemaid kodus ja palgake abilne. Arvan, et isegi 400-eurose tasu korral tuleks inimene teda hooldama. Vanadekodus käib röövimine (hinnad seal 700-1000 euroni) ja ka kavaliteet on küsitav!
Liisu20. november 2017, 13:49
Hoida kodus saab ikkagi neid vanureid, kelle seisund pole väga hull. Aga kui inimene vajab hoolt ja järelvalvet 24/7, näiteks on halvatud ja vajab iga paari tunni tagant keeramist, milleks läheb vaja vähemalt kolme inimest? Sondiga toitmist, pidevat ravimite manustamist ja protseduure, mida tohib teha vaid meditsiinitöötaja jms. Ühesõnaga, olukorrad on erinevad ja need, kes räägivad kodus hooldamisest, pole vist näinud väga tõsises seisundis haigeid. Ja halvatud inimene võib elada mitukümmend aastat veel lamajana.
oioioi20. november 2017, 14:13
Oleneb kui ta on suur ja jäme, siis kahekesi või mitmekesi keeratase ja pööratakse aga kui on kerge, siis keeratakse ka üksinda. Ka kodus saab keerata ja pöörata teda terve pere abikas ja kuidas seda teha ,saab interneti teel õppida, vastavad liigutused ja haige asendisse panek.Inimesed on erinevad kasvult, kaalult ja olukorrast lähtuvalt ja siin ega mujal ühest lahendust ei olegi ilmapeal olemas.
hea tunne20. november 2017, 14:19
Minu ema sai aastaid tagasi insuldi ja temast sai haige, kes vajas hooldust 24h: lamaja, kaelani halvatud, sondiga toitmine. Ema soov oli olla kodus ja kodust minna ka igaviku teele. Meie, tema lapsed, korraldasime oma elu ümber. Hoolitsesime tema eest kodus. Natuke üle kuue aasta. Kerge ei olnud. Kõigil täiskohaga töö, lapsed, pere. Õppida tuli palju. Aga ... Hea tunne on. Me täitsime ema soovi ...
Liisu20. november 2017, 14:37
On ka juhtumeid, kus takistuseks pole mitte kehakaal, vaid halvatuse ja lihaste kärbumise tõttu on keeramisel/pööramisel vaja toetada õlaliigeseid, puusa, pead ja jalgu sünkroonis keerata. Ma ütlen veelkord - juhtumid ja olukorrad on erinevad ja neid ei saa mõõta ühe mõõdupuuga. Samuti ei saa ju kogu pere 24/7 kodus olla ning lisaks ei saa lapsi rakendada sellisel jõudu ja täpsust nõudval ülesandel - üks vale liigutus või õigel ajal liigutamata jätmine ning haigel on jäse liigesest väljas.
Vastus: hea tunne20. november 2017, 14:41
Olite hästi kasvatatud lapsed, kui suutsite ema soovi täita. 6 aastat küll aga seda aega on kindlasti rohkem, kui saate rõõmu tunda oma ema soovi täitmisest. Edu teile kõiges.
oh jah20. november 2017, 15:06
Ja terve pere on kodus päev läbi ?
20. november 2017, 15:22
Teate, Eesti hooldekodus ei tehta seda ammugi.
20. november 2017, 15:36
keeramist ja potile panemist saab õppida vastavate liigutuste abil. hooldekodudes vaevalt seda tehakse vaid pannakse pampersid mida vahetatakse ehk kord päevas.
Hea, kui on20. november 2017, 16:48
terve pere abiks. Aga kui pole enam seda abistavat peret, mees surnud ja lapsed kaugel. On ikka raske küll, olles ise juba eakas naisterahvas, hooldada oma raugast ema või isa.
hmmm20. november 2017, 14:10
100 eurot nädalas tuleks ükskõik kes vähegi taipab mähkude panemisest midagi ja oskab sööta joota. Oleks nii viie tunni ümber , selle ajaga teeks ta korda vana inimese ja tema oleku mugavaks ka. Laupäeval ja pühapäeval orgunnid pereringis sobivad appi.
Liina20. november 2017, 19:15
kui ma ise teenin 400.- ja vanake on saamatu,siis õigem oleks ise koju jääda.Ja siis on vaid vanakese pension,sellest tuleb maksud maksta ja kahekesi toituda.
Viga on valitsuses.Vanasti polnud hooldekodusid,inimesed hoidsid kokku ja abistasid...
Juku21. november 2017, 15:12
Arvamine jääb arvamiseks. Tegelik elu ikka nii lihtne ei ole. Hooldajat raske leida ja siis kah ei tea kuidas hooldab - võivad olla samad probleemid, mis siin kirjas. Ja 400 euro eest ära unistagi.
Mm 20. november 2017, 13:08
Lisan veel et ma nutsin kaks korda. Seda artiklit lugedes ja siin kommenteerides.
Nuuta, nuta,20. november 2017, 13:26
läheb vähem pamperseid! Vastu tuleks hakata, mitte tönnida!
vanaema20. november 2017, 13:58
Kellele ma pean vastu hakkama? Sa vaata neid telekast: nende "näod" ei mahu ju ekraanile ja tagumikud toolile. Kui võetakse mõni seadus vastu, siis saalis on 3,5 kuju. Ülejäänud läksid kohtuma valijatega välismaale.
Mm20. november 2017, 13:07
Kôik kes siin praegu parastavad, et miks te siis viite oma vanemad sinna, oodake, kûll tuleb ka teie mihklipàev. Kas peaks siis ise töölkàimise lôpetama ja kodus pôetajat màngima ja vanuri surma jàrel kuuse alla kolima vôi enesetapu tegema, sest pole raha, et korteri eest maksta? Ma viisin oma ema sinna viimases hàdas. Kàisin teises eesti otsas teda vaatamas vàhemalt kolm korda nàdalas. Alguses kirjutasin kalendrisse ema jaoks ûles, millal tulen, aga hiljem enam mitte, sest kord plaanivàliselt tulles leidsin ema eest tàiesti kohutavas seisus. Söömata, joomata, oma vàljaheidete sees lamamas. Minu kûsimuse peale, et miks see nii on, öeldi, et hommikul ta ju alles jôi ilusasti kohvi teil, et pole tal hàda midagi. Lisan juurde, et mu ema ei suutnud ise kàsi tôsta ja asju kàes hoida, ega iseseisvalt istuma tulla. Voodit tegema hakates oli tûhi kohvitass tal kenasti kûlje all, voodipesu làbimàrg. Oletan, et hommikune pôetaja lasi voodi istuvasse asendisse ja pani kohvitassi talle kàte vahele, lôunane lasi ta uuesti selili ja nii see ôhtuni jàigi. Nàgu oli tihti must ja toidune, hambaid ja suud neil ei pestud, seda tegin ma alati ise. Ah see kôik on nii masendav, ema on praeguseks surnud, ta suri seal nelja kuuga. Mitte midagi pole muutunud.
Kuule "väljaheide"20. november 2017, 13:24
Tead, see väljaheide võib sul 5 minutiga tekkida. Hetk tagasi võibolla oli hoolealune ilusti voodis, jõi oma kohvi ja järgmisel hetkel tegi ennast täis - ega see hooldaja ei jõua igal ajahetkel kõrval seista ja valvata. Hooldatavaid on tihti ühe hooldaja kohta mitukümmend ja hooldajal pole kümmet kätt, et kõiki koguaeg valvata ja s1tutada.
et20. november 2017, 13:03
hooldekodude pidamine on lõpmatult tulus, sellest annab märku ka see, et rosimannus aka ahjualune on juba võtnud üle mitmed hooldekodud, selle hulgas ka Saatse hooldekodu. Teeninduse tase on selle ajaga kohutavalt langenud, et see polnud ennegi teab, mis kõrge. See, mis seal toimub, on kohutav.
erakondlane20. november 2017, 13:22
võta üks ja viska teist.Reff ja kesikud on ühe mündi kaks poolt. Nende askeldamistes on peamise tähelepanu all isikliku kauka mõõtmete järsk suurendamine.
20. november 2017, 15:41
Seetõttu mõnitataksegi kommentaariumides just neid, kes toovad välja sellise äri pahupooli. Et kui kodus sured, siis naabrid naeravad su üle (aga kui hooldekodus sured kiiremini, siis naeravad ärimehed su üle) . Inimeste empaatiavõimetus ja vaimne tase on allapoole vööd.
Juku20. november 2017, 13:03
Telekas näidati Eesti hooldekodu mida seal elavad väliseestlased kiitsid kui väga mugavat ja odavat (1000 - 2000 eurot kuu olenevalt sellest mitmekesi toas ollakse)
300 ne penskar20. november 2017, 13:24
võtke heaks ja makske kinni !
Lihtsalt inimene21. november 2017, 15:42
Miks kiruda ja rääkida üldist juttu, kui on kogemusi, siis nimetada ka hooldekodu-õendusabi haigla nimed!
20. november 2017, 15:42
Välismaalasi koheldakse meil orjalikult teistmoodi kui kohalikke. Ka tööl lipitsetakse nendega sest välismaalase jaoks on meie jõhker käitumine ahistav ja nad pole sellega harjunud. Välimaalane toob raha sisse, seetõttu neid ka kummardatakse.
Moderaator!20. november 2017, 13:00
Sa oled sama arg kui enamus! Ainult anonüümselt oled julge kommentaare "modereerimisele saatma".
karma 20. november 2017, 12:41
Tunnen neile julmadele hooldekodu töötajatele südamest kaasa ,sest nad ei tea mis neid ees endid ees ootab , või nende pereliikmeid
eks20. november 2017, 13:23
omanikud on need, kes neid sunnib.
pakazuha20. november 2017, 12:38
Täielik anekdoot on see, et ükskõik, mis järelvalve või kontroll tuleb, on aeg ennem kokkulepitud, selge ju, et ta ei märka midagi. Kogu personal on üles klopitud ja rivistatud.
ja nii20. november 2017, 13:25
tõepoolest asi käibki.
tõsi21. november 2017, 21:51
kui kasvõi ajakirjanik külla tuleb, kutsutakse puhkavad hooldajad ka paariks tunniks kohale, et töötajate arvust vale pilt anda.Ükskord olime lausa viiekesi, ehkki tegelikult töötame kahekesi korraga.
kolin20. november 2017, 12:37
Rumal on kiruda riiki,valisust .Kõik algab inimlikusest.Maksa palka palju tahad ikka on vähe ja ega raha hooldajaid inimlikumaks tee.
Tihti teevad seda tööd inimesed kelle kodukohas lihtsalt pole muud tööd.Aga see on amet mis nõuab südant ja kaastunnet ,inimlikust.Eestlane alati olnud kade ,õel ja kiuslik.Meil tuleb lihtsalt peeglisse vaadata .
Hele20. november 2017, 13:18
Miks Te võtate endale õiguse üldistada ja öelda, et eestlane on alati olnud kade, õel ja kiuslik? Kas Te tõesti arvate, et teiste rahvuste hulgas pole selliseid inimesi? Need omadused ei sõltu mitte kuidagi inimese rahvusest, vaid pigem tema kasvatusest, iseloomust ja empaatiavõimest. Tean väga palju toredaid põetajaid ja hooldajaid, kes teevad oma tööd hoole ja armastusega ning neil on alati mõni hea sõna öelda. Jõudu, tervist ja jaksu sellistele töötajatele!
Kuid need, kes oma patsientidest ei hooli ja jätavad nad hooletusse...jääb vaid loota, et te ei pea ise ühel päeval voodihaige olema ja teiste armust sõltuma ehk siis saate alles aru, mida see endast kujutab. Kahjuks vanaks jääme me kõik. Jääb vaid loota, et ennem saab lahkuda, kui jääd väetiks ja teiste armust ja hoolest pead sõltuma!
asi polegi vist selles20. november 2017, 13:28
kurb on siinjuures see, et inimeste meelsus on muutumas ja õelaid, kadedaid ka kiuslikke tuleb üha juurde. Ilmselt võtavad eeskuju Toompealt, kus kisklemine, ärategemine ja ahnus on saanud juba auasjaks.
kolin20. november 2017, 14:00
Vabandan ,kui solvasin .Need inimesed kes seda tööd südamega teevad... müts maha. Aga õelutsejad ja vingujad on pigem omaksed kes eeldavad hooldekodust vip teenindust.Ütlen ausalt mina ei teeks seda tööd isegi 1000 euro eest ,kannatust ei jaguks.
nii20. november 2017, 13:22
see siiski pole, kõik algab sellest, et see on tehtud kasulikuks äriks ja seda nende arvelt, kes ennast ise ei suuda kaitsta. Ega muidu Roosimannus poleks sellesse ärisse siirdunud. Hooldekodudele tuleks seada range järelevalve. Kas tõesti peavad meie vanurid olema vangidest hullemas seisukorras. Meil on olemas õiguskantsleri institutsioon, kus istub kari tibisid. Kui sealt 4-5 lahti lasta ja võtta tööle reaalset tööd tegevad inspektorid, kes etteteatamata kontrolle teevad, siis ilmselt läheks asi paremaks.
20. november 2017, 15:48
Aga loomulikult on see äri, sest vanainimeste kinnisvara saab ju odava hinna eest omale ning kui vanainimeste raha hooldekodus otsa saab, saab ta ka tabletikese supi sisse et ta kustuks kiiremini. Ärikad aga otsivad jutuubist videoid, et hirmutada kommenteerijaid. Nagu olete tähele pannud, üks julmur pidevalt kommenteerib, kuidas eskimode vanaaegset kommet kuidas vanuritest lahti saadi - nöör kaela ja läbi akna sikutada nöörist. Teine julmur ekraaninimega mädanik, kommenteerib pidevalt halvustavalt vanu inimesi, ise hinges juba mädanenud.
miinustajatele - erahooldekodudes narko- ja kinnisvaraäri20. november 2017, 21:57
Ärgake oma unest ja lugege, mis tegelikult paljudes erahooldekodudes tegelikult toimub:
Suurte saladustega erakodud:
https://virumaateataja.postimees.ee/2432923/erahooldekodud-kas-see-on-suurte-saladustega-suletud-sus...
Tallinna erahooldekodu ajas narkoäri
http://m.ohtuleht.ee/549316/tallinna-erahooldekodu-ajas-narkoari
Saarmas20. november 2017, 23:19
No aga vaata õiguskantsleri kodukale. Seal on ju näha, et hooldekodudesse ongi tehtud etteteatamata kontrollkäike.
Nimelt riiki ja valitsust!20. november 2017, 13:25
Võtku inimesed punti ja koos hooldajatega mäe peale. Kes siis veel meie nii näruses olukorras süüdi on? Puhtalt valitsus ja arg rahvas sinna otsa.
ri20. november 2017, 15:12
Ämm läks mustamäele haiglasse peale oppi ja iga külastuskord hakkas raha küsima olgugi et teised külastavad sugulased üritasid teada saada mida süüa tuua. Teinekord ootamatult haiglasse sattudes läksid sanitaridega asjad nii keeruliseks et lükati raamiga kogematta vastu seina jne Raviarst kuulas viisakalt ära. Ämm rohkem haiglatesse minna ei tahtnud ja kodus ta suri.
Vale21. november 2017, 21:54
Ole nii südamlik kui tahad, 20 voodihaiget hästi hooldada ikka ei jõua.Kõik 20 tahavad ju süüa, uua, pampersivahetust , pesemist, ja muud hooldust(mõni nt.mäkerdab väljaheitega voodipesu, voodi, iseenda ja seinad ära.
tibu20. november 2017, 12:27
ega asi enne ei muutu kui kõik hooldekodude omanikud ja vastutav personaal kokku (sunniviisiliselt) koguda ja aastaks elama panna samadesse tingimustesse nagu keskmises hooldekodus....ja siis sama teha ka sotsiaahooldusega tegelevate töötajatega( kaasa arvatu minmister)...
"Peaks, tuleks, teeks".20. november 2017, 12:56
Aga miks sa siis ei tee? Kas arvad tõesti, et sinu hala mäe peale kostab? Ise tuleb mäe peale minna! Aga mis sest tolku. Ei lähe eestlane enda eest seisma. Veelvähem oma vanurte eest, kes ise enam minna ei saa. Omal ajal nemad käisid. Kas see on nüüd aitäh selle eest? Häbi ei ole oma saamatust meedias kurta?
kütt20. november 2017, 13:30
esi enneei muutu kui riigikogu töötasu ei ole enam elu parimaks investeeringuks. Riigi keskmine palk riigikogulasele ja uskuge või mitte , enam ei näe me seal ei randperesid ega simpsoneid.
just21. november 2017, 21:56
miks peaksid need tahtma midagi muuta, kelle palk ülatub tuhandetesse ? Nemad mingit probleemi ei näe, elu on lill.
Eino Taruk20. november 2017, 12:18
Aga miks te arvate miks on eutanaasiaporpaganda viimasel ajal nii ägedaks läinud? Ja miks Belgias lubatakse eutanaasiat kõigile üle 75 aastastele hoolimata tervislikust seisundist?
miks20. november 2017, 13:29
meil pole eutanaasia küsimust üles võetud valitsuses?
20. november 2017, 14:24
Kui mõistus ja tervis nii käest ära lähevad, et tänapäevane meditsiin ei suuda inimest enam kuidagi aidata, siis võiks tal olla võimalus siitilmast väärikalt lahkuda. Ise küll ei tahaks teistele koormaks kaela jääda. Pigem õudne lõpp kui lõputu õudus.
21. november 2017, 14:30
Eutanaasia ei ole siiski selleks mõeldud, et riikliku hoolekande puudujääke likvideerida. Eutanaasia on ikkagi palju tõsisem asi ja sotsiaalne eutanaasia on kõige ehtsam mõrv sootsiumi survel.
vanaema (läbi pisarete)20. november 2017, 12:13
Lugesin, mida kirjutas ajakirjanik Kristiina Tilk 3 aastat tagasi oma vanaemast, keda pandi hooldekodusse. http://www.ohtuleht.ee/578378/keegi-ei-tohiks-elusalt-madaneda
maakas20. november 2017, 16:51
Ei mädaneta üksi hooldekodus. Palamuse vallas ühes kortermajas mädanes inimene kodus. Vallal ilmselt kiire veel viimse raha kantimisega oma taskutesse ja ei reageeritud isegi mitte naabrite kaebustele. Sel ajal käis ka Villukese võitlus kohtus ja sugulasest sots. töötajal nüüd veel rohkem muret, kuidas kantida raha tema võlgade maksmiseks.
Kuuuurija20. november 2017, 11:58
Kuuuurija võiks teema üles võtta. Ossinovski ei tee siin midagi ära.
Leenin20. november 2017, 13:44
oss vöitlev viinakuradiga ja läti riigikassa täitmisega,tal pole aega
aga20. november 2017, 14:50
see probleem on tekkinud ja tekitatud eelmiste ministrite poolt aastakümnete jooksul. Ega Jevgeni kõiges süüdi ei ole:) siin on sees põhimõtteline viga - keegi ei kontrolli seda hooldekodude süsteemi.
pärnakas20. november 2017, 11:57
Ärge vinguge RB on palju tähtsam, kui vanamutid ja vanamehed. Ku RB valmis, küll tuleb ka elu ja õnn meile.
Minu õed ja vend tahtsid ka isa panna vanadekodusse, isa keeldus, Ei jäänud muud üle kui jätsin oma hea töö ja kolisin abikaasaga isa maamajja teda aitama. Oli majanduslikult väga raske kuid järgi mõeldes ei muudaks midagi.20. november 2017, 11:55
Vana sai õnneks muidugi täitsa ok ise hakkama päris surmani välja, sõi minimaalselt ravimeid ega suurt abi tarvinudki. Teegi ise omad söögidki ja koperdas õues ringi. Jõudis ära näha lapselapsegi sünni. Lahkus oma toas oma kiiktoolis istudes, küll lõunasöögi valmistamine oli jäänud pooleli. Võib olla see lugu ei liitugi otseselt artikliga aga lihtsalt selline võimalus ka olemas.
Juku21. november 2017, 15:21
Sul ju probleemi siis ei olnudki. Hooldekodudesse lähevad (pannakse) tavaliselt ikka need kes ise enam endaga hakkama ei saa. Pea segi, pidamist ei ole, ise söömisega hakkama ei saa, vajavad abi nii liikumisel kui ka enda keeramisel jne
minu kogemus hooldekodust. 20. november 2017, 11:50
Ma ei mäleta selle kange rohu nime, aga kui emakesel selle rohu võtmisest lausa asjad enam käes ei püsinud ja ta andis selle tableti minu kätte ära viskamiseks, siis kontrollisin... seda rohtu võis anda 7 päeva, aga oli antud juba kaks nädalat.
et vana ja haige olla20. november 2017, 12:49
peab ikka raudne tervis olema!
Sveta20. november 2017, 11:49
Aastaid tagasi kui minu vend oli Tori ligidal Jõesuu hooldekodus, käisin teda sageli vaatamas, see oli üks suvine aeg, kui viibisin vennaga väljas, nägin kui rahulikult ja kannatlikult üks keskeas naine püüdis ülemäära erutunud ja agressiivset meesterahvast
majja tagasi meelitada. Imestusega vaatasin selle naise käitumst... nimi oli kas Mari või
Mare. aga siiras tänu talle selle raske töö ja vähese palga eest !!!
To ja veel20. november 2017, 11:45
Õigust räägid! Nii oli ka selle 60 aastase kõrgharitud daamega, kes oma vanemad hooldekodusse saatis ja maja ning metsa müüs, oma ainsat narkarist joodikut poega toetas ja tahab särada nûüd?
Hooldekodu-20. november 2017, 11:40
see on tegelikult ühiskonnast vanaduse väljajuurimise keskus. Meetodid on lihtsad, aga tõhusad.
meetodid on võikad20. november 2017, 12:15
Kuid selle-eest on meil palju harimatuid tölle, kes ei mõista miks vanainimesed ei soovi minna meie hooldekodudesse, vaid soovivad siit elust lahkuda omas kodus. Needsamad oma hinges vaesed ja harimatud töllid on agarad lugema kommentaare ning veelgi suurema agarusega välja otsima mõnitavaid videosid, kus "naabrid naeravad kodus surijate üle".
Eestis on inimeste hingevaesus niivõrd suur, et kui sellele mõelda, tuleb tülgastus peale.
Võrdne seis kogu perele20. november 2017, 11:34
Vanakestee "päästmiseks" oleks seega parem hoolekodu asemel teatud segu sisse joota, mis vanakese vaikselt unele paneb ja sellesse jääbki. Saab nö. elu lõpuni kodus olla ja lahkub vaikselt ja valutult.
õige20. november 2017, 11:32
vanurid on ise süüdi, oleks pidanud rohkesti varastama, ärmatama ja jokitama. Kui see aga võimatu siis kellegi rikkuri maha koksama, saab ka parema lobi peale kui hooldekodus. Seega vanurid varuge relvastust, et vanaduses ei peaks virelema.
päevavaras20. november 2017, 12:23
Ja mis sis oleks juhtunud!?
päevavargale21. november 2017, 21:58
vangimajas saaks TASUTA elu
20. november 2017, 12:24
Eks mõni ju nõukaajal ajaski raha kokku ja nüüd loodab Villa Benita peale.
20. november 2017, 13:21
Nõukaaegse raha eest ei saa täna Villa benita pildiga postkaartigi osta
20. november 2017, 16:58
Mitte nõukaaegse RAHA eest, vaid toetudes nõukaajal kokkuraabitud mammonale.
Tarmo20. november 2017, 11:31
Lugesin hiljuti väga head raamatut, eesti naised kuidas Inglismaa hooldekodudes töötavad ja üldse nendest probleemidest ja see oli " Soovituskirjad. Kõigile, kes jäävad ükskord vanaks". Oli liigutav ja informatiivne lugemine eesti autorilt. Lugege ja ahhetage, kuidas elu on.
aitäh, tarmo20. november 2017, 11:43
ei teadnudki, loen kindlasti.
Tarmo,raamat on kindlasti hea,20. november 2017, 11:49
kuid tean tuttava kaudu,kuidas tema elatanud sugulased Inglismaal elavad.Vanapaaril on kaks täiskasvanud last ja neli lapselast,need elavad omaette.
Varem elasid nad kahekesi oma majas ja kui maja hooldamine hakkas üle jõu käima(mõlemad juba 90+)müüsid maja ära ja läksid nn.hooldekodusse,kus neil on kaks tuba ja köök ning hooldaja.Oma pensionist katavad kõik kulud.
Pole probleemi,meil hooldekodud nagu tõelised urkad ja hinnad tõusevad.
Pensionäridepaar oma pensionist ei jaksa maksta ja lapsed peavad oma peredel hinge sees hoidma...Siis loeme lehtedest kuidas vallavanematel ja RK-tel palgad muudkui tõusevad ja tõusevad.Keegi ei hooli,kuigi just need elatanud inimesed on kasvatanud praegused maksumaksjad,ilma kelleta poleks ühelgi ametnikul mingit palka.
hooldekodud nagu tõelised urkad20. november 2017, 12:25
Paljude sa oled olnud!?
kindlasti 20. november 2017, 11:01
tuleb omakseid hooldekodusse viies teada, mis teenuseid pakutakse. Kallimates on rohud ja mähkmed hooldekodu poolt ostetud, odavamates tuleb juurde viia. Arstiabi hooldekodudes reeglina ei pakuta. Kord-paar nädalas käib med. töötaja. Igale hooldatavale on ˇtavapärasest keskkonnas ära viimine suur šokk, see neid nõrgestabki. Käige rohkem vaatamas ja tunnustage hooldajate rasket tööd.
To mis20. november 2017, 10:58
Ükskord tunned ise, et oled teinud valesti, aga ei aita see teadmine ega isegi sinu kõrgharidus midagi! Fakt on see, et pead ise oma vanemaid aitama, kui 60 aastane juba oled! Mitte virisema mingi hooldekodu tingimuste üle!
to to mis20. november 2017, 11:45
ja kui vanur on viidihaige vajades hoolt 24 h, kuidas see su meelest käima peaks? ise peaks inimene siis elama selle mõnekümne euroga kuus, mida see häbematu riik raatsib omas-hooldajale anda? loII jutt suhu tagasi!
A 20. november 2017, 10:50
Hooldekodud ei tohiks olla mingi äritegemise koht ,vaid peaksid olema riiklikud
Peeter20. november 2017, 11:10
Selliste "hooldekodude" nimed tuleb AVALIKUSTADA!!! Anonüümsus võimaldabki selliseid sigadusi!
nii ja naa20. november 2017, 11:47
kuna su lähedane on seal, siis ei saa skandaali teha, sest siis teda ootavad põrgupiinad, küll seal juba osatakse vanureid piinata :(
ja riigihooldekodu ehk iru pole sugugi parem, seal ütles juhataja otse näkku, et aga vaadake kui väikesed on meie töötajate palgad, mis te tahate, et nad selle eest hästi tööd teeks. selline juhataja (enam ei ole tema) on kurjategija, kes soosibki halba töötegemist.
halloo,ainult äri ongi jäänud,20. november 2017, 11:53
isegi perearst kirjutab aina retsepte ja retsepte.Ühele tuttavale,kellel vererõhk on igati paigas taheti hüperooniatõve diagnoos panna-selgitus-saad ravimeid soodsamalt!
Aivar Vals20. november 2017, 10:45
Personal peaks vähem varastama. Kahjuks küüned kasvavad alati enda poole, hooldekodu töötaja pere tahab toitmist, muu pole oluline.
no 20. november 2017, 11:01
mis sealt küll nii hirmsasti varastada saaks?
vastus20. november 2017, 11:24
Kuna hooldajad on ka kokad, teist varianti ei ole siis varastatakse külmikust kõike juustu, vorsti, piima, mahla leiba jne ja laost kohvi, pesupulbrit, küürimisaineid, WC paberit, kõike mida annab virutada, padja alt virutatakse ära vanurite säästud. Hooldajad lähevad suurte kottidega hommikul koju kui vahetus lõpeb. Kui oleks korralik ja aus juhataja siis kallaks hooldajatel kotid tühjaks ja siis näeks kõike mis seal sees on. On olnud päevi, kui eakatele ei ole midagi leiva pealegi panna uuel vahetusel. Ei ole ainult söögijäätmed, need suve kuudel ei säiligi, et kodus koerale anda. Pestakse oma isiklikku voodipesu - no tõesti seal ju pestakse vanurite aluspegu, kõik ei paneks sinna oma voodiriideid aga leidub töötajaid kes pesevad, jube. See on väga raske töö aga sellepärast ei pea veel varastama, süüa ju saavad hooldajad seal tasuta. Kurb lugu.
to no20. november 2017, 11:49
ära alahinda inimeste leidlikkust, kust midagigi saab ära viia, sealt viiakse. see varastamine on lihtasalt kohutav. ettevõtjana näen kogu aeg, kuidas kliendid varastavad ilma mingi häbitundeta.
varastada saab alati,20. november 2017, 11:54
mine vaata,kuidas ja milliste kottidega haiglate köögipersonal õhtuti koju läheb.
noh selgee20. november 2017, 12:26
ah soo, kokad on süüdi kui vanurid jäävad hooldamata
Ja ettevõtja varastab omakorda20. november 2017, 13:42
oma alluvatelt - see on jube mida näen: Ei saa palka tõsta, raha ei ole. Samas omale viimane mudel, kõige suurema mootoriga ja kõige laiema valuveljega mudel on paslik osta, vaatamata, et viimati soetati uus masin umbes 3a tagasi aga juba on vanaks jäänud ja siis kui on jõulud tulemas, aasta hakkab läbi saama, et aeg plaane teha normaalseks palgatõusuks siis ülemus ettevõtja on kadunud ja kui juhuslikult trehvab siis ei saa kuidagi palku tõsta - raha pole.
@ selgee20. november 2017, 17:36
Kas nüüd selles, et hooldamata, aga et vanurite lõpp niru ninaesise tõttu kiiremini tuleb, selles küll. Ja kui nüüd nii võtta, siis kehvakeseks jäävad vanad ju kodus juba . Tänu sellele, et sotisaalharta siiamaani vastu võtmata. Kaua me juba EL-is oleme ? Kus on Brüsseli silmad ?
to: no20. november 2017, 21:00
Pesupulbrit, WC paberit, nõusid, maiustusi, käterätte, mähkmeid...
h21. november 2017, 13:01
kas-räägite-endast-või.
kottidega 21. november 2017, 22:05
mindi koju vene ajal, nüüd on teised ajad.Vene ajal ei olnud ju midagi saada.
ettevõtja 21. november 2017, 22:06
ei ole kadunud, vaid sõitis perega lõunamaale puhkama
vargad on kõik22. november 2017, 09:17
kellel on võimalus varastada, koolide ja lasteaedade majandusjuhatajad elavad aastakümneid, ilma, et neil tarvitseks minna kauplusse ostma midagi muud peale sigarettide või alkoholi- kõik majapidamises vajaminev on vabalt käes ja seda tervel suguseltsil.
20. november 2017, 12:26
Varasvavad ravimeid või pampereid?
personali21. november 2017, 22:03
poolset varastamist küll hooldekodus ei näinud.Kokk viis koju loomadele ka ainult allesjäänud toitu, mille enne nõudepesemist taldrikutelt kokku korjas.Eestlane ei ole harjunud toitu ära viskama.Söök oli hea, sügisel tõi personal kodust õunu jm mida sai laudadele panna, õunad küpsetati ahjus ära et vanainimeste hambad neile peale hakkaksid.
Mare20. november 2017, 10:41
Tahaksin ka siiralt tänada Vändra hooldekodu kõiki töötajaid.Tean mida kirjutan,sest minu emal läheb seal juba 4 aastat. Olen ema ainuke laps (poeg surnud) ja paigutasin ema sinna,kuna pean ise tööl käima iga päev ja olen ise pea 60.Üritasin ise sellega hakkama saada kodus,aga siis andis minu tervis alla ja....oligi nii et ennast turgutati mitu korda EMO-s.Väga rumal on hukka mõista inimesi,kes oma vanemad hooldekodudesse viivad.Te ei tea,mis tähendab,kui pead igapäev 8 või 12 tundi tööl olema ja siis koju tulles vanainimese verisena põrandalt leiad.Olen selle kõik läbi elanud.Külastan oma ema seal tihti ja näen ju seda olukorda.Vanainimesed on nagu väikesed lapsed,kõik tahavad tähelepanu ei ole töötajatel nendega kerge.Soovitus siis kaeblejatele...külastage siis tihedamini omakseid ja minge plakatitega Toompeale!
Maria20. november 2017, 13:11
Mina omaltpoolt soovitan kommenteerijatel endal proovida hooldaja tööd teha, näidake oma headust ja lahkust, olekski kõik korras!
Mariale20. november 2017, 14:55
hea Maria, ei süüdistatagi hooldajaid, vaid meie sotsiaalsüsteemi, mis on sisse programmeerinud sellised asjad... See, mis toimub meie meditsiini- ja hoolekandesüsteemis eakate inimestega, on teema õiguskantslerile ja ta peaks sellega tegelema hakkama tänapäev. Inimeste piinarikas suretamine 21. sajandi Eesti Vabariigis, mille üks tuntud edukas seltsimees lubas ammu viie rikkama riigi sekka viia. Jah, rikas on riik, aga mitte 95% selle kodanikest.
Mariale20. november 2017, 17:27
ja mina olen seda teinud,aga korras ei ole midagi.Mis loeb minu hoolivus,kui mul on 40 hooldadavat ja juhataja ei plaanigi tööjõudu juurde võtta.Mis loeb minu hoolivus,kui juhataja sunnib mind,hooldajat,pesu pesema,triikima,koristama ja kokkama?Ära aja iba.Kala hakkab mädanema peast,Mariake!
Ew20. november 2017, 10:39
Ma valin mürgikarika, kui mind peaks see paik ees ootama.
Looda sa,20. november 2017, 10:58
nii kallist manti sulle ei anta, hea kui päevas klaasi vett saad.
to ew20. november 2017, 11:51
kui tabab insult ja jääd äkki voodihaigeks, kust selle mürgi muidu muretsed ka? aga eneselohutuseks on ju hea seda mõtet praegu mõelda, eks?
Mürgid20. november 2017, 13:46
Kasvavad meil aias. Lihtsalt vaja ise veidi mõtelda ja ettevalmistusi teha. Riitsinus näiteks või kee palvehernes on kohased. Samas on mure selles, et insuldi või muu taolise asja puhul, mingi järsk dementsusetüüpi asi - sa ehk enam ei adugi, kuhu oma droogid panid või ei suuda käed alluda. Mõtlesin ka, et püstol sahtlis on hea aga ehk ühelhetkel ei jõua enam käeski seda hoida või ei ole suuteline selleni liikuma.
Njaa20. november 2017, 17:40
Mürgitaja vaadake, et Te lahkumiskirja ka eelnevalt valmis kirjutate. Muidu saavad veel lähedased mõrvasüüdistuse.
Tark22. november 2017, 09:20
Kui teid hooldekodusse viiakse, siis võtke mürk kaasa ja rüübake seal, omad lapsed jäävad puhtaks ja süüdi on ikka hooldekodu personal.
luutu20. november 2017, 12:07
Ütle mulle ka, kust selle mürgi saad. Müüdavate uute rotimürkidega ei julge proovida, pidi piinarikas olema.
Keskmises22. november 2017, 20:43
iluaias täitsa kasvavad kahjuks.
ott20. november 2017, 10:34
Tean Kuuda (Märjamaa) vanadekodu olukorda üsna hästi . Personali palgad väikesed, hooldekodu tasu üsna kopsakas, sellest aga ei jätku kuidagi ravimite ega mähkmete tarvis. Tean, et ühel memmel on aasta otsa lamatised ja sellesse ta ilmselt sureb ka, sest need lähevad aina sügavamale. Võib öelda, et arstoabi on olematu, rääkimata õendusabist ja järelevalvest. Personal on tubli ja peavad neid vanureid rookima aga ega nemad ka ei jõua, sest kogu aeg on kedagi puudu. Aga kõik personali hulgast pole ka korralikud, sest on viinaveaga ja muidu lohakaid, sest töölis-kontingent vahetub üsna tihti. Ega kedagi ei huvita eriti, mis rohtu peaks vanur võtma, hooldekodul pole midagi anda ja kui vaja siis vanuri omaksed peavad ise tooma ravimid aga ka kõik omaksed ei taha lisa kulutusi - kahjuks. Siin peaks ka riik sekkuma, sest need vanad patsiendid on ju kõik sots maksu riigile maksnud ja nüüd peavad olude sunnil mitte inimväärikat elu elama.
kahjuks nii on20. november 2017, 11:53
kõik muu on väike, välja arvatud hooldekodu omaniku kasum. seda jätkub kõigeks - uhked villad, uhked autod, luksus jne.
naisuke20. november 2017, 20:30
Käisin hiljuti külastamas tuttavat Põlvamaal. Küll oli kõle ja külm maja! Sama oli ka suhtumine patsientidesse- kõle ja külm. Hooldaja( või kes ta oli! ) käis palatis, kirus patsienti kõikide kuuldes, kordas seda juttu veel mitu korda ülegi, ja kadus...Radiaatorid külmad, mitte leiged. Palatis lamajad, kes neid joodab, söödab, kuidas...
Kodus lugesin asutuse kodulehelt: küll on kõik ilus, hea, tore, soe, hubane, kõik eeskirjad ja eesmärgid kenad, väga kenad! Igati mitmekülgne vaba aja veetmine isegi olemas...jne. j.n.e.
Ei nuta. Ei naera. Süda vaevab- ilmselt ei ole see ainuke selline hale asutus...
Kobra20. november 2017, 23:41
Millises hooldekodus?
rosimannuse21. november 2017, 11:20
Värska Südamekodu, kus hoolealustel on tekkide asemel prügikastidest korjatud räbalad.
räägi seda aunastele,tema selline hooliv,20. november 2017, 12:01
kinkis mustale n€€griplikale isegi jalgratta ja seda ehk selle vanuri arvelt?
Kui mitte vanuri arvelt,siis meie laste arvelt,nüüd on riigikogus ka palgatõusu oodata...
kigi,kägi ja kõik läheb vanaviisi edasi20. november 2017, 17:57
no Kuuda otsib ju pidevalt madalaima palgaga kokka-koristajat,hooldajat,pesupesijat ja vist majavalvurit.Need hooldekodud.kus kaader "lippab" iga paari kuu tagant,ongi sellised omanikukasused.Ei taheta sinna haritud hooldajat,sest siis hakkab see ka veel ettekirjutisi tegema.Ikka selline madala laubaline ja poole toobine sobivad.Seda on ka Pärnu linnas Suvituse tänava "villas.Vaadake tööportaalist.Kõik aeg otsitakse 3-4 hooldajat ja kus on neile nõudmised,2 lehekülge.Sealt kolgata teest on küll vist juba kõik pärnakad ja pärnumaalased läbi käinud.Juhataja jätab palga jälle maksmata ja aidaa.Sedasi käib asi meie hoolekande asutustes ja mitte kellegi hammas peale ei hakka.See probleem ju 15 aasta vähemalt ülal.
Meie teeme ,teised lubavad 20. november 2017, 10:29
Keskerakonna valimislubadus - Pensionär peab oma pensionist saama hooldekodu kulud katta !
lubada võib kõike20. november 2017, 11:53
kui leida loIIe, kes usuvad, kesikud leiavad.
Halage! Halage hästi palju ja kaua!20. november 2017, 10:23
Peaasi, et keegi teeks, tooks kätte. Et ise mitte ei peaks meeleavaldusele minema. Nii arga nahahoidjat rahvast annab mujalt otsida!
Harige ennast20. november 2017, 10:23
dementsuse teemal- mida see haigus teeb inimesega ja te saate aru, miks teie omaksed on,, janus ja näljas." Tuleb kena vanainimene pool tundi pärast lõunasööki hooldaja juurde ja küsib, et kas täna süüa ka antakse? "Käisid ju just äsja." "Oi mina küll ei käinud söömas, ei tea, millal jälle antakse." Tegelikult istus proua kenasti söögisaalis ja sõi ka, aga kahjuks on ajusignaalidega tal, nagu on.
Siit siis tulebki, et " juba 3 päeva pole toidetud."
A20. november 2017, 10:31
Noo noo ,kas magu on tal ka dementne või ?
No hari ennast ometi20. november 2017, 10:41
Su magu võib pilgeni täis olla, aga kui AJJU sellest signaali ei lähe, siis sa aina sööks ja sööks.
täpselt 20. november 2017, 10:52
AIR20. november 2017, 13:24
Hari ennast----myygil on raamat Gerontoloogia....sealt saad teada
Haritu20. november 2017, 10:32
Kui inimene normaalselt kolm korda päevas toitub ja saab piisavalt vedelikku, ei jää temast järele luu ja nahk !
Näide20. november 2017, 10:45
3x antakse normaalset toitu, teinekord näppab naabri taldrikult võileiva või midagi veel- välja näeb nagu koonduslaagri vang. Mida nüüd siis teha?
Kõrges eas20. november 2017, 18:22
esineb osadel vanuritel lihaste kõhetumist, kuigi saavad korralikult süüa. Lihtsalt nii on. Elu lõpp võib olla inimestel erinev.
kogemus20. november 2017, 10:42
Just, kokkuvõtvalt lisaks ka see, et pole nädal aega süüa antud, pole 10 päeva juua antud, kõik on ära varastatud, hooldajad tassivad toitu koju aga mina olen nälgas, söök on vilets ja hooldajad on särgid ära varastanud ja ei tea kes mu püksi kakkkas, jne...jne...Imestatakse veel, miks ei taheta hooldushaiglatesse ja hooldekodudesse väikese palga eest tööle. Ja lõppude lõpuks, kas keegi kunagi ka hooldajale aitäh ütleb. See ei maksa ju midagi, tänu töö eest. Vaadake ise peeglisse siinkirujad!
Ja veel20. november 2017, 10:59
Inimesed tuuakse pettusega hooldekodusse- korraks, kuni oma asjad korda saan- ja sinna nad jäävad. Maja maha müüdud ja varsti algab hala, et rahad otsas, mida teha, aga vanake ikka veel elab. "Hooliv" laps jookseb hooldekodust läbi, viskab paar banaani lauale, sest ei toideta ju, hooldaja koorib, tükeldab ja annab taadile lusikaga suhu ja tal on hea meel, et ometi midagi toodi. "Eriti hoolivad" käivad 2x aastas- sünnipäeval ja jõuludepaiku ja imestavad siiralt, et ema ei tunne ära- mis temaga siin tehtud on?
to kogemus20. november 2017, 11:58
aga varastavadki, ära tule rääkima, et ei varasta. ja kas aitähi küsida nagu piinlik pole? millal ise käid teisi töö eest tänamas? kokka kohvikus? pagarit? töölist tehases? bussijuhti? koristajat? kojameest? lendurit? sibi? miks sellel töökohal siis eraldi tänu küll peab avaldama?
nii ja naa20. november 2017, 11:59
jah, usun, et ka need lood on tõesed, inimesi on igasuguseid kahjuks. nii sugulasi kui ka hooldajaid, mõlema grupi seas on rämpsu.
mina tänan20. november 2017, 18:26
alati bussijuhti kui välja astun. Kokaga ja pagariga ei puutu kokku. Kuid teenindajale poes või kohvikus ütlen ikka aitäh. Ei tea, kas olen veits imelik või?
Mina tänan alati20. november 2017, 22:35
kui sibi on mu kemmerguaugu tühjaks teinud, kui bussist maha astun, kui kohvikus on maitsev kook saadan pagarile tänu jne. Minu meelest on see inimlik ja loomulik. teie ei taipa vist selliste sõnade tähendustki. Kurb aga issanda loomaaed ongi kirju. Elame ka ilma sinu tänuta.
Hei21. november 2017, 21:36
kas sa räägid endast või, et nii täpselt kõike tead!?! Mina küll tänan kõiki - müüjaid, bussijuhte, kohviku teenindajat, koristajat. see on nii elementaarne. aga hooldekodu probleemid algavad ikka kliendist endast. kui ikka selline vaenulik hoiak kõige suhtes, siis ei saa ju paremat vastu tahtagi. elus maksab siiski põhimõte - kuidas küla koerale, nii koer külale... ole ise inimene ja kõik sinu ümber on ka kenad inimesed. tean täpselt, millest räägin...kõik taandub suhtumise ja suhtlusoskuse taha... ja ega vanakesed selle pärast ei kannata, et neil nii pretensioonikad omaksed on. nende eest kantakse ikka hoolt. aga nad tunnevad häbi, et nende lapsed nii sõjakad ja tänamatud on...
to harige ennast20. november 2017, 11:54
häbene ennast. et muudkui pugib, aga kogu aeg läheb kõhnemaks? hea jutupaunik oled.
Ka meie hooldusasutuses20. november 2017, 14:19
on selliseid. Arstide juures uuritud, kontrollitud, vahel söövad veel lisaportsugi kui mõni enda oma järgi jätab aga mitte üks gramm juurde ei võta, nagu kondikubud. teine kerkib sama toidu peal nagu saiatainas ja jälle omaksed pole rahul.
nii ongi20. november 2017, 18:29
Ilmasambaks ju keegi ei jää. Mõni võib ka väga kõhnana aastaid elada. Samas teisel on kõhnumine märgiks, et elu lõpp läheneb.
Just nii see on. 20. november 2017, 18:19
Tuleb väga tuttav ette, sest olen ise hooldekodus töötanud.
hirm on20. november 2017, 10:20
selliseid asju lugeda, varsti 80 ja sama tee, kui ikka lapsel 400 eurosele pensile lisa maksta on, omal tal ka pere toita, abiks oleks see eutanaasia seadus, kas kusagil peale Šveitsi on selline seadus?
aga reisi šveitsi selleks?20. november 2017, 12:00
Tean20. november 2017, 10:17
Kuidas inimene viidi vanadekodusse ja kodu müüdi järgmisel paeval maha. Laske vanadel inimestel kodus olla, mitte viia vanadekodusse( surema)
Ei ole elu must-valge.20. november 2017, 10:32
Äkki müüdi kodu maha selleks, et hooldekodu arveid oleks võimalik maksta? Vanurid võiksid omas kodus olla küll, kui nad seal hakkama saaksid. Aga sageli ei saa ja kui olukord lähedaste jaoks väga raskeks läheb, siis ei pruugi muud varianti ollagi.
20. november 2017, 11:16
ma arvan nii, et kui on võimalik hooldekodule maksta 700-800 eurot kuus, siis võiks ju võtta selle raha eest oma vanemale keegi inimene, kes hooldaks teda. Sellise raha eest on ilmselt võimalik leida küll inimene, kes hooldab selle palga eest ainult ühte inimest. Hooldekodud ei maksa hooldajale sellist palka ja ta peab hooldekodus hooldama rohkem kui ühte inimest.
Ei toimi20. november 2017, 12:37
Üks inimene ei ole iial võimeline olema 24/7 olema kellegi juures, nii et hooldajaid peab olema vähemalt 2. See on üsna probleemne leida korraga kaks usaldusväärset inimest, kes sobivad ka patsiendi ning lähedastega, kuna headel hooldajatel pole ka tööl tööpuudust ja hooldajagi eelistab turvalist ja pikaaegset töösuhet nagu me kõik...
alati ei tea taustainfot ju20. november 2017, 12:22
minu isa (sigitajat nimetatakse isaks, eksju) läheb päevapealt hooldekodusse kui ta endaga enam hakkama ei saa ja vaatama ma ka ei lähe ja sentigi maksta ka ei taha, kui just kohtutäituriga ei võeta. Kõik saab tagasi, kuidas ise isana käitus.
Eks ole.20. november 2017, 10:08
Eelmised valitsused ei hoolinud vanuritest. Palju vanad inimesed vajavad kogu aeg hoolitsust. Mõnel pole enam mõistust peas. Selleks on tõepoolest vaja rohkem töötajaid-hooldajaid. Riik peaks maksma juurde üksikute vanainimeste hooldetasule, aga lapsed peavad hoolitsema oma vanemate eest. See on suur trauma inimesele, kui teda kodunt ära viiakse, kaob söögiisu ja tahe elada.
to eks ole20. november 2017, 12:02
üritad jätta muljet, et eelmised ei hoolinud ja see hoolib :D valetad! see hoolib veel kõige vähem, vasakpoolsed populistinirud.
Arvamus20. november 2017, 10:07
Meil elamute ja suurte korterite projekteerimisel võiks teha muudatuse. Vaja oleks tuba eraldi sissekäiguga, koos WC ja dušsiga. See oleks majas kasutatav abivajajale. Haige puhul vajalik soojus. Abivajav saab olla rahulikult oma toidu ja vahenditega. Tänapäeval võib kuulata raadiod, muusikat, kirjandust, nägemisel vaadata televiisorit. Talitaja ei pea kogu aeg juures istuma, vaja silm peale visata päevas mitu korda. See ei võta palju aega. Kasulik probleemi korral oskas inimest abistada kõik pereliikmed, mitte üks. Siis ei muutu töö ülejõukäivaks.
jeerum20. november 2017, 12:03
sa räägid ju tervest vanurist. aga enamus on haiged ja vajavad just nimelt 24 h talitajat. mis nendega? aa, selleks sul lahendust pole. aga muidu on tore sõna võtta, jõudu!
Ele20. november 2017, 10:02
On olemas väga kallid hooldekkdud, kud on igal vanuril oma tuba, tualett, pesemisruum. Makske oma vanemate eest või hoolitsege kodus nende eest. Võtke hooldaja. Jaa, see kõik om kallis, aga vanemad on ka armsad, nüüd on laste kord neid hooldada.
Ele le20. november 2017, 10:14
enne kritiseerimist ja soovitust loe artikkel ikka korralikult läbi. Üheksakümne aastase lapsed on ise ka juba 60-70 vanused ja tervised pole kiita.Ja meie riigi pensionäril ei jätku oma kuludekski raha. Et paremini oma soovitust mõista,siis tutvuge nende vanurite perekonna nimedega,kes ülikallis "hooldevillas" viibivad,kuigi lastel rikkust jagub,et ise hoolitseda.
küsimus20. november 2017, 10:55
Vanemad on väga armsad,kuid päevast-päeva tööl olles,sellisid rahasid ikka kokku ei kraabi . Kust sellist raha saada?
Benita villa omanik Kross ju teadis,mida vanad inimesed vajavad ja teadis ka ,milliseid vanureid hakkab hooldama. Ikka kaugelt elanud ja töötanud vanakesed,kel seda varandus ikka kogunenud,mille kulul saab head elu ise ka maitsta.
võtke hooldaja20. november 2017, 13:02
Kui pole kokkupuudet asjaga, siis pole vaja ka mõttetusi loopida - "Võtke hooldaja!"
Ei tea, kus puu otsas neid küll kasvab? Ise olin sunnitud samaaegselt oma kodus hooldama mehe ema ja enda isa. Õnneks oli piisavalt suur elamine, et kumbki eraldi toas sai olla.
Suure raha eest leidsin hea inimese, kes tööpäeviti (kui ise äraelamiseks raha teenisin) oli nõus lõuna ajal ämma mähkima ja talle rohtu andma. Terveks päevaks hooldajat leida, kes vanurile seltsiks oleks, süüa teeks ja söödaks-kasiks, polnud lihtsalt võimalik. Isegi oma kodulehel vastavat kallihinnalist teenust reklaamivad firmad ajasid kähku käpad püsti - neil pole hooldajaid pakkuda.
Ele!20. november 2017, 14:58
nimeta mõni selline, palun. Ja hind ei taga alati kvaliteeti.
20. november 2017, 09:59
kogemus20. november 2017, 09:52
Tegelikult ongi valus vaadata kui inimesed kühnunevad enne surma, nad ei saa neelata, nad ei saa süüa, nad küll joovad ,kuid tilk haaval. Lähedusse asetatud joogid ajavad nad enda peale ümber, käed nõrgad ja nii tihti nagu tilk haaval vaja, nad ei suuda topsi tõstagi. Täiesti mõistetav on kui inimene saab end lahti rääkida kasvõi kommentaariumis, mis teda aastate vältel kiusab ja kummitab. Lähedase kaotus ja mõistmatus, valu, äng ja süütunne. Küsimus-miks nii? Nii surraksegi , nii ootamatult minnakse äramineku teele, mida ka mineja välimus reedab. Miks inimene peab kodust lahkuma kui on võimalus teistel targematel pead kokku panna ja ühiselt võtta ette otsus, et võetakse koduhooldaja. See on ju täiesti reaalne. Ühte inimest on kergem hooldada kui ta on võõras kui seal 30 korraga. Õelus ei anna eluiga kellegi juurde, pigem kurnab seestpoolt.
Kas nii jäädki20. november 2017, 10:20
kommentaariumis halisema? Mitte ainult hooldekodude teemal. Ükskõik, mida ei lahkaks, on probleemid. Eks hala edasi! Ka laste ja lastelaste tarvis. Peaasi, et ise võitlema ei pea. Aga kes siis peab?
aga20. november 2017, 15:02
ka kommentaariumis peab "halisema" - see on koht, kus jagatakse kogemusi ja inimesed näevad, et ei ole üksi. Seda teemat ei saa enam ära peita, asi läheb õiguskantsleri kätte ja üleüldse suure kella külge. Lisaprobleem on veel olematu meditsiiniabi sellistes hooldekodudes ja ka mõnedes hooldushaiglates (või "iseseisvat statsionaarset õendusabi osutavates" asutustes (milline kantseliit!)). Sellest peab saama üldrahvalik arutelu, sest meie taatide-memmede selline piinamine peab lõppema. Eakal inimesel on õigus inimväärsele hoolitsusele, ükskõik kui raske tema seisukord ka ei oleks.
to kogemus20. november 2017, 12:06
joogi ümberajamine on küll hooldaja nõrk töökorraldus. igas poes on müügil veepudeleid, kus selline kork, et maha ajades midagi välja ei tule, vittel näiteks. seda pudelit saab kasutada pikka aega, kui viitsimist on jooki sinna valada.
joogipudel20. november 2017, 16:22
jah,olen ka ise oma ema hooldaja.Jahh,meil on ka see pudel,kuid ta ei oska ikkagi sealt juua,sest on ära unustanud,et sealt korki maha pole vaja keerata.Kidagi ta ikkagi selle korgi maha saab ja siis ongi jook kõik maas.
Kas22. november 2017, 14:41
hooldaja peab patsientidele ise joogipudeleid ostma?
20. november 2017, 09:47
Hooldage oma vanurid siis ise ära.Aga..korja ta okset,vaheta mässu,lõika küüned,sööda,jooda,pese,anna rohtu jne.jne.Milleks see kõik....Lihtsam on kaelast ära jah.
Indrek220. november 2017, 09:51
Vanglas on tingimused palju paremad, seega kui jääd põduraks siis orgunni end parem sinna.
mitte kaelast ära20. november 2017, 10:23
tööl käival lapsel oma pere toita ja kui laps elab välismaal, on ju palju üksikuid vanureid.
ahsoo20. november 2017, 12:07
et see oleks nagu sobiv põhjendus oma vanemad hooletusse jätta, et oi ma elan välismaal? mis sinna ronida siis, kui ei teenigi sedavõrd rohkem, et saaks ka vanemad hooldatud?
välismaal elav laps20. november 2017, 12:15
Ei päästa see välismaal elamine. Veel hullem. Juba haigla ähvardab ja arst soovitab just seda Benita nimelist hooldekodu. Haiglal pole aega patsientti koju saatmise kõlbulikuks saada. Mõte rikastest lastest välismaal ei anna rahu.
Kui välismaal, siis maksku ja kui maksta ei taha, siis viigu välismaale enda juurde ja kui seal midagi juhtub selle vanuriga, siis las võõras riik maksab või noh võib ju haigekassalt püüda raha saada. Nii ütles meile arst, kui olime sunnitud ajuinfarkti saanud isa haiglast ära viima.
Teda ei huvitanud, et kuhu me ta viime, kui aga viime.
aitähh soovitamast20. november 2017, 12:16
Olen isa hooldaja. Õnneks saab ta ise söömisega, wc tegemistega hakkama vaatamata insuldist halvatud ühele kehapoolele. Toidu pean küll tegema ja saunas pesema ning riided pesema. Tuleksin hea meelega töölt ära, aga riigipoolt hooldajale saadava 19 euroga ei ole võimalik mitte kuidagi ära elada kui just pensionär ise juba ei ole, hooldataval pole ka varandust mida müüa hoolduskulude katteks.. Pealegi ei lähe omaksehooldamise aeg kodus hooldades pensioni arvestusse. Mida ma siis peaks tegema? Surema koju jäädes hooldatava kõrval nälga? Elama tulevikus millest, kui pensioni hoolduse eest ei arvestata? Palgata hooldaja? Jah mõeldav, ainult, et palgatud hooldaja töötab ainult päeval ja tööl käijana ei pea tervis kuigi kaua vastu, kui peaks päeval tööl käima ja öösel olema hooldaja.
Mnjaa20. november 2017, 14:14
peab ikka aju ehitus olema, et sellist juttu ajada. A kuidas siis üksikute vanuritega on? Vanuritega, kelle "lapsed" ise juba 60-70 ja näiteks invaliidid? Kui hea on näpuga näidata, eksole? Mine löö hooldekodudes kord majja või hakka siis ise hooldajaks.
Mnjaa20. november 2017, 14:27
jutt oli siis ahsoole 12.07
Ega 20. november 2017, 18:40
tavalises haiglas ei hoitagi vanureid kaua. Tavaliselt mitte üle nädala ja nad pole ka kohustatud seal hooldushaigeid hooldama. Selleks on teised kohad.
aga21. november 2017, 20:05
siiski nad on kohustatud inimest kõigepealt ravima!
selline ongi surm,20. november 2017, 09:46
egas see sure, kes sööb ja joob, see näitab tervist.Hooldekodus kaobki söögiisu ja jõud ära juba keskkonna pärast, psühhosomaatiline seisund.
Probleemid hooldekodus20. november 2017, 09:46
1. voodihaigetele- vaninimestele antakse liiga kangeid rohte. Kui külastamas käite, kontrollige, mis rohte neile antakse.
2. vanainimese hooldekodus hoidmine ongi lähedaste jaoks tükk vaeva-- vaatamas käimine,
lisapampersid, lisasöök- jook, kohaloleku aeg, ... kui te seda ei suuda, siis tuleb vanainimest põetada kodus.
3. See jutt on pisut mage, et hooldajaid ei jätku-- vanainimest vaatamas käies polnud hooldajatel kunagi kuskile kiiret.
Lähedastele!20. november 2017, 10:07
Paljud lähedased tulevad vaatama haruharva ja siis marsitakse täöötajast mööda nagu postist. Ei üldista, on ka inimlikke lähedasi. Teretama ei vaevuta, lähedase kohta personalilt infot ei küsita. Midagi nähakse, midagi järeldatakse! Vaadatakse rohukarpi, leitakse, et üks tablett juures, selge, kange rahusti...Aga ei küsita kas nii ka on. Ollakse ise targad . Nähakse probleeme, kohapeal ei lahendata, kirjutatakse õhtulehele. Ja kas sa selle peale ei tule, et see mittekiirustav personal äkki ootas, et sa temaga mõne sõna vestleksid ja lähedase vastu huvi tunneksid, aga äkki ta hoopis jälgis sind, et sa oma vanemat väärikalt ikka kohtled. Sest mitte kõik lapsed pole kukupaid. Nii, et ärgem üldistagem, rääkigem omavahel ja esitagem pretensioonid kohapeal ja kui ei mõju siis ka kõrgemal pool.
to lähedastele!20. november 2017, 12:12
aga ise üldistad? ma usun, et nii mõnigi lähedane ongi targem, kui hooldaja. hooldajad on pahatihti harimatud ja läinud väikese palga peale vaid sunni pärast, seega ei tee nad oma tööd kaugeltki südamega. kõik hooldajad pole mitte kukupaid. ja see marsitakse mööda nagu postist? kas lähedane peab jääme hooldaja meelt lahutama? või personal ootas, no tõesti :D mis vajadus hooldajal on, suhtlemisvajadus? lähedane ei peagi iga töötjaga kontakti otsima. selle asemel, et seista ja seda oodata, mine tee oma tööd. ja kui on asjalikku asja öelda, pöördu kliendi poole ja räägigi. mitte ära kire siin kommentaariumis, kui pahad kõik teised on.
Tere ütlemine20. november 2017, 14:26
on minu teada elementaarne viisakus. Aga teie kõnepruuki arvestades siis mitte igaühele pole see elementaarne. Päikest! Loodan, et ükski hooldaja ei pea teiega kohtuma.
ah ole haritlane vakka!20. november 2017, 14:31
Mida sa tuututad? Kui suhelda ei taha siis oled sa mats. Mats ei suhtlegi, mats on kõrk, kõrgile inimesele tuleb kõik aga kaarega ühel heal päeval tagasi.
eks kirjutage21. november 2017, 22:12
palju vanureid selles hooldekodus oli ja mitu hooldajat?
!!!20. november 2017, 09:37
Hooldusteenus on muudetud meil eraettevõtteks, äriks, mis peab seega peremehele võimalikult rohkem kasumit tooma. ee tähendab et hinnad laes (nii et eluaeg töötanud inimene oma pensionist seda endale lubada ei saa) Ning kulud miinimumi peale. Seega saavad hooldajad sandipalka ning lomulikult ei pinguta. Pigem vaaava, kuid hooldatavate toitu mannergutega koju tassida. ses sellise palga eest on raske korralikke töötajaid leida.
Hind,nagu öedud, on selline, et sugulased peavad pensionile veel peale maksma või teeb seda vald. Ja loomuulikult maksabvald odavaima paketi eest. Seega, mingi 4-kohaline tuba, kuspele oodite midagi polegi. Ning kui veab, siis üks naaber rögiseb ning norskab, teine on hulluke es öösiti kisendab ja ringi hulgub. Ja kolmas kannatab kõhutuulte käes. Meeldivat ja väärikat vanduspuhkust!
OODAKE ommeti20. november 2017, 09:47
Keskerakond ise muutub järjest paremaks ja muudab ka vanurite elu lilleks.
sa oravake,20. november 2017, 10:41
ei vea isegi pensini välja.
Kindlalt edasi.
!!!20. november 2017, 16:06
Praktika nätab, et see kes on parajasti kraanide juures, see täidab eelkõige omaenda ning oma semudest-parteigenossede taskuid. Olgu see siis kas orav või kesik.
Tahaks väga loota, et kui EKRE kunagi ehk võimule saab, siis asjad ehk muutuvad. Kuigi, seegi lootus on irratsonaalne ja püsib pigem aatelistel unelmatel ja kujutlustel. Teiste, varasemate võimule pääsenud parteide praktika näitab midagi muud. Et võim rikub. Ja kiusatusele ei suudetavastu seista.
Mai20. november 2017, 09:30
Tahan siis tunnustust avaldada Vändra Hooldekodule, kus minu ema oma viimased eluaastad veetis. Väga hea hoolitsus, südamega tööd tegevad töötajad. Käisime tihti teda vaatamas, alati oli kõik korras.
maakas20. november 2017, 09:47
Sellepärast oligi kõik korras, et käisite tihti vaatamas.
oled20. november 2017, 10:09
ikka tõeline maakas jah.
to oled20. november 2017, 10:42
kas sa seda alles nüüd taipasid? Maamiis ja maakas on ju paar.
oeh20. november 2017, 12:13
mine hooldama, ära kirjuta siin ennast kiitvaid kommentaare, töötaja!
arvamus20. november 2017, 09:28
Kui vähegi mõistus töötab, valiks ise eutanaasia, miks kuritegelik riik seda ei võimalda, inimesi sadistlikult piinab?
kui saadaks,20. november 2017, 09:51
siis hoitaks niikaua elus, kuni ainus mitteravitav konditsioon - gangreen - kõik juhtmete ja voolikute kinnituskohad ää hävitab;
siis pole tõesti enam vabandust, et näe, inimene ju veel elab, järelikult tuleb aidata ja selle eest raha küsida
arvamus20. november 2017, 10:06
Ära tabasid, raha pärast ei lastagi surra, vanurid ju head ravimifirmade sponsorid, saab miljonite-miljardite eest ravimeid müüa.
to arvamus20. november 2017, 12:14
kui mõistus töötab, aga keha mitte, kuidas korda saadad selle teo ka?
arvamus20. november 2017, 13:51
Eesti kliimas leian mõne külma koha, vähemalt loodan...
halb valik20. november 2017, 21:52
ära leia. olen lapsena pidanud talvel öö väljas 16 kraadises pakases mööda saatma ja see oli üks hirmsam öö - ühtpidi oled kohutavalt väsinud kuid teisalt ei saa uinuda sest külm ei lase sõba silmale. Ma ei kujuta ette kuidas see oleks võimalik - ehk kui oled purjus, vahest siis on see võimalik, et vaikselt väsid ära aga mul oli majanduslik põhjus ja ei saanud bussiga koju sõita, pidin seetõttu öö lageda taeva all mööda saatma ja see ei olnud mõnus. Ei soovita, suremiseks kindlasti pole see meeldiv tee, on paremaid.
vanaema20. november 2017, 09:27
Nii kurb... Aga paremaks ei lähe...Ainult eutanaasia päästab. 60 eurot, nagu loomale. Jube riik ja selle riigi valitsejad, kes ei hooli nendest, tänu kellele nad elavad ja rikastuvad praegu. Nutan.
20. november 2017, 09:30
See ei ole siis enam eutanaasia vaid meditsiiniline mõrv, Nagu ei ole Nälga ja janusse jätmine lihtsalt normaalne surm vaid on tahtlik tapmine väärkohtlemise tagajärjel. Miks ei tuvastata õigeid surma põhjusi ja lastakse sarimõrvaritel edasi tegutseda, selles on küsimus.
K-Kull20. november 2017, 09:34
Kurjategijad on ehk ka poliitikud, kes on lasknud maa laastada või seda pealt vaadanud. Selliste suhtes peaks kasutama vastavaid paragraafe.
ahh,et pensile ja kasti,20. november 2017, 10:51
see oleks nolkidest poliitikutele hea lahendus probleemile,saaks kohe korraliku palgalisa endale orgunnida.
Lisaks saaks ehk ka natumeeste "põrsasse" mitte 2% poetada,vaid tublisti enam,see pool miljardit on ju Eesti kohta ikka väga armetu summa.On ju?
üks soovitus on küll20. november 2017, 09:20
Kui ema- isa nii viletsaks jääb ,et vaja nad hooldekodusse panna.... MINGE ISE KA SELLESSE HOOLDEKODUSSE TÖÖLE-- EMA-ISA HOOLDATUD JA TEIL SÜDA RAHUL.
See peaks kõige vastuvõetavam lahendus olema, et teisi mitte süüdistada.
09:20-le20. november 2017, 09:24
Ei mahuks ju kõik sinna tööle...Ja kes neid jaksab hooldekodu-palga eest seal pidada,helde looja, seal jääb ministripalgastki väheks, kui sul ka teisi pereliikmeid toita on!
Loll jutt20. november 2017, 09:41
Üks unistus20. november 2017, 10:29
olen kogu oma tööaja töötanud pedagoogina ja näinud nii mõndagi. Kõik ei sobi õpetajaks, hooldajaks ja sellistele erialadele ,kus peab töötama otseselt laste- ja inimestega. Olen unistanud sellest,et keegi tarkpea looks nende sobivuseks sellise probleemide lahenduse testi,mis määrab nende sobivuse valitud erialal ära. Nende inimeste tähtsamaks omaduseks peab olema armastus ja hoolivus. Igaüks võib õppida ameti,aga kas ta sobib ka seal töötama?
Ja kas sina näiteks õpetajaks sobid?20. november 2017, 14:39
Seda küsimust saaks küsida väga paljudelt.
Aga meie e-riigil on ju exceli tabelid kus peaks saama id-kaardiga sisselogides need küsimused vastatud ja oleks probleem lahendatud sexst e-identiteet on see võluvits :D :D
:D :D :D
tööle võid ju minna21. november 2017, 22:13
kuid AEGA oma vanematega tegelemiseks on sul seal väga vähe
!!!20. november 2017, 09:19
Humaansem oleks vastu võtta eutanaasiaseadus.
20. november 2017, 09:42
eutanaasia ei ole lahendus, ma tahaks väga loota, et meditsiinitöötajatel niigi palju mõistust on säilinud, et nad mõrvariteks ei hakka.
ütlen üht20. november 2017, 09:49
igatahes keskerakond on õigel teel.
to ütlen üht20. november 2017, 10:59
00ravad oravad olid "õigel" teel,tänu e-hääletusele ja ikka väga pikalt, koos Irlitzidest sülekoeraga.Paras paar,ütlen üht.
to /20. november 2017, 16:18
Lahendus või mitte, kuid igatahes märgatavalt humaansem küll, kui abitut vanurit nälga ning janusse surra lasta.
Loomakaitseseadus loomadega sedasi teha ei luba. See loetakse sadismiks ja piinamiseks ning sadist antakse suure käraga kohtu alla. Kui muidu ei saa, tuleb mõttetud piinad lõpetada magamapanemisega
Aga inimest. inimest siis ikkagi võib? Sest piin, nälg ja janu on humaansem kui kiire uinumine? Meie tegelikult ateistlikud variserid teeva vaga äo ja räägiva inimelu pühadusest. Lähtudes keskaegse skolatika inimese keha ja aimu vastandavatest dogmadest. Printsiibil, et midarohkem inimene siin maises ja patuses elus kannatab ja talub, seda parem! Sest siis pärib ta taevas, igavese elu ja seda paradiisi eriti eriti auväärsel kohal.
to !!!20. november 2017, 10:54
Täitsa õige,oravad saaksid kesikutest lahti,muidu ju jõud üle ei käi ja sest selle e-hääletusega on ka nii nagu on,isegi pooltargad saavad asjast aru.
Milles siis asi on?20. november 2017, 09:16
Kõigil on näiteid tuua, kus ja kuidas kellegagi juhtus. Kommenteerisin siin 07:42, et miks rahvas vastu ei hakka? Aga edasi kommentaare lugedes, vaatan, lasevad sama joruga edasi. Kedagi ei huvita, kuidas nii ränka olukorda Eestis parandada. Kõik teavad, kuidas peaks, aga keegi ei tea, et peaksi päriselt ka enda eest seisma. Ja loodate, et teie kommentaaridest valitsusel süda härdaks läheb? Lootke edasi! Nii küll asjast asja ei saa.
Mis riik see on?20. november 2017, 09:25
....kus raha on kuhugi ära kadunud, sotsiaalsfäär on laostunud ja keegi ei vastuta?
Samal ajal meie võõrpangad deklareerivad juba 20 aastat oma ülisuurtest kasumitest, mida nad maksuvabalt välismaale investeerivad!
arvamus20. november 2017, 09:38
Vaata, mis valdades toimub, uputakse rahasse, 4000 palgad ja mida nad teevad selle eest???
20. november 2017, 09:46
Sotsiaalsfääri ei ole siin olnudki, nüüd on hk kassa reservid riigil tühjaks tehtud, aga need ei ole sotsiaalsfääri rahad, need on raviasutustelt teenuste ostmise rahad.
maakas20. november 2017, 09:51
Maaleht ju kirjutas alles hiljuti kuidas sots. töötajad selle sfääri rahasid kandivad oma suguvõsadele.
tänu täna valitsevale 20. november 2017, 09:54
keskerakonnale on tekkinud tugevad vallad , kus ametnikud saavad tugevdatud tasusid ja mitut sorti kasusid.Vanurite eest hoolitsemiseks pole enam aega. Vaja on tegelda raha kogumise ja seljataguse kindlustamisega.
to tänu...20. november 2017, 10:12
Selles, et oma palku tõsta on kõik ühtsed, ei saa kesk üksi otsustada, ikka sõbralikult ühehäälselt koos, paljudes kohtades pole nad võimulgi.
pole need kesikud praeguse olukorraga tekitamisega süüdi mitte,20. november 2017, 11:05
pole ju valitsuses mingit kesikute ainuvõimu.Aga oravapojud on ju nende kirumisele suunatud,need ju ei saa hoogu maha.Ja kas tahavadki.
20. november 2017, 09:32
Õige, aga keegi ei taha olla esimene. Risk on liiga suur, et organid-poliitikud ahistama, trahvima ja kohut hakavad mõistma ehk siis oma nahk on ihule kõige lähemal. Kui juba möll käib, leidub ka liitujaid. Mis on lahendus - ei tea, aga see õhuloss nimetusega EV haiseb igast nurgast.
jäta ommeti !20. november 2017, 09:56
Mitte ei haise vaid õitseb kui roosiaed. Sellest on rääkinud kõik meie juhtivad jõud ja nemad juba teavad mis, kus ja milleks.
20. november 2017, 09:44
Miks te politseisse avaldusi ei tee? Seda saavadki ainult lähedased teha, mitte kolmandad isikud.
Politsei20. november 2017, 11:00
on ju üles seatud eelkõige kaitsmaks valitseva klassi huvisid, tavakodanike avaldusi vastu võtta ei taheta.
ütle palun20. november 2017, 12:28
Kuidas nad saavad takistada politsei,ee lehelt elektrooniliselt avaldust saata? Politseijaoskonnas nad tõesti püüavad avaldust mitte vastu võtta, naeruvääristavad ja irvitavad su üle.
tegelikkus20. november 2017, 12:46
Neil, kes omaste hooldamise või hooldekodudes külastamise-abistamisega hõivatud on, pole mahti meelt avaldama tulla. Siis, kui memme-taat (ja ise) lõpuks vaevast lahti, on juba hilja....
to 09:16!20. november 2017, 12:51
Vaata! Sulle on 12 vastust. Ütle, milline neist kaheteistkümnest on nõus sinuga Toompeale tulema? Nii, et eestlane on 100% oma naha hoidja. Aga targutama kange.
Jah,20. november 2017, 09:14
kõlab võib olla julmalt aga peaks kaaluma eutanaasia lubamist, paljude elu lõpp on õudus.
Julmur20. november 2017, 09:31
Kas likvideerida ka töötud ja need, kes ei oska äritseda-vahendada või riigipirukasse sisse süüa?
Koondada vm tuleks ka üle 50-sed, sest sellised on liiga vanad. Kuigi pensionid on meil 3...4x väiksemad kui Skandinaavias või Kreekas, on ka need riigile koormaks.
K.T.20. november 2017, 09:14
Väga segane artikkel. Ei saa aru, kes kuhu viidi. Alguses on kirjutatud, et isa viidi kuhugi kaugele hooldekodusse, siis aga, et ootab kohta Tartu hooldekodusse.
ilmselt pluhvivad20. november 2017, 09:57
tegelikult on ju kõik OK ja läheb üha paremaks !
sanitar20. november 2017, 09:10
Kui te kodus olete nii head hooldajad, siis miks te toote hooldekodudesse kasimatuid ja lamatisi täis vanureid? see on küsimus neile, kes ei viitsi ise oma vanemate eest hoolitseda ja hakkavad siis vinguma kui 85-90 aastased ei muutu hooldekodus päevapealt tegusateks ja õnnelikeks.
Sanitarile21. november 2017, 07:14
Tee oma tööd, mille eest sa palka saad, siis ei pea omaksed ka kaebama. Kes maksab, see tellib ka muusika.
oma kogemus20. november 2017, 09:09
Emake jäi parkinsoni lõppfaasis voodisse. Tõstsin teda ikka ratastooli ja potitooli, panin teleka ette istuma, et midagigi oleks silme ees peale tühja seina. Pesin tal juukseid, nii et ta oli ristseliti voodis. Õhtul enne oma koju minekut jätsin talle lutipudeliga kummeliteed, pudel rippus pesukummiga laest alla,et ta saaks vasakut kätt kasutades (parem ei liikunud) endale juua võtta. Ei, ta polnud üksi, kodus oli ka mu pime ühekäeline isa, kellele ema haigus rängalt mõjus, sest ta ei saanud kuidagi aidata, sai vaid telefoniga helistada, kui midagi erakorralist juhtus, ja juhtus pidevalt...Viimaks tegi perearst ettepaneku panna ema 2 nädalaks hooldushaiglasse, et ma saaksin natuke hõlpu ja ema saaks "spetsialistide" hoole alla. Tulemus: tõttasin hommikul isa juurde, põetasin-söötsin-lohutaisn ta ära, iis hooldushaiglase ema söötma. Hooldajatel käis söötmine nii, et 30 sekundiga topiti vanurile mingi püree või jogurt sisse, nii et vaesekesel polnud aega neelatagi. Vedelikupuudus oli tal jube. Viisin talle lutipudeliga teed, mida ta sai juua. Öökapil oli küll tila ja sangaega veetops, aga ema ei suutnud sega haarata... Ta lebas seal mähkmete peal, kell 9 tehtud kaka otsas, aga mähkmeid vahetati 2 X päevas..
See oli südanlõhestavalt hale, tõin ema tagasi koju, aga juba olid tekkinud lamatised, ihuliiked olid täiesti kanged pidevast voodislamamisest. Keegi ei pannud teda seal ratastooli ega potitooli. Voodilina all on ju suur kummiriie, see paneb ihu kuumama, ei lase õhku läbi... sealt need lamatisedki. Oh, raske teema...
09:09-le20. november 2017, 09:28
Raske küll jah, aga mida jaksaks paremat,kui pole tööjõudu ega inimväärsematki kopikat! Kõike kirjeldatut mäletan lapsepõlves oma vanaemast, mil tolle tütar sama pilti tegi-nägi, sest käis kolhoositööl ja jaksu jätkus täpselt nii palju kui jätkus....
võtnud siis kätte ja 20. november 2017, 10:19
viinud oma emale lisamähkmeid. Oleks vahetatud rohkem. Selle raha eest mida makstakse rohkemaks ei jagu. Omaniku tasku peab täis olema. Ja personali puudus on tohutu. Kõiki tõstetaks potitooli ja ratastooli jne kui oleks inimesi. Aga kolmkümmend inimest siia sinna tõsta on kolmele inimesele liig mis liig. Lisaks peab keegi valvama, et memm või taat seal toolist maha ei kuku, või voodiäärelt . Lihtsalt füüsiliselt võimatu. Kõike seda saab seal kus iga nelja hoolealuse kohta on üks töötaja aga sellist teenust meie ühiskonnas kus hoolekanne peab tootma kasumit, ei suuda keegi kinni maksta. Rääkimata inimväärsest palganumbrist selle raske ja nagu näha tänamatu töö eest.
Ma ei tea kas keegi on viinud hooldajale korra aastas lilleõie ja teda tänanud.Sõimuga ülevalamist kümne hoolimatu töötaja pärast taluvad aga sajad.
Ma20. november 2017, 17:37
ei ole kedagi sõimanud. Lihtsalt, tõin mamma sealt hooldushaiglast koju. Vahet polnud, kas olin ise seal pool päeva juures või tegin seda kõike ise. Mida -- ise mähkmeid haiglasse viia jne? ega see haigla mul koduukse juures polnud, minek-tulek võttis ikka aega. Aga ma ei vala kedagi sõimuga üle. Hm. kurta kah ei või...
Mis22. november 2017, 21:01
lollus see on, et 700€ eest kus ei jaksa vanainimesele piisavalt mähkmeid osta ja juua-süüa anda? Kuhu see raha ära kanditakse?
Eesti naine20. november 2017, 09:05
Töötasin ise vanadekodus. Meil said kõik süüa ja mähkmed olid vahetatud.
Ikkagi katsuge leida võimalus ISE20. november 2017, 08:53
pakkuda oma vanematele vanaduspäevadel tuge. Kasvõi võtke end töölt lahti, hoolitsege ise, aga praegu enamusel see mure, et ostan teenust, see halb jne. See mammonajaht on inimesel peamine.
Mis20. november 2017, 09:05
Mammonajaht? Kas arvete maksmiseks ja söögiks raha teenimine on mammonajaht ? Millest siis ennast ja lapsi ja voodihaigeid vanemaid elatada, kui sissetulekut ei ole ? Ja need, kelle vanemad juba nii eakad, ei ole ise ka enam väga noored inimesed, lasevad ühe töökoha käest, ja siis pole viiekümnesena kuskil tööd saada, tööandjad arvavad ju enamuses, et 40 + on täiesti dementsed ja õppimisvõimetud isegi siis, kui neil kõrgharidus on.
/20. november 2017, 09:12
Kahe vanuri pensionist jätkukus kodus võtta holdaja, oma vanemad hooldekodusse panna on jube. Mika? Mul siin tuttav oli peale haiglat ja lasi ennast peagi koju tuua, nüüd käib hooldaja , toob-teeb söögid,asjad millega ta ise hakkama ei saa ja enam ei pea taluma hooldekodu ebakõlblikku toitu, pidevat sõimu. Hoidke oma vanemaid.
20. november 2017, 09:48
Sul ilmselgelt ei ole aimugi kui suured on tavainimeste pensionid ja need järjest langevad!
20. november 2017, 11:23
Võtke end töölt lahti...ja mis siis edasi? Sul ei ole siis tervisekindlustust ega sissetulekut, millest arveid maksta, süüa ja rohtusid osta. Lähed siis kuuse alla elama ja loodad, et haigeks ei jää?
sanitar20. november 2017, 08:53
Tohoh! Ega sinna hooldekodusse siis kedagi vägisi ei viida! Kui teile tundub, et seal piisavalt süüa ei anta, no võtke siis vanainimene endale koju ja hooldage seal. Alati saate ju ise palgata hoidja ja söögitegija. Ah et kallis on! Aga vot hooldekodus tuleb siis toit ja soe ja töötajate palk nagu kuskilt taevast või! Omaksed ju maksta ei taha! Tasuta või odav teenus on ikka kehv. Aga keegi ei pea seal olema!
Kus asub20. november 2017, 09:13
meil tasuta hooldekodu ?
vale!20. november 2017, 10:07
Aga vot Tartu õendusosakonda viiakse küll vägisi! Tellitakse auto ja viiakse! Topitakse sond kurku söötmiseks, õhk ninna, kateeter pissimiseks ja mis kõige õudsam; trahhestoom ka veel kurku. Ja mida teha? Võitlesin siis ka, et oma ema koju tuua, aga mida teed paljaste kätega? Jah, üleskäiva voodi saad laenutada, mähkmed saad sooduskaardiga, õhkmadratsi lamatiste vastu. Aga millega aspireerida? Aspireerimis aparaadi saad osta, aga ilma haigekassa toetuseta ja odav ei ole... Aga aspireerimise torusid ei saa kui haigekassa ei toeta. Kaks kuud võidu jooksmist bürokraatiaga! Jah, ema oli iga kord, kui läksin, tatti täis, hing kohekohe kinni jäämas kellegi tegemata töö pärast, ikka jooksin ja palusin aspireerimast, mõnedel kordadel haarasin ise ka aspireerimistoru. Kõike nägin seal õendusosakonnas: isegi sonditoitu anti vähem! Kuna käisin seal 2-3 korda päevas, toidu pudelikesed olid laual, siis polnud seda raske märgata. Masseerisin ise kreemiga, juhtkonna loal tõin õhkmadratsi. Ei tekkinud lamatisi küll, sest vahetati külge ikka 3 tunni tagant.
Mõelge ikka enne, kas saate ise oma vanematega hakkama, enne kui langetate otsuse.
Ristiema20. november 2017, 11:55
Õendushaigla on tervishoiu asutus ja saab Haigekassast raha. Hooldekodu on hooldusasutus ja Haigekassast ei saa sentigi.
Tehke vahet haiglal ja hooldusasutusel.
süüa 20. november 2017, 08:51
saavad hooldatavad küll piisavalt ja hästi, isegi püreestatakse ja antakse spetsiaalsest topsist kui närida ei suuda. Aga vedelikupuudust on tõesti. Omasse mulli lähevad nad ka, kes varem , kes hiljem. Aga see ei ole küll tingitud näljast, vaid pigem on elutahe läinud. On selles hooldekodu süüdi?
hooldushaiglas saavad21. november 2017, 22:16
On küll22. november 2017, 21:08
Vanad inimesed vajavad lisaks vaimset stimulatsiooni ja suhtlemist, õue, võimlema. Pikalt voodis lakke vaatamine ei ole inimesele omane seisund. Hooldekodudes võiks mõelda välja kasvõi, kuidas saaks nii, et koolid käivad seal aegajalt laulmas ja keegi ette lugemas, kes ei pea parajasti ise raha teenima või oma lapsi hooldama.
evita20. november 2017, 08:48
Pole midagi imestada!Hooldekodu on vörreldav nöuka-aja lastesöimega,ainult nn.imikud on suuremad.Ja eks möege-palju on tarvis personali,mida aga ei jätku-ka väikese palga pärast.Seepärast mina pooldan eutanasiat!
20. november 2017, 09:01
Ühesõnaga kui ema enam hakkama ei saa siis kohe süst per... ja ongi jälle rahulik elada jah....
Ah mida sa jutustad20. november 2017, 14:58
Kas su ema tahab vaevelda?
Mul ema on korduvalt märkinud, et kui ükskord abituks muutub siis ta tahaks, et teda abistatakse. Valutuid vahendeid on täitsa olemas.
Eutanaasia peab olema seadustatud!
Kui inimene on surmeas, suudab rääkida või kirjutada siis peab tema sellekohane sooviavaldus saama võimalikult kiirelt ka talle tagatud kui see on tema soov!
kui suudab ja tahab 22. november 2017, 09:34
las käsib siis oma lastel endale see mürgsüst teha, arstidest ja õdedest pole õigust mitte kellelgi teha mõrtsukaid- seda ei saa tahta, ammugi siis sundida neid seda tegema. Tahate vanurist lahti saada, andke mürk kätte, las võtab ise, kui hakkama ei saa, siis olgu see laste ülesanne.
kus see terviseminister ossinovski20. november 2017, 08:48
nüüd on? Vanurite mure teda ei huvita, huvitab vaid maksude tõstmine. Oss on eestivaenulik element ja ohuks eestile.
kes kus20. november 2017, 08:53
terviseminister on õigel teel . Meid ootab helge aeg
aga riigile on kasulik20. november 2017, 08:56
mida vähem penskareid. kaotage pension ja kaotage 10 % sots maksu. maksan ise oma vanematele pensioni.
tabivere20. november 2017, 08:58
mis teha, kui vanadekodus töötavad südametud inimesed,
Irw20. november 2017, 09:17
Turumajanduses väikese raha eest ei taha keegi tööd teha.
penskar20. november 2017, 10:39
Kui seal on südametud inimesed, siis minge sinna ise tööle, vahetage halb personal heade vastu.
Mari20. november 2017, 10:37
Kui tahate suuremaid pensione, et vanur saab pensionist hooldekodu koha eest tasutud, tuleb tõsta makse ja väga palju. Pension tuleb ju töötavate inimeste maksudest, mida suurem töötasu, seda rohkem maksame. Rohkem raha lastele, töövõimetutele, pensioniteks ja muudeks toetusteks
kle,Mari,maksud on juba nüüd üle mõistuse,20. november 2017, 12:34
valitsus kulutab riigiametnikele 45 miljonit ja sots.valdkonnale 35mlj.?
Ehk on midagi väga paigast ära?Mida teeb arutu hulk ametnikke?
Firmades koondatakse ja üks inimene peab ka koondatu töö ära tegema.
Millal olid riigiametites koondamised?
Ja üle mõistuse sõjakulud?20. november 2017, 15:00
AS EV üle mõistuse sõjakulusid oleks vaja kõvasti vähendada. Betooni aeg tuleb lõpetada ja reaalselt hakata raha panema sinna, kus on vajalik!
vastupidi21. november 2017, 22:17
et saada rohkem makse tuleb tõsta palka, sest väikesed palgad teevadki riigi vaeseks.inimestel ei ole ostujõudu ning ka laekuvad maksud on väikesed.
Enn20. november 2017, 08:41
Käisin Keilas hooldekodus oma baadrimeest vaatamas. Ei liikunud ta enam. 1 nädalaga oli tast inimvare saanud. Oigas et pole 5 päeva juua saanud. Tormasin linna peale ja tõin talle vett. Jõi liitri ära. 2 päeva hiljem suri.
ole nüüd20. november 2017, 08:54
Hoolivus on uue keskerakonna lipukiri.
ole ikka nüüd,20. november 2017, 11:14
ikka, KINDLALT EDASI! ,lõpu poole.
Sa oled valesti asjast aru saanud.
JääkAru20. november 2017, 09:22
Sina ta tapsidki liigse veekogusega
armas aeg,20. november 2017, 08:41
kas te tõesti arvate, et surma on võimalik lõputult edasi lükata!?
OH...20. november 2017, 08:39
....ja-jaa!Olen nõus,et ei anta vett ega sööki,sest kõik minu ema söök,mis viisin Valga haiglasse jäi kappi ja kui läksin,siis olid ema huuled kuivad ja andsin vett ja kreemitasin huuli.Söök ikka külmkapis seni kui surigi sinna ja ütlesin kohe,et ei antud kindlasti juua ja ise ta ei suutnud küsida KOHUTAV!!!
Vaielge vastu,kui keegi tahab,aga nii ta on.
20. november 2017, 08:44
keegi ei vaidle vastu sest nii on see pea igas hooldekodus !
Kurb.20. november 2017, 10:03
Miks neid hooldajaid pole juba kord vastutusele võetud ja juhataja päeva pealt vallandatud?Olete Te edasi kaevanud,olete lähedase jutu lindistanud, fotosid teinud ,kaua see julmus kestab?Kui pole sotsiaalministrit , kes asjaga tegeleb , tuleb uus valida. Tuleb kohtusse kavata.
Jah, see hooldajate sõimamine20. november 2017, 15:03
Tuleks ka kohtusse kaevata - kas inimväärne palk on 500 - 600 eurot?
Ei, kindlasti mitte - selle raske füüsilise töö palk eesti elatustaset ja hindu arvestades peaks olema minimaalselt 2000 neto. Seega tuleb riik kohtusse kaevata kuna sotsiaalharta mis tagaks normaalsemad palgad on senini sellel banaanial ratifitseerimata.
aga selles21. november 2017, 21:09
ei ole ju hooldatavad süüdi!
21. november 2017, 21:09
selles ei ole ju süüdi hooldatavad!
kirjutasin vist midagi valesti,21. november 2017, 21:11
aga madalates palkades ei ole ju süüdi hooldatavad!
milleks vaielda20. november 2017, 08:55
uus maailmakord on saabumas
loomulikult21. november 2017, 22:19
kui vanur ise kapi kallal ei käi, siis söök jääbki kappi
oh, oh 22. november 2017, 09:36
Eks siis jootnud ja söötnud teda ise, kasvõi kord päevas ja ta oleks elanud igavesti.
kui riik20. november 2017, 08:39
on sinust võtnud, mis võtta annab, polegi ju sind enam vaja. Ja nii lihtsalt ongi !
20. november 2017, 08:39
Ei saa aru, mille eest siis hooldekodus raha võetakse, kui vanakestele ei võimaldata isegi korralikult süüa-juua. Kodus elav pensionär peab oma 300-400 euroga hakkama saama, kuid hooldekodu hinnad on 2x kõrgemad ja ikka hoitakse seal hooldatavaid näljas. Personali seal palju pole, palgad on miinimumilähedased, kuid hooldekodude poolt küsitavad summad on ikkagi ulmelised.
Taastusravihaiglas nägin ise, kuidas vanainimesele söök ette toodi. Söök oli karpidesse pandud, kuid karbikaaned jäeti kinni ja vanake ei saanud neid ise lahti. Veetops oli nii kaugel, et ta ei ulatunud selleni, kuigi oleks tahtnud väga juua. Kui poleks parajasti oma haiget ema külastanud ja seda kõike pealt näinud, siis olekski jäänud vanakesel söömata-joomata. Vaeseke nii väeti, et ei jõua ju enda eest seista ja abi küsida. Kuid kas teenindav personal seda ise ei näe või ei mõtle?
Kuidas küll sellistes asutustes töötav personal saab nii ükskõikne ja hooletu olla?! See ei saa ju olla põhjendus, et neile makstakse vähe! See inimene pole sedagi raha väärt, kui ta oma tööd hoole ja armastusega ei tee! Või äkki muutudki haiguse ja lootusetuse keskel olles ka ise nii hoolimatuks ja ükskõikseks? Ei tahaks küll sellise inimesega koos elada!
vana keski20. november 2017, 08:58
hoolimatus saab alguse ikka riigijuhtide tasandilt ja levib allapoole kui kulutuli.
nii ongi20. november 2017, 09:26
Ja palka tõstavad endil ise "südametunnistuse" järgi, mis kahjuks unustatud (või pole olnudki) pärast riigipiruka juurde saamist.
RIIGIL PEAB OLEMA NII PALJU RAHA, ET VANADEKODU IGASSE PALATISSE KAAMERA PANNA20. november 2017, 09:01
ja vanurite piinajatele vangi minek. inimese piinamine eriti julmal moel.
Ja iga ettevõtte kontod kontrollialla20. november 2017, 15:09
Kui palka ei maksa, diskrimineerib töötajat jne - keegi hoiatama ei hakka - inimõiguste rikkumine, vääritu kohtlemine - vangi ära ja kogu lugu!
sama kogemus20. november 2017, 09:12
Sugulane sattus terviserikke tõttu hooldushaiglasse. Juhtusin teda külastama just söögiajal ja kui mina poleks teda ja palatikaaslasi abistanud, oleks nad kõik jäänud sisuliselt söömata - toidud asetati voodihaigete käeulatusest liiga kaugele, jogurtitopsi ei suutnud mõni hädine ise avada ja lisaks polnud ka lusikaid, et seda saanukski süüa.
Mesasja?20. november 2017, 15:07
Kuidas on lood meie riiki valitseva kriminaalse kaadriga?
Kalda siim laseb rahasid rotti nii, et silm ei pilgu. Mina ei näe kuskil mingit inimlikkust, humaansust või heatahtlkkust mis selliste palkadega peaks kaasnema kui sinu mõtteist lähtuda. Ei näe ettevõtjate heatahtlikkust oma töötajate vastu kes pistavad tasku 5 kohalisi summasid kuus - kes palga, kes dividendidena. eesti Õhk, Eesti Energia jne - kus sa näed seda üllameelsust nende kõrgepalgaliste poolt? Ülbus, arrogants ruulivad. Miks 500 eurone hooldaja peaks parem olema?
Ja mode modereerib-....20. november 2017, 15:07
Kui märgitud on riigivargaid, kui märgitud on kõrgepalgalisi kurjategijaid kes meie kõigitagant varastavad. Võta suhu, töllll
maali20. november 2017, 08:30
kas hooldekodu pidamine ei olegi litsentseeritud äritegevus, mida kord kvartalis peaks kontrolli eesmärgil külastama nii tervishoiu- kui sotsiaalameti töötaja ? teisalt kui leitakse vajaliku olevat taseme ühtlustamiseks luua riigigümnaasiume, siis ehk peaks loodama samal eesmärgil ka riiklikke hooldekodusi nii, et riik suudaks toita oma vanurid. ei tohiks ju olla hiigelsumma võrreldes relvastusse või ÜRO mingisse ajutisse komisjoni pürgimiseks tehtavate kulutustega.
Haim20. november 2017, 08:27
Mul paigutati üks tuttav olude sunnil (Ma ei täpsusta) hooldekodusse. Täiesti elurõõmus 40 aastane mees. Nägin teda umbes 10 kuud hiljem. Temast oli saanud surmavari. Luukere. Ta elas omas maailmas. Ümbritsevat tema jaoks ei eksisteerinud. Endine lõbus muhe naljamees ei rääkinud sõnagi, näost oli nagu luukere. 40 aastane mees oli muutunud nii, et otsa vaadates nägid 70 aastast rauka. Niipalju võin öelda, et see oli üks hooldekodu jõgevamaal.
40aastane paigutati hooldekodusse,20. november 2017, 08:42
aga 10. a pärast endiselt 40aastane nägi välja kui 70aastane?
70aastane pole mingi rauk! Kui 50aastane ei liigu ega ela aktiivset elu, siis kahjuks muutubki endasse tõmbunuks ega huvitu ümbritsevast.
See jutt pole hooldekodude kaitseks vaid mõeldud sinu rumala väljaütlemise vastuväiteks.
40aastane20. november 2017, 15:06
näed sa, lugesin kommi läbi ja sain valesti aru, s.t palun vabandust selles osas, kus kirjutasin, et 10.a pärast... muus osas jään ikka sama arvamuse juurde.
Sama20. november 2017, 08:46
on P- Jaagupi hooldekodus. Need harvad korrad kui mööda sõites kl. - koolivenda külastan siis toidukoti sööb 5 minutiga ahnelt tühjaks. Liiter kaks mahla joob kohe peale. Eeldan, et normaalse toitumisega inimene ei kõhnu silmnähtavalt kuude lõikes ja ei kugista valimatult sööki ja jooki.
lugeja20. november 2017, 13:27
Tahan kiita P-Jaagupi hooldekodu põetajaid,ema on seal,alati puhas,söönud,juuksed lõigatud,,põetajad kõik väga hoolivad ja sõbralikud,ainult edu neile!
lugeja 13;2720. november 2017, 14:02
Mis ametit sa pead seal jaagupi hooldekodus? Oletan, et palgaline kohvi larpija!
võib kõhnuda küll20. november 2017, 19:51
dementne inimene21. november 2017, 22:20
küll kugistab, sest ta ei mäleta, et 5 minutit tagasi sõi
20. november 2017, 08:48
Ravimitega tehakse nad apaatseks! Nad ei taha enam midagi ega oska ka süüa ega juua. Tõin isa koju esmaspäeva hommikul ja mu nime suutis ta häälida alles teisipäeva õhtul. Ju ravimi mõju siis läks üle.
Kummaline,20. november 2017, 09:21
kui juuni kuus külastasin klassivenda siis oli ta jutt veel kuidagi arusaadav. Kolm nädalat tagai käies ei saanud ma tema jutust enam pea sõnagi aru. Mis ravimeid siis antakse et inimesel keele nii sõlme ajab et enam jutust aru ei saa ?
Aga20. november 2017, 18:34
Äkki Näljast nõrkeb ?
küllap21. november 2017, 22:21
käis kerge insult läbi
vanurid vaatavad20. november 2017, 09:04
neid hooldekodude sanitare nagu jumalaid. peab olema tasa ja korralik, et sanitar- hooldaja ei vihastuks. need tumesinised toidukarbid on vastikud, need kaaned ei avane.
jupi jumal20. november 2017, 10:37
Sotsiaaltootajaid samiti,vahemalt Tartu's on uks selline.
ain20. november 2017, 08:27
vanuritest ei hoolita juba alates riigikogust ja valitsusest!!!!
jäta juba20. november 2017, 09:01
keskerakond igal juhul hoolib , seda võib märgata isegi kobareelnõude tegemistest.
tere hommikust 00rava pojake,20. november 2017, 11:20
vaata ette,susi pistab su nahka.
Jah, oravad hoolivad20. november 2017, 15:58
Lausa palju kuna need raugad kes ei suuda ise söögikarpi avada ega joogitopsi kätte võtta, ometi e-hääletavad valimistel oravapojukeste poolt.
kah vanur22. november 2017, 09:42
Lapsed, lapselapsed, hoolige ikka teie ka oma vanematest ja vanavanematest, pole tarvis neid vanu inimesi hooldekodusse viia, sest mitte keegi ei taha seal olla ja see koduseinte vahelt jõuga ära kiskumine võtabki neile söögiisu ja ka eluisu. Mitte midagi pole imestada, nad ju püüavad teile, kui neid külastate, näidata, et neil on hooldekodus väga halb ja seda lootuses, et viite neid koju tagasi.
aitäh!20. november 2017, 08:22
Aitäh, et on inimesi, kes selle ebainimlikkuse vastu võitlevad. Ilmselt on vaja lausa ühingut, sest kui üksikisik asub võitlusse, siis saab ta kaela kõigi hooldeasutuste omanike ja töötajate viha ja kui sel inimesel on lähedane veel hooldekodus, siis saab ka see hoolealune veelgi halvema kohtlemise osaliseks. Seetõttu paljud kardavad.
20. november 2017, 08:39
alles see oli meedias, et hooldajad lausa peksavad vanureid ja ei toodud pamerseid 10 tunni jooksul !
aga loomakaitse on tasemel.20. november 2017, 10:40
kui vastsündinud kassipoja uputad- lähed vangi, kui vanuri surnuks näljutad- ei midagi.
Halb võrdlus.20. november 2017, 16:03
Kas vastsündinud loomal ei ole õigus elada?
Endale koormaks olev ja elust võõrdunud inimene ei pruugi tihti küll ise tahta enam elada.
Ma olen noor inimene, kui ma saaks ise otsustada, et kas ma siia maailma üldse oleks tulnud või mitte siis kurb tunnistada kuid ma valiks viimase. Kas midagi on valesti kui kolmekümnendates inimene nii mõtleb?
Ma arvan, et vastsündinud loomal on ka õigus elada, jah, olen ise lapsena näinud kuidas kassipojad saadeti terve pesakonnaga merekooli :( Kurb oli see küll aga kui teemaks tuli siis seletati korduvalt, et miks nii läks. Mulle kassid muide meeldivad. Samas ma saan aru, miks seda tehakse aga see pole õige kuna praegu on küll palju muid variante - steriliseerimine, kastreerimine jne võimalused.
Ajakirjanik20. november 2017, 08:09
See on tõesti nii , sest Eestis vanurid ja invaliidid ei ole enam normaalsete inimeste nimekirjas ja tehakse kõik ,et neist kiiremini lahti saada---riigil nende jaoks mitte kuidagi ei jätku raha ! Hooldekodud enamuses ongi surmalaagrid !
halllooo ossinovski ja 10 nõunikku20. november 2017, 09:06
MILLE EEST SAATE PALKA? RAHVA RAHA PALKADEKS VÕTATE IGAKUISELT VASTU.
Kahju20. november 2017, 10:42
et need kommentaarid ei jõua siit kaugemale.Rahvas ju kõrgeim riigivõimu kandja,sellisel juhul peaksid ka seal kõrgel ja kaugel olevad riigiametnikud teada saama,kuidas vanurid elavad.
aegu ammuseid20. november 2017, 09:07
Pole see suhtumine suurt teisem olnud ka varasemat riigikordade ajal - vähemasti Tartu Lubja tänava vanadekodu kohta liikus küll omal ajal jutt, et piinadest vabastas ühel kenal hommikul pakutud "magus supp".
sa sööd vist seda siiani.20. november 2017, 11:21
Männi tee 24, Pärnu-Jaagupi20. november 2017, 07:59
hooldekodust hoidke oma lähedased eemale. Klassivend 59 aastane mees seal teist aastat. Tänaseks järel vaid luu ja nahk. Söök on seal alla igasugu arvestust kui seda körti mida seal antakse toiduks nimetada.
No aga20. november 2017, 08:05
Kas ei saa teatada kuhu vaja. Võiks kulutada ministeeriumide uksi ja tegelasi häbistada.
on teatatud20. november 2017, 09:04
on kirjutatud , on kulutatud . Tulemused aga NULL. Asjad muutuvad samas omasood hullemaks.
agga no20. november 2017, 11:43
Ministeeriumide uste kulutamise ja tigetsemise asemel kulutage see energia oma "kalli inimese" hooldamisele, oleks vist mõttekam.
....20. november 2017, 16:41
...no julgeks vastu vaielda,olen juhtunud söögiaegadel emat vaatama,igaljuhul söökidega rahul,põetajad on tublid,kiidaksingi põetajaid,koristajaid,pesupesijaid,selle tubli ja ääretult raske töö eest,mida nad teevad,olge tublid!
vanem mees ladaga 20. november 2017, 07:51
imelik jutt siin. raadios ja telekas räägitakse, et me elame paremini kui kunagi varem.
Lea20. november 2017, 08:19
ossinovski räägib et kõik on ideaalne- nüüd võib hakata alko aktsiisi tõstma
leale20. november 2017, 08:35
mis see alkoteema sooa puutub?
kindel see20. november 2017, 09:05
ka keskerakond on edumeelne.
Tartu kloun20. november 2017, 16:06
Tõmbas fooliummütsi brüsselis sügavamale silmile ja noogutas kaasa...
Brunn20. november 2017, 07:49
Hooldajad on natzidelt õppinud kuidas juutidega tehti.
miks20. november 2017, 07:46
sunnitakse inimesi vägisi elama,mus elu on 90 aastasel voodihaigel,kui puudub kõrvaline abi ,miks ei lubata inimesel vabatahtlikult siit ilmast lahkuda, miks ei arutada eutanaasia võimalust ,miks sunnitakse inimest vägisi elama ,mõelgem selle üle
täiesti nõus20. november 2017, 08:24
miks sunnitakse inimest, kes ravimatult haige või vireleb 90 aastaselt voodihaigena ja ootab surma, piinlema, valitsus peaks samme astuma eutanaasia võimalusele.
to miks20. november 2017, 09:15
Lahkuvad ju inimesed kui tahavad. Miks tahate teie kellegi teise käe läbi vabaneda oma vanematest? Mitte ükski arst ega medõde ei pea seda teie meeleheaks tegema, nad on inimesed, kes on õppinud seda, kuidas aidata haigeid, mitte neid tappa. Tehke seda ise,
20. november 2017, 07:46
Viies vanur kodust hooldekodu, sureb ta miskipärast õige ruttu. See ongi vedeliku puudusest organismis. Keegi neile ei tiguta joodavat suhu nägu vaja, nagu kodus antakse. Põhjus muidugi et vähem kauaks ja pissiks. Ja söögist ma ei räägigi. Isa vananemisega muutus loogiliselt meie kodus valmistatav toit. Ta lihtsalt ei saanud enam kõike süüa. Ja millal jõuab üks või kaks töötajat lusikhaaval aeglaselt kõik vanurid ära toita. Nii söök eest ära viiaksegi puutumatult.
to/20. november 2017, 07:57
Kas sa pole môelnud, kui suur emotsionaalne shokk on vanainimesele oma kodust lahkumine. Tean vanainimest, kes viidi vanadekodusse, kus hooldajaks oli ta oma tütar, aga ema suri ikkagi kolme kuu pärast. Saa aru, et raha eest ei saa maailmas kôike, materialist!
20. november 2017, 08:01
Oled vist pahasti maganud?
kuule ikka20. november 2017, 08:28
töölkäival lapsel, kel omad lapsed toita on võimatu tööst loobuda ja jääda koju vanemat hooldama ja palju on ju üksikuid vanureid, kel pole kedagi--ainus tee on hooldekodu.
jaa20. november 2017, 08:37
koduigatsus ja võõras elukeskkond võtab vanuritelt nii elu- kui söögiisu.
üksikute eest tasub20. november 2017, 19:29
artikkel tasuline20. november 2017, 08:01
ei saa lugeda aga loodan, et too halisev tütar julges kirjutada välja ka hooldekodu(de) nimed. Ja kui on omastel ikka põhjus selliseks rängaks süüdistuseks siis ei peaks mitte anonüümselt Õhtulehes tuututama vaid peab alustama sots ministeeriumist, vajadusel tellima ekspertiisi surma põhjuste väljaselgitamiseks. Ühesõnaga astuma konkreetseid samme olukorra selgitamiseks mitte laimama siin üldsõnaliselt ka neid kes oma tööd südametunnistusega ja hästi teevad. Kahjuks ei vaevu inimesed Ähtulehes kirjutama ja tänu avaldama hästi hooldatud vanurite puhul! Väga vastik on selliseid anonüümseid artikleid lugeda. Kui avaldataks asutus, konkreetsed faktid, kontrollimiste tulemused, küll olukord muutuks. Paar head sõna personalile lähedaste poolt oleks ka suureks toeks 500 eurose palga juures.
to20. november 2017, 10:10
Ongi ju vaja ruttu vanurist hooldekodus lahti saada. Raha jääb ju omataskusse.
kindlasti20. november 2017, 15:11
ka "tuututama" peab, sest selliseid inimesi on sadu. Nii ei saa ametnikud väita, ei oli, ups, üksikjuhtum
Ära siis kommenteeri, 21. november 2017, 07:11
kui sa artikklit lõpuni lugeda ei saa.
20. november 2017, 08:02
Ma ei kirjutanud midagi pahasti ju?
...20. november 2017, 08:24
Hooldekodu lihtsalt enamasti vajabki viimases faasis vanur.
Moderaator! 20. november 2017, 07:43
Sa pane mu kommentaar üles! Sa ka ju veel laps. Hakkad sinagi näguripäevi nägema!
Pea iga artikli kohta20. november 2017, 07:42
võib siin kommenteerida, et rahvas, mida te passite kui vastu ei hakka? Tõsi. Kas te tõesti arvate, et teie kommentaaride "peaks", "tuleks", "võiks", "tehke", hakkab valitsus teid haletsema? Kas te tõesti ei taipa, et neil (valitsustel) on teie saatusest kama kaks? Olen ise penskar, minu osa on tehtud. Aga teie, lapsed! Mida teie omaarust elust saada loodate? Kas tahategi jääda kommenteerima "peaks", "võiks", j.n.e? Sel juhul, head murunäksimist!
heli20. november 2017, 07:40
Ka minu ema suri hiljuti hooldekodus just näljasurma. Tervis oli tal veel hea, aga näljutati viimseni . Kõik kondid tulid nähtavale kui matsin. Hooldekodus lausa näljutatakse vanureid, ja see toit, mida nad söövad, see on jube
Kas20. november 2017, 08:00
sa siis ei märganud, et midagi valesti? Inimene ei sula ega hääbu nagu lumememm, minutitega. Ju siis veeretasid ema sinna ja rohkem suurt huvi ei tundnud. Pada sõimab katelt.
20. november 2017, 08:51
Mäks20. november 2017, 08:01
Teadsid aga süüa viia ei võinud või. Ehk ei käinud üldse vaatamas, et alles matmisel konte nägid??
20. november 2017, 08:45
Kui nii arvad,et suri nälga.Miks siis ise ei käinud söötmas.
Kuus 20. november 2017, 09:06
makstakse hoolealuse eest hooldekodudele summad mis ületavad enamiku kodanike kuutöötasu. Selle eest peaks saama sooja toa, kõhu täis ja esmast ravi ja mitmel korral päevas pampersite vahetuse. Kui soovitad iga päev, nädal söötmas käia siis oleks hea teada mille eest hooldekodudele üldse raha makstakse ? Jätame siis veel pisku eest tööl käimata ja viime teistegi veel elus olevate pereliikmete elatustaseme veelgi allapoole.
20. november 2017, 12:56
Hakkan igaa paev 50-60 km. maha soitma, et kedagi toita...
Hm20. november 2017, 16:14
Kui kaubanduskeskuste parklaid vaadata, sõltumata nädalapäevast või kellaajast siis tõesti tundub, et kellel need palgad on väiksemad kui hooldatavate tasud? No ei saa sellesmõttes olla - eesti numbrimärkidega uhkeid maastureid on kaubanduskeskuste parklad pilgeni täis, selles on probleem. Samas ka eile ERR tuututati, et eestis pidavat olema üle poole miljoni palgasaajat kes teenivad ÜLE 1200 euro kuus - võta kinni, mina nendehulka ei kuulu, maasturit ka pole jne.
kuula hoolega20. november 2017, 18:52
Eestis üldse veidi üle poole miljoni palgasaaja üldse kokku ongi: MTA teatel tehti kolmandas kvartalis väljamakseid 562 553 töötajale, mida on vőrreldes eelmise aasta kolmanda kvartaliga 4446 vőrra vähem.
Hm20. november 2017, 19:55
Ma tahaks loota, et sa kui lugesid mu kommi ikka läbi, tabasid ka peent irooniat selles? Muidugi peab see parklates olevate luksautode osa kahjuks paika, oleks seal uuena 15-20k maksvad autod siis ma ei oletaks midagi aga üle ühe on 50 ja enam tuhat maksvad sõidukid millel kõrged kulud hoolduse osas ja ka suur kütusekulu (üle 3 liitrised mootorid sõidukitel mis enamasti liiklevad asfaldil ja linnas). See lööb mõtted segamini, samas ka igas ilmakaares linnast välja laienevad kipsonnide uusarendused mis on keskmise eestlase sissetulekutest oluliselt üle pea. Kui neid asju ei oleks (vaatamata sinu viidatud rahvastiku vähenemisele?!) siis oleks seis jah, nagu reaalne elu näitab. Paraku on asjad väga segased.
See üle 500 000 vähemalt 1200 eurost palka teenivate jutt oli eile Eesti Raadio mingis saates, ma hetkel ei mäleta mis saade oli, kuskil kella 14-15 paiku mängis taustaks, igaljuhul ma ka ise vihastasin selle jutu peale ja panin selle jama kinni.
ühes artiklis21. november 2017, 22:23
oli töötajate arvuks Eestis märgitud 540 000, nendest 276 000 said palka alla 1000 euro.
kk20. november 2017, 10:46
Heli, väga õige, just nimelt näljutavad surnuks. Nõmme Hooldushaiglas näljutati minu õde surnuks. Läksime vennaga õde vaatama ja me ei tundnud teda enam ära - luu ja nahk. Kõrvalt voodist (mitte insuldihaige!) ütles üks vanem haigete jalgadega naine, et teie õele ei anta enam süüa. Kas kujutate ette? Temast oligi vaja lahti saada. Toompea, mida kuradit te passite niisama seal, vaadake, mis toimub hooldushaiglates/hooldekodudes! Häbi! Kui sellele kõigele mõtlen, mul hakkab halb.
sa läksid siis ka20. november 2017, 16:15
päranduse paberite järgi?
Huvitav, et üle päeva kohe nälgis surnuks? Raske uskuda. Ju ikka maja, maa või metsajärgi läksid (ja selleks vanakese sinna jalust ära saatsidki)
keegi20. november 2017, 17:47
huvitav küll, miks sa oma hea tervisega ema hooldekodusse panid??
lihtsalt inimene21. november 2017, 16:12
Miks anonüümselt, milline hooldekodu?
Kogu maailma probleem20. november 2017, 07:40
Inglismaal sureb nälga ja janusse igal aastal üle 5000 vanuri . Teised riigid varjavad oma "tulemusi" . Aga teada on , et see on kogu maailma argipäev. Tavaliselt märgitakse sellise surma korral surmatunnistusele - südame seiskumine (vanadus).
kahjuks tõde20. november 2017, 09:03
Juua ei tohi vanakesele anda, sest muidu ta pissib liiga palju, aga mähkmetel on limiit ja töötajaid liig vähe, et jõuaks neid kõigil kogu aeg vahetada.
Söök tuuakse küll kohale, aga pidevalt rahusteid täistopitud vanake lihtsalt magab kogu aeg - söök viiakse sama targalt tagasi. Sest isegi kui vanake oleks ärkvel, ei saa ta sageli toitu lihtsalt kätte - see ( samuti ka veeklaas) asetatakse voodihaige jaoks kättesaamatusse kaugusse.
mähkmed20. november 2017, 12:26
ei ole hinna sees,need tuleb lisaks maksta
Toompea20. november 2017, 07:31
ei hakka istuma sellistes vanadekodudes, kahjuks tõsi.
hakkab küll20. november 2017, 22:21
kui just enne kreeka saarel "puhates" ära ei k---va.
Vast 10-kond tüüpi ehk saab endale lubada kallimat erahoolekannet, kui taipavad korraliku lepingu teha, ülejäänud jäävad ju samuti sõltuma oma nooremate sugulaste armust (nt. Ivi Eenmaal vist ei ole järglasi, või Simsoni-Kadril), kes ka rikka vanuri vajadusi sugugi esiplaanile ei pruugi panna.
Ja mitte mingit muud (sotsiaalset) kontrolli kui armastusega oma eellasi hooldavad või külastavad järglased siin olema ei saa.
Toompea 20. november 2017, 07:29
omad ei hakka istuma sellistes vanadekodudes, selle pärast ka ei muretse enda tuleviku pärast. Kahjuks tõsi.
kurb20. november 2017, 07:18
Värskelt meeles. Ema oli haiglas käisin iga päev vaatamas. Tegin klaasi morssi, sest ta ei armastanud paljast vett. Palusin hooldajal emale anda. Kui järgmine hommik läksin oli morss ikka klaasis.
Hooldajad vaatasid väsinud nägudega jälle tuleb siia meie rahu segama. Kõrval voodis lebas vana naine. Kui tuli söögiaeg siis keegi ei vaevunud üles ajama. Nii nagu toit toodi see ka ära viidi.
Kõike seda vaadates tekib kurb tunne ja hirm tuleviku ees. Kui oled vana siis tuleb kiirabi ja arst vaatab sulle sügavalt silma ,,mida te tahate laske inimesel surra,, keegi ei vaevu sulle isegi ütlema mis probleem oli.
võid kindel olla20. november 2017, 07:12
rollo vanadehooldus või kaubakeskuse kassa...
üks maailm üks unistus.
Jutt jumala õige.20. november 2017, 07:07
Olin tööl 20 aastat hooldekodus ja üritasin sõdida nende pahede vastu aga rahaahnus on mõnel ikka nii suur. Tahtsin arendada kööki. Ei suutnud ja tulin ära. On jah näljas vanurid, sest toitu tuuakse nüüd nendele taksoga restost, mida vanainimesed ei suuda süüa. Siis süüakse ise ära. Ja sel ajal kui palkasid tõsteti, siis hooldajatel heal juhul 10 euri ja bossil 300-500. Kes ei saanud omale veepudelitki kätte, sest istus jalad laual. Mina andsin. Kallid riigijuhid, käige vaatamas hooldekodudes ja mitte ette teatades. Kas kardate?
..................20. november 2017, 07:29
Ka mina käisin vaatamas hooldekodus täditütart ja võiksin sama rääkida. Kahju kui töökad vanainimesed sinna paigutatakse. Ka mina ütleksin riigijuhtidele,palun käige vanadekodus.Kõik ei ole hiilgav.Mille te raha saate ?
20. november 2017, 05:11
kurat mis toimub+??
kes siis toidu ära sööb???
kuradima hooldajad seal ,paksud nagu maakerad
Keskes20. november 2017, 07:45
Tädikesedikka ja ñende pere
Keskes20. november 2017, 07:45
Tädikesedikka ja ñende pere
Keskes20. november 2017, 07:45
Tädikesedikka ja ñende pere
Minu ema oma viimased kuud elas hooldekodus..20. november 2017, 05:01
Tänaseni olen tänulik hooldekodule. Selline anonüümne kirjutis on häbiks kirjutajale...
Juulius20. november 2017, 06:56
Sul vedas siis ikka väga, et Sinu lähedane sai oma elupäevad lõpetada korralikus hooldekodus.
20. november 2017, 07:20
Tule maa peale, see hooldekodu personali enda kommentaar.
Miks teha.....20. november 2017, 09:05
.....tööd, kui sulle ei meeldi??? Hooldekodu on muutunud ammu juba äriks. Vanu inimesi näljutatakse ja mõnitatakse, halvimaljuhul kasutatakse ka vägivalda. Vastikud v...ad!! Olen isegi kuulnud, kuidas tütar viis emale hooldekodusse uued sussid ja raadio, mis olid aga 2 päeva pärast kadunud.... olen ise olnud soomes tööl vanurite keskel, ja minujaoks on see suur au. Nad on nii vahvad ja toredad, vaatamata sellele, et nad kas korrutavad ühte ja sama juttu, või pissivad alla. Saaks vaid eestis asjad nii kaugele....
mäletan ja tean20. november 2017, 09:39
Sussid ja raadio.. Raadio, teadupärast, andis ta ise teisele inimesele palatis,kuulamiseks.
töötaja20. november 2017, 10:05
Minagi olen soomes hooldanud ja soovisin eestisse teha sellist väikest pansionaati ,et 2-4 hooldatavat ja ise hooldan...aga kohalik vallavanem ,kellel on keskharidus, ütles ,et ilma vastava hariduseta ei saa.Kas tõesti on nii,et ilma vastava hariduseta võib valda juhtida ,aga tagumikku pühkida ei või. Lisaks ei tunta eesti hooldekodudes tõstevahendeid,mis euroopas on igapäevased hoolduses.
Aga mis sa seal soomes passid20. november 2017, 19:59
Siin on pidevalt kuulutused üleval, et otsitakse hooldustöötajaid.
Mul tuttavgi räägib, et neil olevat puudus kuna pole võtta NORMAALSEID inimesi. Huvitav, et sina oled soomes, tule siis ära - 500 eurone palk ootab sind!
Sa ju võid need soetada.20. november 2017, 20:03
Ja saab teha küll hooldusasutuse - keegi kätt ette ei pane. Kui sa aga tahad ka suuri summasid hakata klanima (kuhu siis su suur hingesoojus kaob?) siis muidugi pead omama vastavat erialast tarkust - meditsiiniala või ka õenduskoolitused (mitte aastatepikkused õpped) isegi kursused on kohased. Sina aga mõtled samuti nagu need rahapeal väljas asutused, need arvavadki, et see on kõva tuluallikas kuna ka ise olen näinud, et ettevõtluses päris paljud kipuvad tegema hooldusasutusi ja koduhooldust, klanivad EASlt ja riigilt (Töötukassa) alustusrahasid jne - se eon business ja sina mõtled seda täpselt samamoodi, vaevalt, et oled samariitlane kes ostaks vajalikud tõstevahendid ja siis hakkaks missioonitundest tegema seda rasket tööd a 500 euri eest kuus?
SUGULANE22. november 2017, 13:27
Kui ainult viimased kuud, siis ei jõudnud veel lamatisi saada ega põlvest jalad kangeks jääda nagu minu sugulasel Irus, ei saanud enam jalgu sirgeks, maetigi põlved püsti. Ega lamavat haiget korralikult sööta ka aega ei olnud kui haigel olid neelamisraskused. Hooldajate palgad ju tillukesed, aga riigimeestele jätkub palkadeks tuhandeid, lisaks igasugused lisatasud. Häbiväärne riik.
20. november 2017, 02:14
Sisu ei vastanud kommenteerimise reeglitele
RS220. november 2017, 07:22
Ja sa ullike siiralt usud, et praegune midagi tõstab, peale aktsiise muidugi.
2RS20. november 2017, 07:27
Jah, usun. Oravate ülbet ja irvitavat suhtumist sotsiaal- ja tervishoiuvaldkonna suhtes nägin liigagi ligidalt. Ligi, Pevkur, Rõivas, Siim Kallas - need on vaid mõned nimed, kes mõnitasid ja irvitasid arstide liidu üle, kui see tulutult püüdis selgeks teha, millises augus meie riik selles osas on.
no20. november 2017, 09:40
Sellega on nii,et võta üks ja viska teist.midagi ei muutu.
Hetk20. november 2017, 01:28
Igal inimesel on õigus saada abi tema enda kodus temale vajalikul moel. Kahjuks sotsiaalvaldkond pole tasemel, mis tuleks koheselt ümberkujundada. Mis kasu on seadustest, kui nende täitmist keegi ei kontrolli. Eks abivajajate arvel on valitsusel hea luksuslikult elada. Keegi ei hoolda paremini, kui oma inimene.
Ilmselt ei mõeldud oma vanemaid hooldekodusse paigutades milline trauma neile osaks sai. Kodunt välja, kui tarbetu ese. Meil näiteks on põlvkondade jooksul kõik abivajajad olnud kodus ja mitte üksinda nelja seina vahel.
Sotsiaalvaldkonnaga tegelevad ametnikud, kellel pole aimugi abivajaja vajadustest, sest nad ei teadvustata endale, et abivajajad on erinevate vajadustega.
Mädanik20. november 2017, 07:18
Meil on nüüd eraomand ja nüüd tuleb oma enda probleeme ise lahendada.Mis see riik ja seadused asjasse puutuvad.
20. november 2017, 08:17
Milleks siis malkse maksta, kui igaüks vaatab ise? See, et sa igal võimalikul juhul vanureid halvustad viitab selgelt väljakujunenud vaimuhaigusele.
Irw20. november 2017, 09:12
See, et sa igal võimalikul juhul vanureid halvustad viitab selgelt väljakujunenud vaimuhaigusele.
Tõele viitamine on siis vaimuhaigus!
Muix20. november 2017, 20:34
Missugune see sinu tõde on? Et kui inimene on terve oma elu kenasti makse maksnud, siis oma vanaduspäevil peaks ta ise hakkama saama ja riigilt mitte tuge ootama?
Jaah20. november 2017, 23:12
Eraomand on ka eakate hooldekodud.hakkamasaamine nende eakate hooldamisel on nende töö,vastutus loomulik.
20. november 2017, 07:23
No aga meie "valitsus" jattis kohe alguses sotsteemad riigi siseasjaks, seega, eesti iseseisvumisest alates oli nendel klounidel plaan just abitutel nahk tuhande kordselt yle korvade tommata!
veel20. november 2017, 08:09
Sotsiaalosakonna spetsialistid on üsna harjunud sellega, et väga suurel osal ei ole lähedasi ning koormus üksikute vanurite hooldekodudesse paigutamisel on neil olemas.
Meil näiteks polnud valikut: kuu enne 90seks saamist lahkunud vanaema oli kodus, meie juures, 5 aastat. Kuid kui peres on ka lapsed, kellega tahes tahtmata kaasnvad tõsisemad viirused, nii saabuski gripi tüsistusena kahjuks vanainimesel kopsupõletik.
Sellest ta ei taastunudki: esmalt tavahaigla, siis hooldushaigla ja siis hooldekodu.
2a tagasi oli küll suht abitu tunne kui palud selles valdkonnas olevate spetsialistide abi lähedal hoolduskoha leidmiseks ja sulle öeldakse, et "linna enda tellimus on juba nii suur, et kohti lihtsalt pole..."
Aga muus osas (nt. aegunud isikut tõendava dokumendi vahetamine) käis asjaajamine kiiresti.
õnnelik20. november 2017, 08:56
See ju kena, kui mõnel on sedavõrd vedanud. Siiski võiks suuta ka oma mättast pisut kaugemale vaadata ilma teistsuguseid hukka mõistmata.
Kuidas peaks oma vanakeste kodus hooldamisega hakkama saama kahetoalises 34 m2 korteris elav kolme koolilapsega lesk, kes nii ise kui tema õnnetuses hukkunud abikaasa olid mõlemad perede ainsad lapsed ja nüüdseks on kõik NELI vanavanemat sellises konditsioonis, et vajavad pidevat abi, mõni ka suisa 24/7 hooldust? Kusjuures iga pere elab Eesti eri otstes.
Ei pea keegi (vana)vanemaid tarbetuteks esemeteks, aga kõigil lihtsalt pole parimagi tahtmise juures võimalik oma kalleid kodus hooldada - ei ruumi, aja ega raha mõttes.
Eestis20. november 2017, 01:06
ei mõelda üldse vanurite peale, omaksed maksavad ennast vaeseks kuid hooldekodudes hoitakse vanakesi ikka näljas, p...a sees ja veel millistes oludes. Toompea prouadele ja härradele tuleks sinna teha mõned kokkutulekud, et näidata milline saab olema ka nende elu.
jah20. november 2017, 07:47
Eestist on saanud julmurite riik. Võimupositsioonidele trüginuid ei huvita inimste tegelik elu ega saatus. Oli sostsminister , purupunaste järeltuleja Lauristin. Sotssüsteem on mäda mis mäda . Nestor, üks pensisoniseaduset koostajaist kükitab justkui südimatu kõreg tooli peal.. Hooldekoduesse lähevad tööle ilma oskuste ja empaatiavõimeta inimsed. Sotsametnikud kasutavad ükasi jäänud abituid inimsei enda isklikes huvides. Pakuvad silamakirjalikult abi, et vanadelt nutsu saada.
Irus oli vanainimese voodi ees haisev pang päev otsa tühejnedamata. Pühadek s pandi lauale hunnik kõvu präänikuid, mida hambutud vnaurid närida ei suutnud . Masendav!
Nii ongi20. november 2017, 08:50
Ei külasta üksiki 101-st hooldekodusid, ei huvita ühtegi parteid alates sotsidest kuni....puusanõksu valimiste ajal saab teha ka lihtsamates kohtades ja kuivatatud kalaga meelitades saab maameest isikliku transpordiga valima viia nagunii.
Mis puutub hooldekodude olukorda, siis olukord on erinev. Peamine põhjus on riigiisade poolt kehtestatud madal tunnihind hooldajate töötasudeks ja töökohtade arv. Kui hooldekodus on 20 lamajat, kes kõik vajavad söötmist,- jootmist siis kas 2 töötajat on palju või vähe? Mida me siis siin räägime. Mina ei süüdistaks hoolimatuid hooldajaid ( ka neid jagub). Näha on, et raha pole siin riigis kusagile kadunud, kui ühed saavad oma töö eest sandikopikaid ja teistele määratakse kõrged palgad, igatsustasud, makstakse kinni mobiil ja auto, lahkumishüvitisena makstakse aastapalk...veeretatakse ühest parteipukist teise ja laiutatakse käsi-me ei saa midagi teha.
20 lamaja kohta21. november 2017, 22:25
2 hooldajat on tegelikult luksus, 20 kohta on tavaliselt ikka 1 hooldaja.
kahjuks sinu ennustus ei 20. november 2017, 19:27
RS220. november 2017, 00:11
Ja pärast seda jätkub veel ülbust süüdistada natse holokaustis.