Foto: Vida Press
Eesti uudised
20. november 2017, 10:18

Teatud sõltuvuskäitumise ilminguid esineb naistel rohkem kui meestel!

UURING: pooled noored haaravad pärast ärkamist kohe telefoni (10)

Eestis läbi viidud uuringu, mille kohaselt võtab 49 protsenti 16–24-aastastest noortest hommikul esimese asjana pärast silmade avamist kätte telefoni. Veerand noortest on mobiiltelefoni tõttu sattunud liiklusohtlikku olukorda.

Tarbijakäitumise uuringu kohaselt kasutab 38 protsenti 16–24-aastastest noortest nutitelefoni iga päev enam kui kolm tundi. 58 protsenti noortest tunnistab ise, et peaks nutitelefoni kasutamist piirama.

Tele2 tootedirektori Katrin Aroni sõnul eelistavad mitte ainult noored, vaid 59 protsenti kõigist eestlastest oma lähedastega päris elus rääkimisele interneti teel suhtlemist.

“Ühest küljest tundub see hirmutav, et istutakse ninapidi nutiseadmes ja lähedasi nagu näha ei tahetagi, teisest küljest ollakse nii mingis mõttes pidevalt ühenduses,” ütles Aron. Uuringu kohaselt tekitab telefoni puudumine 57 protsendile eestlastest närvilisust.

Naised haaravad kiiremini telefoni

“Kõige rohkem tunnevad ebamugavust telefoni puudumisest noored ja natuke üllatavalt pigem naised kui mehed. Teatud sõltuvuskäitumise ilminguid esineb naistel rohkem – 17 protsenti meestest ja 34 protsenti naistest tunnistas, et peaksid nutitelefoni kasutamist vähendama. Naised haaravad hommikul peale ärkamist meestest kiiremini telefoni järgi ning tunnevad seadme puudumisest suuremat närvilisust,” ütles Aron.

58 protsenti 16–24-aastastest ning 49 protsenti 25–34-aastastest on tundnud, et peaksid oma nutitelefoni kasutust vähendama.

Uuringu kohaselt on 15 protsenti kõigist eestlastest ning 24 protsenti 16–24-aastastest noortest sattunud telefoni kasutamise tõttu liikluses sõitja või jalakäijana ohtlikku olukorda.