Winston Hill jättis arvutimängud ning leidis poksi.Foto: Siim Kera
Okeaania
20. november 2017, 15:08

ÕHTULEHT JA UNIBET OKEAANIAS | Kuidas Youtube Fidži poksija olümpiale aitas

Winston Hill (24) unistas alati olümpiale pääsust. Pealtvaatajana! Sportlasena paistis see võimatu. Kui teised ragbiväljakul hullasid, rõõmustasid teda arvutimängud. 16aastasena tegi mees kannapöörde ning hakkas poksima. Üheks motivaatoriks, et teda koolis kiusati.

“Ma hakkasin tehnikat Youtube’st õppima,” rääkis ta Õhtulehele Suva poksisaalist, mille bossina ta 14tunniseid tööpäevi teeb. “Tõmbasin videosid ning harjutasin kodus vennaga.”

Olümpial kuni 69 kg avaringis armeenlasele Vladimir Marganjanile kaotanud Hill jõudis põgusalt videomängude kõrvalt ka ragbiga tegeleda, kuid fidžilaste lemmikspordialaga tal pikka pidu ei olnud.

“Kõik on milleski andekad, minu anne on see, et ma ei oska ragbit mängida,” muigas ta.

Fidži seitsmeragbi koondis tuli Rios olümpiavõitjaks. Ragbiliiga MMil alistati äsja Uus-Meremaa ning jõuti poolfinaali. Ala on tipus. Reklaamid on mängijate piltidest pungil. Ragbimatšide ajal ei jagu teistele aladele ei publikut ega meediat. Suvast Nadisse sõites ei märka, et keegi väljakutel vutti taoks. Ragbit aga küll.

“Kui Fidžil ringi reisida, siis on näha, et väikesed lapsed mängivad igal pool lehti täis pudelitega ragbit,” kirjeldab Hill olukorda ning üritab fenomeni seletada. “Külades pole palju lapsi, ala annab võimaluse omavahel suhelda. Neil pole videomänge, seepärast mängitakse ragbit.”