Etendus Lõhavere linnamäel: „Lembitu – kuningas ilma kuningriigita“.Foto: Picasa
Eesti Vabariigi 100. juubel
21. november 2017, 00:04

SADA SÜNDMUST, MIS MÕJUTASID EESTIT | 95. koht: Madisepäeva lahing (2)

Kaks kuud tagasi tähistasime 800 aasta möödumist Madisepäeva lahingust eestlaste muistses vabadusvõitluses.

Madisepäeva lahing oli pöördeline, sest selles võitlesid eestlased esimest korda mitme maakonna ühisväena. Lahingu kaotus ja Lembitu langemine mõjusid eestlaste võitlusmoraalile küll halvavalt, kuid ei murdnud veel nende vasupanu võõrvallutajatele.

Vabadusvõitluse üks pöördelahinguid peeti 21. septembril 1217 muistses Sakala maakonnas. Lahingu asupaika pole õnnestunud täpselt tuvastada, kuid arvatavasti toimus see Viljandist umbes kümne kilomeetri kaugusel oleval alal, kus asusid endine Rattama talu, Tammemägi ja kunagine Risti kabel. Eestlaste väge juhtis muistse vabadusvõitluse tuntuim kangelane – Lõhavere vanem Lembitu Sakalast. Tema juhtimise alla koondusid võitlema sakalased, läänemaalased, harjulased, virulased, järvalased ja rävalased. Kroonik Henriku järgi koosnes sakslaste vägi, mida juhtis Mõõgavendade ordu meister Folkvin, 3000 mehest ja eestlaste oma 6000 mehest. Hoolimata arvulisest ülekaalust õnnestus sakslastel liivlaste ja lätlaste abiga eestlaste vägi purustada ja põgenema sundida. Lahingus langesid paljud eestlaste vanemad, sealhulgas Lõhavere vanem Lembitu, kelle keha rüvetati ja pea võeti sõjasaagina kaasa. Vastaste poolel oli tuntuim langenu liivlaste vanem Kaupo.

Madisepäeva lahingu olulisust näitab ehk seegi, et esimest korda tegid seni eraldi tegutsenud maakonnad midagi koos, mis lubab spekuleerida ka eestlaste riikluse teemadel. Võib vaid ette kujutada, mis oleks juhtunud, kui lahing oleks võidetud ja Lembitu poleks surma saanud. Võib-olla oleksid eestlased jõudnud oma riigini juba siis – ligi 700 aastat varem, kui see tegelikult juhtus.

Allikad: Mart Laar. 20 Eesti tähtsamat lahingut. Tallinn: Grenader 2013. Anti Selart (koostaja). Eesti ajalugu II. Eesti keskaeg. Tartu: TÜ ajaloo ja arheoloogia instituut 2012. Sulev Vahtre. Muinasaja loojang Eestis: vabadusvõitlus 1208–1227. Tallinn: Olion 1990.