Jaak Joala plaadi "Alles eile" esitlus 22. novembril 2017.Video: Robin Roots
Inimesed
22. november 2017, 19:32

Jaak Joala soolokarjääri esimestest lugudest valmis kogumik "Alles eile"

FOTOD JA VIDEOD | „Jaak Joala käis armeest hüppes, et stuudios lindistamas käia!” (24)

„Reet Linna käis Jaak Joalat armeest salvestuste jaoks välja lunimas. Kui ei saanud, mindi autoga teatud koha juurde aia ääres, kust Jaak üle hüppas,” meenutab Jaak Joala soolokarjääri esimestest lugudest kogumiku teinud Olavi Pihlamägi. „Nii sõidutati Jaak lindistamisele – ta salvestas muide väga kiiresti ja vaevatult – ja enne hommikut sõjaväkke teki alla tagasi,” kirjeldab ta muheledes.

Sel moel said salvestatud sellised Jaak Joala laulud nagu „Ob-la-di, ob-la-da”, „Kuulsuse ahelad” ja „Soojus”, mille leiab ka nüüd avaldatud kogumikult „Alles eile“. „See oli päris põnev mäng! Olen olnud ka autos, kus Ivo Linna ja Jaak Joala, tekk üle pea, mundrit tsiviilriiete vastu vahetasid. Sõjaväe territooriumil ju seda teha ei saanud,” jutustab Pihlamägi. Mitte alati ei pidanud Joala aga muusika tegemiseks sõjaväest välja hiilima – vahel sai ta seda ka ausalt, linnaloa ajal teha. „Siis oli ta muidugi lai mees. Sai ka telesalvestustel käia.”

See, kas su nimi oli Jaak Joala või Ivo Linna, ei huvitanud Pihlamägi sõnul sõjaväes kedagi. „Mida kuulsam olid, seda rohkem sind suruti. Eriti, kui tegid pättust. Siis sattusid väga halba nimekirja,” naerab ta. „Aga vähemalt on need laulud nüüd kõik ühes kohas olemas. Tähtis on see, et ühe silmapaistva laulja looming oleks talletatud ning mälestusmärk tema kuulsusrikkast ja kõrgele tõusnud tähelennust.”

Jaak Joala uus plaat „Alles eile“

Kogumikus avaldatud lood pärinevad ajast, millal Jaak Joala oma soolokarjääriga alustas. Samal ajal algas ka Joala ja kogumiku koostanud Olavi Pihlamägi sõprus. "Ka minu raadiokarjäär sai siis tänu Vikerraadio tekkimisele alguse. Selleks, et uut muusikat saada, pöörasingi pilgu esimese asjana eakaaslastest muusikute poole. Üks nendest muidugi Jaak Joala," meenutab Pihlamägi. 

"Kogumikule olen laulud valinud alates aastast 68. kui ta esimest korda solistina ETV ekraanile ilmus.Toona sügisel alustas televisioonis „Horoskoop”, mis hullutas tervet Eestit. Plaadi nimilugu „Alles eile” oli „Horoskoobi” esimene lugu üldse," räägib Pihlamägi.

Pihlamägi isiklikuks lemmikuks uuel kogumikul on ameerika lauluduo Simon and Garfunkeli „Bridge Over The Troubled Water“ Jaak Joala versioon „Sild üle vaevavete“. "Läbi soomlastest tuttavate jõudis minuni Simon and Garfunkeli plaat, mille ma andsin Jaagule 70ndate lõpus kui ta sõjaväest tuli," meenutab ta. Enne kui Joala sõbra soovitatud laulu lindistama hakkas, jõudis Pihlamägi ise sõjaväkke minna. "Kui sealt tagasi tulin, ohkasin heldinult, sest ta oli selle ära teinud. See on kindlasti selle plaadi üks tipp-laule!"