Erika: kookose tassikoogid laimikreemiga
Koostisosad:
2 muna
225 g suhkrut
110 g õli
112 g hapukoort
50 g kookoshelbeid
160 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 laimi
500g Philadelphia toorjuustu
3dl vahukoort
100g suhkrut
Kaunistamiseks: laimikoor, kookoslaastud, piparmündilehed
Töökäik:
Vahusta munad suhkruga, lisa õli, hapukoor ja veidi laimimahla, sega läbi, lisa kuivained ja sega läbi, Ahju 180 kraadi juures 14-16min. Vahusta vahukoor suhkru ja philadelphiaga, lisa laimimahla koor, vahusta. Jahuta koogid ning kata kreemiga.
Getter: gurmeeburger
Kuklid:
300g jahu
1,25 dl piima, käesoojana
18 g presspärmi
40 g võid
0.5 dl suhkrut
1 muna + pintseldamiseks
Seesamiseemneid (musti ja valgeid)
Töökäik:
Murenda pärm tainakausis ja lahusta vähese piimaga. Sega juurde osa jahust ja lase kerkida. Sega juurde ülejäänud koostisosad ja sõtku, kuni tainas enam käte külge ei hakka. Lase umbes 30 minutit kerkida. Vormi kuklid ja tõsta need küpsetuspaberile 30 minutiks kerkima. Pintselda kuklid munaga ja puista peale seesamiseemned. Küpseta 220 kraadises ahjus 12 minutit. Lase kuklitel restil jahtuda.
Sisu:
400g kvaliteetset veiseliha (20% rasvasisaldusega!)
Soola
Pipart
Õli
2suurt punast sibulat
2spl Võid
Palsamiäädikat
40g kitsejuustu (mitte pehmet)
1tomat
Frillice salatit
1munakollane
2dl heledat oliiviõli
1tl Dijon sinepit
1 sidruni mahl
Töökäik:
Prae pihv, valmista majonees, karamelliseeri sibulad ja pane kõik kokku.
Jüri: värskekapsa-hakklihapirukad
Pärmitaigen:
500g jahu+natuke taigna rullimiseks
250ml vett
1 pakike kuivpärmi(11g)
1tl soola
2sl suhkrut
30g pehmet võid
1 muna
Täidis:
250g hakkliha (veis+siga,nt Rakvere kodune hakkliha)
200g hakitud valget peakapsast (ca 250g bruto)
pool sibulat (30g)
40g võid
soola ja musta pipart maitse järgi
Lisaks: 1 muna pirukate määrimiseks ja sulavõid küpsete pirukate määrimiseks.
Vajalikud asjad:
pirukavorm läbimõõdega 10cm või natuke rohkem või muu abivahend ümmarguse ketta välja lõikamiseks, pintsel, küpsetuspaber, plaat, taignarull, nuga hakkimiseks, lõikelaud, pann, pannilabidas, taigna lõikamiseks lõikur, köögirätik.
Töökäik:
Vesi soojendada ca 40*C-ni, kuivpärm segada jahu sisse. Lisada vette sool ja suhkur, siis lahtiklopitud muna, sõtkuda sisse jahu. Viimasena sõtkuda sisse pehme või. Panna kerkima. Sel ajal valmistada täidis: kuumutada pannil või, praadida selles hakkliha, lisada sibul ja siis kapsas, hautada ca 10 minutit, maitsestada soola ja musta pipraga. Jahusel laual rullida taigen, lõigata sobiva suurusega kettad, täidis keskele ja suruda servad kinni, anda pirukale ilus kuju,"õmblus" peab jääma alla. Panna küpsetuspaberiga plaadile, määrida lahtiklopitud munaga, kergitada ca 20 minutit. Küpsetada 180*C 20-25 minutit, kuni on ilusad kuldpruunid. Määrida ahjust võetud pirukad sulavõiga. Natukeseks rätiku alla.
Kaja: raffaello tort
Põhi:
6suurt muna (toatemperatuuril)
veidi soola
200gr suhkrut
100gr mandlijahu
125gr jahu
1tl mandliekstrakti
Valge shokolaadi-kookose kreem:
200gr valget shokolaadi
45gr kookospiima
250gr Mascarpone juustu (toatemperatuuril)
500gr 35% vahukoort
30gr tuhksuhkrut
40gr kookoshelbeid
1tl kookosekstrakti
Immutamiseks:
240 gr kookospiima
Kaunistamiseks:
kookoshelbed
purustatud mandlid
Raffaello kommid
valge shokolaadi keerud
Töökäik:
Kuumuta ahi 170 kraadini. Määri võiga ja vooderda küpsetuspaberiga 23cm pann (NB! paber peab ulatuma üle serva, sest kook kerkib kõrgemaks).
Koogipõhi:
Eralda munavalged kollastest. Lisa munavalgetele veidi soola ja mikserda vahuks. Lisa suhkur ning jätka vahustamist kuni tekib tugev vaht. Klopi lahti munakollased ja lisa mandliekstrakt ning sega siis munavalgevahu hulka. Seejärel sega ettevaatlikult munavahu hulka mandlijahu ja siis mitmes osas nisujahu. Vala küpsetusvormi ja küpseta 40-45 minutit (kuni on pealt kuldne). Lase jahtuda 10-15 minutit ja kalluta vormist välja. Lase lõplikult jahtuda.
Kreem:
Tükelda shokolaad ja lisa kookospiim. Sulata veevannil. Vahusta Mascarpone (kreemjaks vahuks) ja lisa sulatatud shokolaad. Vahusta kuni on segunenud. Vahusta vahukoor tuhksuhkruga ja lisa kookosekstrakt. Sega vahukoor shokolaadivahuga. Lisa kookoshelbed. Kata kilega ja tõsta külma kuni koogipõhi jahtub.
Kokkupanek:
Lõika põhi kolmeks kihiks. Immuta esimene kiht 80 gr kookospiimaga ja kata veidi vähem, kui 1/3 kreemiga. Korda sama teise kihiga. Aseta paigale kolmas kiht ja immuta kookospiimaga. Kata kook (pealt ja külgedelt) ülejäänud kreemiga. Puista üle kookoshelvestega.
Kaunista Raffaello kommidega, purustatud mandlitükkide ja valge shokolaadi keerudega.
Kristiina: küpsetis: “Suvised tuuletaskud”
Taigen:
180g nisujahu kõrgema kvaliteedi nisujahu
80g taluvõid (82%)
300ml vett
0,5tl soola
4 muna
Kohupiimakreem:
400g Farmi vanilli kohupiima
300ml rõõska koort (35%)
100g suhkurt
250g värskeid maasikaid
20g želatiini
Kaunistamiseks:
Tuhksuhkur
Maasikaid
Töökäik:
Mõõta valmis jahu kogus ning panna kõrvale. Tükeldada või. Panna vesi, või ja sool potti ja kuumutada keskmisel kuumusel kuni või on sulanud (ei lase keema). Eemaldada pliidilt ja lisada jahu. Segada saadud mass lusikaga ning jätkata kloppimist käsivispliga. Panna segu veelkord pliidile ja kuumutada edasi keskmisel tulel pidevalt segades 2 minutit. Asetada saadud mass jahtuma ja oodata kuniks see on jahtunud umbes toatemperatuurini. Ükshaaval lisada munad ning kloppida käsivispliga edasi.
Panna valmis tainamass ühekordsesse kondiitrikotti, tarvis on sakilist kondiitriotsikut. Katta ahjuplaat küpsetuspaberiga ja pritsida ahjuplaadile tainapallid. Küpsetada eelsoojendatud 200-kraadises ahjus 17 minutit. Teha hetkeks ahjuuks lahti ja lasta aur välja. Alandada kuumust 180 kraadini ja küpsetada veel 15 minutit. Võtta küpsetised ahjust välja ja torgata küpsetistesse külje peale augud ja panna tagasi veel umbes 5 minutiks ahju küpsema. Ahjust välja võttes panna kohe siinile jahtuma, et põhjad ei koguks niiskust.
Täidise tegemiseks küpsemise ajal lõika maasikad pisikesteks tükkideks ning purusta. Seejärel vahustada vahukoor suhkruga. Segada vahukoor kohupiimaga ning lisada purustatud maasikatükid - segada edasi. Panna segu kondiitrikotti (koos metallotsikuga) ja lasta tehtud aukude kaudu täidis küpsetise sisse. Serveerimisel sõeluda peale tuhksuhkur väikese sõelaga.
Madis: rullbiskviit
Koostisained:
5 muna
100g nisujahu
100g suhkrut
20g tuhksuhkrut
1 korralik sidrun
Näpuotsatäis soola
400ml vahukoort 35%
Alma magus vanilje kohupiimakreem kiletuutus 300 g.
Punased sõstrad kobarates, 300g.
Pühendumist, piiramatult
Töökäik:
Pane ahi sooja, t 180 C. Löö toasoojad munad mikseri nõusse, hakka vahustama, 10 min. Kaalu 100 g suhkrut, lisa mikseri nõusse. Jätka vahustamist kokku 15-20 min.
Sõelu jahu paaris osas, sega õrnalt munavahuga. Valmista ette plaat küpsetuspaberiga, vala sellele taigen, aja õrnalt laiali. Küpseta 8-10 min. Valmista ette teine küpsetuspaber, pusita sellele kirstallsuhkrut. Võta biskviit ahjust, säti pealispind vastu ettevalmistatud paberit, eemalda paber, keera rulli. Lase jahtuda 10 min. Valmista kreem: vahusta vahukoor parajaks, koos 75 g suhkruga. Riivi 1 sidruni koor, lisa 50 g sidrunimahla. Rulli biskviit lahti, lõika servad kenaks, kata kreemiga, jäta veidi kaunistuseks, kata kreem hajusalt sõstardega. Keera biskviit rulli, ots jäägu alla. Kaunistuseks peale kiht kreemi ja otstesse lehega sõstrakobarad. Vaata, naudi, maitse ja naudi.
Marleen: juustumuffinid sinihallitusjuustu kreemiga
Muffin
35 ml piima
50 ml sulatatud võid
1 muna
1 3/4 tassi nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 spl suhkrut
1/2 tl soola
100g juustu
1 tl cayenne'i pipart
Kreem:
200 ml vahukoort
1/2 tl soola
vahukoore tugevdaja
300g sulatatud juustu
60g sinihallitusjuustu
tilli
Kaunistuseks:
murulauguõied
basiilikulehed
kirsstomatid (kollased ja punased)
Töökäik:
Soojenda ahi 180 kraadi juurde. Sega kausis piim, sulatatud või, muna ja cayenne'i pipar. Lisa jahu, küpsetuspulber, suhkur, sool ja juust. Sega. Pane segu muffinivormidesse. Segust jätkub 12-nele muffinile. Pane ahju 25ks minutiks. Valmista vahukoor vastavalt vahukooretugevdaja peal oleva juhendi järgi. Lisa vahukoorele sulatatud juust, sool ja till. Lõika sinihallitusjuust väikesteks tükkideks, sega see vahukoorekreemi sisse. Pane segu külmkappi. Võta muffinid ahjust ja vormidest välja. Lase seista, kuni need on jahedad. Pritsi muffinitele kreem (dekoreerida erinevate pritskottide otsikutega). Kaunista.
Patrik: kräsupea
Põhi:
3 muna
2dl suhkrut
2dl magusat kondenspiima
2dl hapukoort
1tl söögisoodat
3dl nisujahu
2sl kakaopulbrit
Kreem:
1kg 30% hapukoort
1,5dl suhkrut
Vahele:
Värskeid (nende puudumisel külmutatud) vaarikaid
Glasuur:
50g tumedat šokolaadi
1dl vahukoort
1sl võid
2sl kakaopulbrit
Kaunistamiseks:
Granaatõun
Töökäik:
Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munad suhkruga. Lisa kondenspiim, hapukoor ja jahuga segatud sooda ning sega ühtlaseks tainaks. Vala pool tainast võiga määritud 24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi. Küpseta ligikaudu 20 minutit ehk senikaua kuni pealt on kuldpruun ja tikuga katsudes on põhi küps. Sega ülejäänud taina hulka 2 sl kakaopulbrit ja küpseta samamoodi nagu eelmist koogipõhja. Kreemi tegemiseks sega hapukoor suhkruga. Lõika nii valge kui pruun jahtunud põhi horisontaalselt pooleks. Koogi põhja jäta tume põhi, seejärel laota veidi hapukoort ja säti hapukoore peale vaarikad. Seejärel pane peale valge põhi. Ülejäänud pooled lõika väikesteks kuubikuteks ja sega kreemiga. Kata kuubikute ja kreemi seguga kogu tort. Glasuuri jaoks kuumuta koor potis ja sulata selles šokolaad ning või. Lisa kakaopulber ja kuumuta segades keemiseni. Lase hetke jahtuda ja nirista tordile. Kõige lõpuks lisa ka meelepäraselt granaatõuna tükikesi.
Rauno: Red Velvet 2h
Põhi:
170 gr 82% toasooja võid
470 gr Demerara või rafineerimata roosuhkurt
3 spl kakod
3 muna
2 vaniljekauna seemed
470 gr nisujahu
Punane toiduvärv
1,5 tlt soodat
1,5 tlt valge veini äädikat
420 ml hapupiima
1 tlt himaalaja soola
Pihustatav margariin
Glasuur:
600 gr toorjuustu
250 ml väherasvast kookospiima
5 spl nisujahu
600 gr tuhksuhkrut
1 sidrun
Kaunistamiseks:
200 gr kookoslaaste
meresoola helbeid
200 gr maasikaid
100 gr tumedat šokolaadi
Koostis kahe küpsise jaoks:
4sp toasooja soolata võid
4sp valget suhkrut
4sp pruunsuhkrut
4sp lahti klopitud muna
1tl vanilliekstrakti
8sp kõrgemat sorti nisujahu
4sp magustamata kakaod, Fazer
1tl söögisoodat
Näputäis soola
50gr tumedat šokolaadi (sh 1 ruut kaunistuseks), Bitter 70%
Valmistamine:
Eelsoojendada ahi 180oC. Keskmise suuruses kausis segada kokku toa soe või ja suhkrud. Lisa segule muna ja vanilliekstrakt, segada. Lisada kaussi jahu, kakao, sööda ja sool, segada. Lisa juurde tükeldatud šokolaaditükid. Aseta taigen küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja töötle taigen ~9cm läbimõõduga galetiks. Küpseta eelsoojendatud ahjus 15-16 minutit. Mitte üle küpsetada! Kaunistuseks puista tükeldatud šokolaadi küpsise peale. Lasta seista jahutusrestil.
Stanislav: 2x hiigel küpsis šokolaaditükkidega:
Koostis kahe küpsise jaoks:
4 sp võid
6 sp pruunsuhkrut
Näputäis soola
2 sp lahti klopitud muna
1/2 tl vanilliekstrakti
10 sp kõrgemat sorti nisujahu
1/4 tl söögisoodat
50gr tumedat šokolaadi (sh 1 ruut kaunistuseks), Bitter 70%
Valmistamine:
Eelsoojendada ahi 180oC
Sulata või mikrolaineahjus
Sulatatud võile lisa pruunsuhkur, sool, 2 sp muna, vanilliekstrakti, jahu ja söögisoodat. Sega lusikaga kuni koostisosad segunenud, ~20-30sek
Lisa juurde tükeldatud šokolaaditükid
Töötle taigen ~9cm läbimõõduga galetiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 15-18 minutit kuni küpsis on kuldne. Mitte üle küpsetada!
Kaunistuseks puista tükeldatud šokolaadi küpsise peale. Lasta seista jahutusrestil.
3x hiigel küpsis jõhvikate ja valge šokolaadiga:
Koostis kahe küpsise jaoks:
55gr toasooja soolata võid
100gr valget suhkrut
Näputäis soola
1/2 lahti klopitud L muna
1/2tl vanilliekstrakti
100gr kõrgemat sorti nisujahu
5gr söögisoodat
8gr kartulitärklist
50gr valget šokolaadi (sh 2 ruut kaunistuseks)
50gr kuivatatud jõhvikaid (eelnevalt leotatud ja kuivatatud majapidamispaberiga)
Valmistamine:
Eelsoojendada ahi 160C. Keskmise suuruses kausis vahusta toa soe või ja suhkur. Lisa soola, muna, vanilliekstrakti, jahu ja söögisoodat. Sega mikseriga kõik kokku kuni koostisosad segunenud. Lisa juurde tükeldatud šokolaaditükid ja jõhvikad. Töötle taigen ~9cm läbimõõduga galetiks ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta eelsoojendatud ahjus 15minutit kuni küpsis on kuldne. Mitte üle küpsetada! Kaunistuseks puista tükeldatud või riivi šokolaadi küpsise peale. Lasta seista jahutusrestil.
Triin: Brita kook toorjuustu-vahukooretäidise ja marjadega
Põhi:
3 munakollast,
1 muna,
150g võid,
2,5dl jahu,
1tl Meira vaniljesuhkrut,
3tl Meira küpsetuspulbrit,
0,5dl piima
Beseekiht:
3 munavalget,
2dl suhkrut,
Mandlilaastud
Täidis:
4dl vahukoort,
150g Piimameister Otto toorjuustu,
2sl suhkrut,
2tl Meira vaniljesuhkrut,
vaarikaid
Kaunistamiseks 2dl vahukoort ja värskeid vaarikaid, mustikaid
Toidukäik:
Põhja jaoks vahustatakse munakollased ja muna koos suhkruga, lisatakse sulatatud ja jahutatud või ning küpsetuspulbri ja vaniljesuhkruga segatud jahu. Segatakse juurde piim. Tainas laotatakse suurele ahjuplaadile. Besee jaoks vahustatakse munavalged suhkruga, laotatakse tainale, lisatakse mandlilaastud. Ahju alumisel siinil küpsetatakse 175 kraadi juures 20 minutit. Jahtunud põhi lõigatakse kaheks, ühele poolele määritakse toorjuustu ja suhkrutega segatud vahukoor, lisatakse marjad ja teine põhjapool. Kaunistatakse vahukoore ja marjadega.
Triinu: apelsini-mandlikook (120min)
Koostisosad:
Suured apelsinid 2tk
Munad 6tk
Suhkur 250g
Mandlijahu 250g
Küpsetuspulber 1tl
Cointreau liköör 1 spl
sool 0,5 tl
Siirup immutamiseks:
Suhkur 215g
Värskelt pressitud apelsinimahl 160ml (apelsine 3tk)
Vesi 80ml
Riivitud apelsini koor 1-lt
Toidukäik:
Kuumuta ahi 170 kraadini- Vooderda 24 cm ümmarguse koogivormi põhjad ja küljed küpsetuspaberiga. Vahusta mikseriga munad ja suhkur tugevaks vahuks. Lisa püreestatud apelsin, mandlijahu-küpsetuspulbri-soola segu ja liköör. Sega läbi ja vala segu ettevalmistatud koogivormi. Küpsetada ca 1 tund. Siirupi valmistamiseks sega kõik siirupi koostisosad ja kuumuta keskmisel kuumusel seni kuni suhkur lahustub. Seejärel kuumuta madalal kuumusel, kuni siirup pakseneb. Torka sooja kooki augud, kui kook on veel küpsetusvormis. Kalla siirup ühtlaselt kogu koogile. Jäta jahtuma. Serveerida koos vaniljejäätisega.
Kaunistuseks: suhkruniidid, kollased õied ( kress, saialill), rohelised ürdid (tüümian), tuhksuhkur, suhkrustatud apelsiniviilud.
Kommentaarid