Toomas Hendrik Ilves Skype'i vahendusel Stanfordi ülikoolist rääkimas.Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
23. november 2017, 12:02

Sõnasõda suhtlusvõrgustikus!

VIHANE PRESIDENT ILVES: Eesti ID-kaardi tootja mõnitab ning käitub rassistlikult ja natslikult (106)

Hetkel USAs Californias Stanfordi ülikooli president Herbert Hooveri instituudis töötava Eesti eelmise presidendi Toomas Hendrik Ilvese vihastas välja Eestile ID-kaarte tootva firma Gemalto esindaja Andreas Lehmanni üleolev avaldus. Ilves vastas sellele kahe sapise avaldusega.

Trüb Baltics AB juht Lehmann väitis, et informeeris riigi infosüsteemide ametit (RIA) ja politseid ID-kaardi turvariskist juba hiliskevadel ning see jäi tähelepanuta põhjaeurooplaste pikkade suvepuhkuste tõttu. Eesti ametkonnad lükkasid selle väite ümber.

Lehmann kirjutas suhtlusvõrgustikus LinkedIn, et põhjaeurooplased puhkavat kuni augusti lõpuni ning ta mõistab täielikult, miks tema hiliskevadine hoiatus vaikiti maha. „Selle hoiatuse ilmnemine juunis oleks kindlasti inimeste suvepuhkused ära rikkunud. Ma saan täiesti aru, miks ametivõimud andsid kiusatusele järele ja hoidsid moka maas.“

„Kas see saab veel vastikumaks minna?“ alustas president Ilves Lehmannile postitatud vastust. „See patroniseeriv jutt „pikkadest suvedest“ ja põhjaeurooplaste 2,5 kuu pikkusest äraolekust kui väidetav põhjus, miks keegi teie hoiatusele tähelepanu ei pööranud, on küllaltki rassistlik. Siin Silicon Valleys võib mõnigi isegi öelda, et see avaldus on „natslik“. Mina kindlasti ütleks,“ kirjutab president Ilves.

Ta tõmbas ka paralleele Hispaaniat ja Slovakkiat tabanud ID-kaardi turvaprobleemiga. „Kas nad [hispaanlased] reageerisid hilja, sest olid „kuumade suvede“ tõttu siestal? Ja kuidas oli Slovakkiaga? Nende laiuskraadil pole põhjamaalaste probleeme. Millal teie ämmaemandana neid informeerisite,“ ei suuda president end tagasi hoida.

Lõpuks soovitab Ilves üldsegi Lehmannil oma olemuse ja selliste avalduste tõttu töölt lahkuda ning lasta oma inglise keel üle vaadata.

Oma lisapostituses Ilves arutleb, et kogu jama olemus võib olla Gemalto ärikultuuris – Eesti on nende jaoks lihtsalt üks postsovjetlik või Põhja-Euroopa riik, kus elavad „idaalade alaminimesed“ (Ilves kasutab terminit Ost-Untermenschen – toim.), kelle puhkusekommete kraesse saab kõik möödaminekud keerata.

„Teie ettevõte peaks avalikult vabandama selle jama pärast. Ja teie peaksite töötama valdkonnas, kus teie „üliinimlik“ (Ilves kasutab terminit Übermenschlich – toim.) suhtumine ei solva ümbritsevaid inimesi,“ võtab Ilves oma mõtted kokku.

Lehmann väitis enne, et informeeris PPA ja RIA juhte turvariskist 15. juunil. RIA juht Taimar Peterkop lükkas selle väite ümber.

„Kui me oleks varem teadnud, oleksime ka varem tegutsenud. Meie jaoks on kogu olukorra lahendamise võtmeküsimus olnud aeg. Ja seda on meil olnud väga vähe. RIA sai tšehhide teadustööst ja meie ID-kaardi kiibis peituvast turvariskist teada 30. augusti õhtul. Info laekus tšehhi teadlastelt,“ kommenteeris Peterkop Lehmanni väidet. 

Ilvese vihane postitus. Foto: LinkedIn/kuvatõmmis