KONSENSULIK OTSUS: Aktsiisitõus jõustub 1. veebruarist osalises mahus Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
23. november 2017, 20:26

Alkoholiaktsiis tõuseb planeeritust poole vähem (184)

Täna toimunud valitsuse kabinetinõupidamisel võeti vastu otsus, et suures plaanis realiseerub 1. veebruaril planeeritud aktsiisisitõus pooles mahus. 

"Ühest küljest on meie selge soov alkoholi tarbimist ja sellega kaasnevaid tervisekahjusid vähendada ning alkoholi hind on siin üks väga oluline meede," lausus peaminister Jüri Ratas.

"Teisalt suurendaks alkoholiaktsiisi liigkiire tõus olulisel määral piirikaubandust. Valitsuskabinet otsustas sellega seotud riskide vähendamiseks jätta õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiiside tõusu seni plaanitust poole väiksemaks. See tähendab, et need aktsiisitõusud on 2018. aastal väiksemad kui Lätis või Soomes."

„Siidri ja õlle aktsiisitõus saab planeeritud 18 protsendi asemel olema alla 9 protsendi ja kangel alkoholil 5 protsenti,“ selgitas rahandusminister Toomas Tõniste Õhtulehele.

Kuna alkoholiaktsiisi kiire tõus suurendaks olulisel määral piirikaubandust, otsustas valitsuskabinet sellega seotud riskide vähendamiseks jätta õlle, siidri ja kange alkoholi aktsiiside tõusu seni plaanitust poole väiksemaks. 

Kehtiva seaduse kohaselt peaks õlle aktsiis kerkima 1. veebruarist 17,65%, siidri aktsiis 17,89% ning kange alkoholi aktsiis 10%. Valitsuskabineti otsuse kohaselt on tõus poole väiksem ning see vähendab planeeritud eelarvetulusid ligi 10 miljonit eurot.

Tõniste rõhutab, et tegu on konsensusega. „Kõige õigem oleks olnud, et aktsiisitõus oleks ära jäänud, aga täna oli see konsensulik otsus.“

„Katteallikad täpsustame paari päeva jooksul. Üks osa sellest on planeeritud 2017. aasta paremate majandustulemuste arvelt dividendide kaudu,“ rääkis Tõniste.