Marc Cayeux koos perega.Foto: Twitter
Spordivaria
24. november 2017, 11:17

Põlevast autost pääsemine, 27 operatsiooni, amputeerimisoht ja uuesti käima õppimine - profigolfari südantlõhestav lugu

Kunagi maailma 200 parema golfari sekka kuulunud Marc Cayeux oli 2010. aasta septembris oma kodumaal Zimbawes, et aidata tasuda oma isa ravikulusid ning perele toeks olla. Ent ühel saatuslikul õhtul sõitis Cayeux juhitud masinale otsa politseisõiduk ning sportlane sai väga tõsiseid vigastusi, vahendab BBC.

"Zimbawes on öösiti ohtlik inimeste sõidustiili, masinate seisukorra ja teele jooksvate loomade tõttu autot juhtida," meenutab ta nüüd. Cayeux räägib, et ta paiskus kokkupõrke tõttu vastu turvapatju ning turvavöö põhjustas talle raskeid vigastusi. Mõistagi oleks olukord olnud hullem, kui ta poleks turvavööd kinnitanud.

Pärast avariid oli Cayeux umbes pool minutit teadvusetu. Ta "ärkas" tema ees sõitnud autot juhtinud sõbra peale, kes kutsus teda nimepidi ning ütles, et Cayeux kummuli paiskunud masin põleb.

"Mäletan, et mõlesin endamisi, et nii ma küll ei sure. Liigutasin oma paremat jalga, kuid valu oli meeletu," sõnab golfar. "Üritasin ka vasakut jalga liigutada. Kõik tundus olevat normis, kuniks nägin oma jalga rippumas."

Cayeux päästeti põlevast autost okstest tehtud kanderaami abil, kuid Zimbawe pealinna Hararesse jõudis ta arstide hoole alla tervelt neli tundi pärast avariid. Oma rolli mängis ka politsei, kes ei tahtnud meest enne õnnetusraporti koostamist minema lasta. "Valu oli kohutav. Kui kiirabisse jõudsin, polnud neil morfiini. Mulle andi ainult paratsetamooli," ütleb Cayeux.

Golfar kartis, et Zimbawe arstid amputeerivad ta vasaku jala ning ta oli väga õnnelik, kui ta viidi helikopteriga Lõuna-Aafrika Vabariiki. "Üritasin oma jalga päästa. Mu vend ütles arstile, et mul on jalga vaja, sest olen profigolfar."

Cayeux veetis intensiivravis seitse nädalat ning talle tehti hulganisti operatsioone. Paranemist ei teinud lihtsamaks ka tõik, et Cayeux rase abikaasa ootas kaksikuid, kuid üks neist suri.

Kolm kuud pärast õnnetust pääses Cayeux koju. Tema jalad olid nõrgad, ta pidi kuus nädalat kasutama ratastooli ning suisa neli aastat karke. Cayeux'l tuli õppida uuesti kõndima.

Kokku on mehele tehtud 27 operatsiooni ning tema paremale reiele tehtud lõikuste tõttu oli tema parem jalg vasakust veidi lühem. "Arstid lühendasid minu vasakut reit. Nüüd, kui lendan, on mul rohkem jalaruumi," viskab Cayeux nalja. 

Saatuse hoopidest hoolimata on Cayeux golfimaailma naasnud ning osaleb turniiridel. "Mõistus mäletab, mida teha, kuid valuga toime tulemine on raske. Ma ei saa lõputult harjutada, sest üritan valuvaigistitest eemale hoida. Mu keha vajab neist puhkust," lausub ta.