Eesti - Iisrael. Foto: fiba.com
Korvpall
24. november 2017, 15:42

ÕHTULEHT TEL AVIVIS | 7 VÕTIT | MM-sarja alustuseks suur kaotus, Iisrael - Eesti 88:68

Eesti korvpallikoondis pidas MMi valikturniiril esimese mängu ja kaotas Tel Avivis Iisraelile 68:88. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Iisraeli ülekaal teisel poolajal. Eesti koondis pääses esimesel poolajal mitmel korral seitsme punktiga juhtima, kuid vastased lasti kiirelt järele. Esimene mõõn tekkis teisel veerandil, kuid suurele vaheajale mindi seisul 35:38, mis jättis kõik võimalused alles. Ent pausilt tulles suutsid võõrustajad oma trumpe paremini ära kasutada, liidrid võtsid mängu edukalt enda peale ja ülejäänud mehed tulid emotsiooniga kaasa. Lõpuveerandi alguses kärises vahe paarikümnele punktile ja asi oli tehtud.

2. Millega üllatas peatreener Tiit Sokk?

Algviisikuga. Koondise kauane põhimängujuht Sten-Timmu Sokk jäi pingile, Sokk alustas kaitsvaima koosseisuga (Veideman, Paasoja, Keedus, Kitsing, Talts). Asi toimis, Eesti sai kiirelt ette 14:7. Paraku tegi Talts kiirelt kaks ning pärast puhkepausi varsti ka kolmanda vea - see rikkus eesliini plaanitud rotatsiooni. Timmu sekkus vahetusest, sai lõpuks omad minutid ikka kätte ja tegutses korralikult.

3. Kas Eesti tundis mõnest puudujast puudust? 

Võib küll öelda. Eestlased jõudsid harva vastase korvi alla, just esimesel poolajal ei loodud liiga palju teravust. Tõsi, Iisrael tõmbas ka kaitse päris kokku, nii et Eestile omaselt tekkis kolmesejoone taga väga palju häid viskevõimalusi. Ent esimesel poolajal oli rünnaku tasakaal paigast ära. Janari Jõesaar suutnuks kindlasti olla abiks ning Siim-Sander Vene oma teatud liikumistega samuti.

4. Kes olid mängu paremad?

Sten-Timmu Sokk ja Richard Howell. Kui Eesti mäng hakkas kolmandal veerandil ära vajuma, võttis Timmu mitmel korral mängu enda peale ega mõnda aega lasknud vahel kahekohaliseks käriseda. Lõpuks temalt 12 punkti, 5 lauapalli ja 4 korvisöötu. Jeruusalemma Hapoeli tsenter Howell kasutas aga oma mänguklassi ära, lisaks leidis hästi kaaslasi, ning kogus 19 punkti, 7 lauapalli ja 7 korvisöötu. Tema väljakul viibitud aja jooksul jäi Iisraeli koondis 28 punktiga plussi.

5. Mida Eestil edaspidi parandada?

Visketabavust ja üldmängu. Eestlased teenisid näiteks esimesel poolajal vastasest 18 viset rohkem, kuid tabamuste arv oli praktiliselt sama. Leiti palju vabu viskekohti, kuid pallid ei tahtnud rõngast läbida. Kui aga Eesti-taoline meeskond tahab võita, siis lihtsalt tuleb paremini tabada. Avapoolaja saldo väljakult oli 41/14, kolmandal veerandil aga vabavisetel vahepeal 6/1. Lõpuks oli ühe tiimi visketabavus 60, teisel 35 protsendi ringis. Teisel poolajal mängisid võõrustajad külalised igas elemendis üle.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Lisame kommentaarid esimesel võimalusel. 

7. Mis saab edasi?

Eesti koondis reisib homme koju ja võõrustab esmaspäeval kell 19 Kalevi spordihallis Suurbritanniat. Iisraeli koondis võtab aga suuna Kreeta saarele, minnes külla Kreekale.

Võta Õhtulehe ja Playplusi ühispakett ning vaata Eesti korvpallikoondise MM-valikmänge otse internetist. Loosi läheb iPad! Proovi ja osale loosimises!