Gerda Kordemetsa komöödia "Mehed" läbimäng. Osades Tiit Sukk, Veikko Täär ja Margus Prangel.Foto: Siim Vahur
Galeriid
24. november 2017, 17:20

GALERII | MEHED. Nalja nabast allapoolegi. Aga see nali on väga valus. Kohati. (9)

Eile esietendus Solarises Apollo kinos lavastus „Mehed“, kus Veikko Tääri, Tiit Suka ja Margus Prangli kehastatud Veikko, Tiit ja Margus mängivad laval iseend. Või peaaegu et iseend.

Kolm sõpra, kolm näitlejat otsustavad ühel päeval end argirutiinist lahti rebida ning koos „kalale“ sõita. Väljasõidust saab südamepuistamise õhtu, mis toob eneseiroonia kaitsekihi alt välja isiklikud läbielamised, keskeakriisi, eneseteostuse vajakajäämised ja tunnustuse puuduse. Rääkimata kõige tähtsamast: igatsusest inimliku läheduse ning tõeliste ja usalduslike inimsuhete järele. Miks on naistel meeste elus nii oluline koht? Miks on ootused mehele on nii kõrged? Miks peab näitleja alati näitlema, ka elus? Neile ja veel sajale küsimusele püüavadki näitlejad koos lavastaja Gerda Kordemetsaga vastuseid otsida ja leida.

Samadele küsimustele tuli eile vastust otsima ka esietenduse publik, keda sai terve saalitäis ning kes kolme keskealise mehe siseheitlustele, iseendasse ja peeglisse vaatamisele kaasa elasid. Kes vabastavalt naerdes, kes punastades, kes õlgu kehitades.

Iroonilise komöödia algteksti pealkirja all „Keskealiste meeste jutud naistest, filmidest ja alumiiniumkahvlitest" lõi 2008. aastal "Kvartet I" nimeline kollektiiv Moskvas ning näidendi esmalavastust Venemaal saatis pöörane menu.