ÜLE AASTATE RAHUL: Jüri Jaanson Niagara joa taustal, olümpianorm MMi 7. kohaga täidetud ja uued sihid silme ees. Foto: erakogu
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
19. oktoober 1999, 00:00

Jaanson Iirimaa koondises

Sõudmise eksmaailmameister Jüri Jaanson täitis Kanadas olümpianormi, tõustes taas vägevate sekka. Ka Sydney eel harjutab ta norralase Thor Nilseni juhendamisel ning käib iirlastega laagrites.

"Olümpiafavoriidiks tuleb hinnata MM-tiitlit kaitsnud uusmeremaalane Rob Waddell, kuid medalipretendentide ringi tahan minagi mahtuda," kinnitas Jaanson, tulnud St. Catharinei MMil seitsmendaks.

Sattusid uude tõusulainesse Nilseniga koostööd alustades. Kas tema sättis sõudmistehnika korda?

Ta on tehnika stabiliseerimisel kindlasti abiks olnud. Nilsen pakkus head partnerid, tasemel keskkonna ja kaas-aegse treeninguplaani. Tema tugevus põhineb korraldusvõimel ja teoreetilistel teadmistel. Temaga on hea vaielda, saab argumenteeritud vastuseid. Treeningutesse Nilsen eriti ei sekku, rõhk on eelnevatel ja järgnevatel aruteludel.

Kes sinuga koos harjutavad?

Nilsen tituleerib ennast Iirimaa koondise abiliseks, tema käe all harjutab 8-10 kergekaallast, koondise edukam ja jõukam osa. Minu partneriteks on MMil neljandaks tulnud ühepaadimees ja samas pronksi võitnud üksikaerukahene. Viimases MMi eelses laagris USAs käisid ka Iirimaa ja LAVi normaalkaalu ühesed, kiirustreeningute konkurents ajas lausa hamba verele.

Millist rolli mängib olümpiaettevalmistuses sõudeliidu peasekretär Jaan Tults?

Nilsen ütleb, millal, kus ja kuidas ma treenima pean, Tults tegutseb mänedzherina - ta on mu parem käsi, kelleta oleks väga raske treenimisele keskenduda.

Kes veel Jüri Jaanson Teami kuuluvad?

Ei keegi, vajadusel ostan teenuseid. Jaanson Teami ei eksisteeri, sest ma ei suuda nõudmistele katet pakkuda. Profisport nõuab kõigilt maksimaalset keskendumist, ettemõtlemisvõimet ja eneseületamist.

Kui täpselt su tööplaanid paika on pandud?

Laupäeval lendan Bostonisse Head-of-the Charlesile 3 miili sõudma, sealt otse Berni 30. oktoobril toimuvale Armada Cupile. Pärast seda teeme talveks tööplaani.

Kuivõrd olümpia toimub sügaval sügises, tuleb uus hooaeg ilmselt kaheks jagada, kontrollida end suve hakul tasemega võistlustel ja Sydneyks uuesti laadida.

Kas usud, et ammused suured konkurendid - Vaclav Chalupa, Iztok Cop, Xeno Müller, Derek Porter, Jamie Koven, Rob Waddell - ajavad end olümpia paistel taas tagajalgele?

Kindel, et nad pigistavad endast viimase välja, vaid Koven tekitab küsimärke. Kuid eelistan oma asjadega tegelda ja konkurentidele mitte mõelda.

Oled Austraalias võistelnud kahel korral, neist ühel maailmameistriks tulles. Kas pead kogemust piisavaks, et jätsid eelolümpiale sõitmata, või takistasid majandusküsimused?

Varasemast pole muud abi kui teadmine, et pean vähemalt üheksa päeva enne mänge kohale jõudma. Eelolümpiast loobusin, sest tahtsin kodus puhata, ja õigesti tegin. Kolasin perega Eestis, jõudsin Hiiumaale ratsutama ja 200 aasta vanusesse suitsusauna vihtlema. Poleks uskunud, et selline matk nii tore võib olla.

Majandusküsimustele ei mõelnud, see oli olümpiakomitee rida. Hiljem selgus küll, et kui Sydneysse sõitjate ridu koomale tõmmati, kustutati ka mind nimekirjast.

Kas olümpianormi alistamine täitis rahakotti sedavõrd, et võid mõelda Empa-cher-paatide vahetamisele?

Empacherid on vanad ja kulunud nagu ma isegi. Olen kaalus lihasmassi arvel juurde võtnud, paadid ujuvad veidi sügavalt. Tahaksin uut Empacherit või Filippit, kuid raha selleks ei näe.

Olümpiakandidaatide A-gruppi pääsemine üksnes leevendas olukorda. Ühe mu põhisponsori Feeri ärakukkumise - au firmale, kes mind kitsikuseski pisut toetas! - järel pole paljudele plaanidele katet. Novembris korraldan ABB-le ja Toyotale ning teistele sponsoritele vastuvõtu, siis räägime rahast.