Rõõmus Iivo Niskanen.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Pyeongchang 2018
24. veebruar 2018, 12:52

Kulla-Iivo kiitis eestlase tehtud suuski, venelased kirusid untsu läinud taktikat

Pyeongchangi olümpiamängude murdmaasuusatamise kuningliku ehk meeste 50 km klassikamaratoni võitis soomlane Iivo Niskanen, kes edestas 18,7 sekundiga venelast Aleksandr Bolšunovi.

Kuigi Bolšunovi minek paistis pikka aega teravam, otsustas sõidu saatuse Niskaneni otsus kaheksa kilomeetrit enne lõppu suuski vahetama minna. Bolšunov jäi truuks senisele suusapaarile ja maksis laskumistel lõivu. Viimasel kilomeetril oli Niskanen selgelt värskem ja raputas konkurendi probleemideta maha.

"Uued suusad olid tõesti head. Ma ei teadnud, kaua Bolšunov vana paariga sõitnud oli ja minu eesmärk oli ta võimalikult ruttu kätte saada. Pikal laskumisel olid värsked suusad palju libedamad ja seega oli mul tarvis vaid lõpukilomeetriks ära taastuda," vahendas Niskaneni juttu Iltalehti.

Niskaneni kuldmedalis oli oma osa ka eestlasel Are Metsal - just tema valmistas soomlasele kullasuusad.

Bolšunov tunnistas Sport-Ekspressile, et eksis taktikaga. "See on minu viga, et pidin lõpus kulunud määrdega sõitma. Nende suuskadega ei suutnud ma lõpus kuldmedali eest võidelda."

Aleksander Bolšunov tundis, et kuldmedal libises peost. Foto: FRANCK FIFE

Sportlase peale olid pahased ka treener Juri Borodavko ja sprindiäss Nikita Krjukov. "See viga maksis meile kuldmedali. Mulle tundus, et Aleksandr oli värskem kui Niskanen. Tunnen samal aja nii rõõmu kui ka pettumust," ütles Borodavko.

"Sa said soomlase kätte, aga siis tegid sellise eksimuse..." lisas Krjukov.