Nikita Gussev väravat tähistamas.Foto: BRIAN SNYDER
Pyeongchang 2018
25. veebruar 2018, 08:59

ÕL OLÜMPIAL | 7 VÕTIT | FANTASTILINE FINAAL! Saksamaa oli ülilähedal šokeerivale olümpiakullale, aga Venemaa võttis oma (37)

Pyeongchangi talimängude meeste hokiturniiri finaalis alistas Venemaa lisaajal 4:3 Saksamaa. Õhtuleht esitas kullalahingu kohta seitse küsimust ning leidis neile vastused.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Patrick Reimeri karistus. Kui lisaajast oli mängitud 9 minutit ja 11 sekundit, teenis Reimer ebavajalikud karistusminutid. Venemaa kasutas ülekaalu ära vähem kui minutiga, kui Kirill Kaprizov viskas 29 sekundit pärast Reimeri karistust otsustava värava.

Tõele au andes oli tegemist meeliülendava ja maagilise finaaliga. Eriti dramaatiline oli viimane kolmandik, kus Venemaa läks küll 2:1 juhtima, kuid Dominik Kahun ja Jonas Müller viisid Saksamaa 3.16 enne lõppu 3:2 ette. Ent sellest täna võiduks ei piisanud.

Dominik Kahun. Foto: DAVID W CERNY

2. Millises elemendis olid venelased mäekõrguselt üle?

Füüsilises võimsuses. Tegelikult oli seda näha sisuliselt terve turniiri vältel. Venelased olid vastastest vaat et kogu aeg tugevamad ning kiiremad. Et füüsiliselt oli venelastele väga raske vastu saada, pidid konkurendid olema meisterlikumad. Ent meie idanaabrid polnud selleski vallas kehvad.

3. Milline oli Saksamaa mänguplaan?

Kaitsest lähtuv. Aga see oli ka igati mõistlik, sest Venemaad oli sakslastel üksnes rünnakuga raske, võib-olla isegi võimatu võita. Kuigi venelased olid jõulisemad ning suutsid litrit tihtipeale edukalt kehaga varjata, kompenseerisid sakslased puudujäägi müstilise sitkusega.

Tõsi, sakslased peavad ka õnne tänama. Venemaa suutis nende kaitse mitu korda lahti muukida, kuid küll päästsid sakslasi venelaste möödavisked, küll väravavaht Danny aus den Birken. Oma parima tõrje tegi mees lisaajal, kui tõrjus temaga silmitsi pääsenud Ilja Kovaltšuki ürituse välja sirutatud jalaga.

Danny aus den Birken. Foto: BRIAN SNYDER

Rünnakul kasutas Saksamaa neile sülle kukkunud võimalused ära, ent pole kahtlustki, et mõnest luhtunud šansist rohkem jääb neile kripeldama kohtumise avavärav: Vjatšešlav Voinov viskas litri Birkeni selja taha kõigest 0,5 sekundit enne esimese kolmandiku lõppu.

4. Miks koputab väravavaht mängu ajal kepiga vastu jääd?

Info edastamiseks. Nimelt annavad puurivahid ülekaalus mängivatele meeskonnakaaslastele teada, millal nende ühemeheline enamus otsa saab. Üldjuhul hakatakse jääle koputama siis, kui ülekaalu lõpuni on viis sekundit.

5. Kes oli kohtumise parim mängija?

Nikita Gussev. Peterburi SKA ridades mängiv ründaja osutus Venemaa päästeingliks. Esmalt viis ta kodumaa kolmandal kolmandikul 2:1 ette ning 56 sekundit enne lõpusireeni viskas ta 3:3 viigivärava. Lisaks andis ta väravasöödu Voinovi ja olümpiavõidu toonud tabamusele. 

Esile tuleb tõsta ka Moskva CSKA Kaprizovit. 20aastane venelane andis kolm tulemuslikku söötu, viskas võiduvärava ning oli Gussevi järel ohtlikuim mees jääl.

Nikita Gussev väravat tähistamas. Foto: BRIAN SNYDER

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Saksamaa koondislane Gerrit Fauser: "Kui oled võidule nii lähedale jõudnud, oled kohe pärast matši pettunud. Läheb paar tundi aega, et mõista, mida me siin saavutanud oleme."

Venemaa staar Pavel Datsjuk: "Oma riigi eest mängimine on kõige tähtsam. Olen oma unistuse saavutanud."

7. Mis saab edasi?

Venemaa naudib kullapidu, kuid ilmselt pole Saksamaa hõbedapidu pärast esmaemotsioonide rahunemist kübekestki kurvem: on ju hõbemedal neile kulla maiguga, sest enne turniiri ei osanud keegi sakslasi poodiumile ennustada.