Sebastien Ogier Mehhiko rallil.Foto: AFP
WRC
23. mai 2018, 19:16

Fototõestus: kas FIA karistas Ogier´d tõepoolest ebaausalt? (3)

Kuigi autoralli MM-sarjas on sõidetud juba kuus etappi, on endiselt õhus hooaja kolmandat võistlust, Mehhiko mõõduvõttu, puudutav küsimus. Nimelt määrati Sebastien Ogier´le üsnagi kaheldav karistus. 

Valitsev maailmameister rammis Mehhiko ralli viimasel katsel kunstlikult tekitatud šikaani. Nõnda määrati talle 10sekundiline karistus, mistõttu jäi ta ilma neljast punktikatse boonuspunktist. Fordi meeskond kaebas otsuse edasi, kuid tulutult. Kusjuures rajapiiretele sõitis otsa koguni kuus pilooti, kuid Ogier oli ainuke, kes sai karistada. 

Autosport kirjutab, et Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) reglemendid on üsna konarlikud ning iga punkt võib MM-sarja üldarvestuses otsustavaks saada. Veel enam, välja on tulnud Fordi tiimi ametlik kaebus. Nende esitatud fotodelt on näha, et Ogier pidi šikaani läbi teistega ebavõrdsetel tingimustel. 

Nimelt olid rajale asetatud barjäärid Ogier´ puhul hoopis teisiti asetatud, kui näiteks Ott Tänaku ja Thierry Neuville´i katse läbimisel. Nõnda oli prantslasel hoopis vähem ruumi. 

Ogier katsel. Foto: Kuvatõmmis
Tänak katsel. Foto: Kuvatõmmis
Neuville katsel. Foto: Kuvatõmmis

Olukorra muudab veelgi kummalisemaks tõik, et testikatsel, kus šikaan peaks olema täpselt sama, mis võistlusel, olid barjäärid hoopis teisiti. 

Suninen testikatsel.

FIA põhjendas oma otsust Ogier punktiteta jätta sellega, et kõik kunstlikud seinad pole võrdsed: "Leiame, et number üks auto (Ogier) juhtum on teistest erinev, sest esimene barjäär on kõige olulisem. Võtsime arvesse masina trajektoori, mõju kiirusele ja ohutust." 

Näpuga järge ajades võib tõesti Ogier karistust mõista, kuid inimlikus plaanis on see ilmselt liialdatud. Barjääri tabasid viimasel katsel nii Tänak, Sebastien Loeb, Jari-Matti Latvala kui ka Dani Sordo, kuid nemad pääsesid. FIA vajaks sääraste olukordade jaoks lollikindlamat süsteemi. 

MM-sarja üldseis:

1. Thierry Neuville 119
2. Sebastien Ogier 100
3. Ott Tanak 72
4. Dani Sordo 60
5. Esapekka Lappi 55