Dannar Leitmaa.Foto: Tiit Blaat/Ekspress Meedia
Jalgpalli MM
25. juuni 2018, 11:45

DANNAR LEITMAA | Jalgpallistuudio näitel - tee mis tahad, ikka on valesti (4)

Tänases Õhtulehes kritiseeris Mart Kase ETV jalgpallistuudiot. Kiidan sellele kahe käega takka, sest hädaldada on ikka lahe ja seda saab teha alati - tehtagu jalgpallistuudios ükskõik mida.

Üsna suvalise, kuid inimliku külastaja näitena tuuakse ikka ja jälle välja Kristen Viikmäe vanaema. Tema käis aastate eest jalgpalli suurturniiri ajal enda muljeid rääkimas. See ei minevat mitte, kuna ikka on vaja vaheajal analüüsida, mis toimus ja mis toimub.

Selleks toodigi stuudiosse Eesti jalgpallieksperdid. Seejärel tõusis jälle hädakisa - küll on nad liiga jalgpalliliidu poole justkui kaldu ja üleüldse tahaks ikka tõsise jalgpallijutu juurde midagi elulist ka.

Ja siis see stuudio üleüldse. Miks selle peale üldse raha raisata? Parem näidake lihtsalt tipphetki!

Samal ajal saab üks teine jalgpallikanal alati kirju, et miks te niimoodi koonerdate? Soomes on ju pidevalt jalgpallistuudio ka, mis selgitab inimestele veidi mängu lahti.

Ja siis muidugi külalised ja saatejuhid! "Miks see Aet Süvari seal on?" kisendavad ühed. Samas selles osas on näha rahunemist, kuna spordikommentaatorid on nagu telenäod või raadiohääled - sa harjud nendega ära ja siis kaob ka suurem kriitika. Aga ikkagi see kriitika kestab, sest naist jalgpallist rääkimas kuulda on ju alati harjumatu! Või kuidagi nii.

Aga samal ajal leidub ka inimesi, kelle arvates on praegu niiehknaa naishääli jalgpallistuudios vähe. Mis vastab ka tõele, sest enne pühapäevast õhtut ja Anastassia Morkovkinat oli kõige naiselikumaks elemendiks külastajate seas Marek Lemsalu tituleerimine Liis Lemsalu isaks.

Ja siis muidugi nimede hääldus! Kunagi suutsin saada vihase kirja jalgpallisõbralt, kuna hääldasin Albaania keskväljameest Lorik Canad Lorik Sanjaana. Kuulaja arvates pidanuks õige vastus olema Kanjaa. Selgus, et õigus oli mul. Aga sõimata sain ikkagi.

Selles suhtes on lehtede arvamuskülgedel veel olnud üsna rahulik ja keegi pole veel hääldusi ette võtnud. Aga küll jõuab! Kui otsite kohta, kuskohas kriitikakirves sisse lüüa, siis võin vihjena öelda, et siiani on kommentaatorid Korea nimesid valesti hääldanud. Õnneks suutis noorem Tiisler selle probleemi lahendada ja nimetada kõiki korealasi (kelle nimi polnud Son) sujuvalt Kimideks. See oli päris kaval!

Ma kasutasin kunagi sama nippi ühes Boliivia meeskonna valikmängus, kus kõik mängijad olid sujuvalt Ramirezed, Sanchezed ja Rodriguezid, kuna koosseise mängu alguses polnud saabunud.