Tanel Kangert näitas, et temas on kõvasti rammu. Võiduks sellest siiski ei piisanud. Foto: AFP/Scanpix
Jalgrattasport
25. juuli 2018, 18:37

Võitis Quintana!

VIDEO | Kangerti unistus Tour de France'i etapivõidust purunes 8 km enne lõppu (3)

Prantsusmaa velotuuri 17. etapil tegi silmapaistva sõidu Astana meeskonda kuuluv Tanel Kangert, kes kohe alguses teistel eest ära sõitis, kuid 8 km enne finišit siiski kustus ja konkurendid endast mööda lasi.

Kõigest 65 km pikal etapil (sel sajandil pole Tour de France'il lühemat grupisõidu etappi sõidetudki) ründas Kangert kohe esimestel kilomeetritel ning veidi hiljem liitus temaga Nicolas Edet. Hiljem kukkus prantslane peagruppi tagasi ja Kangert jätkas üksinda rühkimist.

Esimese mäefiniši võitiski 31aastane Vändra mees, kuid peagi püüdsid Julian Alaphilippe ja Kristijan Durasek ta kinni. Üheskoos kasvatati edu jälitajate ees enam kui minutiseks. Muuhulgas võitis Kangert ka sprindivahefiniši.

Teise mäefiniši eel raputasid Alaphilippe ja Kangert omakorda Duraseki maha, võit läks prantslasele. Laskumisel suudeti jälitava grupi ees korraks veidi sulanud vahe taas minutile kasvatada.

Viimasele ja kõige pikemale tõusule läks Kangert juba üksinda, sest Alaphilippe vajus ära. Esialgu kulges kõik plaanipäraselt: kui lõpuni jäi 12 km, oli Kangerti edu jälitajate ees minut ja 20 sekundit. 10 km peal sai aga kolmik Rafal Majka, Alejandro Valverde ja Nairo Quintana vahe 52 sekundi peale. Järgnes õudne kannatamine.

Paar kilomeetrit hiljem olidki Majka ja Quintana eestlasest möödas ning Kangerti tänane unistus etapivõidust purunes.

Etapivõit kuuluski lõpuks 28aastasele Movistari mehele Nairo Quintanale. Kangert valiti lohutuseks etapi kõige aktiivsemaks sõitjaks.

Üldarvestuses jätkab liidrina täna kolmandana lõpetanud Geraint Thomas (Sky), kes edestab Tom Dumoulini (Sunweb) minuti ja 59 sekundiga. Chris Froome (Sky) langes kolmandaks, kaotust liidrile on 2.31.

Tanel Kangert lõpetas tänase etapi 20. kohaga, kaotades Quintanale 5 minuti ja 38 sekundiga. Üldarvestuses on eestlane 19. real, jäädes Thomasele alla 27 minuti ja 35 sekundiga.