Christian Schenk.Foto: Imago Sport/Scanpix
Kergejõustik
28. august 2018, 19:01

Kümnevõistluse olümpiavõitja: olin nii sügaval depressioonis, et kaalusin enesetappu

1988. aasta kümnevõistluse olümpiavõitjast Christian Schenkist ilmub järgmisel nädalal elulooraamat, kus sakslane tunnistab, et tarvitas karjääri jooksul teadlikult dopingut ning võitles pärast karjääri lõppu kaua depressiooniga. 

"See oli aasta 1985 ja ma olin esmakordselt kõige kõrgemale tasemele jõudnud," meenutas Ida-Saksamaad esindanud Schenk kunagisi sündmusi väljaandele Bild. "Tablettide saamine tähendas sisuliselt, et ma kuulusingi koondisesse, kellelt oodati väga palju."

Schenki karjääri tipphetk saabus 1988. aastal Soulis, kui ta krooniti 8488 punktiga kümnevõistluses olümpiavõitjaks. MMilt ja EMilt sai ta parimal juhul kaela pronksise autasu. Schenk oli 80ndate lõpus kuulus ka oma kõrguhüppe tehnika poolest, kuna oli üks väheseid, kes ei ületanud kõrgusi floppstiilis. 

Schenki stiilinäide:

Pärast eduka karjääri lõppu tekkisid Schenkil probleemid vaimse tervisega. "Langesin väga sügavasse depressiooni ja kaalusin isegi enesetappu," sõnas ta. Kõige mustemal ajal identifitseeris ta ennast isegi 2016. aastal Berliini jõuluturul veokiga rahva sekka sõitnud terroristina. "See oli täielik piin minu jaoks. Me pole arstidega üheskoos sellele murele siiamaani lahendust leida," sõnas Schenk. 

Seda, kas tema ja teistegi Ida-Saksa koondislaste vaimse tervise probleemid on samuti dopinguga seotud, ta spekuleerida ei julgenud.