Zürichi staadion on Rasmus Mägi jaoks õnnelik paik, sest 2014. aastal võitis ta samas paigas EMi hõbeda. Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
30. august 2018, 09:46

Suur finaal: Kirt ja Mägi võistlevad Zürichis 50 000 nimel

Kergejõustikumaailmas on jälle kätte jõudmas imeline aeg, mil kiiremini-kõrgemale-kaugemale võistlemise eest hakatakse suuri rahasid välja käima. Teisisõnu – Teemantliiga hakkab otsi kokku tõmbama.

Võõrasse rahakotti piilumine polevat just kõige viisakam tegu, aga kui numbrid on avalikud, siis pole asi vast nii hull. Ja rõõmustagem selle üle, et raske töö saab vääriliselt tasutud. Eks preemiasummasid ole jagatud läbi terve hooaja, aga nüüd tuleb veel oluliselt lisa.

Teemantliiga kaks viimast etappi peetakse täna ja homme Zürichis ning Brüsselis, meie atleedid saavad punkti panna Zürichis. Teadupärast on väga kõrges mängus sees odaviskaja Magnus Kirt, kes punktitabelis on kahe sakslase järel kolmas. Päris tippu on Kirdil kusjuures võimalik veel tõusta, sest finaaletapi võitja loetakse ka Teemantliiga parimaks. Päris omapärane süsteem. Aga meie mehe konkurentideks on lisaks Andreas Hofmannile ja Thomas Röhleriga näiteks ka tšehh Jakub Vadlejch ja äsja üle 88 meetri põrutanud indialane Neeraj Chopra.

Magnus Kirt. Foto: Stanislav Moškov

Finaaletapil tasub eriti põrutada, sest auhinnasummad on vingemad, kui muidu. Võitja saab näiteks 50 000, teine 20 000 ja kolmas 10 000 USA dollarit ning ka kaheksandale jagub 2000 dollarit. Meeste odavise algab kell 21.55.

Zürichis on kohal ka teine Eestimaa kange mees, kel see hooaeg pigem nii säravalt ei sujunud kui mõni eelmine – 400 meetri tõkkejooksja Rasmus Mägi. Tema sai peale viimasena, aga see on absoluutselt märkimisväärne saavutus.

Teadupärast ei saa sel hooajal kogu aeg kõigile kandu näidanud ja maailmarekordilegi väga lähedale jõudnud Abderrahman Samba finaaletapil osaleda, sest pole omnipresentne ehk võistleb hoopis Katari eest Aasia mängudel. Aga teised on kõik kohal – norralane Karsten Warholm, Türgit esindav Yasmani Copello, ameeriklased TJ Holmes ja Bershwn Jackson ning Kyron McMaster Briti Neitsisaartelt. Mägi pole sel hooajal Teemantliigas esikolmikusse end surunud – äkki nüüd? Start antakse jooksul täna kell 22.44.

Põnevust ja dramaatikat jätub terveks õhtuks veel paljudel teistel aladel, seega tuleb vaadata otseülekannet TV Play Sportsist või Viaplayst neljapäeval ja reedel algusega kell 21. Kommenteerib Taavi Pailk.