Olümpiatuli Pirita purjespordikeskuses.Foto: Tiina Kõrtsini
Spordivaria
17. september 2018, 13:38

GALERII | Pirital süttis taas olümpiatuli. Vooremaa 1980. aastast: ega tõrvik seal midagi süüdanud (7)

Eesti Olümpiakomitee avas Tallinna olümpiapurjespordikeskuses asuva 1980. aasta olümpiaregati olümpiatule renoveeritud aluse, selle auks süüdati taas olümpiatuli.

Olümpiatule urn ja alus on ulatuslike ehitus- ja renoveerimistööde tulemusel saanud uue värske sisu ja ilme ning korda on tehtud ka olümpiamedalistide nimeplaadid. Olümpiatule alus on nüüdsest valgustatud. Pidulikel eripuhkudel on võimalik tuld taas süüdata. Renoveeritud aluse avasid EOK president Urmas Sõõrumaa ja täitevkomitee liige Mihhail Kõlvart.

Olümpiatule süütasid 1980. aastalgi tule läitnud purjetaja Vaiko Vooremaa ning tänavune purjetamise noorteklassi Zoom8 maailmameister, 13aastane Angeliina Maria Isabel Õunap.

Vooremaa meenutas omaaegset tulesüütamist täna ERRi raadiosaates "Vikerhommik": "Ähmaselt on jah meeles, et olin suvel isa ja ema juures Haapsalus ning ühel päeval ilma igasuguse etteteatamiseta oli kaks härrasmeest värava taga ja siis nad rääkisid selle loo, et peaks niisugust asja tegema. Ma muidugi esimese hooga naersin selle peale ega öelnudki midagi. Siis läks natuke aega mööda ja spordikomitees töötanud nii-öelda kõigi sportlaste ema Maaja Ilmelik ütles, et kuule poiss, sul ikka väga palju valikut ei ole.

See on mul siiamaani eredalt meeles, et kohutavalt vaikselt said inimesed istutud – kogu VIP-tribüünil ja teisel pool jõge olnud suuremal tribüünil. Mul on selline tunne, et nad isegi kuulsid seda klõpsu seal sees – sest ega tõrvik ju midagi tegelikult ei süüdanud."