Jalgpallistaar Cristiano Ronaldo on viiekordne Meistrite liiga tšempion.Foto: Massimo Pinca
Ümarlaud
18. september 2018, 14:33

ÕHTULEHE ÜMARLAUD | Manchester City on tõusnud Meistrite liiga favoriidiks

Täna õhtul algab järjekordne jalgpalli Meistrite liiga hooaeg, kui kell 19.55 algavates kohtumistes lähevad vastamisi FC Barcelona ja Eindhoveni PSV ning Milano Inter ja Tottenham Hotspur. Õhtulehe virtuaalne ümarlaud, kus juttu tuleb mõistagi vaid Meistrite liigast, võõrustab seekord Mart Treialit (MT), Henry Rulli (HR), Siim Kera (SK) ja Karl Juhkami (KJ).

1. Kes on Meistrite liiga favoriit? Nimeta palun üks võistkond.

MT: Favoriite on rohkem kui üks. See on fakt. Vastupidine väide, eriti enne alagrupiturniiri algust, tundub lihtsalt rumal.

Pakun võitjaks, suhteliselt suvaliselt, Torino Juventust. Miks? Laias laastus tõukub aimdus Cristiano Ronaldo üleminekust. Pisut utreeritult võib öelda, et just Ronaldo jäigi Juventusel 2015. ja 2017. aasta finaalis võidust puudu. Treener (Massimiliano Allegri) on sama, koosseis on neil alati tugev olnud. Äkki näkkab neil nüüd koos elukutselise võitjaga?

HR: Madridi Real. Kolmekordne valitsev tšempion on enda nime igaveseks ajalooannaalidesse kirjutanud ning kui üks meeskond suudab Meistrite liiga neli korda järjest võita, on selleks just Real.

Okei, superstaar Cristiano Ronaldo on lahkunud ning Reali riietusruumiga hästi toime tulnud peatreener Zinedine Zidane samuti. Kuid ma ei leia, et Ronaldo ja Zidane'i lahkumised võiksid Realile surmavat hoopi anda. Nad on aastatega hankinud endale tõelise võitjamentaliteedi, mida pole praegu ühelgi teisel meeskonnal ning see annab Julen Lopetegui hoolealustele võimsa eelise.

Zinedine Zidane on praegu tööta, kuid Inglismaa meedia paneb prantslast paari Manchester Unitediga. Foto: PIERRE-PHILIPPE MARCOU

Real teab, kuidas raskustega toime tulla. Real teab, et võrreldes konkurentidega on neil suurte ja tähtsate mängude kogemusi rohkem, seda nii klubi kui ka koondise tasandil. Ja seda fakti on ülimalt rumal alahinnata.

Real ei mängi silmale kõige nauditavamat jalgpalli, kuid lõppude lõpuks polegi see tähtis. Tähtis on olla efektiivne ning võita ja selles on Reali mehed Euroopa kõige vilunumad.

SKManchester City. Kas Liverpool suudab oma mullust imehooaega korrata? Pigem kipun arvama, et ei, ega Meistrite liiga finaali jõudmine pole käkitegu ning kõik tähed peavad tiimi soosima.

Kas Zidane'i ja Ronaldota Real võtab neljanda järjestikuse tiitli? Euroopas on nad alati võimsad, aga vaevalt, et nad suudavad muutuste keerises oma edu korrata. 

Barcelona? Hispaanias ollakse võimsad, aga Meistrite liigas on nende kunagine maagia hajunud. Juventus? Ronaldol on liiga suurem koorem õlgadel. PSG? Neymar, Mbappe, Cavani on ülirets ründekooslus, aga kas ainult sellest piisab? Bayern? Uus peatreener Niko Kovac on küll hästi alustanud, aga eks aeg näitab, kuidas ta oma esimeste Meistrite liiga alagrupimängudega hakkama saab. 

City seevastu on väga-väga võimas ning ülinäljane - jahitakse ju oma ajaloo esimest Meistrite liiga tiitlit. Pep Guardiola on saanud City nimelist skulptuuri kaks aastat vorpida ning seni on see muutunud järjest paremaks. 

Pep Guardiola on vutiajaloo üks edukamaid juhendajaid. Foto: JASON CAIRNDUFF

KJManchester City. Pep Guardiola hoolealused tegid eelmine aasta Inglismaal, mis hing ihkas ning ilmselt oleks nad sama teinud ka Meistrite liigas, kui vaid poleks nende vastaseks tulnud Ragnar Klavaniga tugevdatud Liverpool. Aga kui sinimustvalged prillid peast võtta, siis on Manchesteri helesinine meeskond tõepoolest hirmuäratavas hoos ja seda hetkel ilma oma suurima staari Kevin De Bruyne'ita. 

2. Milline alagrupp on surmagrupp?

HR: B ehk grupp, mille moodustavad Tottenham Hotspur, FC Barcelona, Eindhoveni PSV ja Milano Inter.

Eelmiseid hooaegu vaadates võiks ju öelda, et Spurs ja Barcelona saavad alagrupist hõlpsalt edasi. Kuid mina nii julge poleks. Inter tegutses mängijate turul sümpaatselt, lisaks oli ju juba eelmisel hooajal meeskonna kvaliteeti.

Usun, et oskuste taha ei jää Interil midagi. Küll võib probleemiks osutuda meeskonna ühte sulatamine, mis pole peatreener Luciano Spallettil veel õnnestunud ning seda on juhendaja ka tunnistanud.

Sellest hoolimata leian, et Inter on suuteline nii Spursile kui ka Barcelonale paksu peavalu valmistama. Muidugi, kõik võib minna ka vastupidi, kuid eks tänane õhtu annab juba aimu, mida me võime Interilt tänavu Meistrite liigas oodata.

Teiseks surmagrupi kandidaadiks võiks olla C, kuid Napoli pole suutnud oma hooaja algusega mulle kindlust sisendada. Neljast liigamängust kolm võitu on küll korralik saldo, ent resultaadid ja Napoli esitused kaitses pole olnud väga veenvad. Sestap usungi, et Liverpoolil ja Pariisi Saint-Germainil ei teki Carlo Ancelotti hoolealustega suurt probleemi.

Mauro Icardi on Interi särgis end korduvalt suurepärase väravalööjana tõestanud. Foto: VINCENZO PINTO

KJD-alagrupp. Kuigi esimese hooaga jääb enamus vutifännide pilk peale Tottenham-Inter-Barcelona, Liverpool-PSG-Napoli või Manchester United-Juventus-Valencia kolmikutele erinevates gruppides, siis minu jaoks on kõige ühtlasem just D-nelik: Schalke, Porto, Moskva Lokomotiiv ja Galatasaray. Alagrupp, kus ei oska ühtegi meeskonda teisest sulaselgelt paremaks pidada ning kus selge autsaider samuti puudub. Jah, selles grupis pole küll Neymari või Pogbad, kuid vutigurmaanile on seal muud põnevat jälgimiseks. 

SK: Ma ei tea, kas see on petlik, aga tänavu tunduvad kõik alagrupid väga põnevad ja moodustunud on üsna ühtne supp. Kõige ühtlasem on ilmselt D-grupp koos Porto, Istanbuli Galatasaray, Moskva Lokomotiivi ja Schalkega, kus kõik võivad kõigile säru teha. Surmagrupiks seda siiski nimetada ei taha, sest üks-kaks tõeliselt säravat nime on puudu. 

Vikatimehekvartetile pretendeerivad kõige võimsamalt grupid B ja C ehk Tottenham, Barcelona, PSV, Milano Inter vs. Napoli, Liverpool, PSG ja Belgradi Crvena zvezda. Esimene neist on kindlasti veidi tihkem kompott, aga endale pakub rohkem huvi see teine kooslus. Liverpool ja PSG  olid mullu Meistrite liiga alagrupifaasi suurimad skoorijad vastavalt 23 ja 25 väravaga. Mõlemad unistavad Meistrite liiga tiitlist. 

Saab huvitav olema, kuidas Napoli Carlo Ancelotti käe all Euroopa tippudele vastu saab, veel pole ta nii lennukat mängu näidanud kui klubi endine juhendaja Maurizio Sarri, aga treenerina kolmel korral Meistrite liiga karika tõstnud Ancelotti teab täpselt, kuidas teisi- ja kolmapäevaõhtuseid vastasseise enda kasuks kallutada. Napoli võib sellest triost kõige nõrgem paista, aga nende edasipääs minu jaoks suurem üllatus poleks. 

Maurizio Sarri kolis suvel Napolist Londoni Chelseasse. Foto: GLYN KIRK

Küll oleks võimas sürpriis Belgradi Crvena zvezda play-off'idesse kulgemine. Samas pole 1991. aastal Meistrite liiga eelkäija Euroopa karika võitnud serblased kindlasti mitte papist poisid.

Mullu alistati Euroopa liiga alagrupis kahel korral Saksa klubi Köln ning tehti Londoni Arsenaliga võõrsil 0:0 viik. Play-off'is jäädi kahe mänguga 0:1 alla Moskva CSKAle. Tänavuse Meistrite liiga play-off'is seljatati mullu Euroopa liigas poolfinaali jõudnud Salzburg! 

Talenti ja kogemust neil on (kasvõi näiteks endise Chelsea mehe Marko Marini või Wolverhamptonis mänginud kapteni Nenad Milijaše näol). Eelmise aasta juunist tiimi juhendava Vladan Milojevici käe all on 71 mängust kaotatud vaid neli.

Tõsi, vastased pole tavaliselt olnud samast puust kui Liverpool, PSG või Napoli, aga satsi (vaimsest) tugevusest ja ühtsusest annab see siiski märku. Rääkimata siis Belgradi hulludest vutifännidest, kes on pidanud kaua-kaua ootama - viimati mängis klubi Euroopa karika alagrupiturniiril hooajal 1991/92. Pikk ootus saab lõpuks läbi ning staadionil serveeritakse vastastele kindlasti eriti põrgused kräud.

MTB ja C on mõlemad korralikud maasikad, aga kui ühe peab valima, siis B. Belgradi Crvena Zvezda kodustaadion on küll võõrsilmeeskonna jaoks üks erakordselt hirmus paik, ent sats ise tundub teoorias nõks nõrgem kui Hollandi meister PSV Eindhoven.

3. Kas keegi tippude tipust langeb pärast alagrupivooru välja?

SK: Kas Manchester Unitedit saab enam tippude tipuks nimetada? Vist mitte. Vaadates grupiseise, siis nemad tunduks suurklubidest kõige loogilisem variant. Berni Young Boysist peaks nende jõud üle käima, aga Torino Juventusel (Ronaldo Old Traffordil!) ja Valencial on kõik võimalused, et United nukralt teepervele jätta.

Kõigest hoolimata usun, et Mourinho suudab mehed Euroopas mängima panna ja play-off ootab. Teistes gruppides tuleb vaadata eelkõige juba mainitud B ja C otsa. Tottenham, Barcelona, Inter - üks neist jääb vähemalt välja, samuti triost Napoli, Liverpool, PSG. 

KJ: Jah, sest seda juhtub alati. Näiteks on täiesti võimalik, et äsja Tallinnas käinud ning UEFA superkarika võitnud Madridi Atletico peab Monaco ja Dortmundi Borussia paremust tunnistama. Samuti pole välistatud Liverpooli või PSG koperdamine Napoli otsa, kuigi tõenäoliseks seda pidada ei saa.

Madridi Atletico Tallinnas UEFA superkarika võitu tähistamas. Foto: RAIGO PAJULA

Siiski, neid ohukohti erinevate meeskondade näol eksisteerib. Ning kes teab, äkki saab Mourinho on kuradi-poisid Unitedis ka tööle ning äkki peab Ronaldo juba detsembris Itaaliasse siirdumist kahtesema hakkama. 

MT: Oleneb, kes sinna tippude tipu alla täpselt kvalifitseerub. Aga üks kolmikust Manchester United (kõige tõenäolisem), Liverpool või Pariis Saint-Germain võib vabalt gruppi toppama jääda.

Unitedi puhul ei tundu isegi liiga suur üllatus, kui Juventus ja Valencia neid edestaks. Tõsi, hispaanlased on koduliigat nõrgalt alustanud (kolm viiki ja kaotus), kuid elu on näidanud, et eurosarja ja riigi meistrivõistluste esitused võivad teineteisest kardinaalselt erineda.

Liverpool ja PSG kuuluvad samasse gruppi, kus kolmandaks tugevaks satsiks on Napoli, nii et välistada ei saa ka emma-kumma langemist, aga pigem seda ei juhtu.

Laias laastus soosib turniiri formaat (kuus, mitte kolm grupimängu nagu koondiste suurturniiridel) seda, et üksikud libastumised ei lähe suurtele eriti kalliks maksma. Näiteid leiab arvatavasti igast eelnevast võistlusest (üle ei kontrollinud).

HR: Ei. Surmagruppide kandidaate on vaid kaks ning ma ei usu, et Barcelona, Liverpool ja PSG alagrupiturniiriga Meistrite liiga hooajale joone alla tõmbavad. Ülejäänud tippude tipud ehk minu jaoks Madridi Real, Madridi Atletico, Manchester City, Torino Juventus ja Müncheni Bayern peaksid suurte probleemideta play-off'i jõudma.