Läti andis Hispaaniale kõva lahingu, kuid sai lüüa. MMile jõudmine sellele vaatamata tõenäoline.Foto: fiba.com
Korvpall
18. september 2018, 15:40

KORVPALLI MM-VALIKSARI | Naabrid püsivad MMi kursil, Sloveenia tõsises hädas

Esmaspäeva õhtul lõppenud korvpalli MM-valiksarja teise ehk otsustava ringi esimene mängudeaken tõi rõõmu paljude koondiste õuele. Neli vooru enne valikturniiri lõppu on koha tuleva aasta finaalturniirile Hiinas kindlustanud neli Euroopa satsi. Pooled neist tulevad alagrupist L, kuhu kuulub ka Eesti. 

Eelmise nädalal lõpus Tallinnas enam kui 40punktilise võidu saanud sakslased olid kolm päeva hiljem kodus hädas Iisraeliga. Juudid andsid ise normaalaja lõpus võidu käest ning lisaajal neil enam püssirohtu ei jätkunud. Võõrustajad võtsid 112:98 oma. Samal ajal oli Gruusia kodusaalis lähedal Euroliiga staaridega mehitatud Kreeka üllatamisele. Hellenid suutsid alles viimase sekundi viskest matši 86:85 enda kasuks kallutada. 

Nõnda ongi Saksamaal ja Kreeka kaheksa vooru kaotuseta läbinud, millest piisab MMile pääsemiseks. Viimasele ehk kolmandale edasiviivale positsioonile on suurim favoriit Serbia, kel kirjas 5 võitu ja 3 kaotust. Teoreetiline võimalus säilis ka Gruusial (3-5), Iisraelil (3-5) ja Eestil (2-5). 

J-grupis on ainsana MM-pileti kindlustanud Leedu. Pääse ei tulnud aga sugugi lihtsalt, sest kodusaalis mängiti nelja minutiga maha 14punktiline edu, misjärel läks Hollandi alistamiseks vaja kaht lisaaega. Vajalik tulemus saadi siiski 95:93 võiduga kätte. 

Üsna turvaline on ka Itaalia seis (6-2). Kolmandale kohale käib aga armutu võitlus: nii Poola kui ka Ungari saldo on 4-4. Sugugi kehv pole ka Hollandi ning Horvaatia olukord (3-5). 

K-grupis võib Hiina sõiduks piletid ära osta Tšehhi. Kaheksast matšist on nad kaotanud küll ühe, kuid napid võidud Venemaa ja Bosnia ja Hertsegoviina üle tagasid neile koha finaalturniiril. 

Täpselt sama seis on Prantsusmaal, kuid nemad võivad veel teoreetiliselt välja jääda. Ka siin grupis käib peamine võistlus kolmandale kohale. Suursoosikuid on kolm: Venemaa, Soome (4-4) ja Bulgaaria (3-5). Kõige kehvemad on Bosnia ja Hertsegoviina (2-6) väljavaated.

I-grupp on ainus, kus endiselt kõik otsad lahtised. Parimas seisus on hispaanlased, kes pääsesid viimases kohtumises kodusaalis napilt 85:82 Läti küüsist. Soodne on ka Türgi seis, kes mängudeakna võidukalt läbis. 

Hispaania (7-1) ja Türgi (6-2) võivadki end üsna turvaliselt tunda. Nuriseda ei saa ka lätlased (5-3), kes peavad siiski pelgama Montenegrot ja Ukrainat (4-4). Uskumatult täbar on valitseva Euroopa meistri Sloveenia olukord, kaheksast mängust on õnnestunud võita vaid kaks. 

Üle kogu maailma on valikturniiril välja jagatud kuus MMi piletit. Lisaks neljale Euroopa meeskonnale võivad rõõmustada kaks Aafrika tiimi: Nigeeria ja Tuneesia.

Ühtekokku pääseb finaalturniirile 32 satsi. Lisaks korraldajamaale Hiinale 12 koondist Euroopast, seitse Aasiast/Okeaaniast, seitse Ameerikast ning viis Aafrikast. 

Järgmised MM-valikmängud peetakse novembri lõpus-detsembri alguses.