Kristjan Port. Foto: MATI HIIS
Doping
20. september 2018, 17:15

Kristjan Port: osa hääletajaid võis olla või ja moosiga üle ujutatud (2)

Eesti Antidopingu nõukogu liige Kristjan Port oli tänasest maailma antidopingu agentuuri (WADA) otsusest Venemaa antidopingu agentuuri (RUSADA) liikmelisus taastada pehmelt öeldes šokeeritud.

"Kindlasti oleks pidanud seda [õiguste taastamist] tegema aeglasemalt. Ütles ju terve hulk rahvusvahelisi dopinguagentuure, et kui sellega läbi minnakse, siis on printsipiaalsus ja kriteeriumid kuhugi ära kadunud. Suured riigid USA, Prantsusmaa ja isegi Venemaa suhtes tasakaalukat positsiooni hoidnud Soome leidsid, et nii kergelt ei tohiks see käia."

Enim häirib Porti RUSADA liikmelisuse ennistamise juures asjaolu, et neid kahte tingimust, mida neil paluti täita, pole nad siiamaani teinud.

"Neile esitati kaks kriteeriumit: võtke McLareni raporti süüdistused omaks ning andke kahtlased proovid üle. RUSADA otsustas aga üht kriteeriumit omamoodi tõlgendada ning teist lihtsalt ignoreerida. Kui proovidega oleks kõik korras olnud, oleks ju lihtne need järelkontrolli anda."

Sealjuures oli üllatav ka WADA täitevkomitee üksmeelsus, sest RUSADA liikmelisuse taastamise poolt hääletas üheksa liiget 12st. Porti sõnul võib siin taga peidus olla aga hoopis suurem mäng.

"Arvatavasti on tegemist klassikalise poliitilise survestamisega suures rahvusvahelises foorumis. Sarnaseid näiteid võime ka jalgpallist tuua, kus alles hiljem saadakse aru, et osa hääletajaid oli või ja moosiga üle ujutatud selleks, et hääled kätte saada. Siit võib midagi analoogset leida, kuna ühe hääletaja kaal oli ikkagi väga suur."

Millise pitseri see dopinguvastasesse võitlusesse jätab? "Sellel on väga suur mõju. Kui suurele riigile võimaldatakse põhimõttelist järeleandmist, siis kõik teised hakkavad seda eeskujuks tooma ja tõlgendama. Ah, kannatame natukene valu ja siis lastakse edasi mängida. Kogu mängusituatsioon muutus.

Samas tuleb optimist olla. Äkki aitavad järgiandvad sammud Venemaal õigeid jõude motiveerida. Seal on ka häid inimesi, ei saa kõiki nii ühe rauaga lüüa," sõnas Port lõpetuseks.