Hetk, mil Masoni karjäär lõppes. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
26. september 2018, 11:31

Mehe koljus oli pärast operatsiooni 14 metallplaati, 28 kruvi ning 45 klambrit. Video vigastusest!

Endine Inglismaa koondislane meenutas karjääri lõpetanud vigastust: talumatu valu, nagu pomm oleks peas lõhkenud (3)

22. jaanuar 2017. Inglismaa kõrgliigaklubi Hull City kohtub võõrsil Londoni Chelseaga ning külaliste poolkaitsja Ryan Mason on andnud vanematele Hulli fännitribüünil kaks piletit. Ta on peas isegi plaani välja nuputanud - kui ta peaks värava lööma, läheb ta seda vanemate juurde tähistama. Aga väravat ei tulnud. Tuli hoopis trauma, mis lõpetas ta karjääri. Kohtumise 13. minutil jõudis Chelsea nurgalöögijärgses olukorras pall karistusalasse ning Mason ja vastaste keskkaitsja Gary Cahill põrkasid peadpidi kokku ja varisesid murule. Cahill raskemalt vigastada ei saanud, küll aga Mason.  "Järsku tundsin jõudu, mis läbi mu pealuu tuhises," rääkis 27aastane Mason väljaandele FourFourTwo. "See oli kõige hullem valu, mida on võimalik ette kujutada. See oli talumatu valu, nagu pomm oleks peas lõhkenud."Mason ei tundnud oma näo paremat poolt ning tal oli koljuluumurd. Õnneks taipas seda koheselt meeskonna arst, kes palus kiirabil sõita mainekasse St Mary's haiglasse

Heast ja kiirest arstiabist annab aimu seegi, et mees oli juba 61 minutit pärast vigastust operatsioonilaual. Kui mees üles ärkas, tundis ta metsikut valu ning ei suutnud ühtegi heli taluda. Isegi koridoris sosistavad õed kõlasid ta kõrvale kui rängad karjed. Ta magas 20-22 tundi päevas ning aeg-ajalt äratati ta üles, et teste teha. 

Alles kuus kuud hiljem sai ta teada, missugune massiivne operatsioon talle tehti. Tal oli koljus 14 metallplaati, 28 kruvi ning 45 klambrit.

Näo parempoolne osa sai suuri närvikahjustusi, nii et pikka aega tundis ta seal erinevaid surinaid. Vigastus oli nii ränk, et kulus umbes 10 nädalat, kuni ta sai korralikult oma suu avada. Esimest korda pärast õnnetust iseseisvalt apelsinimahla joomine oli nii suur sündmus, et ta kihlatu Rachel isegi filmis seda. 

Mason pikali. (AP/Scanpix)


Häiritud oli ka tema tasakaal, ta lihtsalt ei suutnud sirgelt kõndida. 12 nädalat pärast operatsiooni läks ta eksperdi juurde, kes aitas tal sujuvamalt liikuda. Ta käiski suure osa ajast erinevate spetsialistide juures erinevatel teistidel. Ühel nädalal öeldi talle, et pole hea mõte enam jalgpalli mängida, teine nädal aga, et võid täielikult taastuda.

Masoni jaoks olid kõige raskemad esimest kolm kuud, kui ta pähe torkasid erinevad küsimused. Kas ta suudab end voodis istukile tõsta? Kas ta suudab veel kunagi kõndida? See oli suureks väljakutseks tervele perele ning Rachel istus kaheksa-üheksa nädalat koos temaga peaaegu täies vaikuses diivanil. Ei põlenud tuled ega mänginud televiisor, sest see oleks Masonit häirinud. Kui naine vajas puhkus, tuli Masoni ema ning viis Racheli mõneks ajaks enda poole.

2017. aasta juunis hakkas ta end taas liigutama ja kuigi ta tundis end aeg-ajalt uimasena, uskus ta, et suudab jalgpalliplatsile naasta. Jaanuaris oli ta selles juba veendunud, kuid veebruaris tehti teste, mille tulemused tõmbasid lootusele kriipsu peale. Kui seni oli keskendutud Masoni koljule, siis toonane uuring näitas, et probleeme on ka ajuga. 

"Mulle öeldi, et kui ma lähen tagasi ja hakkan peaga palli mängima, siis on võimalus, et ma jään 28-29aastaselt dementseks või saan epilepsia. Öeldi, et on ime, et olen nii hästi paranenud, kuid mängimine teeks mulle taas kahju. Pärast seda teadsin, et pean karjääri lõpetama. Seda oli muserdav kuulda, aga mul sündis detsembris poeg ja kui teda vaatasin, teadsin, kui õnnelik olen. Ta on mulle andnud uue sihi - pean tema eest hoolitsema."

Mason teatas oma karjäärilõpust tänavu 13. veebruaril. Oma karjääri jooksul esindas ta Tottenham Hotspuri, Yeowil Towni, Doncaster Roversi, Millwalli, Lorienti, Swindon Towni ja Hull City värve. Inglismaa kõrgliigas lõi ta 69 mänguga kolm väravat. Inglismaa koondises sai ta kirja ühe mängu, 2015. aastal Itaalia vastu.