Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
16. juuli 2000, 23:00

Gulov-Šilin tõestasid olümpiaküpsust, kolm sõudjat kõrvaldati kogu eluks

Sõudmise MK-etapil Luzernis ei pääsenud ükski Eesti paatkond A-finaali, kuid paarisaerulises kahepaadis tõestasid Leonid Gulov ja Andrei Šilin B-finaali teise kohaga õigust esineda Sydney olümpiaregatil.

Gulov ja Šilin, kes eelmiselt aastal Kanadas St. Catharine’is Eestile 8. kohaga olümpiapileti tagasid, on läbi hooaja heidelnud sellesama pileti kasutamise eest Silver Sonntaki ja Tõnu Endreksoniga. Gulov - Šilin olid senigi edukamad, kuid sõudeliidu otsene normatiiv tulla ühel MK-etapil 11 parema hulka oli täitmata. Nüüd sai juba reedel, pärast mõlema Eesti paari poolfinaali pääsemist, selgeks, et üks kahest normi täidab.

Esimeses poolfinaalis jäid Sonntak - Endrekson kuuendaks ehk viimaseks, teises Gulov - Šilin viiendaks. Samas oli narvalaste aeg veerand minutit viletsam. Nii otsustati kõik ikkagi eilses B-finaalis: 1. Itaalia 6.34,43, 2. Eesti I (Gulov - Šilin) 6.36,18, 3. Kanada 6.36,20, 4. USA I 6.39,12, 5. Eesti II (Sonntak - Endrekson) 6.40,14, 6. Ukraina 6.44,54.

Ühepaadil oli Kalli Meriste kiiresti välja langenud, kuid Jüri Jaanson lohutussõidu võiduga veenvalt poolfinaali murdnud. Seal lagunes sõit täielikult - kaotades oma vahetuses esikolmikule ligi poole minutiga, lõpetas vanameister päeva viletsaima ajaga viimasena.

Veel kehvemini käis nädalavahetusel endale juba neljapaadis olümpiakoha taganud kuubalase Giovany Solo Lopezi ning valgevenelannade Natalja Lavrenenko ja Natalja Stasjoki käsi - kõik kolm said dopingukontrolli järel eluaegse võistluskeelu.

Rahvusvaheline Sõudmisliit (FISA), kes 1983. aastal hakkas esimesena tegema võistlusväliseid teste, võttis Lopezi vahele Mehhiko mäestikulaagris ning Lavrenenko ja Stasjoki Valgevene treeningukeskuses. FISA reeglid on karmid, kuid lihtsad: eluaegne võistluskeeld kaasneb juba esimese positiivse testiga.