Viktor Ahn.Foto: AP/Scanpix
Talisport
28. aprill 2020, 16:44

20kordne maailmameister lõpetas karjääri

Kiiruisutamise kuuekordne olümpiavõitja ja 20kordne maailmameister Viktor Ahn teatas, et lõpetas karjääri, osutades mitmetele vigastustele.

Lõuna-Koreas nimega Ahn Hyun-Soo sündinud kiiruisutaja lootis teha kaasa veel ühe hooaja, kuid arvas, et tema keha ei peaks sellele vastu.

"Lisaks pidevatele põlvevaludele on mul ka teisi vigastusi olnud. Vormis püsida on järjest raskem, seetõttu otsustasin lõpetada," ütles Ahn kirjas Venemaa uudisteagentuurile RIA.

34aastane Ahn sündis Lõuna-Koreas ja esindas oma kodumaad 2012. aastani. Järgmisel aastal kolis ta Venemaale ning sai seal riigi kodakondsuse. Kiiruisutaja isa selgitas, et otsuse tingis Lõuna-Korea uisutamisliidu puudulik toetus. 

Venemaa koondist esindas ta edukalt: 2013. aasta MMil võitis ta kaks hõbedat, aasta hiljem kaks kulda ja pronksi ning Sotši OMilt kolm kuldmedalit ning pronksi. 

Ahn lootis lõpetada karjääri pärast 2018. aasta Pyeongchangi olümpiat, kuid Venemaa koondist sinna dopinguskandaali tõttu ei lastudki. Sama aasta septembris otsustas ta siiski spordist loobuda, kuid tegi tagasituleku tänavu lõppenud MK-sarjaks.

Lisaks sellele, et Ahn tiitlivõistlustelt arvukalt medaleid võitis, püstitas ta karjääri jooksul ka kaks maailmarekordit: 2003. aastal võttis ta enda nimele nii 1500 m kui ka 3000 m distantsi tipptulemused. Tänaseks päevaks on mõlemad margid löödud.