Vitali (paremal) ja Vladimir Klitško pärast kaotust Anthony Joshuale.Foto: Reuters/Scanpix
Võitlussport
30. aprill 2020, 13:14

Saatuslik vennaarmastus: „Tema tahtis oma väikest venda kaitsta, kuid emotsioonid said ärist võitu.“ (1)

Kolme aasta eest nähti Wembley staadionil 90 000 pealtvaataja ees ajaloolist poksimatši, kus Anthony Joshua alistas Vladimir Klitško. Raskekaalu poksi pikalt valitsenud ukrainalne lõpetas kaotuse järel karjääri.

Klitško treener Jonathan Banks meenutab The Suni veergudel, et tema arvates sai otsustavaks vennaarmastus. Nimelt oli ringi ääres lisaks treenerile ka Vladimiri vanem veli Vitali, kelle antud nõu võis tol hetkel osutuda valeks.

Kuuendas raundis õnnestus Klitškol oma vastane pikali lüüa ning sel hetkel päästis Joshuad vaid raundi lõppu tähistanud heli. Pausi järel suutis ta end koguda.

Anthony Joshua vs. Vladimir Klitško. Foto: AP/Scanpix

Banks uskus, et suurte lihastega Joshua hakkas väsima ning Klitško oleks pidanud jätkama agressiivselt ründamist. Seda ta ka ringi ääres Vladimirile hüüdis. Samal ajal rääkis Vitali oma vennale, et pigem tuleks hoogu maha võtta. Vanem veli eeldas, et just pika matšiga on kõige parem võimalus Joshuale tuul alla teha. Vladimir kuulas venda ja jättis treeneri nõu tagaplaanile.

„Teadsin, et Vitali nõu on tema jaoks tähtsam, kuid andsin endast parema, et Vitalist üle sõita,“ meenutab treener. „Ka mul on vennad, kellega olen väga lähedane. Kui keegi seab mu venna arvamuse kahtluse alla, siis muidugi kaitsen teda. Aktsepteerisin seda ja läksin eluga edasi. Tegelikult saan ka Vitalist aru. Tema tahtis oma väikest venda kaitsta, kuid emotsioonid said ärist võitu.“

Lõpuks selgus, et Joshua oli kohtumise lõpus ikkagi teravam. Kokku saatis ta Klitško põrandale kolmel korral ning matš lõppes 11 raundis tehnilise nokaudiga.

Anthony Joshua vs. Vladimir Klitško. Foto: AP/Scanpix

Klitško püsis võitmatuna alates 2004. aastast, kuni ta jäi 2015. aasta novembris kohtunike punktidega alla Tyson Furyle. Järgnes paus, kuid ka karjääri viimane matš Joshua vastu lõppes kaotusega.

Klitško krooniti Atlantas olümpiavõitjaks. Järgnenud profikarjääri saldoks jäi 64 võitu ja viis kaotust.