Johanna Talihärm discijooksu visketiirus.Foto: Kuvatõmmis SportID Facebooki otseülekandest.
Spordivaria
2. mai 2020, 15:12

Johanna Talihärm osales Eestis täiesti uue spordiala avavõistlusel: väga huvitav ja teistsugune kogemus!

"Väga huvitav! Väga teistsugune kogemus," kommenteeris laskesuusataja Johanna Talihärm täna Tartus Veerikul toimunud discijooksuvõistlust, mis oli sel alal teadaolevalt Eestis aegade esimene. 

Nagu nimi reedab, on tegemist seguga discgolfist ja jooksmisest. SportID korraldatud võistluse põhimõte sarnanes laskesuusatamisega. Eraldistardist rajale pääsenud võistlejad läbisid viis kilomeetrist jooksuringi, millest esimesed neli lõppesid visketiiruga: viis discgolfiketast tuli viie meetri kauguselt korvi lennutada. Iga eksimus võrdus trahvringiga ehk jooksutiiruga ümber elumaja.

Talihärm eksis nelja tiiru peale 13 korda ja sai ajaga 31.00 kuue naise konkurentsis 3. koha. "Ma pole kunagi väga discgolfiga kokku puutunud, olin varem kaks-kolm korda mänginud, seega viskasin päris palju mööda. Jooksuvorm on ka selline... Natuke olen jooksnud, aga aprill on meil puhkekuu," lausus ta telefonitsi Õhtulehele.

Jooksmist saab laskejooksuga võrrelda, aga tiirus tal enda sõnul kindlasti mingit eelist polnud. "Viskamises ei pea hingamist kontrollima nagu laskmises. Soojendusvoorudes polnud mu tabavus kõige parem, seega teadsin, et tuleb minna välja selle peale, et teen kiiresti ära," kirjeldas Talihärm taktikat.

Johanna Talihärm. Foto: Martin Ahven

Võistlusel osales kokku 12 inimest, kuus meest ja kuus naist. Starti pääses kutsega. Teiste seas proovisid uut ala endine kolmikhüppaja Kaire Leibak, laskesuusatreener Karel Viigipuu ja Eesti üks paremaid discgolfareid Albert Tamm.

Sõbraliku mõõduvõtu võitis ajaga 24.17 Viigipuu, kes tegi üheksa möödaviset. Parim naine ja üldarvestuse teine oli Laura Maasik, kes kaotas kaheksa trahvi juures Viigupuule 33 sekundiga. Disciäss Tamm eksis viiel viskel ja sai ajaga 27.46 meestest viimase koha.

Talihärm tunnistas, et pärast pooltteist kuud karantiinis oli mõnus väikest võistlusmomenti kogeda. "See oli midagi täiesti uut ja erilist. Eriline tunne ja väga suur au oli uudsest võistlusest osa võtta," sõnas tippsportlane.

Tulemused:

1. M Karel Viigipuu 24.17 (9 trahvi)
1. N Laura Maasik 24.50 (8)
2. M Aivo Kaljumäe 25.16 (3)
3. M Jano Järvelaid 25.55 (8)
4. M Marti Soosaar 26.10 (8)
5. M Margus Pirksaar 26.16 (15)
6. M Albert Tamm 27.46 (5)
2. N Liisa Soomets 30.10 (9)
3. N Johanna Talihärm 31.00 (13)
4. N Maris Tamm 32.53 (16)
5. N Hanna Britt Laursoo 33.59 (11)
6. N Kaire Leibak 39.05 (13)

Eriolukorra ajastusega laskesuusatajatel vedas, sest aprill oli niikuinii puhkekuu ja hooaeg jõuti enam-vähem ära lõpetada. Jama on see, et üleilmne pandeemia nurjas Talihärma plaanid minna USAsse.

"Pidin kevadel puhkusereisi mõttes USAsse minema, et näha sõpru. Olen seal mitu aastat elanud, nii et sõpru on päris palju. Suvel oli ka plaan USAsse treenima minna. Sealse klubiga on kokkulepe olemas. Kui piir avatakse, siis lähen, aga on raske ennustada, kas see juhtub mais, augustis või oktoobris," sõnas Talihärm.

"Olen peamiselt Tallinnas kodus olnud, tegin natuke remonti. Midagi väga erilist pole teinud," kirjeldas ta elu karantiinis.

"Tavaliselt olen puhkekuu ajal tegelenud asjadega, milleks muidu väga aega või võimalust pole. Nüüd pole väga saanud sõbrannasid näha ega muud sarnast teha. Olen rahulikult kodus olnud ja natuke noortele suusatajatele ja laskesuusatajatele virtuaalseid loenguid pidanud."

Relvast pole ta poolteist kuud tulistanud ega tõenäoliselt ei teegi seda enne mai lõpus Otepääl algavat koondiselaagrit, sest Tallinnas pole lasketiiru. Kuiva trenni on ta teinud minimaalselt.

"Olen nii füüsiliselt kui ka vaimselt laskmistreeningust puhanud. Midagi aktiivset olen teinud iga päev, aga relvast on olnud peaaegu täispuhkus. Nüüd hakkangi rohkem kuiva tegema, siis on hea tiiru edasi minna. Alustamegi jälle baasasjadest peale.

Otepääl saame vabalt treenida, seal on ruumi küll ja veel. Enamus koondislastel on Otepääl elamine, me ei pea isegi ühisel laagerdama. Mina olen ilmselt ainuke, kel pole seal pesa."